Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

lauantai 4. kesäkuuta 2011

Villasukista kotitohvelit - VILLISTOSSUT

Me olemme villasukkien suurkuluttajia! Meillä on lattiat aina kylmät kesää lukuunottamatta. Ei ole lattialämmitystä ja meillä vetää melkoisesti. Minä en jaksa neuloa villasukkia, joten ostamme ne. Suomesta toin monet ja viime reissultani ostin meille molemmille yhdet. Äitikin lähettää lahjaksi miehelleni villasukkia, sillä tämä rakastaa suomalaisia hyviä villasukkia, joiden kantapäät eivät puhkea kolmen käytön jälkeen, kuten tapahtuu chileläisille villasukille. Chilessä ei kai osata kaksinkertaisen kantapään neulomista, sillä en ole sellaisia täällä nähnyt. Nyt olen huomannut, että mapuche-intiaanien villasukat kestävät hieman kauemmin kuin peruschileläisten tekemät, joten olen ostanut Feria de arte popularista jo kahtena vuotena meille mapuchevillikset, jotka on neulottu kasveilla värjätyistä villalangoista.


---


Kun villikset kuluvat puhki kantapäistä, parsin ne. Kulutus kuitenkin on niin kovaa, että villikset hajoavat pian parsintakohdan vierestä tai varpaista. En viitsi parsia monesta kohdasta, vaan siirryn plan-B:hen: sukista tossut!



Olen piirtänyt meidän molempien jaloista kaavan. Leikkaan fleecestä kaavan mukaan uuden pohjan sukille. Leikkaan sukista alaosan pois ja huristelen saumurilla uuden pohjan kiinni sukkaan. Koska sekä neulottu sukka sekä fleecekangas ovat joustavia, on työ erittäin helppo. Ei ole sentilleen tarkkaa, onko reikä ja fleecepohja juuri samankokoiset.


---


Ensimmäiset tossut tein niin, että ompelin ne nurjalta puolelta ja käänsin, jolloin sauma jäi sisäpuolelle. Jos sukkatossujen alla käyttää tavallisia sukkia, sauma ei haittaa. Me kuitenkin tykkäämme käyttää tossusukkia ilman toisia sukkia siellä alla, joten totesin, että sauma kannatta jättää kuitenkin ulkopuolelle näkyviin. Näin nämä näyttävät enemmän varrellisilta tossuilta kuin sukilta.




Tässä on noin 15 vuotta sitten Virosta ostamani kissavillikset. Nyt toinen sukista oli ihan rikki. Leikkasin molemmista pohjat pois. Vanhasta villatakista leikkasin pohjat näihin tossuihin. Tahdoin pohjista paksummat, joten leikkasin myös trikookankaasta pohjat. Ompelin kaikki kolme (trikoon, villapohjan ja sukan) yhteen saumurilla.
---


Jos näitä tossuja käyttäisi vain sisätossuina, voisi vaikka virkata kukkaset ja kiinnittää ne vielä koristeeksi jalkapöydän päälle. Me kuitenkin tungemme villistossumme sandaaleihin, crocseihin, kumisaappaisiin ja lenkkareihin täällä campolla, joten en ole viitsinyt turhaan koristella näitä. Ilman koristeita ovat monikäyttöisemmät.

Tässä mieheni villistossut minun jaloissani. Huomasin, että minäkin voin käyttää näitä liian isoja, kun laitan parit omat villistossut sinne alle ensin:)
---
Helppoa, halpaa ja käytännöllistä!


8 kommenttia:

  1. Olipas hyva idea! Minakin tykkaan kulkea kotona villasukissa. Aitini neuloo meidan talon villasukat. Minun pitaisi kai opetella neulomaan niita kantapaita. Siita se villasukkien neulominen on kiinni minulla.

    VastaaPoista
  2. Kiitos hienosta ideasta... kiittää suuri villasukkien ystävä..:))

    VastaaPoista
  3. kierrätystä parhaimmillaan!!

    VastaaPoista
  4. Luultavasti Chilessä ei käsitellä villalankaa yhtä nerokkaasti kuin Suomessa, myös Turkista ostetusta villalangasta neulotut sukat reikääntyvät ennätysajassa, vaikka kutoisin ihan samalla tekniikalla. Suomessahan sukkalangoissa on käsittely, joka tekee villan todella kestäväksi, itselläni suomalaisesta villasta kudotut sukat kestää vuodesta toiseen (vaikka käytän niitä paljon). Mä rakastan sukkien neulomista!

    VastaaPoista
  5. Hei, huomasin hallintapaneelin kautta, että olet tehnyt postauksen yläsalista -se ei aukea lainkaan!
    Otathan uusiksi ☺

    VastaaPoista
  6. Hurjan hyvä idea, tuollaiset haluaisin itselleni ja muksuillekin jos vain osaisin yhtään ommella! Olen lukenut blogiasi jo useamman kuukauden aika säännöllisesti mutta en ole osannut oikein jättää viestejä.

    Pidän tavastasi kertoa ja kirjoittaa ja ihailen taitavuuttasi ja idearikkauttasi sekä hoidan koirakuumettani lukemalla koiriesi kuulumisista.

    VastaaPoista
  7. Tuula: Minä en neulo sukkia enkä paljon muutakaan, sillä olen aika hidas siinä. Koen sen ajanhaaskaukseksi. Olen ajatellut, että parempi, että käytän aikani siihen, missä olen hyvä ja annan niiden neuloa sukkia, jotka ovat siinä hyviä ja nopeita. Maksan mieluummin muiden tekemästä hyvästä työstä

    ii: Chilessä villaa ei tosiaankaan ole käsitelty. Täällä on 100% villaa tai sitten täysin tekokuituja. Suomalainen villasukkalanka on kyllä ihan huippua ja muutenkin suomalaisten käsityötaito on loistavaa!

    Pepi: Yläkerran salista on tulossa pieni postaus. Se oli ajastettuna ja poistin sen, sillä näitä tuoreita remonttijuttuja pukkaa nyt. En viitsi laittaa liian monta postausta yhdelle päivälle.

    Emonen: Tosi kivaa, että jätit nyt viestin! Opit ompelemaan jos tahdot! Täytyy vaan aloittaa ihan helpoista ja nopeasti valmistuvista jutuista, jotta mielenkiinto pysyy yllä ja innostus.

    VastaaPoista
  8. Heiii Miiuli, ystäväsi täällä ryhtyy edellisten kommentoijien tapaan oitis matkimaan tuota mainiota idistä mutta pakko on myös saivarrella suomalaisesta sukkalangasta siltä varalta ettet oikeasti tiedä... Eli ei siinä ole mitään "käsittelyä" vaan langasta riippuen 10-25% polyamidia :) Erinomaisestikin kehrätty suomalainen 100% villa reikiintyy sukanpohjissa vikkelästi.
    T. Mansikka

    VastaaPoista