Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Von Trollheimien talo


Von Trollheimien talo on nyt yläkerrassa portaiden yläpäässä. Sille ei varsinaisesti ole kunnollista paikkaa talossamme, joten se on nyt tuossa säilössä, kun en sitä varastoonkaan tahdo laittaa. Talon vasemmalla puolella näkyvät kaksi kerrosta oikeasti kuuluisivat olla niin, että talon molemmilla puolilla olisi vain yksi kerros ja niiden katoilla parvekkeet. Ne eivät mahdu silllä tavalla portaiden yläpäähän, joten ovat nyt näin. Klikkaa allaolevaa linkkiä niin näet talon sellaisena, kuin sen kuuluisi olla.

Von Trolleheimien talon tein marraskuussa joulunäyttelyyn (klikkaa), jonka olen pitänyt viime vuosina Concepcionin keskustassa. Jouluna 2015 aiheena olivat nukkekodit. Ostin vanerilevyt rakennustarvikeliikkeestä ja ne sahattiin siellä jo oikeisiin mittoihin. Ikkuna-aukot minun piti sahata itse. Mieheni auttoi kokoamaan koko höskän taloksi liimalla ja pienillä nauloilla. Väliseinät tein paksusta pahvista. Sitten maalasin ja tapetoin ja tein valokuvakehysten raameista ikkunanpokat. Ikkunalaseiksi tuli samoista valokuvakehyksistä lasit. Raamit minä liimasin seiniin kiinni. Minun piti tehdä postaus koko urakasta, mutta loppuvuoteni oli niin kiireinen, etten minä sellaista tietty ehtinyt tehdä. 

Tämäkin postaus voisi olla paljon parempi. Tänään on sateinen ja harmaa päivä, joten valaistus ei ole paras mahdollinen. En myöskään asetellut nukkeja tai huonekaluja kuvauksellisempiin asentoihin, vaan räpsin kuvat niin kuin nukkekoti tällä hetkellä on. Jos alan odottaa parempaa päivää tai aikaa, inspiraationi kuitenkin menee ohi ja postaus jää tekemättä. Joten nyt asiaan:


Tässä on alakerran isovanhempien huone. Väriksi tuli keltainen, sillä tahdoin laittaa tunnesyistä tähän huoneeseen tuon keltaisen nojatuolin. Se on itsetekemäni nukkekotiharrastukseni alkuajoilta noin vuodelta 1995. Tein myös maton ja päällystin yhden tuolin samoihin aikoihin ensimmäiseen nukkekotiini, joka oli vitriinikaapissa. Jääkarhutaljan olen neulahuovuttanut. Messinkisängyn ja pesutelineen mieheni löysi seurusteluaikoinamme Floridasta markkinoilta. Herätyskello ja pöytälamppu ovat rakkaalta ystävältäni, joka on ostanut ne Itävallasta. Mummon olen itse tehnyt noin kahdeksan vuotta sitten. Lattian tulostin netistä. Liimasin sen pohjaan ja sitten lakkasin. Se ei ole luonnossa erityisen hieno. Tämä nukkekoti kuitenkin on ikuisuusprojekti, eli aion fiksailla sitä aina, kun tulee ideoita ja inspiraatiota.


Eteishallissa on kultaseinät. Takaseinässä on tummanvioletti tapetti. Kaakelilattian olen ostanut Suomesta Sinooperista markka-aikaan! Takana oli hintalappu 5 markkaa 60 penniä. Vasta nyt se pääsi käyttöön. Kaikki nämä vuodet se on seilannut mukanani ja odottanut, että pääsisi käyttöön. Halli on oikeasti kivamman näköinen kuin kuvassa. Taloudenhoitajan olen itse tehnyt.


Keittiön seinät maalasin valkoiseksi ja puolipaneelit kulmakaapin mukaan siniseksi. En kuitenkaan pidä näistä väreistä. Keittiön seinissä on jotenkin kolkko vaikutelma. Aion muuttaa ne, muuten vielä tiedä, miten. Onnistuneinta keittiössä on kivilattia, jonka tein leikkaamalla paloja munakennoista. Liimasin palat alustaan ja sitten töpöttelin harmaata, valkoista ja mustaa. Lempikalusteeni keittiössä on ehdottomasti saksalainen puuhella, jonka sisään voi laittaa oikean kynttilän. En kylläkään ole koskaan sitä sytyttänyt. Nuken olen tehnyt itse noin parikymmentä vuotta sitten ja se on pienempi kuin nykyään nukkekotiin tekemäni nuket.


Kangas- ja vaatepuoti on alakerrassa kadun varrella. Takaseinän hyllyn tein muovailuvahapaketista ja jäätelötikuista. Kauppaan tuli ihan mukava tunnelma. Molemmat nuket olen tehnyt parikymmentä vuotta sitten ja ne ovat pienempiä kuin nykyään tekemäni nuket.


Vanhempien makuuhuoneessa on tapettina oikea tapetti. Joskus mittasuhteet sopivat! Näistä kalusteista olen ostanut suurimman osan Suomesta aikoja sitten. Etualalla olevan hienon pinnatuolin ostin New Yorkista ja se on korkealaatuista käsityötä. Pöydällä näkyy hevosenhäntäjouhista tehty kori. Kaakeliuuni on tuikkulyhty. Eihän siinä saisi olla reikiä, joista valo näkyy tuolla tavalla, mutta minä pidän siitä noin! Pilaahan se realistista tunnelmaa...


Vanhempien makuuhuoneesta pääsee lastenhuoneeseen aukeavan oven kautta. Se on ainoa huone, johon tein oven. Myöskään portaita en tehnyt mihinkään kerroksiin. Ajattelin, että seuraavaan nukkekotiin tulisi kaikki hienoudet...hah, koska minä sellaisen ehdin tehdä? No ehkä 20 vuoden päästä, si Dios quiere. Lastenhuoneen maton olen saanut mummolta ja verhot hän on virkannut. Kaunis kamiina on saksalainen. Nuken olen tehnyt 20 vuotta sitten.


Teehuoneessa on värityksenä vaaleanpunainen ja valkoinen. Maalasin seinät, mutta ajatuksena on laittaa sinne joskus romanttiset hempeät kukkatapetit. Äiti, äidin veli ja tyttö ovat minun tekemiäni kahdeksan vuotta sitten. Sohvalla istuva vauvanukke on 50-luvulta.


Olohuoneessa on kirsikkapuuta, kultaa, viininpunaista ja vaaleanpunaista. Kristallikruunuun oikeasti saisi valon, mutta tätä nukkekotia ei ole sähköistetty kunnolla. Vain takaseinillä on lamput, joista kerron myöhemmin. Parkettilattian olen tulostanut netistä, liimannut sen ja lakannut. Se täytyy tulevaisuudessa vaihtaa, kuten tästä kuvasta näkyy, se kupruilee jonkin verran. Huoneen tapetit ovat skräppipaperia (vai miksi sitä Suomessa kutsutaan?) 

Tämän huoneen lempikaluste on vasemmalla edessä näkyvä lipasto, joka on hienompaa työtä kuin huoneen muut huonekalut. Olohuoneen rimpsuverho on kulkenut mukanani yli 20 vuotta. Se on ollut "aina" nukketavaroissani ja se on ollut jokaisen nukkekotini olohuoneen verho, siksi sillä on erityinen arvo minulle. Isosisän ja pojan tein kahdeksan vuotta sitten. Nurkassa seisova mies on pienempi ja sen tein parikymmentä vuotta sitten. Silloisen poikaystäväni äiti maalasi miehen kasvot. Tuo nukke on aivan pökkelö, aika hirveä, mutta silläkin on tunnearvoa historiansa takia.Ullakolla asustelee vanha merimies. Nukke on vanha "neekerinukke", jonka olen ostanut Yhdysvalloista. Se on tarkoitettu pienempään nukkekotiin, Lundby-kokoiseen.  Sivustavedettävä sohva on suomalaista käsityötä ja ostin sen reilu kymmenen vuotta sitten miniatyyrimessuilta. Siinä on aito polsterikin. Merimies auttelee talon askareissa ja puutarhassa. Vapaa-aikanaan hän pelaa pelikorteilla ja muistelee matkojaan maailman ääriin, joista hänellä on muistoja huoneessaan.


Osa ullakosta on varastona. Siellä säilytetään joulukoristeet ja vanhat huonekalut ynnä muuta ullakkokamaa.


Ullakon toisessa päässä asustelee vanha rouva, joka auttelee siivouksessa ja keittiössä. Vapaahetkinään hän ansaitsee lisätienistejä ompelemalla alakerrran liikkeeseen tilauksia. Vanha tiskipöytä kuuluu Lundby-nukkekotiin, mutta tässä huoneessa muutkin huonekalut ovat "liian pieniä" tähän taloon. Sitä ei kuitenkaan juuri huomaa, kun itse rouvakin on hyvin pieni. Rouvan tein parikymmentä vuotta sitten asuessani Turun Tuomiokirkon takana. Muista vieläkin, miten väkersin näitä ensimmäisiä nukkekotinukkejani oapskirjaa tutkaillen kuunnellen kirkonkellojen pimpotusta. Niin on tämäkin nukke matkannut maailman toiselle laidalla. Kuka sen silloin olisi arvannut?


Kunnollista pihaa en ole nyt rakentanut, mutta aiemmasta linkistä pääsette näkemään kaksi talvipihaa. Nyt tässä on vain pieni vaatimaton nurkkaus. Tässä näkyy myös valokuvaraami-ikkunanpokat.


Vessa on pimeänä ja takaseinässä näkyvät vain lappujen reiät. Nukkekodin valaistuksen teimme helpoimmalla ja nopeimmalla tavalla, sillä emme ehtineet ennen näyttelyä alkaa opiskella sähkötöiden tekemistä pienessä mittakaavassa. Ostin siis vain led-jouluvalot. Mieheni porasi reiät talon takaseinään ja siitä minä tökkäsin led-valot taloon. Loput käyttämättömät valot jäivät talon taakse. Niittasimme johdot sinne niin, että pysyvät hyvin. Nyt talon takaa loistaa valot, ihan kuin kaupunginvalot!

20 kommenttia:

 1. Miten upea! Uskomattomia yksityiskohtia. Mun kärsivällisyys ei ikinä riittäisi moiseen, arvostan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärsivällisyyttä riittää, kun tekeminen on kiinnostavaa 😊

   Poista
 2. Aivan ihana! Ja kuinka paljon tarinoita tuohon taloon liittyykään! Kaikkinuket, kalusteet. Todellinen aarre.

  VastaaPoista
 3. Ihanan aito ja tunteellinen! Olet niin taitava! <3

  VastaaPoista
 4. Olipas mukava postaus. Upea nukkekoti sinulla, ja ihanat tarinat. Minusta alkoi tuntua, että kunhan kesäloma koittaa, voisi olla oikea aika elvytellä nukkekotiharrastukseni henkiin. Kiitos innostamisesta.

  Venla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihana harrastus, sillä sen voi laittaa vuosiksi syrjään ja sitten taas ottaa esiin, kun innostus iskee. Voi itse näperrellä nukkeja tai huonekaluja, ruokia tai huonekasveja, mihin kenelläkin innostusta on. Pieniä esineitä on ihana shoppailla, vaikka täältä Chilestä ei kyllä mitään löydä. USA oli oikea aarreaitta! Nykyään Suomessakin on niin paljon huonekaluja saatavilla kohtuuhintaan. Itse tilasin joulun alla 50 eurolla ruokia nukkekotiin! Pitihän perheen saada jouluruuat!

   Poista
 5. Kiitos ihanasta postauksesta! Ei voi muuta kuin ihailla sinun kädentaitojasi.... Päivi

  VastaaPoista
 6. Aivan mahtava! Tuota voisi tuijottaa ikuisuuden ja antaa mielikuvituksen lennellä....elää kodissa mukana.

  VastaaPoista
 7. Oliko tämä nukkekotisi lasivitriinissä näyttelytilassa? Ajattelin vain, että pikkuruiset osat olisivat saattaneet sujahtaa vääriin taskuihin.

  Sinulla ei ole peukalo keskellä kämmentä. Aivan ihana kokonaisuus! Piri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teetimme lasit, jotka saa nukkekodin eteen sellaisilla ruuvattavilla pienillä osilla. Kotona en kuitenkaan käytä laseja, sillä sitten en pääsisi asettelemaan nukkeja ja huonekaluja ollenkaan. Irtolasit ovat hieman hankalat, saranallinen ovi olisi helpompi. Olet oikeassa, nukkekodistani olisi häipynyt ehkä puolet tavaroista, jos olisi ollut suojattomana. Phicen-nuken Mollyn koti oli ilman suojaa, mutta se onkin hyvin paljon vaatimattomampi ja osat ovat isompia. Siitä ei kadonnut mitään!

   Poista
 8. Aivan ihana tämä nukketalosi! Nuo kaikki yksityiskohdat aivan uskomattomia!
  Ja ihanaa lukea blogiasi pitkästä aikaa! Onneksi olen seurannut Instagramissa saanut nähdä kuulumisiasi.
  Olen itse tosi huono kommentoimaan näihin blogeihin vaikka luenkin niitä aika paljon ja usein. Syynä on varmaan se että olen paljon huonompi kirjoittaja kuin puhuja. Yritän kuitenkin jatkossa kirjoittaa sinulle useammin sillä luen juttujasi usein.
  Toivon todella että jatkat blogin kirjoittamista. On niin monta syytä miksi tykkään jutuistasi. Minua kiehtoo kuulla elämästäsi siellä kaukana erilaisessa kulttuurissa. Sitten koiraihmisenä tykkään tietysti koirajutuistasi.
  Olen itse aloittanut helmikuun lopulla myös juoksuharrastuksen ja osallistun Paavo Nurmi-maratonin kympille heinäkuussa.
  Leppoisaa syksyä sinne! Täällä alkoivat koulujen kesälomat eilen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna viestistäsi :) Meitä yhdistää aika moni asia näköjään: opettaminen, koirat, juokseminen, pojan/poikien äitinä oleminen jne. Mitähän kaikkea löytyisikään, jos tapaisimme oikeassa elämässä ;) Mutta minä olen kyllä paljon parempi kirjoittamaan kuin puhumaan! Iloista kesälomaa!

   Poista
 9. Ihan mieletön nukkekoti! Rakensin itsekin lapsille nukkekodin, mutta tein sen mailegin pilkupupuille sopivaksi tai barbeille. Huonekalut on vielä hankkimatta, mutta kohta varmaan sekoan ja sisustelen taloa hulluna. On se koukuttavaa. Valaistukset pitäisi löytää vielä :)

  VastaaPoista
 10. Ihan mieletön nukkekoti! Rakensin itsekin lapsille nukkekodin, mutta tein sen mailegin pilkupupuille sopivaksi tai barbeille. Huonekalut on vielä hankkimatta, mutta kohta varmaan sekoan ja sisustelen taloa hulluna. On se koukuttavaa. Valaistukset pitäisi löytää vielä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wendy, minullakin Barbie-kokoinen nukkekoti. Siitä voit käydä katsomassa kuvia instagramissa @miamollydolly

   Poista
  2. Wendy, minullakin Barbie-kokoinen nukkekoti. Siitä voit käydä katsomassa kuvia instagramissa @miamollydolly

   Poista