Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

maanantai 16. helmikuuta 2015

Taikauuni ja vehnättömyys

Oletteko kuulleet taikauunista (horno magico)? Minua harmittaa, kun en saa kaasu-uunimme lämpötilaa millään nousemaan kahdensadan asteen yläpuolelle. Olen päättänyt hankkia taikauunin. Se on kaasulevyn päälle laitettava ”kattila”, joka muistuttaa kuivakakkuvuokaa. Lämpö menee taikauunin sisälle ja ruuan pitäisi paistua jopa nopeammin kuin uunissa. Koska liekin kuumuus ei osu suoraan ruokaan, ei ruuan pitäisi palaa niin helposti kuin kattilassa. Lisäksi taikauuni on taloudellinen, sillä sen käytössä ei kulu niin paljon kaasua kuin uunin käytössä. Koska kuitenkin olen hieman epäileväinen sen toimivuudesta, sain kälyltäni lainaksi hänen vanhan taikauuninsa. Eilen kokeilin sitä ensimmäisen kerran.


Taikauunin pohja pitää ensin öljytä, ettei ruoka ota kamalasti pohjaan kiinni. Kuulemma ainakin keskikohdan ympäriltä kakut aina palavat. Tein kaurarieskataikinan, jonka lättäsin taikauunin pohjalle. Laitoin uunilämpömittarin taikinan päälle, koska tahdoin tietää, miten korkeaksi taikauunin lämpötila nousee. Harmikseni lämpötila nousi vain korkeimmillaan 120 asteeseen. Voiko tälläkään siis paistaa korkeita lämpötiloja vaativia ruokia? Kaurarieskoja olisi pitänyt ohjeen mukaan paistaa 250 asteessa 15-20 minuuttia. Yllätyksekseni kuitenkin taikauunilla paistettu ”reikärieska” paistui 20 minuutissa, vaikka lämpötila oli vain 100-120 astetta paistamisen aikana. Lisäksi taikauuni oli kylmä, kun taikinan siihen pohjalle laitoin. Miten tämä on mahdollista? Taikaako?


Tänään kokeilin, miten lohkotut kasvikset onnistuvat tällä härvelillä. Ikävä kyllä niiden kypsyminen kesti matalalla liekillä kaksi tuntia! Jos taas olisin laittanut liekin suuremmalle, ne olisivat palaneet. Jos jollakin on kokemusta tai vinkkejä taikauunin kanssa valmistettaviin ruokiin, kertokaa toki!


Yksi syy taikauunin hankintapäätökseen on se, että olen nyt viimeiset kolme viikkoa tehnyt joka aamu kaurarieskan paistinpannulla, koska olen ollut täysin ilman vehnää. Luin pari pysäyttävää artikkelia nykyvehnän epäterveellisyydestä. Taitaa olla muotia olla vehnättömällä ruokavaliolla. Minulla ei ole koskaan ollut vehnästä johtuvia iho- tai vatsaoireita, mutta päätin silti kokeilla, kun luvattiin keskivartalorasvan vähenemistä sekä energiatason nousua kolmen viikon jälkeen sekä myöskin hohtavaa ihoa! Nyt on kolme viikkoa mennyt, eikä mitään kovin dramaattista muutosta ole tapahtunut. Ehkä vielä viikko? Ainoastaan sen olen huomannut, että vatsa ei juurikaan turpoa ja keskivartalo tuntuu kevyemmältä sekä vatsa entistäkin terveemmältä. On tosiaankin todella hyvä ja kevyt olo.


Minulle vehnän poisjättäminen oli todella helppoa. Chilessä on vain vehnäleipää, enkä tykkää siitä. Olen siis tähänkin asti syönyt vain vähän leipää. Erona nyt on se, että jätin tietenkin myös makaronit ja spagetit pois ruokavaliosta. En ole niidenkään erityinen ystävä, joten mitään en kaipaa. Olen ostanut riisivermiselliä itselleni, kun muu porukka on syönyt spagettia. Olen aina kokannut paljon vihanneksia ja nyt täytyy kokata entistä enemmän, jotta voin korvata sen entisen pasta-annoksen kasviksilla. Myös kaikki makeat ja suolaiset keksit jäävät muun porukan syötäviksi, minä en niihin kajoa, onneksi se ei tuota vaikeuksia, kun kuitenkin muita herkkuja voi syödä. Olen esimerkiksi ostanut pähkinöitä ja kerran napsin perunalastujakin.


Muuten syön ihan normaalisti. Suklaat, sokerit ja kermavaahto menevät liukkaasti alas. Esimerkiksi nyt en enää leivo kakkuja tai piirakoita, vaan laitan marenkilevyn päälle ison kasan marjoja tai hedelmiä ja luonnonjukurtista ja kermasta sekoitetun vaahdon. Paistan vohveliraudalla kauravohveleita.


Ainoastaan kaksi kertaa näiden kolmen viikon aikana on tullut pikkuinen kiusaus vehnään. Kerran olin Subwayn vieressä ja sieltä tulvi niin ihanat tuoksut, että olisi tehnyt mieli ostaa tandoorikanavoileipä. Sitten kun tiedän, miten tämä vehnättömyys todella vaikuttaa minuun, onko siitä paljon hyötyä vai ei, voin kyllä mennä Subwayhin syömään voileivän. En vaan vielä halua sekoittaa tätä kokeiluani. Toinen kerta oli kalaravintolassa, kun kaikki muut söivät herkullisia rasvassa paistettuja merenherkkuempanadaksia sekä sopaipilla-leipäsiä. He sanoivat, että voisin kai nyt tehdä poikkeuksen. Tietenkin olisin voinut, mutten kuitenkaan tahtonut. Söin empanadaksista vain merenherkut ja odottelin pääruokaa. 


Olen tosi tyytyväinen tähän kokeiluun ja meinaan myös jatkaa näin. Huomaan syöväni terveellisemmin kuin ennen. Seuraava tavoite on sokerimäärän pienentäminen, toivottavasti puoleen siitä, mitä se on nyt. Täytyy kuitenkin edetä kohtuudella, sellainen sokerihiiri minä olen!


Loppuun vielä kuva Dominicin aamutraditiosta: aamumaito sohvannurkassa. Tyynyt ovat "ovia", jotka täytyy aina laittaa kiinni :)

Tyynyn päällä on Tomi Traktorista Reetu-jeeppi. Dominic on tosi kova Tomi Traktori -fani. Jos tiedät, että jollakin olisi myytävänä kirppishintaan Tomi Traktori -leluja, niin ota yhteyttä minuun! Tuo sarja on tullut telkkarista kuulemma 10 vuotta sitten, joten leluja ei ole helppoa löytää. Reilu 10-vuotiailla lapsilla saattaisi olla lelukoreissaan niitä vielä jäljellä?

9 kommenttia:

 1. http://www.vapaa-aika.com/kalusteita/liedet-uunit/muut-kaasuliedet-ja-uunit/omnia-retkiuuni-vetoisuus-2-l.html

  Hei!
  Meillä on tuollainen Omnia uuni käytössä. Korvapuustien paistuminen kestää 45 min. Olen käyttänyt uunia vain ulkona.

  Tuli mieleen niistä kasviksista,entäpä jos keittäisit tai höyrystäisit niitä ensin. Ei kokonaan kypsäksi, hiukan pehmeäksi. Sitten laittaisit ne taikauuniisi. Näin saisit paistoaikaa hurjasti lyhyenmäksi.

  http://www.omniasweden.com/index.php?id=5908

  Ylläolevasta linkistä pitäisi löytyä reseptejä Omnia uuniin. Jos linkki ei toimi,googleta " omnia uuni reseptejä".

  VastaaPoista
 2. http://www.huuto.net/hakutulos?words=tomi+traktori&search-button=Hae

  Tuolla ainakin on jotain :) samoin tori.fi:ssä hakusanalla tomi traktori

  VastaaPoista
 3. Hauska kuulla että löytyy muitakin Tomi Traktori-faneja! :) Täällä asuu Felix 2v10kk jonka bravuuri on laulaa johonkin mikrofonia muistuttavaan sarjan tunnaria niin lujaa kun lähtee... Tomeja on katsottu millon milläkin kielellä youtubesta :D En tiedä mistä sarja alunperin edes bongattiin meillä, mutta toivottavasti tulisi uudestaan ohjelmistoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin löysin Tomi Traktorin ihan vahingossa youtubesta. Dominic ei laula yhtään, mutta tunnistaa kyllä heti kaikki kappaleet.

   Poista
 4. Dieteissä on se paha puoli, että kaikki hyvä tulisi jättää. En usko siihen 100 %. Tuoretta leipää ei voita mikään. No, kolmen palan asemesta yksi, ohkainen pala. Empanadaa? Toivottavasti ei tule heti eteen, vaikka itsekin olen monta kertaa paistanut. Kilon parin pudotus on kuitenkin kiristämisen arvoista. En tiedä teetkö haasteita, keksin tänään yhden käy katosmassa, jos kiiinnostaa. http://wondersbykaari.com/2015/02/26/tanaan-sinua-kohtaa-onni/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä kyllä tunnu dieetiltä, sillä syön muuten normaalisti, vain vehnä pois. En kaipaa sitä yhtään ja yli kuukausi jo mennyt näin. Käyn katsomassa haastettasi :)

   Poista
  2. Ei tämä kyllä tunnu dieetiltä, sillä syön muuten normaalisti, vain vehnä pois. En kaipaa sitä yhtään ja yli kuukausi jo mennyt näin. Käyn katsomassa haastettasi :)

   Poista