Tulin nyt
raportoimaan teille siitä, miten Dominic suhtautui ensimmäiseen kiinteään
ateriaansa puolivuotispäivänään. Kommenteissa kerrottiin suomalaisista
suosituksista alkaa antaa vain yhtä ruoka-ainetta kerrallaan ja jo
kolmen-neljänkuukauden ikäselle vauvalle. Minä kyllä tiedän suomalaiset
suositukset, mutta kun kerran Chilessä elämme, päätin toimia maassa maan
tavalla – varsinkin kun lastenlääkäri minulle selitti syyt. Totesin niiden
olevan järkevät. (Vauvan elimistö ei vielä ole valmis käsittelemään
ruoka-aineita, nykyään on lisä-, väri-, ja säilöntäaineita joka paikassa niin
paljon, allergiat lisääntyvät jne.)
Chilessä siis ei
anneta kiinteitä ruokia lainkaan ennen puolen vuoden ikää. (Tämä on kuulemma
sekä eurooppalainen että amerikkalainen suositus.) Kiinteät aloitetaan kasvissoseella,
jossa on mangoldia/pinaattia, perunaa, porkkanaa, kurpitsaa/kesäkurpitsaa ja
tippa öljyä. Jälkiruuaksi voi antaa raakaa tai keitettyä hedelmäsosetta. Ruokaa
annetaan kerran päivässä 8 kuukauden ikään saakka, jolloin aletaan antaa kaksi
ateriaa. Lihaa ja kanaa voi alkaa lisätä ruokaan viikon kuluttua kiinteiden
aloittamisesta, mutta mikään kiire ei ole. Voi odottaa vaikka kuukauden, kuten
minä aion tehdä. 8 kuukauden iässä ruokavalioon lisätään linssit sekä pavut
ilman kuorta ja niissä aterioissa jätetään liha pois. 10 kuukauden iässä
lisätään ruokavalioon kala ja kananmuna. Imettämistä kehotetaan jatkamaan
kahden vuoden ikään saakka! (Jaksankohan minä niin kauan?)
Suomessa aletaan
antaa vain yhtä ruoka-ainetta kerrallaan, jotta mahdolliset allergiat
selviäisivät helpommin. Sehän on aivan järkeenkäypä selitys, mutta uskaltauduin
kuitenkin tekemään Chilen malliin. Mistäköhän se johtuu, ettei chileläisillä
ole LAINKAAN samassa mittakaavassa ruoka-aineallergiota ja rajoituksia kuin
suomalaisilla? En ole kahdeksan vuoden aikana törmännyt kuin yhteen
chileläiseen, jolla on keliakia ja muuten en ole kuullut allergioista mitään.
Kun kysyn meillä käyvien lasten vanhemmilta, saako lapselle antaa maitoa vai
onko allergioita, minua katsotaan ihan ihmeissään, että mitä tuo hulluja
kyselee.
Joku teistä
lukijoista kommentoi, että lusikkaan totuttelu vie kauan, jos aletaan antaa
ruokaa vasta puolivuotiaana. Dominic kuitenkin söi lusikalla heti siten kuin
olisi aina lusikalla syönyt! Voisikohan tämä johtua siitä, että Dominicin pappa
veisti katajasta hienon lusikan Dominicille puruleluksi? Ehkä Dominic sen
avulla on tottunut lusikan muotoon.
Meillä ei vielä
ole syöttötuolia, joten istutin Dominicuksen tuollaiseen kävelyhärveliin (andador).
Aloin lappaa lusikalla kasvissosetta Dominicin suuhun ja hän oli heti juonessa
mukana. Hänellä oli suorastaan sellainen ilme naamalla, että VIHDOINKIN minäkin
saan jotakin! Tähän asti hän on katsellut, kun me olemme syöneet ja aukonut
suutaan! Dominic ei mutristanut lainkaan suutaan sillä tavalla, kun olen monien
vauvojen nähnyt tekevän ensimmäisten aterioiden yhteydessä. Poika söi, kuin
olisi koko pitkän kuusikuukautisen elämänsä popsinut kasvissoseita!
Jälkiruuaksi
poika sai Peikkokukkulan omenoista valmistettua sosetta. Se meni pyös parempiin
suihin hetkessä. Enemmänkin poika olisi syönyt, mutten uskaltanut antaa niin
paljon ensimmäisellä kerralla. Nyt tämä koko satsi oli ehkä sama määrä kuin
puoli pilttipurkkia, niitä pieniä.
Lastenlääkäri
sanoi, että silloin tällöin jälkkäriksi voi antaa myös Nestumia. Se on
sellaista vellijauhetta. Itse söin sitä, kun vatsani meni ihan piloille
salmonellan jälkeen. Nestum on tosi makeaa ja ihmettelinkin sitä lääkärille,
että voiko niin makeaa antaa jo pienelle vauvalle. Kuulemma joskus voi, jos ei
ehdi tehdä hedelmäsosetta.
Chilessä ei ole
paljon valmiita vauvanruokia, ainakaan täälläpäin Chileä. En tiedä, miten asia
on rikkaiden asuinalueilla Santiagossa. Täällä isoissa supermarketeissakin on
vain puolisen metriä hyllyssä valmiita
”pilttipurkkeja”. Lajeja on vain muutamia. Itse täytyy siis suurin osa
vauvanruuista tehdä, mutta minusta se on hyvä juttu. Ei siinä kauan mene, kun
surauttaa koneella keitetyistä ruoka-aineista soosin ja pakastaa niitä sitten.
Jos jollakin on hyviä ideoita ja reseptejä, niin otan ilolla vastaan!
Jääpalakuutioihin pakastamisen vinkin jo sainkin.
Tänään sitten
otin pakastimesta pienen annoksen kasvissosetta ja sen rakenne oli muuttunut.
Se oli hieman kokkareista. Annoin sitä Dominicille ja hän raukka oli aivan
järkyttynyt! Koko vartalo vapisi puistatuksista ja kädet heiluivat
loukkaantuneesti joka suuntaan. Mitä kamalaa pöperöä se äiti minulle tänään
syöttääkään? Laitoin pöperön sitten sauvasekoittimella aivan hienoksi ja se
sama pöperö muuttuikin taas herkkuruuaksi! Dominic söi hyvällä ruokahalulla
ison annoksen kasviksia ja omenaa.
Nyt Dominic on
syönyt kiinteitä kolme päivää ja me tässä odottelemme sitä POMMIA ;) Ei ole
vielä tullut mitään vaippaan. Toivottavasti vatsa alkaa toimia, ettei hänellä
ala sattua vatsa!
Sitten minulla on
teille yksi kysymys: Milloin vellejä aletaan antaa? (Ei siis makeita
jälkiruokavellejä/puuroja, joista jo puhuin.) Pediatri ei puhunut niistä mitään
ja minä unohdin kysyä, enkä edes itse asiassa tiedä, annetaanko Chilessä vellejä...Minulla
on sellainen tuttipullo, jossa on tavallista isompi reikä juuri vellejä varten.
Annetaanko velliä aamulla, päivällä vai illalla? Korvaako velli yhden ruuan tai
imetyksen, vai onko se vain niiden lisä? Miten velliä tehdään, jos ei ole
valmisjauhetta saatavana? Ehkä näihin kaikkiin löytyisi vastaus netistä, mutta
kun meillä on niin huono yhteys, etten jaksa enkä ehdi alkaa etsiä infoa. Eli
jos joku vellispesialisti lukee nämä kysymykset, niin olisi kiva saada
vastauksia.
Ihana makujen matka alkaa Dominicilla! Kannattaa varmaan antaa se velli iltapalaksi, tulee nukuttua sitte pikkasen pidempi pätkä kun on masu täynnä paksummasta tavarasta kuin maito. Kuulostaa ihan hurjalta tuo imetys 2 vuotiaaksi saakka, siellähän on sitten koko purukalustokin jo!! Hui! Mukiin vaan maitoa jo kohta :)
VastaaPoistaT: katja
Reipas Domsku!
VastaaPoistaSuomalaisilla sivustoilla tästä velliasiata käytiin nettikeskusteluja vellin tarpeellisuudesta puolesta ja vastaan. Keskustelun lomasta löytyi seuraava ohje: keitä löysää puuroa, notkista sitä korvikkeella ja muussaa lisäksi sauvasekoittimella. Korvikkeen sijasta voi käyttää rintamaitoakin, jos riittää pumpattavaksi. Semmoinen löysän piimän koostumus on hyvä. Mietin, että voisikohan puurohiutaleista tehdä hienompaa ja keittää niistä sitten vellin? Minulla on vellien syöttö jäänyt vähiin, joten ei juurikaan ole kokemusta asiasta. Olen käyttänyt valmiita riisivellihiutaleita ne kerrat, kun olen velliä valmistanut. Kansainvälinen WHO:n suositus on tuo imetys kaksivuotiaaksi saakka. Kaksi ensimäistä lasta imetin vuoden ikään. Kolmas jatkoi kaksivuotiaaksi (hampaista ei ole haittaa, lapsi osaa olla purematta:)). Tässä imetysasiassa neuvoisin kuuntelemaan itseään ja lastaan. Mielestäni se on lapsen ja äidin välinen asia kuinka pitkään imetys jatkuu.
VastaaPoistaT:Salla
Meillä neuvolassa ei vellejä suositella laisinkaan ja ollaankin aloitettu ihan kaurapuurolla 6kk iässä, aamu- ja iltapalaksi. Imetykset päälle. Kyllä muuten Suomessakin se perussuositus on, että kiinteät aloitetaan 6kk iässä ja silloin aletaan antaa aika nopeassa tahdissa ruoka-aineita. Mutta täälläkin toki kukin tyylillään :)
VastaaPoistaEmma
Voi ihana mikä pulloposki♥
VastaaPoistaEnnen Emman kommenttia ehdin jo ajatella, ovatko Suomen neuvoloiden ohjeet noin muuttuneet siitä kun minun isot lapseni olivat pieniä: silloin nimittäin kiinteät "kuului" aloittaa 6 kk:n iässä. Arvaas, mikä oli minun kuopukseni ensimmäinen kiinteä ateria! Olin täysimettänyt häntä viisi kuukautta eikä lapsonen ollut saanut kuin Vitol-tippoja lisäksi. Sitten tuli käly kylään ja ennen kuin ehdin pöö sanoa, niin käly oli työntänyt ruisleivän lapsen käteen.. :-) Olin läpijärkyttynyt ja luulin, että kuoleehan se tuohon... Lapsi oli superhyperonnellinen eikä suostunut irtaantumaan leivästään. Niin hän sitten söi hapanruisleipää melkoisen kokoisen siivun ensimmäiseksi kiinteäksi ateriakseen. Eikä kuollut. Hyvin sisukas tyyppi tuli, oliko vaikutusta perirukiisella ensiaterialla.
VastaaPoistaVieläkö suomalaiset äidit puhuvat moista?!? Suomessa täysimetystä suositellaan puolivuotiaaksi! Ihan vanha juttu jo, ei ollenkaan uutta! Olen kyllä kuullut, että etenkin vanhemmat terkkarit moista höpöttävät.Olen itse siis kätilö. Ja omia lapsiakin on liuta, eli kokemustakin on.:) Jos tosin rintamaito ei riitä, sitten äiti voi itse miettiä, antaako kiinteitä 4 kk alkaen vai lisääkö vaan maidon määrää tarpeen kasvaessa.
VastaaPoistaHeippa! Mun tyttö on jo 20kk ja olemme noudattaneet aika pitkalti Turkin suosituksia koska asumme taalla. Taalla on vellijauheita tarjolla mutta mina aloin antaa ihan kaurahiutaleista tehtya löysaa puuroa, jonka vedin sileaksi sauvasekoittimella siina 6kk ikaisena, illalla annoin ihan lusikalla jotta uni maistuisi taydella vatsalla, edelleen syödaan puuro iltapalaksi. Meillakin kiinteat aloitettiin aika samoihin aikoihin ja nopeaan tahtiin, muutama vko vihannes- ja hedelmasoseilla seka vellilla, sitten mukaan lihat ja kala yksin kerrallaan seka juusto, jogurtti ja kananmuna. Mitaan ei olla valtelty ja mitaan allergioita, yhta yliherkkyysreaktiota lukuunottamatta, ei ole ollut, lusikka on pysynyt kadessa ja nykyisin syö aika omatoimisesti. Taalla patistetaan kokeilemaan nopeaan tahtiin eri ruokalajeja tuon 6kk jalkeen ja allergioita on vahan verrattuna Suomeen. Olen muuten kirjoittanut lapsen ruokajutuista taalla: http://ulkosuomalainenaiti.blogspot.com/2013/01/mita-lapsi-syo-turkissa.html
VastaaPoistaAjattelin kirjoittaa vahan lisaa ruokailusta ja ruuista lapsen kohdalla, toivottavasti ei haittaa jos linkkaan taman kirjoituksen blogiini?
Meillakin kesti hetken ennenkuin tytön koneisto lahti kayntiin kun kiinteat aloitettiin, tein luumusosetta kuivista luumuista jos tuntui etta on ummetusta, vellin sekaan lisailin myös hedelmasoseita. Itse olen ainakin huomannut etta kun antaa reippaasti maistella eri makuja, on sitten helpompaa uusien ruokien kanssa.
Maistuvia hetkia poitsulle!
Puutunpa minäkin tähän soppaan... Eihän vellejä ole mikään pakko antaa, minulla kolme lasta ja kukaan ei ole syönyt vellejä. Kun kerta noin hienosti syö lusikalla niin ei kannata tuttipulloa enää enempää sotkea mukaan vaan antaa suoraan puuroa. Ja siis siksihän noita vellejä/puuroja annetaan että saisi viljoja. Ja jos haluat alkaa puuroa syöttämään niin ilta/aamupuurona antaisin. Mutta eihän sillä ole mitään väliä mihin aikaan päivästä syödään mitäkin, kunhan vain monipuolisesti saa kasviksia,hedelmiä, viljoja, lihaa, kalaa ja maitoa. Ja alle yksivuotiaan pääasiallinen ravinnonlähde on maito.
VastaaPoistaJa imettää kannattaa niin pitkään kuin hyvältä tuntuu, sen helpommin ei maidot mukana kulje. Kyllä puolen vuoden täysimetystä Suomessakin suositellaan, harva niin vain tekee. Moni lapsi "lopettaa" itse imemisen ja silloin on luonnollista siirtyä korvikkeeseen/lehmän maitoon.
Käytät vain maalaisjärkeä niin hyvin menee. Harva asia kun on niin ehdoton, että vain yksi tapa olisi oikea!
Lasten ruokintaa en osaa kommentoida, mutta taallakaan ei ole valmiita Piltteja kaupassa kuin pari ja ne ovat kauhean hintaisia. Sinansa harmi, koska kaytin niita ennen leivontaan. Allergioita tai ns. valittuja ruokavalioita on myos tosi vahan, joten kokkaaminen isolle porukalle on helpompaa kuin Suomessa. Ainoa haaste on nirsoilu! :) Maukkailta kuulostavat teidan vauvan evaat.
VastaaPoistaJos alussa ei vatsa meinaa toimia niin meillä parhaiten auttoi ihan veden juominen. Hyviä ruokahetkiä!
VastaaPoistaHei,
VastaaPoistaonpa hienoa nähdä innokas pikku ruokailija! Minulla on kolme lasta, vanhimman kanssa lusikkaruokaan totuttelu kesti ja oli tosi turhauttavaa sotkemista monta kuukautta, sen sijaan kaksosia ei ehtinyt ruokkia niin nopeasti, etteivät olisi ennättäneet huutaa lisää ruokaa välissä :) Yksilölistä siis tämäkin.
Meillä ei ole käytetty vellejä lainkaan, vanhimman maha ei kestänyt viljoja ensimmäisinä vuosina ja toisten kohdalla kun lusikkaruokailu sujui niin hyvin, ei tullut mieleenkään tarjota velliä. Tuttipullosta siirtyivätkin hyvin aikaisin nokkamukeihin.
Meillekään ei suositeltu vellejä, vaan ihan kunnon puuro. Hyvä antaa aamu- ja iltapalaksi. En ostanut ollenkaan puurojauheita, vaan alkuun pienensin kaurahiutaleet tehosekoittimella jauhoksi, ohutta puuroa mutta "kökköjä" enemmän kuin ostojauheessa. Aika nopeasti sai alkaa keittämään ihan tavallista puuroa! Hyvin toimi!
VastaaPoistaMeillä täällä italiassa suositeltiin kanssa täysimettämään 6kk asti, ja sitten aloitettiin peruna-porkkana-kesäkurpitsasoseella jossa mukana aimo annos oliiviöljyä ja vähintään 24kk kypsynyttä parmesaania. Ei mitään maistatteluja, vaan saman tien sai antaa niin paljon kuin lapsen napa veti, suositus 250ml. Hedelmät aloitettiin samaan aikaan, yleensä tuoresoseena. Vellejä ei mulle kukaan markkinoinut, sen sijaan jotkut antavat illalla puuron tapaista "pappa latteaa" vielä iltaruuan päälle. Lihaa sai antaa kanssa heti, kalaa 7kk ikäisenä, ja munat vasta 12kk. Täällä kanssa suositellaan imettämään 12kk vähintään, mutta harva niin tekee.
VastaaPoistaIhana poika ruokavalioineen ja uusine makunautintoineen! Kaitaliinan blogissa on kerrottu vauvan ruokaresepteistä. Sen olen lukenut, vaikka ison tytön mummona en enää näitä ruokia valmista. Sieltä ehkä löydät ohjetta Dominicin ruokiin. Kannattaa olla luova lapsen ruokavalion suhteen, ei kannata nipottaa ja olla liian tarkka. Niin luulen, enkä tosiaan ole mikään ammatti-ihminen.
VastaaPoistaIhana mikä poika:)Itse en myöskään noista valmisruuista perustanut,keitin
VastaaPoistapuuron/vellin veteen grahamjauhoista ja myöhemmin ohrajauhoista.Samoin oli tehnyt äitini ja mummini.Tulee sileää helposti ja maistui omenaraasteen kanssa..voi miten äkkiä se vauva-aika meni..-Kati
voi ihanuus mitä kuvia, varsinkin tuo ensimmäinen!
VastaaPoistaHurmaava söpöliini :) Sotkeudun vielä sen verran tähän vauvanruokasoppaan, että kannattaa tosiaan maistattaa ihan kaikki maut tässä vaiheessa, mitä vain mieleen tulee, koska sitten pääsee paljon helpommalla sitten, kun hetken kuluttua alkaa epäluulo uusia makuja kohtaan. Meillä ensimmäisen kanssa maistettiin kaikkea muuta paitsi ananasta (se vain unohtui), ja sitten menikin melkein kymmenen vuotta, ennen kuin se ananakselle irvisteleminen loppui :D
VastaaPoistaSuomessa suosituksena on kiinteiden aloittaminen 4kk iässä jos lapsi saa maidonkorviketta, mutta jos lapsi saa rintamaitoa suositellaan kiinteiden aloittamista 6kk iässä.
VastaaPoistaIhania kuvia Dominicista, niin hymyileväinen lapsi.
Suomessa imeväisikäisten ruokavaliosta on annettu viimeeksi vuonna 2004 virallinen suositus - Lapsi, perhe ja ruoka. Googleta, niin saat pätevää tietoa Suomen nykyisistä suosituksista näiden nettikommenttien sijaan ;)
VastaaPoistaMa en osaa naista Brasilian suosituksista sanoa kun vasta taalla odotan :) Mutta sen verran muistan kahdesta ensimmaisesta (7 ja 9 v.) etta tuttipulloa ei koskaan oikeen tarvittu. Imetin reiluun vuoden ikaan (tosin sitten loppuaikana aika harvakseltaan) ja vetta ja myohemmin maitoa tarjosin suoraan nokkamukista. Vellia en tullut koskaan ajatelleeksi vaan annoin suoraan puuroa. Tein samat kuin Heidi tossa edella sanoi ja huristelin kaurahiutaleet hienoksi sauvasekoittimella ja niista sitten keitin aika loysaa puuroa. Kiva kun ruokailut on alkaneet hienosti! Meillakin esikoiselle maistui kaikki hyvin paitsi mangosose, joka sai aikaan mielettomia kokovartalopuistatuksia :D Nyt on kuitenkin yksi lempihedelmista.
VastaaPoistamamae: Odotatko vauvaa? ONNEA!
VastaaPoistamamae: Odotatko vauvaa? ONNEA!
VastaaPoistamamae: Odotatko vauvaa? ONNEA!
VastaaPoista