Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

torstai 21. maaliskuuta 2013

San Sebastianin markkinoilla

Yumbelissa järjestetään joka maaliskuussa viikon kestävät uskonnolliset markkinat Yumbelin suojeluspyhimyksen San Sebastianin kunniaksi. Kaduilla on valloillaan helvetti, kun taas puistossa saarnataan ympäri vuorokauden. Markkinoilla ei ole mitään uskonnollista muutamia uskonnollista krääsää myyviä kojuja lukuun ottamatta. Ihmisiä on ihan hirveästi, kojuissa myydään tekokakkakikkareista ja alusvaatteista levyihin ja elektroniikkaan saakka ihan kaikkea. Tönitään ja tuupitaan, aurinko porottaa niskaan lamaannuttavan kuumana ja illalla kylmä tuuli saa hampaat kalisemaan. Rasvainen savu leijuu ostoskärryistä väsättyjen grillien ympärillä.


Yläkuvassa keikistelee Cosita-laama, jonka päälle saa mennä istumaan ja sitten napataan kuva. Kuva maksaa 2000 pesoa, eli noin 3,5 euroa.


Pyhiinvaeltajat kulkevat jalan moottoritieltä Yumbeliin noin 11 kilometrin mittaisen matkan. Päästyään perille jotkut jopa konttaavat kirkon ovelta alttarille. He menevät maksamaan "mandan". Ihmiset rukoilevat pyhimyksiltä esimerkiksi, että sairaus parannettaisiin, että saisi vauvan tai että löytäisi työtä. Jos pyhimys on täyttänyt toiveen, ihminen menee maksamaan tästä pyhimykselle, mikä tarkoittaa myös rahamaksua kirkolle. Paikalliset sanovat, ettei Yumbelin kirkkoon jää mitään, vaan että lähes kaikki rahat lähetetään Vatikaaniin. Kuulemma säkkikaupalla rahaa - väittävät paikalliset vähän harmistuneena, sillä Yumbel on hyvin köyhä kylä ja sen kirkko vaatimaton.


Markkinoilla myydään kaikenlaista muovikrääsää, vaatteita, leluja, koruja, astioita, työkaluja, meikkejä, pressuja, pöytäliinoja, kankaita ja käytettyjä vaatteita. Kuvaavaa on se, että kaikki on halpistavaraa. Kyllä minulle yhdestä kojusta tiskin alta olisi myyty Nokian Lumia sekä pieni kosketusnäyttöinen tietokone.


Ihmisiä oli niin paljon, ettei rattailla päässyt juuri eteenpäin. Tässä sattui olemaan rauhallinen kulmaus hetken. Markkina-alue käsittää ainakin neljän korttelin kokoisen alueen. Myyjiä tulee ympäri Chileä sekä Perusta ja Ecuadorista.


Kyllä minun silmäni pullahtivat päästä, kun tongin lastensukkia yhdestä kojusta. Oliko tämä totta, lukiko näissä sukissa suomeksi jotakin? Olihan nämä pakko ostaa! Varsinkin, kun pojalla on niin iso jalka, että kaikki sukat ovat käyneet liian pieniksi. 


Choko Bon Bon sai markkinoilta tuliaisiksi punaisen huivipannan. Siinä pojat sitten köllöttelivät illalla yhdessä filtin päällä :)

---

Ja sitten PLAAAH...kerron teille nyt yhden tunnustuksen. Itse en jaksaisi seurata tällaista sekametelisoppaa kuin tämä minun blogini on. Kuvien taso vaihtelee kauheasti ja juttujen myös! Teen tätä blogia liikaa vain itselleni ja tutuille ihmisille usein unohtaen sen, että suurin osa lukijoista ei tunne minua ja meitä laisinkaan oikeassa elämässä. Teen juttuja sen mukaan, mitä elämä tuo eteen, enkä jaksa ajatella blogiani tyylilliseltä tai taiteelliselta kannalta yhtään. Nyt kun bloggausaika on käynyt pikkumiehen takia vähiin, postausten taso taitaa vaihdella entistä enemmän. Blogin tekeminen on kuitenkin niin mukavaa, että meinaan jatkaa sekametelisopan keittämistä klimppeineen päivineen. Koittakaa kestää ja kiitos teille, jotka jaksatte roikkua mukana!

26 kommenttia:

  1. Jaksetaan mukana juu, no problem!

    Nuo pikkupoikasukat oli varmaan tosi yllatys. Mistahan nekin sinne olivat tiensa loytaneet?

    VastaaPoista
  2. Ihmetellä täytyy, kuinka siellä oli myynnissä sukat, pikku poika tekstillä. Kiva löytö. Tepa Seinäjoelta

    VastaaPoista
  3. Tykkään blogistasi mahdottoman paljon!

    Sukkiin liittyen tuli mieleen iloinen löytö Buenos Airesista: sieltä löytyi kenkäkauppa nimeltä "Kenkä" :) Pakko oli mennä sisään ja kysyä myyjältä, mistä moinen nimi. Oli kuulemma osunut jossakin silmään ja kuulostanut hyvältä, joten siitä sitten nimi putiikille.

    VastaaPoista
  4. Tykkään blogistasi eikä sekametelisoppamaisuus häiritse ollenkaan, pikemmnkin päin vastoin on mukavaa että kirjoittelet erilaisista asioista. Minua ei häiritse valokuvien laatu. Mieluummin huonoja kuvia kuin ei kuvia ollenkaan.

    VastaaPoista
  5. Ihanat Laamat!! Voi kun tuommoisen saisi itselle!

    VastaaPoista
  6. Oikein kiva on sun blogi just tällaisena, älä kanna huolta sen taiteellisuudesta tai mistään muustakaan. Parasta on just tämä oikee, tavallinen elämä, mikä sitä paitsi on täällä Suomessa asuvan silmissä tosi erilaista ja kiehtovaa!

    VastaaPoista
  7. Aivan ihana kuva "veljeksistä" viltillä...:)
    Mitä tuo nyt meinaa...ihan hyvä blogihan tämä on ja tuntuu, kuin tunnettaisiin vaikka ei nähty olekkaan.....jatka samaan tahtiin...:)

    VastaaPoista
  8. Olipa varmaan kiva yllätys löytää nuo sukat;aika jännää että tuollaiset löytyi sieltä;ehkä Chilessä on joku tekstiilitehdas joka tekee sukkia myös Suomen markkinoille.
    Ihan hyvä tämä blogi näin:)

    VastaaPoista
  9. Tykkään tästä sun blogista ihan kamalasti. Hyväntuulinen ja mielenkiintoinen. Ei tämä näin ulkopuolisen silmistä mitenkään sekavalta vaikuta, eikä kuvat ole ollenkaan huonoja minun silmään.
    Hienoa, että annat tilaisuuden meille seurata elämää aivan erilaisesaa paikassa mitä Suomi on :)

    VastaaPoista
  10. Älä vaan muuta tyyliä!!!!Tää on ihan parasta tälläisenään.Luen jokaikisen postauksesi.
    Terv.Päivi

    VastaaPoista
  11. Ihan samoilla linjoilla muitten kommentoijien kanssa. Sun blogia on mukava lukea, kun se on aito ja "tavallinen" - paitsi ettei ole kuitenkaan tavallinen. Postauksiesi lukeminen vie aina hetkeksi irti omasta arjesta. Tykkään :)

    VastaaPoista
  12. Voi Mia, blogisi on ehdoton suosikkini juuri tällaisena kuin se on! Jatka siis samaan malliin, tilkkutäkkiin uusia tilkkuja liittäen. On ollut todella mielenkiintoista lukea,, miten elämä on erilaista siellä puolella maapalloa ja se, että aiheesi vaihtelevat, tekee blogistasi rikkaan. Uusi kirjoitus on aina yllätys, joka on aina yhtä jännää "klikata auki". :)

    Sonja

    VastaaPoista
  13. Hei,
    tämä on ihan suosikkiblogini; tykkään tästä juuri tällaisena :)

    Tuuli

    VastaaPoista
  14. Minustakin sinun blogisi on ihan suosikkini. Olen katsonut jo useamman vuoden melkein päivittäin oletko jotain kirjoittanut, vaikka en kommentoikaan. Pidän ihanista koiristasi ja yleensäkin lapsista ja ihmettelen kuinka taitava olet käsistäsi. Toivon että jatkat kertomalla samaan tapaan kuulumisianne.
    Terveisin Reija

    VastaaPoista
  15. Blogisi on ehdottomasti yksi lemppariblogeistani. Pidän kovasti kirjoitustyylistäsi ja lyhytkin
    postaus kuvan kera ilahduttaa minua tavattomasti.Jatka samaan tyyliin, odotan aina innolla
    kuulumisia Peikkokukkulalta!
    Isot halit vauvalle ja rapsutukset
    karvaturreille!
    Leppoisaa viikonloppua!
    - Eeva

    VastaaPoista
  16. Minunkin lempiblogeihini tämä kuuluu ihan topkolmosessa. Ihanaa, että jatkat. Minäkin luen kaikki postaukset ja olen kyllä kiitollinen, että näin useinkin jaksat päivitellä tätä:)

    Hassua, että siellä tosiaan oli nuo pikkupoika-sukat:D

    Venla

    VastaaPoista
  17. Ihanat noi sukat.Tämä
    "sillisalaatti"on tosi kiva ja oikein hyvä näin.Terv Paula.

    VastaaPoista
  18. Tämä on maailman paras blogi! ;D

    VastaaPoista
  19. Kiitos kaikille tsemppauksesta! Jatkan sillisalaattia, kun en parempaan oikein pysty näköjään ;) Ja Kukkahatun puolueellista kommenttia en ota tosissani! :D

    VastaaPoista
  20. Tama on hyva blogi juuri nain. Linkkasin sun sose velli jutun omaan blogiini, toivottavasti ei haittaa! http://ulkosuomalainenaiti.blogspot.com/2013/03/mita-lapsi-syo-turkissa-osa-2.html

    VastaaPoista
  21. Täähän on huippu blogi, jatkat vaan samaan malliin! Hauska tuo sukkajuttu.

    VastaaPoista
  22. Virvon varvon tuoreeks, terveeks,
    Suomi sulle, Dominic mulle..

    VastaaPoista
  23. Jag tycker om din blog hälsningar frän Lovisa

    VastaaPoista
  24. Juuri siksi blogiasi on mukava lukea, kun se ei ole "tyylikäs" - minusta ne valkoisista kodeista kertovat blogit ovat yyberbooringeja - valkoista ja valkoista, kuva kuvan perään huolella suunniteltuja yksityiskohtia, "ooh ja aah" ja kaikki samanlaisia.
    Sinun blogisi on elämänmakuinen ja aito, jatka vain samaan malliin!
    Terveisin Ilona

    VastaaPoista