Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

torstai 1. lokakuuta 2015

Mihin 1200 litraa vettä riittää?


Tiedätkö, miten monta litraa vettä kulutat vuorokaudessa? Suomalaisen tyypillinen vedenkulutus on 90-270 litraa. Jokainen suomalainen kuluttaa vettä keskinmäärin 155 litraa vuorokaudessa. Voit lukea lisää täältä

Yumbelin kunta tuo kokonaiselle perheelle vettä 200 litraa ja sillä on pärjättävä seitsemän päivää! Laskekaapa, miten monta litraa voi vaikka neljän hengen perhe käyttää asukasta kohden päivässä...

Me onneksi saamme epävirallisesti 1200 litraa, ainakin näin talviaikaan. Meitä on kaksi aikuista ja yksi lapsi. Kun sinä keskivertosuomalainen käytät vettä 1085 litraa viikossa, minä voin käyttää 400 litraa.

Kun sinä voit käyttää 1085 litraa, naapurimme voivat käyttää 50 litraa. Kun nelihenkinen perhe Suomessa käyttää keskinmäärin 4340 litraa vettä, nelihenkinen naapurinperheemme käyttää 200 litraa.

Mihin 1200 litraa vettä riittää? Samana päivänä, jolloin meille täytettiin tankki, kälyni tuli meille. Hän on nyt ollut meillä viikon. Meitä on siis kolme aikuista ja yksi lapsi. Olemme pesseet itsemme pesuvadissa, kukaan ei ole ottanut suihkua, olemme pesseet tiskit, alakerran lattiat on pakko pestä joka päivä koirien takia, vessanpyttyä on vedetty ja ruokaa laitettu. Seitsemäntenä päivänä tankki oli tyhjä. Onneksi kunnalta tultiin täyttämään tankki! Joskus nimittäin ei tulla. Sitten pitää keksiä muita selviytymisstrategioita.

Viikon aikana siis ei otettu suihkua, ei pesty pesukoneella vaatteita, ei pesty autoa tms. 1200 litraa ei siis riitä edes nykyperheen perustarpeisiin. 

Onneksi meillä on mahdollisuus pestä pyykkiä ja ottaa suihkuja kaupungissa. Mutta kyllä tämä tosiaan laittaa miettimään vedenkulutusta. 
27 kommenttia:

 1. Entisessä kodissamme oli vesimittari, olimme silloin viisihenkinen perhe. Vettä kului viimeisimmän tilaston mukaan siihen aikaan perheessämme 97 m3 vuodessa. Eli n. 8 000 litraa kuukaudessa. Henkeä kohden 1600l kuukaudessa, jos jakaa 30 vuorokaudella on kulutus n. 53 litraa päivässä per henkilö. Ei ole paha mielestäni. Nykyistä kulutusta en osaa sanoa kun on oma kaivo eikä mittaria. Mutta en usko että kulutus on noussut kuin ehkä teinin osalta joka käy useammin suihkussa. Puutarhaa emme kastele kaivovedellä, me aikuiset peseydymme puusaunan lämmössä pesuvadista (ihan vapaaehtoisesti ja siitä nauttien).
  Omalla kohdalla luulen että vähempään veteen tottuminen ei tuntuisi kamalan pahalta. Mutta ei tuo teidän tilanne silti hyvältä kuulosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, te pärjäätte paljon vähemmällä kuin keskivertosuomalainen! Olisipa meilläkin sauna, niin pesuvatipesuista voisi todellakin nauttia, kun ei tarvitsisi hytistä kylmässä kylppärissä. Tuota mietin, että miten monta koneellista pyykkiä voi pestä noinkin pienellä vesimäärällä. Minua tilanteessa eniten haittaa, kun ei voi ottaa suihkua eikä käyttää pesukonetta niin paljon kuin haluaisin.

   Poista
 2. Lisään muuten vielä sen että kuinka suuri vesisäiliö on wc-pöntössänne? Vanha hyvä konsti vähentää sen vedenkulutusta on laittaa tiiliskivi säiliöön. Meillä ei käytössä kun pönttö on uusi ja vettä säästävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa en tiedä, mutta on vähän sellainen olo, että pytty ei vähemmällä vedellä toimisi. Täytyy silti kokeilla :)

   Poista
 3. Ei Suomessakaan kaikki käy suihkussa päivittäin.
  Meillä puilla lämpiävä sauna ja padassa lämpiää kiuhuvaksi 80l vettä. Tämä 80 l kiehuvaa vettä sekoitetaan kylmään veteen.
  Tällä määrällä saunassa pesytyy meidän 6 henkinen perhe + isovanhemmat.
  Emme pese lattioita useinka;, ei tarvitse kuisti imuroidaan päivittäin joten sisätiloissa ei lattiat pahemmin likaannu.
  Lämpimään aikaan käytetään kompostoivaa pihavessaa ( sisätiloissa kaksi vesivessaa)
  Miksi teillä ei ole komposti käymälää? Varsinkaan kun ei ole ongelmia pakkasen kanssa?
  Suomessa kyllä moni haja-asutusseudulla miettii muuta vessaa kuin vesivessaa. Jos uutta taloa rakentaa tai peruskorjaa. Jätevedesäädökset ohjaavat tähän.
  Sähköäkin käytämme kohtuudella. Ennen meitä tässä isossa omakotitalossa asui sinkkunainen. Sähkölasku pieneni kun meidän kuusi henkinen perhe muutti taloon. Joten omilla valinnoilla voi paljon vaikuttaa kulutukseen.
  Mutta totuus on että vedestä tulee pula suurimmassa osassa maailmaa. Siihen vaikutamme me kaikki omilla valinnoillamme.
  Toivottavasti saatte pian kunnollisen kaivon.
  Mirja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole kompostikäymälää, koska täältä ei saa sellaisia ostaa. Meillä on koekäytössä tuttumme tekemä aika alkeellinen "kuivakäymäläpytty", mutta käytämme sitä vain pienessä hädässä. Olemme toki pohtineet ulkohuussin rakentamista, mutta mieheni ei ole kovin innostunut asiasta.

   Poista
 4. Siis turhaa valitusta! Muuttaakaa pois.... Pihalla seisoo upea auto, ukolla rahaa.
  Mene töihin ja lopeta turha romujen niperrys . ei kai kukaan tarvitse mitään turhaa eikä kymmeniä koiria. Elät kyllä täysin kuplassa, joten herää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vain, elän mielelläni kuplassani. Toisessa kulttuurissa kaukana kotoa 10 vuotta eläminen on kyllä herättänyt minut. Vedestä puhuminen ei ole vain valittamista vaan pohdiskelua ja vertailua. Suomessa minun ei tarvinnut koskaan ajatella vettä. Mietin sitä, mihin tämä maa ja maailma on menossa, kun paikoissa, joissa on ollut vettä, ei enää sitä olekaan. Se ei ole vain löpinää vaan totta. Veden vähyys vaikuttaa normaalien ihmisten elämään.

   Romujen niperrys on harrastus, joka tekee minut onnelliseksi.

   Tiedän kyllä, mitä työssäkäyminen on, eikä ole poissuljettua, että menisinkin jossain vaiheessa uudestaan töihin. Minun työssäkäymiseni ei kuitenkaan poistaisi Chilen vesiongelmaa.

   Poista
  2. Kuplassa kyllä elää Anonyymi joka ei näköjään pysty ymmärtämään mitään muuta
   elämäntyyliä kun omaansa. Mia, olet kyllä niin avaran maailmankatsomuksen omaava ettei sinua voi kuin ihailla! Ja selviytyisit vaikka mistä, kuten myös hienosti hoidat tuollaiset kommentoijat joille voi vain nauraa.
   Nimim. Chile Fani.

   Poista
  3. Että kehtaatkin anonyymi 15.29!! Olen niin paljon eri mieltä kanssasi kuin vain voi olla.
   Mia, olen lukenut blogiasi jo pitkään ja nautin niin paljon kirjoituksistasi! Teillä on ihana perhe ja sinä tunnut todella lämpimältä ja kerrassaan ihastuttavalta ihmiseltä. Ihailen sinun lahjakkuuttasi, aivan ihania ovat sinun luomuksesi. Pidän paljon myös koiraperheestänne ja poikannehan on suorastaan syötävän suloinen sekä miehesi tuntuu olevan erittäin hyvä isä ja aviomies. Kiitos jälleen kerran mielenkiintoisesta ja ajatuksia herättävästä kirjoituksestasi. Toivotan kaikkea kaunista ja hyvää koko Peikkokukkulan väelle!
   Mari

   Poista
  4. Mahdanko tuntea sinut senkin typerä mölyapina? Toivottavasti en.

   Poista
 5. Onpas tosi tyly kommentti! :( Törkeää arvostella noin julmasti :( Maailmassa tarvitaan kauniita ja eläinystävällisiä asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäkohteliaiden kommenttien takia moni blogi on lopettanut. Peikkokukkulan blogissa ei ole sellaisia juuri koskaan. Ne muutama, joka on ollut, on tyylistä päätellen samalta ihmiseltä. Pikkukoiraihmiset eivät pidä niperryksiäni romuina, vaan hyvin toimivina vaatteina kylmää vastaan :) Eikä muiden tarvitse niitä ymmärtääkään.

   Poista
 6. Blogiisi on eksynyt elamaansa kyllastyneita ihmisia, ala valita niista. Nama veteen liittyvat postaukset ovat olleet todella mielenkiintoisia, kiitos niista!

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoisen tekstin kirjotit taas.
  Minusta olisi mielenkiintoista tietää vedenkulutuksemme.

  Mitä taas tuohon ikävään kirjoitteluun tulee, niin minun mieleni hän onnistui pahoittamaan, joten sai tarpeensa nyt tyydytetyksi. Mikäpä muu tuollaisen kirjoittelun takana on, kuin halu pahoittaa toisen mieli. Suivaannuin kovasti puolestasi. Tämä on ihana blogi, täynnä mielenkiintoisia ajatuksia. Luen sitä siksi, että se tekee minut hyvälle tuulelle. Jos joku blogi ärsyttäisi minua kovin, tai saisi minut noin negatiiviseksi kuin tuo kirjoittelija, lopettaisin sen lukemisen. Puh, sainpa purkaa. Mukavia päiviä sinne, ja kiitos taas blogistasi.

  Venla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sanoistasi ♡ Minusta tekstistäni ei edes kuultanut läpi valittaminen. Olen iloinen, että saamme vettä esim enemmän kuin naapurimme. Ja naapurimme taas saavat valtavasti vettä, jos verrataan vaikka afrikkalaisiin nälänhädässä eläviin perheisiin. Tarkoitukseni on vertailla ja pohtia asiaa omasta näkökulmastani ja kertoa sen kautta, mitä Chilessä on tapahtumassa. Tässä maassa on kokonaisia järviä kadonnut kartalta!

   Poista
  2. Kiitos sanoistasi ♡ Minusta tekstistäni ei edes kuultanut läpi valittaminen. Olen iloinen, että saamme vettä esim enemmän kuin naapurimme. Ja naapurimme taas saavat valtavasti vettä, jos verrataan vaikka afrikkalaisiin nälänhädässä eläviin perheisiin. Tarkoitukseni on vertailla ja pohtia asiaa omasta näkökulmastani ja kertoa sen kautta, mitä Chilessä on tapahtumassa. Tässä maassa on kokonaisia järviä kadonnut kartalta!

   Poista
 8. Vesi vanhin voitehista! Kukaan ei ole vielä maininnnut, että urhean uudisasukkaamme syntymäpäivä on meneillään. Tsemppiä Tsiileen!

  VastaaPoista
 9. Synttärini oli 4.10. En ehtinyt tehdä synttäripostausta. Oli oikein kiva päivä :)

  VastaaPoista
 10. Onnea :) paras ystäväni on myös syntynyt 4.10. Silloin syntyy siis mainioita tyyppejä.

  Venla

  VastaaPoista
 11. Olipa tosi mielenkiintoinen juttu! Suomessa en tiennyt ollenkaan, paljonko vettä kulutimme, mutta täällä Algeriassa tiedän aika tarkkaankin, koska ennen kaivon valmistumista meille tuotiin vesi traktorilla. Säiliöihimme mahtuu 3000 litraa ja se riitti 6-henkiselle perheellemme aika tarkkaan viikoksi. Näytimme siis käyttävän suomalaisten vedenkulutukseen verrattuna aika vähän vettä (toki täytyy ottaa huomioon, että tämän lisäksi joimme pullovettä!!!), mutta taas teidän vedenkulutukseenne, ja veikkaampa että myös monen täysin algerialaisen perheen vedenkulutukseen nähden aika paljon. Meillä siis on pyörinyt sekä pyykin- että astianpesukone aika tiuhaan. Kylpyammetta emme tosin ole käyttäneet kovin usein, koska siihen menee niin paljon vettä. Täälläkin osa perheistä on julkisen vedenkuljetuksen varassa ja siten ajoittain ilman vettä! Me maksoimme yksityiselle vedentuonnista, jolloin ei tarvinnut olla ilman vettä. Siltikin oma kaivo tuntuu tosi hyvältä ratkaisulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille yksityinen vedenkuljetus maksaisi liian paljon, sillä tänne kukkulalle juuri kukaan ei suostu tuomaan vettä, sillä autot ovat liian huonot nousemaan jyrkkää soratietä. Tankkiautoon ei voi laittaa paljon vettä, sillä auton paino nousee liikaa ja taas ongelmia. Kerran tilasimme tankkiauton ja se joutui valuttamaan puolet vedestä tielle, koska ei pystynyt nousemaan. Silti me jouduimme maksamaan koko tankillisen vettä. Kerran taas tilasimme soralastin ja sama juttu, kaatoivat sorat keskelle julkista tietä ja peruuttivat alamäkeen pois ja ilmoittivat, etteivät enää tule tänne. :/

   Poista
 12. Luin tämän ja muita vesikirjoituksiasi ja hämmästyin, että Chilessä on tuollainen ongelma. En jotenkin osannut arvata. Sehän on pahempi kuin meillä täällä Jordaniassa! Ja Jordaniakin on maailman kolmen vesiköyhimmän maan joukossa. En tiedä paljonko normivesitankki täällä vetää, mutta joka tapauksessa paljon enemmän kuin 200l eikä tankkien määrää per perhe ole rajoitettu. 200l on vain 20 ämpärillistä - kuinka sillä voi pärjätä viikon???

  Mielenkiintoinen blogi! Voimia sinne veden kanssa kamppailuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä Chilen kahdeksannella alueella ja muutenkin suurimmaksi osaksi Chilessä ei vielä ole vesipulaa kaupungeissa. Ongelmana ovat yksityisten ihmisten pikkukaivot, joista vesi on loppunut maaseudulla. Samoin vuorilla vuoripurot ovat kuivuneet. Myös järviä on kadonnut kartalta. Meidän vetemme tuodaan läheisestä kaupungista, eikä siellä ole pulaa veden kanssa. Miksi tuo 200 litran raja on laitettu, on siksi, ettei kunnalla ole paljon tankkiautoja eikä tänne kukkulalle pääse nousemaan painavan tankin kanssa. Bensa maksaa paljon, eikä tankkiauto voi sen takia tulla kuin kerran viikossa.

   Poista