Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Millaiset juoksukengät?

Edellisessä postauksessa kerroinkin, että juoksen 16 vuotta vanhoilla lenkkareilla. Nyt ne kuitenkin alkavat olla rämät, eikä lika lähde enää pesemälläkään. Olen ansainnut uudet lenkkarit!

Onko blogini lukijoissa aktiivisia lenkkelilijöitä, jotka voisivat suositella minulle joitakin hyviä lenkkareita tai antaa vihjeitä niiden valitsemiseen? Täällä Chilessä on kaikki perusmerkit edustettuina, mutta kaupoista ei löydy asiantuntevia myyjiä. Minulle voidaan myydä vaikka sisäpeli- tai vaelluskengät juoksukenkinä.

Kävin kerran katsomassa lenkkareita ja sovitin muutamia, mutta ne eivät tuntuneet hyviltä jalkaan. Kokeilin New Balancea, Nikeä ja Pumia. Ne tuntuivat littanoilta, eikä ollenkaan sellaiselta, että saisin siivet kantapäihini!

Vanhat Adidakseni taas tuntuvat sellaisilta jaloissa, että ne oikein kehottavat lähtemään liikkeelle. Ne ovat kevyet mutta tukevat ja niiden muoto jo saa jalan nousemaan kevyesti. Se varmaan onkin yksi syy, miksen ole koskaan uusia juoksulenkkareita ostanut.

Kun luin ohjeita juoksun aloittamiseen, siellä sanottiin, ettei vanhoilla lenkkareilla sovi aloittaa. Minä aloitin, mutta nyt olen sitä mieltä, että enää pitkään en voi jatkaa noiden puhkikuluneiden käyttämistä.

Täytyy ottaa itselle varmaan koko päivä aikaa ja käydä läpi kaikki kauppakeskuksen lenkkariliikkeet. Toivon kuitenkin sitä ennen saavani teiltä vihjeitä, millaisia kannattaa katsella ja mitkä kannattaa kiertää kaukaa. Kertooko hinta jotakin laadusta? Huomasin, että hinnat täällä liikkuvat noin 40-100 euron välillä.


18 kommenttia:

  1. Mie en juokse, mutta isäntä on kova juoksemaan ja sillä toimii kaikkein parhaiten asics. Juoksee sekä maastossa että kaduilla.

    Terkkuja Tampereelta :)

    VastaaPoista
  2. Voin suositella lämpimästi uusia Adidaksen lenkkareita, hinta-laatu suhde todellakin kohtaa. Suomessa kävin Intersportissa jalkojen kuvauksessa, jonka mukaan Adidakset valikoituivat jalkaani kaikkein sopivimmiksi. Tässä kuva kesältä, vain väri on haalistunut ja likainen :D

    https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/11057885_10207863644012917_88577847998029834_n.jpg?oh=7dd6ef910dc42f0803b811a252e1fb46&oe=56F87146

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi kun täällä ei ole mitään jalkojen kuvauksia. En kyllä saa tuota linkkiäsi auki.

      Poista
  3. Ei niitä oikein voi suositella, koska vain kokeilemalla löytyy parhaiten omaan jalkaan sopivat kengät. Merkillä ei ole mitään väliä, vain sillä, miten kenkä sopii jalkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelinkin, jos olisi joitakin yleisiä huomioita, kuten esimerkiksi, ovatko sellaiset geelipohjaiset lenkkarit hyviä, voiko vapaa-aikaan tarkoitettuja lenkkareita käyttää juoksuun jne.

      Poista
  4. Minä juoksen kesäkeleillä Merrell- merkkisillä kevyillä lenkkareilla, jalkaa todella hyvät. Hinta tarjouksessa 80€,
    http://www.merrell.com/FI/fi_FI/all-out-peak/17587W.html?dwvar_17587W_color=J03956#start=1
    Viileällä kelillä käytössä Brooks ravenna 6.
    Miehellä joka juoksee todella paljon, on monenlaisia juoksukenkiä. Kovalle pohjalle, metsään ym, kesä ja talvikelille omansa. Varmaakin 6 paria aktiivikäytössä, hinta 120€ ->
    Talvella asennamme itse nastat.
    Jos juoksee useamman lenkin viikossa ja on vaan yhdet juoksukengät, niin eiköhän ne ole vuodessa juostu.
    Kannattaa ehdottomasti sovittaa huolella. Ja sillä sukalla jota käyttää juostessa.
    äiti*4

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olenkin juuri pohtinut, ovatko Merrel-merkkiset hyvät juoksuun, kun itse olen mieltänyt merkin vaelluskenkiin jne. Ehkä olen aivan väärässä.

      Meillä täällä ei ole koskaan niin kylmää, etteivät yhdet lenkkarit kävisi.

      On minulla sitten kummallinen tapa juosta, sillä nuo 16 vuotta vanhat ovat yhä periaatteessa käyttökunnossa ja on niihin vuosiin mahtunut ainakin yksi kokonainen, jolloin juoksin 3-4 kertaa viikossa! Muut vuodet ovatkin olleet vaihtelevia ja välissä on myös vuosia, jolloin en ole juossut yhtään. Ehkä lenkkini ovat niin lyhyitä, etteivät kengät ehdi kulua? Olen juossut keskinmäärin viittä kilometriä.

      Poista
  5. Mulla on juoksukenkina ollut adidakset mutta viime vuosina olen suosinut new balancen malleja, ostin power-walkiin sopivat kengat silla kavelen todella paljon, new balancen osa malleista sujahtaa kuin sukka jalkaan ja sattuu mulle hyvin, mutta tosiaan sovittelemalla löytyy varmasti se omalle jalalle sopivin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyykin siis käydä ihan New Balancen liikkeessä katsomassa valikoimaa :)

      Poista
  6. Suomessa urheilukaupan myyjät kertoivat, että jalkaan sopivin malli on tärkein. Merkeillä on eri jaloille sopivia malleja ja hinnoissa eri merkkien välillä ei ole eroa.

    Itselläni on Adidaksen Boostit ja rakastan niitä.
    Terv. Se, joka on nyt juoksukiellossa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi voi, juoksukielto on kyllä yhtä tuskaa silloin, kun olisi into päällä! Itselläni on ollut niin mahdottomat kaksi viikkoa, että aikaa juoksuun on ollut tosi vaikeaa löytää, koska en ole voinut jättää poikaa yksin kotiin ja mieheni on ollut hoitamassa siskoaan, joka toipuu leikkauksesta. Kun taas mieheni on ollut pojan kanssa, itse olen ollut hoitamassa kälyä, enkä sieltä ole voinut irrottautua. Sitten on myös ollut myyntireissuja, jolloin en ole päässyt. Olen sitten tehnyt vaan vatsalihaksia, ettei ole tullut liian huono omatunto laiskottelusta ;)

      Poista
  7. Juoksukengissä on tekniikka kyllä kehittynyt huimasti. Täältä linkistä voit lukea hiukan informaatiota jalan askelluksesta juoksun aikana, ja oikeiden kenkien valitsemisesta: www.footbalance.fi/miksi-footbalance

    Yleensä suomalainen jalka on askellukseltaan joko neutraali tai ylipronatoiva. Ylipronaatio tarkoittaa, että kengät kuluvat nopeammin jalan sisäsyrjältä. Supinaatio, eli kenkien nopeampi kuluminen jalan ulkosyrjältä taas on melko harvinainen suomalaisilla. Se on kuitenkin yleistä balettitanssijoilla, ja sinähän juuri edellisessä postauksessa kerroit harrastaneesi balettia :) Sinulla voisi olla siis supinaatiota, etenkin jos huomaat käveleväsi hieman jalkaterät ulospäin kiertäen, kuten balettia harrastavilla on tapana.

    Mikään varsinainen asiantuntija en ole, mutta suosittelisin sinua etsimään melko neutraalin tuntuiset kengät. Jos sinulla on supinaatiota niin yritä välttää ainakin sellaisia kenkiä, joissa on pronaatiotuki jalan sisäsyrjän keskiosassa. Se tuntuu sellaisena "pattina" siellä kengän sisällä, en osaa paremmin selittää :D Kannattaa myös valita koko niin, että kärjessä on vähän normaaleja kenkiä enemmän tilaa (0,5 - 1 cm) jalkojen turpoamiselle. Monet aloittelijat ostavat liian pienet kengät, ja juoksulenkkien pidentyessä huomaavat varpaankynsien menevän mustelmille.

    Minä itse lievän supinaation omaavana juoksen Nike Free 3.0 -lenkkareilla, jotka ovat uskomattoman kevyet ja mukavat jalkaan. Muutenkin, kevyet juoksijat voivat yleensä juosta kengillä, joissa ei ole paksuja iskunvaimentimia, koska silloin jalkoihin ei kohdistu yhtä suurta painetta kuin painavilla ihmisillä. Kaikista eniten vaimennusta jalat kaipaavat kovalla asfaltilla. Hiekka- ja metsäteillä jalat pärjäävät myös ohuemmilla kengillä.

    Kaikista tärkein neuvo on kuitenkin se, että kengät tuntuvat hyvältä ja luonnolliselta jalassa jo heti kaupassa. Sehän se pääasia on :) Onnea etsintöihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Yanette tästä minun mielestäni hyvin asiantuntevasta kommentista! Enpä ole tullutkaan ajatelleeksi moisia asioita! Minä olen vaan jolkotellut sen enempää asiaa miettimättä. Tarkastin nyt lenkkarin pohjat ja kyllä niissä on lähes huomaamatonta kulumaa sisäsyrjällä. En ole kävellyt varmaan pariin vuosikymmeneen enää kuin balettitanssijat ;) Ja tosiaan varpaankynnet ovat hieman arat aina välillä. Pelkään kuitenkin isompien lenkkarien ostamista, sillä kerran ostin liian isot aerobic-tossut ja kompuroin niissä ihan mahdottomasti.

      Poista
  8. Heippa! Me ostettiin Trebolilta Adidaksen liikkeestä molemmille lenkkarit. Ja ainakin silloin saatiin sieltä asiantuntevaa palvelua. Ja hyvät tossut :) T. Johanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, oliko siellä ihan oikeasti palvelua? Wau, sinne siis! :)

      Poista
    2. Oho, oliko siellä ihan oikeasti palvelua? Wau, sinne siis! :)

      Poista
  9. Jos sinulla on leveä jalka, niin kokeile Asicsia. Minulla on lattana leveä jalka, ja Asicset ovat ihan järkyttävän hyvät. Ne ovat kyllä varmaan muillekin hyvät, tuntuu kuin ei olisi mitään jalassa. Hinta tarjouksessa on ollut täällä Suomessa siinä 90-120 euroa, mutta kyllä niillä sellaiset 1500 kilometriä olen vähintään juossut eli kestävät kyllä hyvin,.Ja muista ostaa tarpeeksi isot kengät!

    VastaaPoista
  10. Niin ja vielä se unohtui sanoa, että suosittelen ostamaan juoksuun tarkoitetut lenkkarit, jos yhtään aiot enempää juosta. Vapaa-ajan kengissä tuki ja vaimennus eivät varmasti ole niin hyviä, joten kannattaa ehkä satsata niihin, jos yhtään enempää aiot juosta.

    VastaaPoista