Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

maanantai 8. elokuuta 2011

Älä muuta Chileen, jos et ole miljonääri!

Seuraa pitkä selostus suihkuista, pytystä, pumpusta, sähkötöistä ja maestroista. Sivutaan hiukan miljonääriys-teemaa.
Kun on tottunut suomalaiseen elintasoon ja jos on hyvin tarkka ja siisti ihminen, niin Chileen sopeutuminen on lähes mahdotonta. (En puhu tässä Santiagon hienoista alueista, Viña del Marista enkä Puconista, vaan ihan TAVALLISESTA Chilestä, jota edustaa koko loppu maa.) Minä olen tottunut suomalaiseen elintasoon, mutta en ole erityisen tarkka ja siisti ihminen, joten minulla on mahdollisuudet sopeutua tänne. Lisäksi viimeisen kuuden vuoden aikana olen oppinut kärsivällisyyttä, sormien läpi katsomista ja hällä väliä -asennetta. Jos ihminen on nipottaja ja pikkutarkka ja hänen on pakko asua Chilessä, niin silloin kehoitan olemaan myöskin miljonääri! Kannattaa tuoda suomalaiset putkimiehet, sähkömiehet jne. mukanaan tänne.Ette varmaankaan voi uskoa, mutta meille tuli tänään maestro laittamaan kylpyhuonetta! Taloamme alettiin rakentaa 1,5 vuotta sitten, joten onhan se jo aika saada vessanpyttykin toimimaan. Kylpyhuonettamme on ollut kaakeloimassa kolme eri maestroa. Eka laatoitti lattian. Sitten häntä ei enää huvittanut tehdä kaakelihommia, joten hän häippäsi. Toinen tuli laatoittamaan seinää, teki homman puoleen väliin ja katosi savuna ilmaan. Ei edes ole tähän päivään mennessä tullut perimään palkaansa, mikä on Chilessä TODELLA outoa. Täällä kaikki pyytävät palkkaa jo etukäteen. Kaksi ensimmäistä maestroa osasivat laatoittaa hyvin, mikä myös on harvinaista. Koska työt olivat kesken, meidän piti pyytää kolmas maestro tänne. Kaksi miestä laatoittivat suihkuosan lattian sekä puuttuvat seinäpinnat. He eivät osanneet laatoittaa, joten työnjälki on mitä sattuu. Jos olisin miljonääri, olisin tuonut laatoittajat (ja varmaan laatatkin) Suomesta.Vessanpytty meillä on ollut jo puolitoista vuotta. Se on odotellut paikkaansa muun muassa männyn alla, joten se on aivan pihkassa. Ei vaan ole ollut maestroa, joka olisi laittanut sen toimintaan. Koska meillä jo kerran on vesiveski, vaikkakin talon ulkopuolella, emme ole pitäneet kiirettä. Samainen maestro, joka teki työhuoneeni, alkoi tehdä putkihommia, jotta saadaan kylpyhuoneeseen vesi ja pytty toimimaan. Jotain osia puuttui, joten mitään ei saatu loppuun asti tehtyä. Sitten maestro katosi, kuten olen jo kertonutkin. Toki olimme maksaneet hänelle etukäteen työstä. Tosi järkevää. Kälyni pyysi tutun maestron Concepcionista asti. Käly toi maestron tänne ja oli meillä koko päivän. Concepcionilainen maestro sanoi, että kaikki oli tehty väärin. Jotain vesikatkaisijoita puuttui, vääriä materiaaleja oli käytetty, kaikki putket vuosivat monesta kohtaa. Koska asumme maalla ja koska on sunnuntai, mistä kuvittelette meidän saavan tarvittavat materiaalit? Emme mistään. Hommat piti jättää taas kerran puolitiehen.

Vessanpytty oli asennettu liian kauas seinästä, joten pytyn yläosa piti laittaa vinoon. Putket vuotavat yhä, joten minun piti laittaa astia pytyn viereen. Kälyni on tuonut lavuaarin ja marmoritason Brasiliasta, joten ostamani hanan mekanismi ei sovikaan lavuaariin. Nyt hanassa on typerästi mekanismi, jolla saisi suljettua lavuaarin ”viemärin”, mutta sitä osaa ei voitukaan asentaa. Höh! Vessanpytyn alta tulee vettä, vähän mutta kuitenkin. Maestro ehdotti silikonin laittamista. Kaunista.


Meidän piti ostaa suihku, josta en tykkää. Se näyttää joltain avaruusaluksen suihkulta. Siinä on kaikenlaisia hieromasuihkuja, muttemme tiedä, toimivatko ne, eli tuleeko kaivostamme vettä riittävällä paineella. Tuosta ”pääsuihkun” kaaresta kyllä tykkään. Miksi sitten meidän piti ostaa tuo? Siksi, että se oli ison Sodimacin AINOA malli, johon saa liitettyä putket seinän ulkopuolelta. Kaikki muut mallit vaativat sen, että putket tulevat seinän sisästä. Mieheni ei tahdo putkia puutalon seinien sisään, sillä jos ne vuotavat, niin seinät pitää repiä auki. Ja täällä Chilessähän ne vuotavat! Jos olisin miljonääri, olisin tuonut koko kylpyhuoneen Suomesta!Nyt meillä sitten on suihku, muttei sitä voi vieläkään käyttää. Maestrot eivät nimittäin tiivistäneet mitenkään viemäriä. Mieheni pitää se vielä tehdä. Lisäksi meiltä puuttu vielä yksi melkoisen tärkeä juttu: kuumavesivaraaja. Toki kylmät suihkut ovat virkistäviä, mutta kun kylpyhuoneen lämpötila on 10 astetta, niin menee mielestäni jo extremen puolelle. Kylpyhuoneessa ei ole lämmitystä, eikä tule. Jos olisin miljonääri, niin sinne tulisi lattialämmitys, vaikkei sitäkään tunneta tässä osassa Chileä. Aivan etelässä ja Santiagossa on jo taloja, joissa oli lattialämmitys. Onnellisia he. Vaikka toisimme systeemit tänne, emme löytäisi ketään, joka osaisi sellaiset asentaa. Joskus harkitsin tuovani Suomesta sellaisen itse lattian alle asennettavan systeemin, mutta pelottaa nuo sähköjutut. Osattaisiinko ne sitten yhdistää turvallisesti? Miksen nainut suomalaista putkimiestä ja sähköasentajaa? No, jos olisin sen tehnyt, emme asuisi Chilessä, joten moni muukin asia olisi toisin ;)Meillä on vessassa kaksi luksusasiaa: tuuletin sekä bideesuihku. Tuulettimesta ei muka pitänyt tulla kylmää ilmaa sisälle, jos siitä asennetaan putki 90 asteen kulmassa alaspäin suoraan ulos. Sieltä tulee kylmää. Lisäksi se putki on talon seinässä törkeän näköinen. Mieheni lupasi tehdä jonkin puisen laatikon sen päälle.

Bideesuihku vasta luksusta onkin! Siinä riittää painetta, joten vesi tulee kuin vesitykistä ja se on KYLMÄÄ! Chilessä ei ole keksitty vielä systeemiä (tai ainakaan maan johtavassa rakennusliikkeessä Sodimacissa ei ole sellaisesta kuultu), että bideesuihkusta saisi tulemaan lämmintä vettä. Se nimittäin pitää liittää samaan kylmävesiputkeen, josta vesi tulee pytyn tankkiin. Vaikka siitä tuleekin vain kylmää vettä, olen silti niin iloinen, että sellainen nyt on. Jos olisin miljonääri, olisin tuonut suomalaisen bideesysteemin ja suomalaisen putkimiehen laittamaan ne meille! Osaako joku selittää minulle, olisiko se edes mahdollista? Nimittäin ei tarvitse olla miljonääri, että toisin systeemit tänne, mutta sopivatkohan sitten kaikki osat yhteen ja mihin se suomalainen systeemi sitten olisi liitettävä, että sieltä tulisi lämmintä vettä?

Selitin suomalaista bideesysteemiä Sodimacin miehelle ja hän piti minua päästään nitsahtaneena. Kuulemma sellaisia osia ei ole olemassakaan, että bidesuihkun saisi liitettyä käsienpesuhanan alle. Harmi, kun en tajua itse riittävästi näistä asioista. Jos olisin miljonääri, ostaisin itselleni uudet aivot.

Toisen kälyni perhe lähentelee miljonääriluokkaa, joten he toivat Brasiliasta erillisen pienen sähköllä toimivan vedenlämmittimen erikseen bidesuihkulle. Näky ei ole mikään kaunistus, kun sellainen tankki on pytyn vieressä, mutta toimii. Onneksi olen vielä nuorehko ja ehdin tottua jääkylmiin alasuihkuihin, eikä minulla ole mitään sellaisia vaivoja, että pitäisi suihkutella lämpimällä vedellä. En selitä tarkemmin. Chileläinen mieheni taas ei ole tottunut koskaan elämässään bidesuihkuihin, joten hän ei jää mistään paitsi.

Kerron teille vielä meidän vesiputkista, niistä jotka kulkevat seinän päällä. Ne näkyvät myös postauksen kuvissa. Niitä on saatavana vain sinisenä. Maestro sitten spraymaalilla maalasi putket! Oli kuitenkin niin pihi maalin kanssa, että sininen loistaa sieltä alta. Minun täytyy nyt tunkea paperia seinän, lattian ja putkien väliin ja spraymaalata lisää noita muoviputkia. Täytyy tehdä se ennen kuin viereen asennetaan lämmintä vettä varten kupariputket.

Mutta kaiken tämän vuodatuksen jälkeen kerron teille, että olen ONNELLINEN! Minun ei tarvitse huomenna aamulla kello viisi pukeutua aamutakkiin jääkylmässä talossa, kompastella alakertaan, etsiä kumisaappaita, rynnätä kaatosateessa liukkaita tiiliä pitkin ulkovesaan! Ja sitten taas takaisin peiton alle. Huomenna aamulla riittää kylmä talo, kylpytakki ja kompastelu ja sitten olenkin jo uudessa vessassamme, joka toimii, vaikka vuotaakin!
---


Melkein nuolaisin ennen kuin tipahti! Juuri kun olin kirjoittanut tämän postauksen, minun piti lähettää se. En kuitenkaan voinut, sillä yhteys katkesi. Silloin mieheni kuuli, että vesipumppu kävi jatkuvasti. Taskulampun kanssa kaatosateessa mies rämpi pusikkoon, jossa meillä on pieni koppi pumpulle. Hän ei ymmärrä sähköhommista juuri mitään, mutta hän tajusi, että tämä concepcionilainen maestro oli liittänyt täysin väärin kaikki sähköjohdot pumppuun! Pumppuun tuli virta kahdesta eri sähköjohdosta (kun pitäisi tulla vain yhdestä) ja pumpun kahta eri osaa, joiden pitäisi olla yhteydessä toisiinsa, ei ollut yhdistetty lainkaan. Mieheni soitti maestrolle, mutta tämä ei vastannut puhelimeen. Mies poisti pumpun päältä punaisen pallon, jonka pitäisi olla täynnä ilmaa. Siellä olikin vettä.
Tänä aamuna valoisaan aikaan menimme uudelleen pumpulle. Mies irroitti kaikki sähköjohdot ja liitti ne uudelleen oikeisiin paikkoihin. (Tai toivon, että ne nyt ovat oikeissa paikoissa!) Hän lähti nyt viemään punaista palloa rengasliikkeeseen, jotta siihen puhalletaan ilmaa. Kälyni sai maestron kiinni ja hän juuri soitti minulle ja sanoi, ettei vika ole moottorissa vaan jossain muualla. Mehän jo tiedämme, että vika on moottorissa, tai paremminkin siihen väärin kytketyissä johdoissa, mutta maestro ei sitä tiedä. Toivomme, että hän tulee tänne uudestaan tekemään työt, joita ei saanut valmiiksi eilen sekä korjaamaan kunnolla sähköhommat, sillä hänenhän niistä pitäisi enemmän ymmärtää kuin mieheni!
Kun mieheni tulee punaisen pallon kanssa takaisin kotiin, voimme käyttää veskiä niin, että kytkemme sähkötaulusta pumpun päälle. Sitten voimme vetää vessan ja käyttää vettä. Sen jälkeen pumppu täytyy taas katkaista sähkötalusta, ettei se hurise siellä koko ajan yksikseen ja kuluta sähköä.
Onneksi meillä kuitenkin on paljon puskia täällä - varmuudeksi ;)


P.S. Toivottavasti mieheni pääsee rengasliikkeeseen ja sitten vielä takaisin kotiin, sillä kukkulatie on aivan vellinä jatkuvien sateiden takia! Täällä on satanut yötä päivää jo viikon verran. Koko täksikin viikoksi on luvattu sadetta. Tänä aamuna aurinko kuitenkin pilkahti eikä ole satanut lainkaan, joten toivoa on, että auto pysyy tiellä!

21 kommenttia:

 1. Eräs ystäväni oli työmatkalla Brasiliassa törmännyt suihkuun, jonka vesi lämpesi suihkun 'kahvassa' olevan sähkövastuksen avulla. Sanoi että oli kyllä hiukan hirvittänyt mennä suihkuun ja toivoa vaan kovasti että se vimpain on tarkasti tiivistetty...

  Onpa teillä vaiherikas remontti. Siitäkin osaat kertoa niin rauhallisesti että on kuin lukisi romanttista kirjaa jossa vaikeuksien kautta saadaan onnellinen loppu.

  VastaaPoista
 2. "Onneksi olen vielä nuorehko ja ehdin tottua jääkylmiin alasuihkuihin..." Are you sure;-)

  Minä en tämän jälkeen valita enää mistään. Minusta meidän toinen vessa on pitänyt outoa lorinaa, mutta ei silläkään mitään väliä, antaa lorista vaan.

  Lumimies paistaa nyt ulkona taas lettuja, kun tein liian hyvää kuningatarhilloa...Syötyämme luen tämän hänelle ja mietin juuri, uskooko todeksi vai nauraako niin että melkein tukehtuu.

  Mia, mikset myy näitä Tosikertomuksia Suomalaisnaisen Elämästä Chilessä jollekin lehdelle Suomessa. Näitä luettasiin kuumasti.

  Kiitos todella avartavasta tarinasta, joka opettaa kiitollisuutta jopa kalliissa Suomessamme!

  VastaaPoista
 3. Ai kamala..voi olla että hermot menisivät muutamaan otteeseen niiden maestrojen kanssa. :/

  VastaaPoista
 4. Aikamoisia kommelluksia putkiston kanssa,toivottavasti pian jo toimivat tarpeeksi hyvin.Etelä-Amerikassa ja täällä Lähi-Idässäkin asuneena ymmärrän aika hyvin että tuollaisia sekasotkuja voi syntyä ja että hermot pitää olla rautaa. Venezuelassa kerran maksettiin asianajajalle etukäteen ja hän häipyi eikä löydetty häntä enään.....

  VastaaPoista
 5. Ai kamala... Heh ja huh!! Voit kuvitella, että täällä päin hiukkasen huokaistaan, kun ollaan - no - täälläpäin. Ainakin mitä saniteettitiloihin tulee. Tulee itse urputettua aikas minimaalisista asioista... :)
  Mutta - niin tai näin, luen näitä sun juttuja suuuuurella mielenkiinnolla. On se elämä vaan toisenlaista siellä maailman toisella puolen.

  VastaaPoista
 6. Voi apua, ei voi kuin nauraa... =D (anteeksi). Kyllähän se elämä on kuitenkin aika 'helppoa' täällä putkitöiden saralla...

  VastaaPoista
 7. Mia, mieheni sekä sanoi, että tämä ei voi olla totta sekä nauraa vieläkin. Kiitos hauskasta iltatuokiosta. Tämähän on kuin iltasatu, joka onkin todeksi tullut painajainen.

  Koita kestää!

  VastaaPoista
 8. Huh. Olet todella ihailtavan positiivinen.

  Mä en varmaan kestäis siellä. Tulisin ihan sekopääksi kaikkien noiden osaamattomien maestrojen ja muun ihmeellisen kanssa. Mikä ihmeen takapajula se maa on, kun ei ne tunnu tietävän rakennusasioistakaan yhtään mitään.. ja sähkömiehet ei osaa edes oikeita piuhoja yhdistää toisiinsa!!??

  Mutta hauska näitä sun juttujasi on todellakin lukea ja toivon sulle jatkossakin oikein pitkää pinnaa kaikkien moninaisten vastoinkäymisten parissa. Toivottavasti saatte jonakin kauniina päivänä kaiken toimimaan ihan oikeesti!!

  Voiko siellä lotota..?? Jos vaikka ihan oikeesti saisit jonain päivänä nää suomipojat sinne hommiin, tulis joskus valmistakin ja ees suurin piirtein luotettavasti ja oikein tehtynä. ;)

  VastaaPoista
 9. Ei voi muuta sanoa kuin, että sinulla on rautaiset hermot. Minä olisin varmasti vetänyt jo noita maestroja turpiin, vaikka en väkivaltainen ihminen olekkaan!

  VastaaPoista
 10. " Jos olisin miljonääri, ostaisin itselleni uudet aivot. " Repesin ihan täysillä Mia tästä kommentista :D

  Tiina-Mari

  VastaaPoista
 11. No huhhuh, aikamoista sirkusta tuo kylppärin väsääminen :D Mun suurin kylppäritragedia täällä vuokrakerrostalossa oli se, kun vessanpytyn kansi irtosi. Työnsin yhden ruuvin takaisin koloonsa ja kriisi oli ohi :D Ja mun hermoja koeteltiin jo siinä, kun se ruuvinpirulainen vieri pesukoneen alle enkä meinannut saada sitä pois sieltä...

  VastaaPoista
 12. Leena jo sanoikin sen minkä meinasin, ota ihmeessä yhteys johonkin lehteen!
  Aivan mahtavaa tarinointia, jota varmasti lukisi moni muukin!!!

  *hymy jäi asumaan kasvoilleni*

  VastaaPoista
 13. aika extremeä kyllä! En taida enään valittaa 15 asteen sisälämpötilasta, meillä kun on sentään lämmin ja toimiva vessa ja suihku...

  VastaaPoista
 14. emonen: Chilessäkin on suihkuja, joiden vesi lämpeää jotenkin suihkun yhteydessä olevan sähkölaitteen avulla. En ole nähnyt, mutta entisen aputyttöni kodissa on sellainen. se kuulemma on vaarallinen...

  Suurimmalla osalla ihmisistä on kylpyhuoneessa kaasusysteemi, joka lämmittää veden. Ongelma on se, että vesihöyry voi sammuttaa laitteen ja niin kaasua tulee laitteesta ihmisen tietämärrä. Moni kuolee joka talvi tästä syystä. On turvallisempaa laittaa kaasuboileri johonkin muuhun huoneeseen kuin kylppäriin. Valistuksen puutetta tässäKIN asiassa.

  Meille tulee sähköboileri, joka on turvallisin ratkaisu. Boileri tulee talon ulkopuolelle.

  Leena Lumi: Ajattele sitä lorinaa vaan vessaan kuuluvana asiana:) Meillä se uusi liesituulettimeni pitää kanarianlintumaista sirkutusta. Ja yritän ajatella, että siellä tosiaan sirkuttaa kanarianlintu :)

  En minä osaa juttujani millekään lehdelle myydä. Mikä lehti näistä voisi olla kiinnostunut?

  Heli: Kyllä täällä tuleekin sekopääksi, ellei sitten ole sekopää jo siinä vaiheessa, kun päättää tänne muuttaa :D

  Kyllä täälläkin voi lotota, mutta inhoan kaikkia rahapelejä, kun ei niissä koskaan kuitenkaan voita.

  Chile on sellainen takapajula, jota kutsutaan ylemmän tulotason teollistuneeksi kehitysmaaksi. Viimeinen sana kuitenkin kertoo totuuden monissa jutuissa. Täällä on paljon hienoja juttuja ja modernia elämää, mutta ne keskittyvät vain pääkaupunkiin ja muu maa tulee 50 vuotta jäljessä. Kaikkia hienoja uusia juttuja mainostetaan, mutta ne eivät yleensä toimi.

  vihreatniityt: Vaikeinta oli aluksi, kun odotukset olivat korkealla. Nyt en enää odota mitään. Toivon vain, että pahimmilta katastrofeilta vältytään. Mies sitten yrittää aina keksiä, miten maestrojen virheet saisi piilotettua ja jotenkin vähän korjattua.

  Tiina-Mari: Ne uudet aivot olisi ollut hyvä saada jo kaaaauan sitten ;)

  Anonyymi:No olihan siinä tragediaa kerrakseen ;)

  Pepi: En tiedä, mihin lehteen. Kyllähän näitä juttuja riittäisi...vaikka tiskipöydästä, jolta porkkanat vierivät syliini....

  Suvi: No huh, 15 asteessahan tulee jo hiki :D Minulla on nyt talvella työhuoneessa asteita 10-14. Tänään oli 17 ja ihan oikeasti minulle tuli kuuma! Jos lämpötila on alle 14, laitan sähköpatterin lämmittämään. Muuten laitan vain lisää vaatteita päälle. Chilessä sähkö on niin kallista, että sähkölämitystä käytetään vain niin vähän kuin mahdollista.

  VastaaPoista
 15. Tähän ei voi kuin kommentoida AUTS :) Mulla vois tossa vaiheessa jo tulla ikävä Suomeen :)

  VastaaPoista
 16. Ai että mä nauroin tolle teidän bideelle! Anteeksi :) Toivottavasti tämä projeksti nyt pikkuhiljaa edistyy toimivaksi kylpyhuoneeksi... jaksamista!

  VastaaPoista
 17. Ihan niin kuin meilla sattunutta ja tapahtunutta. Taalla on siis ihan samanlaista. Me asutaan kauhean kaukana kaikista suurien kaupunkien hienouksista. Taallakin telkkarissa nakee vaikka mita ihanuuksia mutta ei niita taalta meidan kylilta mitenkaan saa hankittua. Ja maestrot on just tollasia; tekevat hommia osaamatta niita valttamatta ja sitten vaan haviavat tai alkavat mankua lisaa palkkaa jo sovitun lisaksi. Oh hoh.

  VastaaPoista
 18. Hei Mia, jos haluat "suomalaisen" bidee-systeemin vessaasi, sinun täytyy selvittää minkälaiset kierteitä Chilen vesiputkiasennuksissa käytetään. Suomessa on käytössä tuumaisetputkikierteet. Jos kierre on sama voit toki hankkia hanan vaikka Suomesta ja asennus onnistuu. Tärkeää asennuksessa on se että kuuma ja kylmävesi putket asennetaan oikeinpäin. Tietääkseni Suomessa on nykyisin kaikki bideellä varustetut hanat ns. yksiotehanoja joissa sekottaja. (sekottaja siis sekottaa kuumaa ja kylmäävettä asetetulla suhteella). Bideeseen vesi sitten tulee sieltä sekottajan sisältä (se kolmas putki siellä hanan alapuolella) Kierteen kokoa en näin ulkomuistista muista onko se 3/8" tai jotain sinnepäin, hanan teknisissätiedoissa sekin mainitaan.
  Toivottavasti tästä tiedosta on sinulle jotain hyötyä.
  Toistaiseksi "virkistäviä" suihkutteluhetkiä sinulle. ;)

  VastaaPoista
 19. Lisäys edelliseen, itseasiassa tuolla putkikierteelläkään ei taida olla suurtakaan merkitystä. Enempi tärkeää on putkien halkaisia, eli jos sieltä löytyy putkiliittimet noissa hanoissa oleviin putkiin (taas koko jatsottava tekn.tiedoista)niin silloinhan se asennus onnistuu.
  Eli vielä kerran, hanastahan se riippuu onko siinä ne asennusputken ihan pelkät putket vai onko niissä valmiina se liitin. Muistaakseni molempia vaihtoehtoja on markkinoilla.

  VastaaPoista
 20. Kiitos Mummo! Jos siis ymmärsin oikein, niin minun pitäisi tuoda sekä hana että bideesuihku Suomesta, jotta ne sopivat toisiinsa ja sitten yhdistää ne chileläisiin putkiin? Siinä hanassa pitää siis olla sekoittaja valmiina. Hanassa siis saisi olla vain yksi "vipu" eli ei niin, että kylmälle ja kuumalle vedelle on oma "vipunsa". Siinä tapauksessa pitäisi vaihtaa koko lavuaarikin. No, ehkä seuraavaan taloon ;) Lisäksi minulle tuli mieleeni se, että mitä hyötyä siitä lämpimästä bideesuihkusta minulle olisi, sillä tuskinpa me lämmitämme veden joka päivä, kun sähkö täällä on niin kauhean kallista. Kesäaikaan lämmintä vettä ei edes kaipaa. Kiitos vinkeistä! Pidän mielessäni!

  VastaaPoista
 21. Hei Mia, juuri noin minä luulisin sen olevan. Aikaisemmin oli venttiilit (kierrettävät nupit) kylmälle ja kuumallevedelle erikseen mutta ainakin 80-luvulta asti ne on olleet samassa rungossa, niin että lavuaarissa on yksi noin 32mm-reikä josta kaikki kolme putkea menee läpi. Ainakaan minä en ole nähnyt muun laisia hanoja.

  VastaaPoista