Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Tomecossa tapahtuu

Tomeco on meidän lähin kylämme. Se on tuossa kukkulan juurella kilometrin päässä moottoritien toisella puolella. Siellä asuu parisataa ihmistä. Kylässä on yksi asvaltoitu tie, joka on pääkatu. Kylässä on poliisiasema, pieni terveyskeskuksen vastaanotto (ainakin joinakin päivinä), julkinen koulu ja muutama pieni kauppa, josta ei saa juuri mitään muuta kuin tölkkimakrillia, homeisia banaaneita ja inkakolaa ;)i

Ensi viikonloppuna Chilessä vietetään itsenäisyyspäivää. Sen vuoksi kaikki koulut ja muutkin organisaatiot marssivat kaduilla. Tomecossa tapahtuma järjestettiin jo tiistaina. Tomecon koulussa on noin 200 oppilasta, sillä sinne tulevat kaikki lapset laajalta alueelta maaseudulta. Lapset haetaan koulubusseilla.

Tomecon kirkko näkyy kuvassa taustalla. Muut rakennukset ovat asuintaloja.

Oppilaat ja opettajat marssivat Yumbelin kunnanjohtajan, opetustoimenjohtajan, poliisien ja poliitikkojen ohi. 

Marssiin osallistui myös kaksi pientä maalaiskoulua. Tässä kuitenkin Tomecon koulu Escuela Padre Pedro Campos Menchaca.

Taustalla näkyy kylän vesitorni.

Ensin tulee opettajat ja sitten oppilaat. Keskimmäisenä edessä koulun rehtori Señorita Mariana Fuentes. Monella naisopettajalla oli niin korkeat korkokengät, etteivät he oikein osanneet kävellä niillä normaalisti. Oppilaat marssivat koulupuvuissaan, joita pidetään koulussa joka päivä.

Tässä on yhdistetty päiväkoti- ja esikouluryhmä opettajansa ja avustajan kanssa. Näille naperoille käyn antamassa joka viikko kaksi englannintuntia. 

Paikallisten cowboyden klubi (eli club de huasos) ratsasti kulkueessa. Miehillä on tyypilliset huasojen ponchot päällään. Tapahtuman alussa huasot toivat tärkeille henkilöille chichaa, eli viinirypälesiideriä. Se on tapana täällä kaikissa itsenäisyyspäivän kulkueissa.

Kun katsotte yläkuvaa tarkasti, näette kukkulan huipulla kännykkätornin. Sen vieressä on meidän porttimme.

Tapahtuman alussa oli puheita ja tanssia, mutta istuin niin huonossa paikassa, etten saanut tanssijoista kunnollisia kuvia. Tanssijat olivat koulun oppilaita. 

Tässä poseeraa juuri neljä vuotta täyttänyt Dominic minun tekemässäni uudessa takissa :)

Vasemmalla puolella on Tomecon keskustan puisto.

Tämän kuvan reunassa näkyy mies. Tuollaisia lierihattuja täällä miehet käyttävät varsinkin maaseudulla.

Mikäli lähdemme katselemaan tänä viikonloppuna itsenäisyyspäivän hulinoita, saatan saada napattua kuvia tyypillisistä naisten kansallisasuista. Ne päällä tanssitaan cuecaa. Chile on siitä erikoinen maa, että monet miehet varsinkin maaseudulla käyttävät kansallispukujaan ympäri vuoden, kun taas naiset käyttävät niitä vain edustustilaisuuksissa ja cuecaa tanssiessaan.

Melkein kaksivuotias kummityttöni sai uuden kansallisasun ja hän on siinä valtavan söpö! Dominic ei ole vielä saanut huason asua, sillä emme ole kovin kansallismielisiä mieheni kanssa. Sitten kun Dominic aloittaa koulun, on kansallisasun hankkiminen pikkupakko. Täällä kansallispukuja myydään jopa supermarketeissa.

5 kommenttia:

 1. Olipa ihana päivitys. Kiitos. Soile Vilppulasta

  VastaaPoista
 2. Tosi mukavaa lukea ja nähdä kuvia itsenäisyyspäivän vietosta Chilessä. Kiitos :)
  Minkä takia puiden rungot on maalattu valkoisiksi?
  -Hetti

  VastaaPoista
 3. Nuo pienet oppilaasi juhla-asuissaan marssimassa ovat niin suloisia kuten poikasikin.Keväällä ja kesällä on helpompi juhlia kansallispäivää kuin talvella. Joskus ajattelen, että on sääli, kun Suomen itsenäisyyspäivä on talvella. Pitää taputtaakin lapaset kädessä juhlapuhujalle ja muille esiintyjille ulkoilmatilaisuudessa. Olen kahdesti ollut Ranskassa kansallispäivänä ja nähnyt heidän iloiset kansallispäivän juhlansa 14.heinäkuuta.Tykkäsin. No, Marseillaisen sanoista ja monen tunnin sotilasmarssista Champs Élyséllä saa olla erimieltä. Chileläisten koululaisten marssi ja opettajat korkokengät jalassa ovat hauskoja.

  VastaaPoista
 4. Olipa kiva, kun kerroit juhlapäivän vietosta. Maassa maan tavalla. Minkäikäisinä chileläislapset aloittavat esikoulun?

  VastaaPoista
 5. Onnea Dominic :) Kivoja juhlatunnelmia.

  venla

  VastaaPoista