Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

tiistai 31. maaliskuuta 2015

22 vuoden jälkeen...


22 vuotta sitten neuloin valkokeltaraidalliset villasukat. Ensimmäisen poikaystäväni äiti opasti minua. Sukista tuli ihan hienot ja ne ovat yhäkin käytössä! Sen jälkeen en ole villasukkia neulonut. Se on niin hidasta, enkä ole hyvä neuloja. Inhoan lukea neuleohjeita.


Vuosi sitten löysin markkinoilta USA:sta tuotuja jämälankoja ja päätin yrittää niistä sukkia. Laitoin kuvia viime vuonna suunnilleen tähän samaan aikaan siitä, miten varret alkoivat valmistua.


Monta kertaa piti purkaa, kun tuli virheitä, eivätkä nämä nytkään ole täydelliset, mutta kelpaavat minulle! Lehdestä tavasin ohjetta, koska minulla ei ole ketään, joka voisi minua täällä neuvoa. Jouduin vähän soveltamaan, koska lanka oli paljon paksumpaa kuin ohjeessa. Chilessä ei muuten osata tehdä kaksinkertaista kantapäätä!


Nyt olen neulonut varret seuraavaan sukkapariin, mutta tuli tenkkapoo. Osaako joku kertoa minulle, mitä tarkoittaa:"Tee sitten kantapää lyhennetyin kerroksin takaosan 28 s:lla." Siis mitä ihmeen lyhennettyjä kerroksia? Ei tuollaista sanottu ekojen sukkien ohjeessa.

13 kommenttia:

  1. Kyseessä on tiimalasikantapää ohje esim. http://www.ullaneule.net/0104/neuvot_tiimalasikantapaa.html
    Voit tehdä halutessasi ihan tavallisen kantapään tilalle.

    Ullaneuleessa on muitakin tekniikkaohjeita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Kävin lukemassa ja kopioin ohjeen koneelle muistiin. Kun kantapäätä alkaa neuloa, täytyykö siinä vaiheessa olla kaikilla puikolla yhtä paljon silmukoita? Minulla on nyt 1. ja 4. puikoilla vain 5 silmukkaa kullakin ja 2. ja 3. puikoilla 16 silmukkaa. Olen siis tehnyt kavennukset aina noilla kahdella puikolla. Olen joutunut taas soveltamaan silmukkamäärää.

      Poista
    2. Itse lisään usein niille varsinaisille kantapääpuikoille, eli niille kahdelle "takimmaiselle" yhteensä sen verran silmiä, että on kolmella jaollinen, tai sitten niin että keskellä kantapäätä on esim. 8 silmukkaa ja sivuilla 7 jne. Keskelle kannattaa jättää sen vuoksi parillinen määrä, että on helpompi jakaa se silmukkamäärä kahtia sitten kantapään jälkeen, kun otetaan taas kaikki neljä puikkoa käyttöön ja jaetaan ne keskiosan silmukat taas niille kahdelle takimmaiselle. Tästä nyt ei varmaan saa mitään tolkkua... Mutta älä huoli, hetken päästä teet kantapäitäkin vaikka unissasi ;)

      Poista
  2. Siitä se lähtee :) kohta osaat tehdä noita ilman ohjetta kun parit olet harjoitellut

    VastaaPoista
  3. Hyvähyvä! Kohta olet ihan neuloosissa.

    Mutta miten sinulla voi olla 22 vuotta vanhat sukat yhä käytössä? Olet varmaan jaksanut parsia ne tuhat kertaa! Minä käytän villasukat puhki allle svuodessa ja tuolla on koko laatikollinen odottamassa, että saisin ne parsittua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susanna, olen villasukkien himokäyttäjä, joten minulla on niitä paljon. Minulla on paremmat ja huonommat sukat. Parempia en käytä liikaa, etteivät ne kulu. Huonompia käytän paljon ja tarvittaessa parsin tai poistan pohjan kokonaan ja ompelen pohjan tilalle. Teen siis tossut. Olen joskus postanut siitä blogiinkin. Minulla on vielä paljon mummoni neulomia sukkia, eli käytän yhä sukkia, joita olen saanut noin 12-vuotiaana! En ymmärrä muita ihmisiä, joiden sukat kuluvat kauheaa vauhtia. Minulla on aina sukat kestäneet ehjänä kauemmin kuin muilla. En tiedä, mistä se johtuu.

      Poista
  4. Kuulostat ihan minulta? Lähenteletkö 40v ikää��? Maria

    VastaaPoista
  5. Minusta ei ole neuvojaksi, mutta on lohduttavaa lukea, että toisella puolella maailmaa on joku toinenkin käsityöntekijä, joka on säästynyt sukankutomisilta. Luulin, että olen ainoa ja kerkesin hävetä sitä. Äitivainaa kutoi niin ahkerasti sukkia Seitsemän veljestä- langasta, että niitä riitti kolmen lapsen lisäksi vielä tuttaville jaella, kun ne olivat meidän leveysasteellemme liian paksuja. On se tuskan takana, kun yritän nyt päästä selville eri tavoista tehdä ohuemmasta sukkalangasta kantapäitä, ja sitten se taas unohtuu, kun harvoin teen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äitini ei osaa neuloa, mutta isäni äiti oli himoneuloja. Teki vaikka mitä ja upeita juttuja. Hänellä oli hyvä värisilmä, joten neuleista ei koskaan tullut liian mummomaisia. Minun mummoni ei koskaan antanut rumanvärisiä villasukkia lahjaksi :)

      Poista
  6. Anonyymi, samoin se kantapää tehdään aina, silmukkamäärä voi vaihdella, mutta useilla sivustoilla kerrotaan tekniikka

    VastaaPoista
  7. Mia, onko sinulle tuttu tämä sivusto? Löytyy kaikkea neulontaan liittyvää ja paljon muuta.

    http://punomo.fi/teeitse/

    Piri

    VastaaPoista