Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

torstai 6. helmikuuta 2014

Koristeita hevosen jouhista

Ajattelin esitellä teille muutamia käsitöitä feriasta, mutta tämä vuosi on mennyt sairastelujen takia vähän sivu suun. En ole vieläkään ehtinyt edes kuvata omaa kojuani, eikä feriaa ole kuin kolme päivää jäljellä! Eli kun nyt viimeisinä päivinä kuvaan sen, puuttuu jo suuri osa töistäni. Dominic sai kaiken lisäksi vielä flunssan, joten en ole varma, voinko mennä edes viimeisiksi päiviksi feriaan, riippuu nyt ihan pikkuisen voinnista.

Näytän kuitenkin teille hevosen häntäjouhista tehtyjä koristeita. Ostan näitä muutaman joka vuosi, sillä nämä ovat kevyitä lähettää Suomeen. Tämän käsityön nimi on "crin" ja se on kuulemma aitoa alkuperäistä chileläistä käsityötä, jota ei tehdä missään muualla maailmassa. En kyllä menisi tästä takuuseen. "Crin"-työt ovat kuolemassa sukupuuttoon, sillä nuoret eivät tahdo oppia tätä hidasta tekniikkaa. Feriassa on kaksi crin-kojua ja molempien myyjät ovat lähempänä seitsemääkymmentä.

Värikkäät työt on tehty valkoisista jouhista, jotka on värjätty. Mustat ja ruskeat värit ovat värjäämätöntä jouhta. 

 Noita-akka hevosen jouhista, osaisitko tehdä? Riittäisikö kärsivällisyys?

.
Kyllä ovat kolme feriaviikkoa menneet harmittavan nopeasti! Olen itse viettänyt kojussa joka päivä vain pari-kolme tuntia, sillä emme ole tahtoneet rasittaa Dominicia liikaa. Sitten välissä oli monta sairastelupäivää, jolloin emme menneet lainkaan feriaan. Lisäksi vielä päivät, jotka tein lisää myytävää täällä Peikkokukkulalla. Myynti oli kaksi ensimmäistä viikkoa viime vuosien kaltaista (eli heikohkoa), mutta kolmas viikko on ollut tosi huonoa. Normaalistihan feria kestää vain kaksi viikkoa, mutta tämän 50. juhlavuoden takia tapahtumaa pidennettiin. Kaikki myyjät valittavat, että heikosti menee. Kuitenkin minulle tämä feria on sellainen jokavuotinen perinne, merkkipaalu, etten tahtoisi ilman sitä olla. Se aina antaa potkua  loppuvuodesta käsitöiden tekoon ja siellä voin myös testata, mikä menee Chilessä kaupaksi ja mikä ei.

4 kommenttia:

 1. Kauniita..en tuollaisia ole nahnyt, mutta mm.taalla Irlannissa eras korujentekija tekee koruja hevosen jouhista..
  Mari

  VastaaPoista
 2. Olenko ymmärtänyt oikein, että feriaan tulee käsityöläisiä ympäri Chileä tuotteitaan myymään? Vietetäänkö feriaa muissa kaupungissa vai pelkästään Conceptionissa?

  Sain kolmisenkymmentä vuotta sitten kälyltäni Equadorin tuliaisena pienen kannellisen korurasian. Arvelen sen olevan olevan niinestä punotun. Muisten joskus törmänneeni netissä suomalaiseen korutaiteilijaan, joka käyttää hevosenjouhta materiaalinaan. Koriste-sineitä en ole kyllä nähnyt valmistettavan.
  ---Piri

  VastaaPoista