Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

torstai 18. elokuuta 2011

Kauppareissu (varoitus: sisältää rumia kuvia)

Olen nyt viimeaikaisten postausteni takia ehkä saanut jonkinlaisen sädekehän pääni ympärille, koska osaan olla onnellinen, enkä valita, vaikka ehkä aihetta olisikin. Nyt meinaan romuttaa tämän kuvan. Kuten jo jossain kommentissani sanoinkin, minä todellakin osaan myös valittaa ja lupasin tehdä sen, kun olen oikein pahalla tuulella. Nyt olen, joten kerron teille, millaista elämä täällä on, heti kun astuu Peikkokukkulan portista ulos! Peikkokukkula on oma idyllinen paratiisinsa, jonne luikertelee käärmeitä maestrojen ja varkaiden muodossa. Muuten täällä voi uskotella elävänsä ihanassa maassa. Toista on sitten, kun joutuu tekemisiin sen oikean Chilen kanssa.

-

Tänään pääsette mukaani kauppareissulle Yumbelin pölykylään, joka kylläkin näin talvella on mutakylä. Olen ottanut kuvat auton ikkunasta samalla kun ajoin, jotta voitte istua seuranani koko matkan.


Tässä lähdetään laskeutumaan Collahuen Cerro Alto -kukkulalta maantielle.
-
Tässä päivässä ei ollut mitään erikoista. Tällaista se aina on. En vaan ole pitkään aikaa käynyt Yumbelissa, sillä mieheni on hoitanut asiat siellä ja minä olen käynyt Concepcionissa, joka on sentään hiukkasen kehittyneempi kaupunki kuin Yumbel.



Pidetään vaihdetta kakkosella, ettei liukastuta punaisessa mudassa.
-
Kuten olen kertonutkin, täällä on nyt satanut pari viikkoa ja kukkulatie on vellinä. En ole uskaltanut lähteä täältä autolla mihinkään. Mieheni on kerran postittanut Michilandian paketit. Minun olisi pitänyt postittaa paketit joitakin päiviä sitten, mutta on satanut kaatamalla yötä päivää. Sitten viikonloppuna oli kauniimpaa ja tie pääsi vähän kuivumaan. Maanantaina en kuitenkaan voinut mennä postiin, sillä oli pyhäpäivä. Maanantai-iltana alkoi taas sataa. Satoi kaatamalla koko yön. Tie taas vellinä. Koska muutama paketti oli jo myöhässä monta päivää, päätin, että minun on nyt uhmattava mutaa ja sadetta ja koitettava päästä laskeutumaan kukkulalta. Onnistuinkin siinä hyvin, eikä tie ollut lainkaan niin kauheassa kunnossa kuin olin kuvitellut.

Tomecon kyläpahanen näkyy tuolla maantien toisella puolella. Kylä koostuu yhdestä pääkadusta ja surkeista pikkutaloista. Siellä ei ole edes kunnollista kauppaa.
-
Pääsin Yumbeliin. Kannoin paketit postiin ja kysyin, sopisiko, että tulisin tunnin päästä maksamaan paketit, jotta postin työntekijöillä olisi rauhassa aikaa naputella nimet ja osoitteet tietokoneelle. He nimittäin aina hermostuvat, kun vien sinne paketteja. Koska lähetän kirjattuna kaiken, heidän pitää kirjoittaa tietokoneelle kaikki tiedot. He ovat siinä hyvin hitaita. He sanoivat, että oikein hyvä, että tulisin tunnin päästä, niin kaikki olisi valmiina. Ajattelin, että siinä tunnissa kävisin paperikaupassa, marketissa ja koiranruokakaupassa sekä maksamassa sähkölaskun.
Aurinko pilkahti pilvien välistä. Tässä ajetaan maantietä pitkin Yumbelin risteykseen. Jos ei käännyttäisi Yumbeliin päin, tie jatkuisi Cabreroon, Los Angelesiin ja Chillanille.
-
Ajoin auton supermarketin pihaan ja menin Yumbelin ainoalle pankkiautomaatille, joka suostuu antamaan rahaa Visa-kortillani. Automaatin korttiluukku oli teipattu kiinni. Automaatti ei taaskaan toiminut! Noin puolet kerroista, kun yritän saada rahaa, jään ilman. Ja kun se kone ei toimi, seuraava kone onkin 20 kilometrin päässä. Olin varautunut tilanteeseen, sillä tämä on niin tavallista. Minulla oli pankkikirja mukanani. Rahaa minun olisi saatava, jotta voisin maksaa postissa pakettien lähetyksen. Postissa ei voi maksaa pankkikortilla lainkaan.

Nyt ollaan jo Yumbelin kaupungin alkupäässä. Oikealla puolella on bensa-asema.
-
Pankki on auki vain kahteen saakka, joten täytyy olla aamupäivällä liikkeellä. Jos erehtyy iltapäivällä asioille ilman rahaa, niin ei saa ostettua mitään. Supermarket on ainoa liike koko kaupungissa, joka hyväksyy pankkikortin. Jos käy tuuri, voi rahaa saada marketin ottomaatista, mutta kuten jo tiedätte, siihen ei voi luottaa.
Yumbelin uusia taloja. Vasemmalla puolella vankila, joka ei näy kuvassa.

-
Avasin pankin oven ja tyrmistyin jälleen kerran. Pankki oli tupaten täynnä. Jono kiemurteli täyttäen koko pankin. Pankissa ei tietenkään ole penkkejä eikä vuoronumeroita, joten jokaisen on pakko seistä jonossa, myös vanhusten. Pankissa on automaatti, josta saa rahaa, mutta se ei anna rahaa Visa-kortillani, joten siitä ei ole mitään hyötyä minulle. Menin siis jonon perälle. Kun puoli tuntia oli kulunut, olin yhä pankin takaseinällä. Selkään särki ja hermot kiehuivat. Onneksi äidin lähettämän Maraboun mustikkasuklaa vähän lohdutti. Alkoi sataa kaatamalla rakeita. Ihmiset kauhistelivat pankin ikkunasta ulkona riehuvaa myrskyä. Se olikin ainoa hetki, kun iloitsin siitä, että olin pankissa sisällä, enkä ulkona.

Lihakauppa, josta en osta mitään, sillä he myyvät minulle AINA sitkeää lihaa. Kulmassa olevasta ovesta mennään paperikauppaan, josta ostan kaikki kirjekuoret. Omistaja on todella nyrpeä mies, joka käytöksensä puolesta voisi olla kuningas.

-
Puolentoista tunnin seisomisen jälkeen tuli minun vuoroni ja sain rahaa. Menin sähköliikkeeseen maksamaan sähkölaskun. Huomasin kassalla pankkikorttilaitteen ja ilahtuneena kysyin, voinko maksaa laskun Visalla, jottei minun tarvitsisi heti käyttää niitä seisomisella ansaittuja seteleitäni. Ei voi maksaa pankkikortilla! No miksi sitten siinä on sellainen laite? Kortilla saa maksaa vain tuotteita, ei laskuja. Näin, että kassan takana oli hiiriä ja muistin oman rikkinäisen hiireni. Kysyin, oliko heillä myynnissä vaaleanpunaista hiirtä. Nainen alkoi plärätä hiiriä, mutta ei löytynyt. Mies sanoi, että se vaaleanpunainen on varmaan ikkunassa ja hän meni etsimään sitä. Hän tuli takaisin pudistellen päätään:”Ei ole jäljelllä.”


Yumbelin posti, josta lähetän suuren osan Michilandian paketeista. Postin ulkopuolella on tyypillinen chileläinen kärry, josta myydään karkkeja, perunalastuja, keksejä yms. Tässä samassa talossa on kunnantalo, palokunta ja toimistoja.
-
Tunnin ja kolmen vartin jälkeen palasin postiin. Ette voi arvata! Joo, työntekijät eivät olleet saaneet naputeltua kuin viisi pakettia tietokoneelle, puolet paketeista oli vielä jäljellä! Sanoin meneväni vielä paperikauppaan. Kävin ostamassa kirjekuoria ja teippiä. Sielläkään ei voi maksaa luottokortilla. Näin ikkunassa sopivia lankoja yhteen työhöni, mutta värit olivat rumia. Kysyin, olisiko samoja lankoja toisilla väreillä. ”Ei ole jäljellä, kaikki muut värit ovat jo menneet.” Tyypillistä.


Yumbelin ainoa supermarketti on osa isoa Bigger-ketjua. Tämä marketti on hieman parempi kuin edeltäjänsä Key Market samassa paikassa. Muut Yumbelin ruokakaupat ovat suttuisia pikkuisia yksityisiä liikkeitä.

-
Palasin postiin ja vieläkin naputeltiin niitä pitkiä vaikeita suomalisia osoitteita. Yksi rouva tuli valittamaan hitaasta palvelusta. Postivirkailija sanoi, ettei näitä kansainvälisiä lähetyksiä voi tehdä nopeammin, kun kaikki tiedot täytyy laittaa koneelle. Rouva sanoi, että nekin kuitenkin ovat vain kirjaimia ja numeroita, miten voi kestää niin kauan? Minä olin ihan samaa mieltä, mutta pidin suuni kiinni, sillä on parempi olla postivirkailijoiden ystävä, jotta saa varmasti Suomesta tulevat paketit itselle...

Coelchan sähköliikkeessä käyn maksamassa aina sähkölaskun. Liikkeessä myydään kaikkea parfyymeistä leluihin, puuhelloihin ja runkopatjoihin. Ulkona raikaa aina musiikki isoista kaiuttimista.
-
Siinä sitten vaan kauhistelin postivirkailijalle pankin hitautta. Vain yksi kassa palvelemassa ihmisiä! Myöhemmin sitten tuli toinenkin virkailija. Postitäti sanoi, että kylläpä on kamalaa, mutta ei tainnut tajuta, että heidän oma toimintansa ei myöskään ollut siitä nopeimmasta päästä.



Yumbelin takapajuinen pankki
-
Lopulta sain maksettua paketit ja lähdin koiranruokakauppaan. Sieltä saa ruokaa vain isoille koirillemme. Pikkukoirien ruuat tuomme Concepcionista saakka, sillä lähempää ei saa Eukanubaa tai Royal Caninia. Maksoin 30 kilon säkin ja sanoin tulevani hakemaan sen, kun olen käynyt supermarketissa ensin. Uskalsin luottaa naiseen, sillä käymme aina samassa kaupassa.


Nyt ollaan matkalla takaisin Peikkokukkulalle. Maantien varrella on tällaisia pieniä liikkeitä, joista saa ostaa viiniä, hedelmiä, papuja jne.
-
Marketissa ei onneksi ollut niin paljon ihmisiä kuin tavallisesti. Tahtomaani lihaa ”lomo vetado” ei ollut saatavana, vaikka tarjouslapussa niin lukikin, eikä anispullaa ollut saatavana, vaikka hinta oli leipiin merkittykin, eikä kreikkalaista jogurttiakaan ollut, mutta löytyipä ne perustarpeet kuitenkin. Huimana uutuutena oli tullut Philadelphia-juusto! Ajatelkaa, tavalliset salamisiivutkin tulivat markettiin vasta vuosi sitten!


Nyt käännymme maantieltä kukkulatielle. Chihuahua Fransisco kojelaudalla nyökyttelee päätään: si, si, si! Tuossa oranssissa talossa asutaan. Oikeanpuolinen liike on ollut tyhjillään jo viisi vuotta. Kuten huomaatte, surkealta näyttää. On märkää, eikä sauceissa ole lehtiä.
-
Kassajonossa ei tarvinnut seistä niin kauan kuin tavallisesti. Onneksi, sillä olisin varmaan rakentanut molotovinpommin siinä odotellessani, sillä jonotuskiintiöni oli täynnä seuraavaksi kuukaudeksi eteenpäin! Edessäni maksoi sellainen mummoparka, joka oli supermarketin kulmalla vähän aiemmin kysynyt minulta tietä supermarkettiin. Raukka oli eksynyt marketin kulmalla :(


Ylitetään parit sillat. Talvella tässä on vettä, kesällä ei.


-
Huomasin, että Bigger-marketissa oli meneillään kuponkien keräilykampanja. En koskaan ota osaa sellaisiin, mutta nyt ekan kerran innostuin. Jos keräisi 10 kuponkia, niin lopulta saisi reilut 30 euroa maksamalla Robot-pölyimurin! Kysyin kassalta, mikä tuo kampanja on ja miten kauan kuponkeja saa kerätä? Kassa katsoi minua silmät pyöreinä. Ei hän ollut kuullutkaan koko kampanjasta! Kassan vieressä kuitenkin oli kaksimetrinen juliste aiheesta. Hän oli juuri palannut lomilta, eikä tiennyt kampanjasta mitään. Pussittajapoika ei myöskään tiennyt. Jaaha. Maksoin ostokseni ja sain neljä kuponkia. Maksoin pussittajapojalle pari kolikkoa. Menin sitten lueskelemaan julistetta ja totesin, että kampanja oli alkanut viikko sitten ja vielä oli kolme viikkoa jäljellä. Piti siis tehdä kymmenen noin 25 euron ostosta kuukaudessa, sitten maksaa 30 euroa ja robotti-imuri olisi minun. Kampanja oli siis aivan järjetön Yumbelin mittakaavassa! Yumbelissa ei lähes kenelläkään ole varaa käyttää 250 euroa kuussa markettiin! Minimipalkka Chilessä on noin 250 euroa, mutta Yumbelissa monet elävät noin 150 euron palkalla kuussa. No, ehkä jotkut keräävät robotti-imurin porukassa. Minä satuin tekemään juuri tänään suuremmat ostokset kuin normaalisti ja sain ruhtinaalliset neljä kuponkia. Vielä puuttui kuusi. Aloin laskea, ehtisinkö seuraavan kolme viikon aikana hankkia vielä kuusi kuponkia, se tarkoittaisi vielä 90 000 peson ostoksia, eli noin 150 euron edestä. Voisin hankkia ruokakaupasta koiranruokaa, sehän ei mene piloille...säilyketölkkejä myös....jatskiä pakkaseen...saippuat ja sampoot....Mitähän tuollainen robotti-imuri maksaisi, jos sen ostaisi ilman keräilykampanjaa? Ehkä pääsisi halvemmalla ;)




Kun pääsin lopulta kiukkuisena kotiin, aloin lukea marketin esitettä, jossa myös kerrottiin kampanjasta. Koko Chilessä (ihmisiä täällä on noin 16 miljoonaa) imureita oli jaossa vain 1700 kappaletta. Eli aivan tyypillistä olisi, että kun vimpalla viikolla minulla olisi ne 10 kuponkia, minulle kerrottaisiin, ettei imureita ollut enää jäljellä!

Muistin taas, miten paljon INHOAN Yumbelia. Minulla ei ole mitään mielenkiintoa sitä kaupunkipahasta kohtaan. Se on ruma ja tylsä. Plazan suihkulähdekään ei toimi kuin joskus iltaisin. Nyt, kun satoi kaatamalla vettä, niin nythän se tietty oli loogisesti toiminnassa.

Nyt ollaan jo ylempänä kukkulalla ja voidaan jättää taakse kurjat maantiet ja huonommat maisemat. Tästä kuitenkin jatketaan vielä ylöspäin.

Lähinaapurustomme näyttää tältä. Tämä talo on puolen kilometrin päässä meiltä kukkulatien varrella. Tällaiselta näyttää tyypillinen chileläinen talo. Arkkitehtuurin kukkanen, vai mitä! Miksi Suomessa köyhänäkin aikana rakennettiin kauniita ja harmonisia taloja ja täällä nämä näyttävät tältä!



Talossa asuu parikymppinen pariskunta kahden lapsensa kanssa.



Tässä on lähin naapurimme. Tämä talo on 300 metrin päässä meiltä. Talossa on maalattiat, ei ikkunoita ja hellana toimii nuotio lattialla. Aputyttöni asuu tässä talossa vanhempiensa ja siskonsa kanssa.



Olemme laskeutuneet jo jonkin verran alaspäin portiltamme ja meidän lukaalimme näkyy tuolla puiden välissä. Ihanaa olla taas kotona!


-
Huomenna kerron teille tuosta tavallistakin tavallisemmasta ”ei oosta”, ”ei oo jäljellä” ja ”loppu” –aiheesta.

22 kommenttia:

  1. Todella antoisa postaus! Eihän täällä osaa kuvitellakaan millaista on asua Chilessä. Ja valittaminenkin oli hupaisaa, anteeksi vaan=D Varmasti on kiehunut hermot muutamaan otteeseen...Nyt sainhiukan suhteellisuudentajua, kun itsellä hermot romuna täällä, sill olen joko unohtanut tais laittanut kotonani salikamani niin hyvään paikakan etten löydä niitä mistään!

    VastaaPoista
  2. Wautsi...ihana postaus...☺☺

    Aivan kuin olisin ollut kanssasi jonottamassa...
    Sinähän elät yltäkylläisyydessä, ei ihme jos varkaita teillä käy...☺

    Jään jännittyneenä odottamaan seuraavaa juttua.

    VastaaPoista
  3. Meinaa väkisinkin naurattaa. :-D

    Miten se teidän talo on niin kaunis, vaikka tuo rakennuskanta muuten siellöäpäin on noin ankeaa? Oletteko te rakentaneet sen itse? (Anteeksi, en ole seurannut blogia ihan alusta asti!)

    VastaaPoista
  4. Jarna: Toivottavasti salikamat löytyvät! Yumbelissakin on kuulemma kuntosali...en uskaltaisi mennä katsomaan, millainen hökkyrä se olisi...

    Irmastiina: Elintasoerot ovat täällä suuret ja ihmisten moraali on myös toista luokkaa kuin Suomessa. Täällä on ihan ok varastaa, kun kaikki sitä kuitenkin tekevät.

    Susanna: Talomme kauneudesta voin ottaa kunniat ihan itse ;D Olen sen itse suunnitellut ja me olemme sen rakennuttaneet tomecolaisilla maestroilla, jotka luojan kiitos olivat tehneet sitä ennen ainakin muutaman isomman talon.

    VastaaPoista
  5. Ay Dios mio,miten vaikea ostoreissu.Tätä oli kyllä mielenkiintoista lukea:) Asuin Etelä-Amerikassa vain suurkaupungissa,jossa asiat hoituvat eri tavalla,kuten Chilessäkin varmaan suurimmissa kaupungeissa. Sitkeä sinä kyllä olet! ja teilläkin on noita pussittajia! Venezuelassa oli joka marketissa niitä,täälläkin on niitä joissain marketeissa.

    VastaaPoista
  6. Taas vaan nyokyttelen taalla ruudun aaressa, etta just noin meillakin aina menee asiat... Tana aamuna juuri jonotin ensin poliisilaitoksella (tekivat ensimmaisen kerran henkkaria ulkomaalaiselle, joka on saanut kansalaisuuden ja sehan kesti...) ja sen jalkeen pankissa. Pankissa on taalla onneksi vuoronumerot ja paljon istumapaikkoja mutta sekin on tapahtunut vasta ihan viime vuosina. Kaiken jonotuksen jalkeen kavin kaupassa ja ostin itselleni suklaata :D

    VastaaPoista
  7. Mia, myönnän heti, että minä en kestäisi;-) Tiedätkö, luen nämä kaikki sun tosielämän jutut ensin itse, sitten illalla Lumimiehelle ääneen ja sitten vielä forwardaan muutamalle, joilla elämä on todellista luxusta, että he itsekin tajuaisivat;-)

    Mahtava yläbanneri: Pikkuiset Puu-Chihut!

    VastaaPoista
  8. Loistava juttu! Tuo jonottaminen ja hidas palvelu on niin turhauttavaa. Itse asuin Meksikossa jonkin aikaa pienessä rannikkokaupungissa, mutta aika paljon kehittyneempää sielläkin oli. Kaverini äidillä on betonilattia ja kanat tulivat välillä puutarhasta sisälle juoksentelemaan. Täällä Suomessa sitä ei tajua, miten eri tavoin muualla asutaan ja eletään.

    VastaaPoista
  9. Mia, kamat löytyi ja salillekin pääsin.
    aahhahhaa, voi että minua nauratti kommenttisis teidän paikallisesta kuntosalista=D

    VastaaPoista
  10. Kylläpä lueskelin tätä mielenkiinnolla ja ajatuksen kanssa. Ihana kun jaksat kertoa meille näistä kaikista. Tuntuu uskomattomalta tuo palvelu joka siellä on , eihän tuo ole palvelua ollenkaan. kauheeta.

    Hurja juttu tuo aputyttösi asuinolot, että ei ikkunoita ja hellana nuotio!!

    Mielenkiinnolla odotan jatkoa.

    VastaaPoista
  11. Auts :D Tuon jälkeen olisin ollut suoraan valmis paluukoneeseen hyppäykseen ja ilman lippua takaisin!

    VastaaPoista
  12. Hih, melkoista on elämä siellä! Olet kyllä sitkeä sissi kun tuota jaksat! Onneksi kotoinen elämäsi on kivemman kuuloista, eihän tuollasta tahkoomista jaksa kun just ehkä sen kerran kuussa. Sun täytyy ottaa sinne reissuillesi tosiaan jotain herkullista evästä mukaan, että kestät.. =D

    Näitä juttujasi on tosi kiva ja mielenkiintoinen lukea!

    VastaaPoista
  13. Minä täällä silmät pyöreinä luen näitä, ihan koukussa juttuihisi! Vau. - taas kerran, välimatkan turvin uskallan sanoa, että mielettömän mielenkiintoista :D

    VastaaPoista
  14. Kiitos virtuaalimatkasta kanssasi Yumbeliin ja takaisin. Olet aivan loistava kirjoittaja, pääsin heti kiinni tunnelmaan!

    VastaaPoista
  15. Voi kiitos taas ☺
    _☺/

    VastaaPoista
  16. Yaelian: Concepcion on Chilen toiseksi suurin kaupunkin, mutta se on Santiagosta perässä noin 50 vuotta. Concepcioniin ei panosteta lainkaan. Onhan siellä paljon enemmän valikoimaa kuin tuppukylissä ja jotkin asiat hoituvat ehkä helpommin. Postissa ainakin on asiantuntevampaa palvelua ja löysinpä kauppakeskuksesta postikioskin, joka on auki myös sunnuntaisin!

    Mamae: Tuleeko sielläkin sellainen olo, että ihmiset elävät elämänsä ensimmäistä päivää ja ovat töissä elämänsä ensimmäisen kerran, kun mitään ei osata ja kaikki on uutta heille?

    Pitäisi AINA muistaa pitää jotain pokkaria kassissa, että kun joutuu jonottamaan, niin olisi luettavaa. Harmi, kun olen muistanut ottaa lehden mukaan vain kerran - ja silloin pankissa ei sitten ollutkaan jonoa!

    Leena Lumi: Mitkä ihmeen chihut? Näit väärin! Nehän ovat oravia. ;D

    Ninni: Kun tulin ekan kerran Chileen, en kehdannut katsella ihmisten kodeissa mitään, kun ajattelin, että heitä hävettää köyhyys ja alkeellisuus. Nyt tajuan, ettei heitä hävetä, sillä he eivät tiedä muusta. Eivät he tiedä, millaisista oloista Suomesta minä tulen. Täällä todellakin vain rikkaat asuvat sillä tavalla kuin tavalliset ihmiset Suomessa.

    Liisa: Täällä ei ole minkäänlaista palvelukulttuuria. Täälä myyjä on aina oikeassa ja asiakas täysi pässi. Asiakas kysyy tyhmiä ja pyytää tyhmiä ja häiritsee myyjää, joka juuri järjestelee hyllyjä tai juttelee työkavereiden kanssa peittäen kokonaan hyllyn, jota asiakas tahtoisi katsoa. Myyjät eivät väisty, sillä hehän ovat tärkeimpiä. Et usko, mite nautin, kun tulin Suomeen Stockmannille! Nuoretkin myyjät käyttäytyivät hyvin ja asiantuntevasti. Kaikkea voi kysyä ja kaikkeen annettiin järkevä vastaus. Suomalainen ammattitaito asiassa kuin asiassa on todella hienoa!

    Kerron jossain vaiheessa aputytöstäni lisää.

    Katja: Tuossa nyt ei ollut yhtikäs mitään. Täällä on tapahtunut paljon järisyttävämpiä juttuja, kuten vaikka maailman viidenneksi voimakkain maanjäristys 1,5 vuotta sitten ja vaikka mitä...

    Heli ja Rilla: On niin vaikeaa tajuta, että tällainen on jonkun mielestä mielenkiintoista! Minusta tämä on raivostuttavaa.

    Emonen ja Pepi: Kiitos kehuista :)

    VastaaPoista
  17. Erilaista on elama maaseudulla siella kaukana. Tama oli todella mielenkiintoinen postaus arjestasi siella. Kiitos!

    VastaaPoista
  18. Minulla oli vähän samanlainen olo, sillä olisin halunnut ottaa kaverin äidin talosta kuvan, mutten kehdannut. Nyt se vähän harmittaa. Ulkoapäin kun olisin hyvin voinut kuvata sen niinkin, ettei kukaan olisi nähnyt. Muut kodit joissa Meksikossa vierailin olivat pääasiassa rikkaiden opiskelijoiden ja heidän vanhempiensa, joten niiden ero suomalaisiin koteihin ei ollut niin suuri. Chilessä olen käynyt vain Santiagossa ja Valparaisossa, mutta en yhdessäkään kodissa. Uudempaan postaukseen viitaten kannustan sinua jatkamaan tällaisten juttujen tekoa. Nämä kiinnostavat minua käsityöjuttuja enemmän, vaikka niitäkin mielelläni luen.

    VastaaPoista
  19. Palaan vielä tähän.. joo, minustakin olis todella raivostuttavaa kaikki tuollanen! Mutta on tätä silti mielenkiintoista lukea.. turvallisesti täällä maassa missä suunnilleen kaikki kuitenkin toimii asiallisesti.. Tällaisten juttujen lukeminen myös herättää ajattelemaan, että itse asiassa mitä ihmeen valittamista mullakin muka on??? Kaikki toimii, niin kotona kuin asioillakin.. jestas sentään, tulisin ehkä hulluksi siellä kun mikään ei toimi!!

    VastaaPoista
  20. Joo, vahan sellainen fiilis :) Ja sitten viela se, ettei koskaan voi myontaa, ettei tieda tai osaa vaan pitaa sitten vaan tehda jotenkuten vaikka menisi vaarin. Esim. kun olin sita henkkariani hakemassa se virkailija ilmoitti saman tien, etta mun pitaa hakea sellaista erilaista ulkomaalaisten henkkaria toisesta kaupungista. Sanoin sitten uudestaan, etta sain juuri kansalaisuuden mutta se ei edes kuunnellut. Jonkun ajan paasta se kai tajusi, etten meinaa lahtea pois ellei se tee jotain ja soitti sitten suurempaan kaupunkiin, josta neuvottiin tekemaan juuri niin kuin mina olin alunperin pyytanyt...

    VastaaPoista
  21. Nyt on pakko kommentoida.
    Eihän täällä Suomessa näistä asioista tiedetä koska kaikki nähdään vain skandi vinkkelistä.

    Olen huomannut tuota sama jopa Yhdysvalloissa hispaanojen keskuudessa. Omat sukulaiseni asuvat juuri noin. Talo, koti ei ole tärkeä, sisustaminen tai tietyn tyylin löytäminen on sitä sun tätä.
    Usein se on rahasta kiinni vai onko. Tai paremminkin ehkäpä rahankäytöstä. Valinnoista. Mieluummin ostetaan lapsille leluja ja kaikenlaista krääsää, paljon menee vaatteisiin, kenkiin, meikkeihin, hiustenlaittoon. Samoin tv on tärkeä tai dvd levyjen ostelu. Perheelle voi lainata rahoja ja tulisikin koska you gotta take care of your family... ei sillä väliä maksavatko velkansa tai ei!

    Oletpa rohkea, Mia että uskaltauduit ottamaan kuvia.
    Vähän samannäköistä siellä meidän maisemissa Teksasissakin, kaikenlaisia hökkeliasuntoja. Usein mietin että voi kauhea, miten noissa pystyy asumaan. Talot on niin vinossakin ja lattia epätasainen kun on perusta romahtamaisillaan. Ovatko köyhiä vai mitä? Onko köyhyys itse valittua (suomalainen ei tätä usko) vai elämän kolhuja vai molempia? Näytetäänhän suomen tvssä nykyisin kauhukoteja ja hamstraajia. Oikeaa realitya. Huh!

    Vaan ovatko hispaanoot passiivisempia jollakin tavoin... Kuitenkin he ovat hyvin ahkeria.
    Onko syynä esim. yksinhuoltajuus?
    Ei tästä jaksa paljon kirjoittaakaan...

    VastaaPoista
  22. Kiitos Mia taas upeasta raportista!

    Olen vakuuttunut, että joku lehti nappaisi sinut mieluusti kolumninistikseen! Arki siellä on sentään melkoisen erilaista verrattuna kotimaamme elämään. Kiitos valaisevista kuvista!

    Tuollainen toiminta ja asenne kaupoissa ja muissa "palvelu"pisteissä vaatii kyllä sinulta melkoista kärsivällisyyttä. Pakkohan siihen tietysti on tottua ja hyväksyäkin tilanne, jos haluaa siellä asua. Mutta voin kuvitella, miten kaipaavia ajatuksia lähetät välillä tänne Pohjolaan.

    Kiitos, lukisin mieluusti aputytöstäsi, et olekaan kertonut hänestä juuri mitään.

    Tarinoitasi on kiva lukea ja valokuvat värittävät mukavasti tekstejäsi.

    Mukavaa pian alkavaa kevättä!

    VastaaPoista