Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Suuri ero sisustushankinnoissa

Tiedättekö, mikä on SUURI ero Suomen ja Chilen välillä, mitä tulee sisustushankintoihin? Suomessa on niin paljon kaikkea ihanaa kaupoissa, ettei pysty päättämään, mitä ostaisi. Ostaisiko vaaleanpunaisen pilkullisen lautasen vai valkoisen ruusukuvioisen lautasen? Ostaisiko vaaleansiniruudullisen tyynyliinan vai pellavaisen pitsisen? Antiikkityylisen rautaisen kynttelikön vai jalallisen kukkaruukun? Puhumattakaan Smeg-jääkaapeista ja Ikean edullisista mutta kauniista huonekaluista! Kaikkea on ja vain se asettaa rajat, miten paljon on valmis uhraamaan sisustushankintoihin. Jos on paljon rahaa, voi ostaa aitoja merkkituotteita, jos on vähemmän rahaa, voi ostaa edullisempia "kopioita". Mutta yhtä kaikki, kaunista kuitenkin ja tyyleissä on varaa valita.

Löysin tällaisen ihmeen viikko sitten Sodimacista (iso rautakauppaketju). VAALEANPUNAINEN tuikkulyhty :o ja vielä edullinenkin!
---

Chilessä kaikki on toisin. Chilessäkään ei pysty päättämään, mitä ostaisi, mutta se johtuu siitä että kaikki on niin rumaa ja niin tavista, ettei tahdo ostaa mitään! Mikäli saan kodistamme sisustettua edes siedettävän, minun kuuluisi saada urheuspalkinto;) Kaupoissa ei ole mitään valinnanvaraa. Pyörtyisitte kauhusta, jos teidän pitäisi tehdä täällä huonekalu-, astia- tai sisustushankintoja! En nyt puhu pääkaupungista Santiagosta, jossa valikoimat ovat laajemmat ja josta löytyy jopa Laura Ashley -liikkeitä. Muualla Chilessä ei sitten ole YHTÄÄN MITÄÄN! Me asumme 700 kilometrin päässä pääkaupungista emmekä ole sellaisia kroisoksia, että viitsisimme lähteä niin kauas ostamaan huonekaluja tai sisustustavaraa. Toki silloin harvoin (noin kerran vuodessa) kun käyn Santiagossa, mukaan tarttuu jotain pientä bussissa helposti kulkevaa.
---
Suuri ero on myös siinä, että Suomessa kodin voi sisustaa kauniisti ja persoonallisesti myös TAVALLISELLA kukkarolla. Chilessä täytyy olla RIKAS, jotta voi tehdä sellaisia hankintoja, jotka Suomessa ovat kaiken kansan saatavilla. Suomesta voi löytää kauniita asioita kirppiksiltä, Chilessä kirppiksillä myydään vain todella käytettyjä vaatteita ja rikkinäistä krääsää. Ei kukaan ole niin "hullu", että luopuisi hyvästä tavarasta vain siksi, että saisi ostaa lisää tavaraa. Suomessa tavallisella kukkarolla mennään Ikeaan. Koko Etelä-Amerikan mantereella ei ole Ikeaa! Miksei? En todellakaan tajua, sillä Ikean hintataso olisi juuri hyvä chileläiselle kukkarolle, varsinkin, jos saisi maksaa osamaksuna. Ikealla ei olisi edes kilpailijoita, sillä täällä ei ole mitään suurta huonekaluliikettä. Vain kolme tavarataloketjua myy huonekaluja sekä iso rautakauppaketju myy lastulevyhuonekaluja. Lisäksi on pieniä yrittäjiä, mutta niistä liikkeistä on kyllä melkein mahdotonta löytää jotakin mieleistä.

Tarjottimen ostin yli vuosi sitten Santiagosta Laura Ashleyltä. Lasisen leipäpurnukan ostin Concepcionista Biggie Bestistä (ja se maksoi paljon ollakseen uusi lasipurkki).
---
Löysin yhden ihan kivan huonekalu-sisustusliikkeen Concepcionista (Biggie Bestin lisäksi), mutta liike on pieni ja samoin valikoimat. Mutta hinnat ovat suuret! Sekä siinä liikkeessä että Biggie Bestissä huonekalut ovat samoissa hinnoissa kuin Laura Ashleyllä ja siis Laura Ashelyllä on Chilessä ihan samat hinnat kuin ympäri maailmaa, vaikka elintaso täällä on paljon alhaisempi.
---
Ilmeisesti vain Santiagossa asuu ihmisiä, joilla on varaa ostaa jotain parempaa, sillä vaikka Concepcion on Chilen toiseksi suurin kaupunki, on täällä vain YKSI Mall (Kauppakeskus). Mallissa ei ole yhtään hienoa sisustusliikettä, vain sellaista samaa kruusattua halpisrautaromua ja posliiniesineitä kuin muutamassa keskustan liikkeessä. On ihan uskomatonta, ettei tänne kannata tuoda vaikka sitä Laura Ashleytä, kun kuitenkin Santiagossa niitä on KOLME ja sitten vielä Viña del Marissa yksi. No, Conce on teollisuuskaupunki ja Concen ympäristö on köyhää. Täällä ei ole turistinähtävyyksiä, jotka toisivat rahaa. Ihmiset saavat siis kalustaa edelleenkin kotinsa lastulevyhuonekaluin...

Savesta tehty lintulautanen on Boliviasta. Vanha pöytäliina Suomesta.
---
Chilessä huonekalut ovat ruskeaa lastulevyä, niin kauheita, ettette voi kuvitella. Yritän joskus kehdata ottaa vähän kuvia jossain. Näkisittepä kaakelivalikoimat! Huh! Joskus voisin tehdä postauksen chileläisestä tyylistä, jos vaan ilkeän kuvata jossakin.
---
Ette usko, miten kirpaisee, kun näen jatkuvasti kaikkia ihanuuksia netissä ja niitä saisi omasta kotimaastani! Ja edullisesti! Elämä on. Katselen kaiholla blogeja, joissa mainostetaan, miten kirppikseltä on löytynyt tällainenkin aarre kahdella eurolla ja tällaiset puutarhakalusteet 10 eurolla! Täällä kaikki huonokin tavara maksaa enemmän! Täällä on ruma romu arvossa arvaamattomassa - siis sellainen romu, josta kukaan ei revi mitään "romuromantiikka" iskulauseita!
---
Olen valittanut ihan kiitettävästi tässä postauksessa, joten etsitäänpä asiasta hyvät puolet. Kyllähän minä nekin tajuan! Ensinnäkin kun katselen blogeista suomalaisten sisustajien kauniita koteja, huomaan, että niissä on ihan liikaa kaikkea. Varmaan harmittaa liikkua kaupoissa ja tajuta, ettei kotona ole tilaa enää yhdellekään ruusukuvioiselle peltirasialle, kun niitä jo hyllyt pullistelevat. Tavaraa on niin paljon, että varmaan ahdistaa? Ja harmittaa, kun aina tulee kauppoihin lisää, eikä kaikkea voi ostaa...mutta Suomessahan on kirppikset joissa voi myydä tavaraa, jotta voisi ostaa lisää uutta. Se on mielettömän hienoa, mutta kauhea kuluttamisen maku siitäkin jää suuhun.
---
Jos minä asuisin Suomessa, olisin ihan samanlainen! Olin jo sellainen! Nyt olen joutunut miettimään asioita uudelta kantilta ja ehkä osaan arvostaa enemmän niitä harvoja kauniita esineitä, joita saan ostettua. Olen myös oppinut käyttämään entistä enemmän mielikuvitusta. Joudun tuunaamaan saadakseni mieleistä, ei vain peittääkseni jotain vanhaa rumaa väliaikaisesti, ennen kuin ostan jotain parempa...sillä sitä tuskin löytyy...
---
Olen kuitenkin lahjakas siinä, että saan kerättyä tavaraa ympärilleni...eli luultavasti joidenkin vuosien päästä kotini on niin täynnä kaikkea kaunista krääsää, etten tiedä, mihin kaiken tunkisin. Jos Suomessa sen tavaran keräämiseen menee viisi kuukautta, niin täällä ehkä viisi vuotta. Mutta hiljaa hyvää tulee...ja tässä vauhdissa ehtii myös ajatella, mitä todella kannattaa ostaa ja mitä jättää ostamatta.
---

Muun muassa tällaisia asioita ostaisin, jos niitä saisi täältä:
-kernipöytäliinoja
-Green Gate -tyylisiä vahakankaita
-merkkiastioita (täällä on vain kiinalaisia halpisastioita)
-romanttisia pilkullisia ja pikkukukallisia astioita
-Ikean keittiönkaapit
- kauniita keskihintaisia huonekaluja
-vanhoja nukkeja ja nalleja
-suloisia tuotteita pikkukoirille
-kauniita kirjoja
---
Elän köyhässä maassa. Täältä saa kaiken, mitä ihminen elääkseen tarvitsee. Muuhun sitten täytyykin käyttää rutkasti mielikuvitusta tai rahaa.
---
Ja arvatkaapa, kumpaa minulla on enemmän käytössä;)
---
P.S. Kiitos teille kaikille edellisen postauksen kommenteista. Tulin hyvin iloiseksi ja otan huomioon toiveet.

11 kommenttia:

  1. Samanlaisia ajatuksia minullakin aina kun kayn Suomessa ja naen sen kaiken ihanan sisustuspaljouden.
    Onneks taalla sentaan on nykyaan kivojakin sisustusjuttuja ja ihan halvallakin.Ja Ikeaakin loytyy kaksin kappalein.
    Olenkin menossa perjantaina siskoni kanssa meita lahempana olevaan uuteen Ikeaan,jossa en ole viela kaynyt.
    Suomen kirppiksia taalla kaipaan...

    VastaaPoista
  2. Minusta sinulla on hyvin persoonallinen koti. En tiedä ovatko suomalaiset kodit sen "hienompia."
    Usein se extra stuff tuo vain harmia. Mutta ymmärrän hyvin sinun sisutusbuumin ja sinulla on paljon energiaa.

    Muistan kun muutin tänne(vuosi yks ja kaks) niin ihmettelin tuota samaa, sisustustyylin erilaisuutta ja vaikka täällä amerikoissa onkin paljon valinnanvaraa niin silloin tuntui että suurin osa huonekaluista oli juuri tuota lastulevypintaista. Ja onhan se vielä sitä samaa... riippuu tietysti missä asuu.
    Silloin tuoli ostettua kiireessä paljon sellaista "ei kovinkaan mieleistä" huonekalua. Nyt haluttaisi luopua niistä ja kunhan seuraava muutto tulee niin tavara tulee vähenemään. Mutta nyt lapset vievät kaiken ajan ja varan. Huoh!

    Toisaalta monet ovat kyllästyneet Ikean kamaan. Kuulee myös että laatu olisi huonontunut.

    VastaaPoista
  3. Sun kuvissa kotisi aina näyttää tosi nätiltä,ja esineet samoin. Harmi kun asutte niin kaukana Santiagosta,ja teilläpäin ei pahemmin kauppoja ole.Entä puuseppiä?
    IKEAlle ei ehkä ole kannattavaa mennä noin kauas,vaikka onhan se USAssakin...ehkä ostovoima ei ole tarpeeksi hyvä vai olisiko.

    VastaaPoista
  4. Myöhästyneet synttärionnittelut sankareille!

    Se Chileläinen sisustus voisikin olla hyvä postausaihe, kiinnostaisi ainakin täällä :)

    Se on varmaan joka maassa oman ongelmansa sisustamisessa. Täällä se varmaan on juuri se runsaudenpula.

    VastaaPoista
  5. Moikka! Luulen että chileläiset eivät ymmärtäisi sitä Ikean tyyliä ollenkaan.

    Tiedän tunteesi. Ja todellakin, se kiinalaisen krääsän määrä on uskomaton! Se mitä Suomessa on halpiskaupoissa on Chilessä kaikissa kaupoissa ja sitten niistäkin on vielä extra-halpisversio. Ja Mia sama asiahan on lakanoissa ja vaatteissakin; Suomessa puuvillaa, Chilessä iso osa polyesteriä.

    Sulle pitäisi lähettää merikontillinen tavaraa Suomesta! ;)

    VastaaPoista
  6. Mia, sinulla on kuitenkin tuo KAUNIS KYNTTILÄLYHTY! Minäkin ripotannoita sinne sun tänne.

    Mutta vakavasti puhuttu´na olet ihan oiekassa: Meillä on melkein viakeaa, kun on niin palvon valintaa. Olen nyt onnessani, kun Ikea avasi Tampereella, joten mekin pääsemme päiväseltään täältä sinne ostoksille. Piti ostaa Alvar Aallon jalkalamppu, mutta laitankin sen rahan Ikeaan;-) Ikeasta löytyy nuoreen kotiin, mutta löytyy sieltä monta kivaa vähän aikuisempaankin kotiin. Ostin viimeksi punaisen nahkasohvan takakhuoneeseen ja se on todella hyvä. Tyttäreni osti samanlaisen!

    Luen vain brittiläisiä ja tanskalaisia sisustuslehtiä, joten niistä löytyy aina jotain uutta hurmosta. kaikkea ei voi eikä tarvitse toteuttaa, mutta aina sieltä joku idea syntyy.

    Etkö sinä voisi mielikuvitusrikkaana käsityöihmisenä keksiä jotain...Tosin tuo laattaongelma on kauhea. Minä kun tein keittiö- ja saunaremonttia, sain suorastaan laattaorgasmeja, sillä niin hurmiollisia oli tarjolla ja valitsinkin huumassani mitä halusin ja hinnasta viis'.

    Mia, tee hitaasti...ehkä löytyy jotenkin joka kohtaan, mitä haluat. Eikö mitenkään tule kyseeseen matka Santiagoon edes laattojen takia;-) Lopun sinä teetkin maalilla, kankailla ja mielikuvituksella!

    VastaaPoista
  7. Vieläpä pari kommentia.

    Kulttuurieroina näkee täällä Teksasissa kuinka monet käyttävät rahaa hyvin eri tavoin kuin suomalaiset (siellä kun on se tasaväkisyys). Monet varsinkin hispaanot ostavat paljon tavaroita lapsilleen. On peleja, vaatteita, roskaruokaa, käyntiä eri huvituksissa. Auto usein on se status symbooli joten sen pitää olla hiano (koti heillä joilla siihen on varaa, ja kyllä niitäkin löytyy).
    No usein hispaanoilla ei olekaan enää sisustukseen ja kodin kunnostukseen varoja. Käydään dollar store'sta ostamassa parilla dollarilla tai yard sales (no ei mitään hassuja nuo viimeisimmät) Juuri siksi esim. Walmart ei paljon panosta tavaroiden "kauneuteen." Heidän asiakaskuntansa on usein hispaanoja (walmart on iso Meksikossakin). Sieltä monet nopsaan käy hakemassa perutarvikkeet ja made in china krääsää.

    Toisaalta Suomessa on se skandityyli ja minimalismi. Kaikki on hyvin vaaleaa. Ehkäpä koska valo on se tärkeä juttu. Täällä on niin paljon auringonvaloa että se ei ole niin tärkää. Toinen on siivoaminen. No sen onkin toinen juttu. Sun belt life on aika rentoa. Ikävä kyllä on itseenikin tarttunut tämä hälläväliä tyyli...

    Sori tuli vähän pitkä... :nolo:

    VastaaPoista
  8. Meinasin jo protestoida, että kun olin Chilessä, oli siellä jotain nättejä sisustusjuttuja. Mutta joo, asuinkin Santiagossa...

    Täällä monissa kodeissa sisustus on joko aika raskas (hyvätuloisten kodeissa, joissa olen käynyt, on usein sellaista muka-antiikkia) tai sitten kovin värikäs ja rustiikkinen. Kummastakaan tyylistä en tykkää erityisesti, vaikka tuo rustiikkinen värikkyys on sentään jotenkin tyypillistä tänne ja menee muiden ihmisten kodeissa, mutta ei omassa.

    Onneksi maa on niin iso, että ainakin täältä pääkaupungista löytyy kaupoista muunkin tyylisiä huonekaluja ja Euroopastakin tuodaan tavaraa. Lisäksi rakastan täkäläisiä taidekäsitöitä, joista löytyy vaikka mitä sisustusjuttuja ja koristeita.

    Ikeaa kaipaan kyllä kovasti - vaikka onhan täällä Idea, jonka idea on suoraan Ikealta varastettu. Mutta ei siellä ole niin kivoja huonekaluja.

    VastaaPoista
  9. Hei!
    Kiitos tästä oivasta raportista kulttuurien eroavaisuudesta! Juuri tällaiset jutut ovat minun mielestäni supermielenkiintoisia!! Voin vain kuvitella, minkälaisen hakemisen tuloksena olet löytänyt kauniita esineitä taloosi! Onnea etsintöihin jatkossakin!
    Romu

    VastaaPoista
  10. Lisay: En voi tajuta, että teidän maassanne on Ikea, mutta koko Etelä-Amerikassa ei ole!

    Lissu: Ihan totta, eihän kaikki Ikean kama ole hienoa eikä tyylikästä, ei suinkaan. Lisäksi Ikean kalusteillahan kalustetaan melko persoonattomasti, sillä "kaikki" ostavat sieltä, eli paljon tulee samannäköisiä koteja. Ikea vain sopisi omalle kukkarolle ja sieltä saisi paljon ihan kivaa tavaraa, jota täältä siis ei mistään saa. Siksi sitä tänne haikailen...lihapullabaareineen kaikkineen...huoks!

    Yaelian: Minä uskon, että ostovoimaa on melkoisesti Santiagossa ja lisäksi uskoisin sinne suunnistavan myös ihmiset muualta Chilestä ja ehkä jopa Argentiinasta. Olisihan siellä jotakin sellaista tyyliä kohtuuhintaan, jota muualta ei saa.

    Katja: Tekisin mielelläni chileläisestä tyylistä postauksen, mutta se on tosi vaikeaa. Toisten koteja kun ei kehtaa kuvata arvostelumielessä...

    Tuulispää: Minä uskon, että chileläiset ok-hyvin toimeentulevat nuoret ottaisivat Ikean omakseen hyvin pian. Täällähän arvostetaan kovasti Euroopasta ja Yhdysvalloista tulevaa tavaraa yms. Tosin ehkä valkoisilla huonekaluilla olisi vähemään menekkiä, mutta onhan Ikeassa muutakin!

    100% puuvillaa olevia lakanoita löytää helposti Casa&Ideas -liikkeestä sekä niistä kolmesta tavaratalosta. Ne vaan maksavat noin puolet enemmän kuin polyesterisekoitukset. Lisäksi jos tykkää kuviollisista lakanoista, ne ovat yleensä polyesterisekoitusta. Kuitenkin juuri sen tyyliset, joista minä tykkään, ovat ehtaa puuvillaa.

    Olen muuten huomannut, että talvella polyesteri-puuvilla-lakanat eivät ole hullummat, toisin sanoen, niissä voi nukkua, eikä kutita. Kesäkuumalla ne kutittavat minua, mutta muut eivät valita asiasta. Minä kuitenkin tykkään ajatuksena, että lakanat ovat puuvillaa. Ostin kuitenkin juuri tarjouksesta sekoitukset, kun oli nin nätit.

    Leena Lumi: Mieheni ei TOSIAANKAAN suostuisi lähtemään hakemaan laattoja 700 kilometrin päästä! Hänen mielestään kaikki pitää saada mahdollisimman läheltä (miksi vaimo piti tuoda niin kaukaa, sitä en tod. tajua) Mutta siis mieheni yritti saada minut huolimaan jotain laattoja Yumbelin pikkuisen köyhän kaupungin kurppaisesta rautakaupasta! Siellä on oikein inhorealistiset valikoimat! Onneksi sentään löysin ihan mieluiset neutraalit laatat Concepcionista. Ei mitenkään erityiset, mutta hyvin kelpaavat.

    Lissu: Hihii, kiitos toisesta kommentistasi. Kerroin tuon miehelleni ja hän oli sitä mieltä, että ehkä ne hispaanot ovat ajatelleet asua USA:ssa vain joitakin vuosia ja siksi eivät tahdo panostaa kotiin. Voisiko se olla niin? Vai eikö hispaanoja vaan kiinnosta sisustaminen?

    Ihmettelin, miksi sanoit Suomessa olevan skandaalityylin...kunnes tavasin paremmin!

    Minä olen sitä mieltä, ettei maissa, joissa ollaan kengät jalassa sisällä, voida koskaan päästä samaan siisteyteen kuin Suomessa! Lisänä meillä tulee vielä kaksi puulämmityssysteemiä. Polttopuut tuovat aina roskaa sisään ja puulämmityksestä väkisinkin leviää tuhkaa ympäri taloa hienonhienona pölynä.

    ColibriDreams: Joo, Santiagossa tosiaan olisi paljon enemmän kaikkea. Santiagohan elää 50 vuotta muuta Chileä edellä. En kuitenkaan suostusi asumaan siellä.

    Idea-Ikea...jo on!

    Täälläkin suositaan raskasta muka-antiikkia, jos on vähänkin enemmän rahaa.

    Romu: Kiitos käynnistä blogissani! Jatketaan etsintöjä...

    VastaaPoista
  11. Hei, ja terveisia Istanbulista! Olipa kiva "eksya" tanne ja paasta tutustumaan jalleen uuteen elamaan ja blogiin :) Ja olisi kiva nahda tosiaan kuvia siita chilelaisesta tyylista :)

    Taalla minulla on sisustusongelmana tyylien eroavaisuus, siis minun ja turkkilaisten. Mina haluan kaiken olevan pelkistettya, valkoista, krumeluuritonta... ja turkkilaiset rakastavat kukkaa, kultaa, pitsia, samettia, kullan ja pinkin varista makuuhuonetta, huoneen taydelta tekokukkia... Mutta onneksi meilla on Ikea, sielta saan "asiallista ja tylsaa skandityylia" ;)) Ihanaa sunnuntaita Chileen!

    VastaaPoista