Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Kymmenen asiaa, joita naisen ei koskaan tule tehdä Chilessä

Luin juuri chileläisen naiskirjailijan Elizabeth Subercaseauxin teoksen ”Las diez cosas que una mujer en Chile no debe hacer jamás”. Jotenkin olen jo kuuden vuoden aikana saanutkin käsityksen chileläisen naisen elämästä, mutta kyllä tämä kirja valoitti sitä vielä enemmän. Nyt kerron teille lyhyesti, mitä asioita naisen ei kannata tehdä Chilessä.

1. Hankkia kristillisdemokraattista rakastajaa. Siksi että kristillisdemokraatit ajattelevat vain vaimoaan ja lapsiaan, puoluetta ja piispaa. Eivät pysty siis keskittymään rakastajattareensa ja potevat kauhean huono omaatuntoa, joka aiheuttaa sen, että he ovat tylsiä rakastajia.

2. Asua yksin ennen naimisiin menoa. Yksinasuvaa nuorta naista ei chileläinen yhteiskunta ymmärrä. Vanhemmat ihmettelevät, mitä he ovat tehneet väärin, kun nuori aikuinen ei tahdokaan asua heidän kanssaan. Naapurit ja ystävät ihmettelevät, mikä perheessä on vialla, kun aikuiset lapset eivät tahdo pysyä vanhempiensa kanssa. Häpeä koko perheelle. Varsinkaan nuori nainen ei mistään meinaa löytää vuokra-asuntoa, sillä kukaan ei uskalla vuokrata nuorelle naimattomalle naiselle, sillä tässä täytyy olla jotain vikaa. Käyttää varmaan huumeita ja on huonomaineinen nainen.

3. Tavoitella valtaa ja onnistua siinä. Jos on työssään menestynyt nainen, jolla on valtaa, tämän täytyy tehdä töitä kaksinkertaisesti mieheen verrattuna, sillä tämän täytyy hoitaa työpäiviensä lisäksi myös koti ja lapset sekä mies. Menestyneen miehen täytyy vain aamulla mennä töihin ja illalla palata kotiin valmiiseen pöytään. Naisen täytyy tehdä aamiainen, opastaa taloudenhoitajalle päivän työt, muistaa hankittavat ruuat, viedä lapset kouluun ja ehtiä töihin. Lounastauolla naisen täytyy ehtiä kouluun puhumaan opettajan kanssa ja hakea sairas lapsi päiväkodista. Ajaessaan autoa nainen syö keitetyn munan lounaaksi. Tällä välillä hänen miehensä nauttii rauhassa lounaan ravintolassa työkaveriensa kanssa rennosti rupatellen.

Työpäivän päätyttyä naisen täytyy rientää lihakauppaan hakemaan pihvilihat, sillä mies tahtoo grillata kaverien kanssa illalla. Naisen työpaikan miehet aikovat illalla kymmeneltä mennä ravintolaan pitämään pientä neuvottelua ja päättää siellä oikeasti kaikki asiat niin, että nainen saa kuulla niistä vasta sitten kun ne on jo päätetty. Miten nainen voisi istua ravintolassa työpaikan miesten kanssa kymmeneltä illalla? Kuka laittaisi lapset nukkumaan ja valmistelisi seuraavan päivän? Naisen aviomies palaa töiden jälkeen kotiin ja kysyy:” Läski, mitä tänään on ruuaksi?” Ja on päiviä, jolloin nainen on tärkessä kokouksessa ja aviomies soittaa monta kertaa, vaikka sihteeri on sanonut tälle, ettei rouvan kokousta saa keskeyttää. Mies karjuu sihteerille, että nyt on tosi kyseessä. Lopulta nainen tulee puhelimeen ja kysyy:” Mikä hätänä kulta?” Mies huutaa:” Missä on sininen puvuntakkini?”

Hankaluuksia menestyneelle naiselle ei aiheuta ainostaan aviomies, vaan myös työpaikalla on hankalaa. Naispomosta ei nimittäin koskaan tykätä yhtä paljon kuin miespomosta. Mies saa olla vaikka millainen hirviö ja naisalaiset rakastuvat heihin. Naispomoja taas nimitellään noidiksi ja hermostuneiksi vanhoiksi akoiksi. Menestyneen naisen elämä käy aina lopulta niin raskaaksi, että tämä jättää työnsä ja muuttaa kukkulalle.

Tähän vielä oma lisäykseni: Suomalaisella menestyneellä naisella ei ole edes sitä kodinhoitajaa apunaan...

Toinen lisäys: Chilessä on tavallista, että mies kutsuu vaimoaan tai vaimo miestään ”läskiksi” tai ”isomahaksi”...Luojan kiitos minun mieheni ei ole vielä kertaakaan sortunut tuollaisten hellittelynimien käyttöön!

4. Mennä naimisiin macho-miehen kanssa. Tässä vaan on sellainen ongelma, että kaikki chileläiset miehet ovat macho-miehiä jollakin tapaa. Kirjalija jakaakin miehet erilaisiin macho-tyyppeihin vaarattomimmista vaarallisimpiin.

Vaarattomimpia ovat paksut, yleensä rumat ja vähän juntit miehet, joiden sydän kuitenkin on täyttä kultaa. Vaarallisimpia ovat fiksut älykkäät miehet, jotka onnistuvat aluksi peittämään sovinistisuutensa. On myös miehiä, jotka piilottelevat vaimojaan kotona ja tällaiset miehet sopivat naisille, joilla ei ole suurempia intohimoja elämässään kuin koti ja lapset. On miehiä, jotka kehuvat valloituksillaan, vaikka oikeasti eivät ole saaneet juuri ketään valloitettua. On miehiä, jotka ovat hyvin romanttisia, mutta lopulta hekin paljastuvat macho-miehiksi. On miehiä, jotka ovat muuttaneet pikkukylistä Santiagoon ja menestyneet siellä. Kuitenkin he kaipaavat ja nostalgisoivat takaisin maalle ja he odottavat, että heidän vaimonsa eivät käy töissä, vaan purkittavat hilloja kotona kaikki päivät, kuten heidän äitinsä tekivät. Vaikein elämä kuitenkin tulee olemaan niillä, jotka menevät naimisiin jonkin sortin taiteilijan kanssa. Muusikon tai kirjailijan kanssa elämä on aivan kamalaa. Nainen ja lapset saavat pysyä näkymättömissä, kun suuri machotaiteilija luo.

Kirjailija tekee kuitenkin sellaisen lisäyksen, että sellainen mies, joka on asunut suuren osan elämästään ulkomailla, on saattanut oppia pois machoilusta. Minulle on käynyt onni löytää tällainen chileläinen mies!

Vaikka chileläiset miehet ovatkin machoja, kirjailija toteaa, että he eivät kuitenkaan ole niin pahoja tapauksia kuin meksikolaiset, perulaiset ja ecuadorilaiset. Chilessä kuitenkin pettäminen koetaan ei ainoastaan rakkauden ja luottamuksen rikkomisena, vaan myös avioliiton rikkomisena. Chileläinen nainen tahtoo ottaa eron, jos tietää miehen pettäneen. Chilessä pettämisen ei katsota olevan miehelle luonnostaan sallittu asia. Meksikossa vaimon täytyy kestää sitä, että miehellä on toinen talo, jossa asuu rakastajatar.

5. Jättää menemättä uudelleen naimisiin eron jälkeen. Nainen ei pärjää Chilessä yksin. Jos naisella ei ole töitä, hän ei saa juuri mistään rahaa. Mies auttaa vain sen verran, että vuokraa jonkun surkean ahtaan loukon ex-vaimolleen ja lapsilleen. Jos taas nainen käy töissä, hänellä pitäisi olla riittävän suuri palkka maksaa lasten koulutus sekä kotiapulainen. Chilessä työpäivät ovat niin pitkät, että kotiapulainen tarvitaan huolehtimaan lapsista, kun kukaan muu ei ole kotona. Yleensä naisen palkka on niin surkea, ettei se riitä mihinkään. Naisen on helpompi mennä uudelleen naimisiin ja taas on rinnalla mies, joka elättää. Lisäksi yksinäinen nainen ei koskaan saa palkankorotusta, sillä pomo tietää, että nainen on riippuvainen työstään, eikä jätä sitä, vaikka palkka olisi miten huono. Jos taas nainen on naimisissa arvovaltaisen miehen kanssa, naisen palkka nousee heti.

Oma lisäykseni: Chilessä hyväksyttiin avioero vasta muutama vuotta sitten! Sitä ennenkin kyllä erottiin, mutta asuttiin uuden puolison kanssa virallistamatta liittoa.

6. Rakastua 50-vuotiaana. Nainen ei voi kokea sellaisia tunteita niin vanhana. Jos kokee, hän on hullu. Lapset häpeävät ja kaverit puhuvat pahaa. Lisäksi 50-vuotias nainen ei voi löytää Chilessä miestä, sillä samanikäiset katsovat 30-vuotiaita naisia, nuorempiin miehiin taas ei saa rakastua ja 70-80-vuotiaat miehet ovat jo uudelleen naimisisssa.

7. Hylätä koti. Jos nainen hylkää miehensä ja kodin, nainen ei saa lapsia mukaansa, vaan mies vie ne häneltä lain mukaan. Siltikin, vaikka mies olisi pettänyt vaimoaan sitä ennen 10 vuotta, eikä nainen kestänyt enää.

8. Olla ”kännykkä-äiti”. Naiset, jotka soittavat jatkuvasti kodinhoitajalle, miehelle ja lapsille kännykällä, ovat paljon tylsempiä kuin naiset, jotka kirjoittivat ennen vanhaan kirjeitä ja kuvailivat tunteitaan. Kännykässä puhutaan vain käytännön asiat.

9. Omistaa fanaattinen aviomies. Täysin asialleen uppoutuneen miehen kanssa eläminen on vaikeaa. Tietokonehullu ei puhu muista kuin Microsofteista, jalkapallohullu katsoo ottelut uusintoina ja kirjailijan kanssa eläminen on aivan mahdotonta. Nämä miehet eivät välitä lainkaan vaimon tunteista, vaan kohdistavat kaiken huomion intohimolleen.

10. Kirjoittaa kirja, joka käsittelee tällaisia asioita. Kirjoittamalla tällainen kirja, saa yhteisön vihat päälleen. Olisi turvallisempaa kirjoittaa keittokirjoja.

Minä voisin vielä lisätä ainakin yhden asian tähän listaan, mutta se vetää aiheen liian vakavaksi. Ehkä kirjoitan siitä joskus teille, vaikka aihe onkin arka ja saattaa aiheuttaa ristiriitaisia tunteita sekä mielipiteitä.

39 kommenttia:

 1. Kirja on ilmeisesti humoristinen ja näitä kohtia pitää lukeakin sen mukaan? Vai?

  Olisi kyllä kiinnostavaa lukea myös vakavaa kuvausta chileläisen naisen arjesta, joten anna tulla vaan.

  VastaaPoista
 2. Hahhahhaa! Hauskaa, vaikka varmaan puoliksi tottakin.
  Missähän loukossa meikä Chilessä eläisi...:)

  VastaaPoista
 3. Humoristista tai ei, niin epäilemättä todenmukaista silti!

  Omalla lukulistalla odottaa Wolfram Eilenbergerin Minun suomalainen vaimoni, ystäväni suomalaistuva jenkkimies kehui tätä, joten ilolla odotan millaiseksi meidät suomalaiset kirjassa kuvataan ;)

  t. juska

  VastaaPoista
 4. Hei Mia,

  olipahan mielenkiintoista luettavaa tekstisi. Näin se vaan menee, että kulttuurierot ovat vallan isoja pikkuisen suomen ja chilenkin välillä.

  Sinä olet etuoikeutettu ja saat laajaa näkökantaa myös näihin naisasioihin.

  <3

  VastaaPoista
 5. Hei,
  vaikka kirja ja tamakin postaus on kirjoitettu kieli poskessa niin... itse ainakin ymmarran myos sen takaa todellisuuden. Jota itsekkin elan, Euroopassa.
  Niin se vaan on, nainen (erottuaan) TARVITSEE miehen rinnalleen pitamaan huolta itsestaan. Taman minulle viimeksi kertoi 33v luotettu ystavani (mies)...wtf... Naisen paikka on kotona... Tama nuorukainen menee kylla kategoriaan juntti-jolla-sydan-kultaa ja varmaan on hyva aviomies tulevaisuudessa, kun maailma nakemyksia avartaa ja siperia opettaa, mutta silti. Ja todellakin ihan Euroopan rajojen sisapuolella...
  Itse tipun kategoriaan toita saa tehda 10 x enemman kuin mies saavuttaakseen jotain tyoelamassa, hetkeakaan et saa hengahtaa ja kyynerpaat, kieli ja hampaat on teroitettava ja todella edelleen koti siina sivussa hoidettavana. Ja todellakin niiden kolleegojen kanssa on illallistettava keskiyon aikaan (ja toivoa, etta kotona on kaikki hyvin), ettei tarvitse seuraavana paivana niella katkeraa kalkkia heidan paatoksistaan. Ja naytettava freesilta. Muuten on kiukutteleva akka-koska-ei-saa-seksia-ja-siksi-pottuilee. Totta joka sana. Kovan tien olen kulkenut ja ikavan bitchin maineessa mutta elama on...
  Pian entinen aviomieheni tippuu kategoriaan joka soittelee ja huutaa naama punaisena ja vahattelee tekemisiani. Siksi juuri pian entinen. Hanen elamansa suurin jarkytys varmaan oli, kun lakkasin pitamasta hanen kohtuuttomia (minun arkeeni) vaatimuksiaan prioriteetteina ja ignooraamaan turhia. Yritti alistaa, menin siihen loukkuun ja onneksi vihelsin pelin poikki. Tarpeeksi omassa elamassa ja lasteni kasvattamisessa, aikuinen mies parjaa kylla vaikkei vaimo olisikaan 24/7 saavutettavaissa. Ja jos ei niin...

  Voit kirjoitaa vaikeistakin aiheista, aika vaikeaa on useiden meidan ulkosuomalaiseten loytaa paikkamme naisina, aiteina, vaimoina, tyontekijoina, pomoina yhteiskunnissa joissa etiikka, moraali, uskonto ja yleinen tekopyhyys maarittaa naisen paikan n.50v Pohjois-Euroopan totuttua taaksepain.

  VastaaPoista
 6. Onneksi sinulle on sattunut hyvä mies. Ihan sietämättömältä kuulostavaa naisen elämää tuollainen, mitä kirjassa on kuvattu. Jotenkin täältä katsottuna aivan uskomatonta, että naiset suostuu tuollaseen. Arkipäiväähän tuo naisen alistaminen silti taitaa vielä olla vaikka miten suuressa osassa maailmaa.

  Todellakin lottovoitto syntyä Suomeen.

  VastaaPoista
 7. Minua jäi jotenkin toden teolla ahdistamaan tämä postaus.. Tämä on hurjan mielenkiintoinen aihe ja todella toivon että jatkat tämän aiheen parissa ja kerrot myös omia kokemuksiasi.

  Itse olen aina ollut hyvin voimakas persoona, en siis lainkaan mauton, hajuton ja äänetön;) Minä varmaan pääsisin hengestäni maissa, joissa naisen asema on alisteinen. En voisi myös koskaan kuvitellakaan asuvani edes tilapäisesti maassa, jossa naisen ihmisarvo ei ole edes jotakuinkin yhtä suuri kuin miehen.

  Et ole kovin paljon raottanut blogissasi suuria kulttuurisia yhteentörmäyksiä miehesi kanssa ja jotenkin myös minulle on välittynyt kuva siitä, että miehesi on ennen kaikkea kansainvälinen mies, ei siis perinteinen chileläinen mies. Silti olisi todella mielenkiintoista saada lukea jälleen lisää tästä sukupuolten välisestä kuilusta. Ja kyllä täällä ihan hurjasti odotetaan ja toivotaan myös koira-aiheisia postauksia:):) Olisi kiinnostavaa kuulla myös joskus teidän pienen taistelijan elämästä ja siitä miten kaikki päättyi, vaikka voin kuvitella että siitä kirjoittaminen on sinulle varmasti kovin tuskallista:( Ihana blogi, jota seuraan useita kertoja viikossa!

  VastaaPoista
 8. Kuten joku tuolla aikaisemmin kirjoittikin, ovat Pohjoismaat kyllä reilusti edellä kuromassa umpeen tätä sukupuolten välistä kuilua. Juuri luin juttua, kuinka EU:n naisista vain 59% on työelämässä. Kuulostaa aika vähältä. Kunnallinen päivähoito on Suomessa kyllä uraäitien pelastus, kun taas esimerkiksi Briteissä yhden lapsen päivähoito maksaa pelkästään viikossa n. 120-200 puntaa. Siksi korkeakoulutetutkin äidit jäävät Britanniassa usein kotiin, koska suurin osa palkasta menisi kuitenkin pelkkiin hoitomaksuihin :( Harmillista miten avioliiton ja uran yhteensovittaminen voi käydä monille naisille niin hankalaksi. Avioliiton kustannukset ovat kyllä suuret naisille monissa maissa, etenkin kun ottaa huomioon kuinka surkeamman palkan lisäksi naiset tulevat saamaan myös huomattavasti pienempää eläkettä kuin miehet. Italiassakin syntyvyys on täysin pohjalukemissa, koska naiset eivät enää halua pysyä kotona vaan luoda uran. Onneksi sinä olet kuitenkin saanut itselleni kiltin ja ihanan miehen. Olet tosi onnekas :)

  VastaaPoista
 9. Todella mielenkiintoinen postaus - taas! Sinulle on haaste blogissani.

  VastaaPoista
 10. Äh... Miksi Mia et juuri koskaan kommentoi lukijoidesi kommentteihin... Jos kommentoisit, se varmasti lisäisi entisestään lukijoiden ajatusten esille tuomista ja poikisi varmasti vielä lisääkin lukijoita muuten niin mukavaan blogiisi:)

  VastaaPoista
 11. Luultavasti Mia on kiireinen eikä sen takia ole ehtinyt kommentoimaan :) Tämä oli erittäin mielenkiintoinen postaus. Harmillista muuten Mia, ystäväni häät olivat Concepcionissa viikko sitten, enkä päässyt paikalle. Olisi ollut hauska käydä myös tutustumassa Peikkokukkulaan :)

  VastaaPoista
 12. Oh-hoh. Minä en ehkä sopeutuisi täkäläiseen elämän menoon. Parasta vain pysyä lestissään.

  VastaaPoista
 13. Hei!
  Osui ja upposi! Olen joskus kauan sitten seurustellut ja asunut chileläisen miehen kanssa, postauksesi nosti pintaan ajatuksia ja muistoja siitä ajasta, niin hyvässä kuin pahassakin.

  Mielenkiinnolla jään seuraamaan blogiasi!

  Terveisin uusi lukija :)

  VastaaPoista
 14. Hei mistä toi juttu tulee ,et mexicossa on normaalia et miehellä on aina rakastaja homma tulee? kun ei ollu eka kerta kun kuulen tän yleistyksen..Ja kaikki mexicolaiset joitten kaa oon puhunu pettämisestä,uskollisuudesta on ihan toista mieltä.Ja ite nään tosi perheelleen omistautuneita miehiä.Mutta voi olla et kyse on sit jostain tietystä yhteiskunta luokasta.Vaikka tunnen kyllä ihmisiä täälä intiaaneista hienopieruihin.
  Tiedän tasan yhden perheen missä miehellä oli toinen perhe salaa ja kun tuli ilmoillle ensimmäinen vaimo otti avioeron heti..
  mielenkinntoisia juttuja ja kiva kun löysin sun blogin kukkapillin kautta:)
  http://www.lily.fi/palsta/surfing-maya-girl-nort-country

  VastaaPoista
 15. Veikkaukseni on, että se vakavampi aihe saattaisi liittyä jälkikasvuun... Ainakin sen puutteen voisi laittaa kiellettyjen asioiden listalle ihan täällä Pohjois-Euroopassakin. Pahoitteluni, jos arvaus meni metsään! :)

  VastaaPoista
 16. Susanna: Kyllä kirja on huumorimielellä kirjoitettu, mutta pääosinhan asiat menevät silti noin.

  Mimon mami: On enemmän kuin puoliksi totta!

  Juska: Voi, miten minäkin mielelläni lukisin mainitsemasi kirjan!

  Kiki: Kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi ja siitä, että kirjoitit omasta elämästäsi! Asutkohan jossakin Euroopan maassa, jossa on latinokulttuuri? Tai katolisessa maassa? Se selittäisi naisen aseman sielläkin. Katsotaan nyt, miten paljon viitsin raskaista asioista kirjoittaa, sillä en halua blogiini ikävää tunnelmaa enkä kiukkuisia kommenttejakaan.

  Heli: Niinhän se on. Naisen asema on suurimmassa osassa maailmaa heikossa jamassa. Chilessä sentään on asiat aika hyvin verrattuna moneen muuhun maahan ja kulttuuriin. Suomen tasoon kuitenkin on vielä pitkä matka.

  Anonyymi: Kyllä Chilessä voi elää myös itsenäisenä naisena, varsinkin jos on ulkomaalainen ;)Myös hyvin koulutettu ja hyvätuloinen nainen voi ihan hyvin pärjätä omillaan. En kyllä tiedä, onko tällainen valinta kovin tavallista. Ei Chilessä naisen elämä tosiaan mitään painajaistakaan ole.

  Meillä ei mieheni kanssa mitään kamalan suuria kulttuurisia eroja ole, joten mitään meheviä paljastuksia ei ole tiedossa ;)

  Yritän kertoa Biancasta lähiaikoina, en vaan ole vieläkään pystynyt katsomaan valokuvia siitä :(

  Yanette: Kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi! Ehkä en olisi uskaltautunutkaan menemään naimisiin mieheni kanssa, jos olisin tiennyt, millaisia chileläiset miehet voivat olla...onneksi kävi hyvä tuuri!

  Vihreat niityt: Huh,en ol ehtinyt käymään katsomassa haastetta! Yritän ihan lähiaikoina!

  Anonyymi: Sorry, en ole mitenkään ehtinyt! Yritän repiä jostakin aikaa ja parempaa nettiyhteyttä, jotta saan tulevaisuudessa vastattua paremmin kommentteihin!

  Katsuja: No voi harmi! Olisi ollut niin hyvä syy tavata!

  Aimarii: Kyllä ulkomaalainen voi luoda täällä hieman erilaisen elämän itselleen. Sopeutumista tämä maa kyllä vaatii. Uskon, että itselläni tulee menemään lopuelämä siihen.

  Tuulispää: Taidan kertoa piankin.

  Tinttis: Olisipa mielenkiintoista kuulla lisää! Ja tervetuloa lukijaksi!

  Ninoh: En tiedä, mistä tuollainen käsitys tulee. Itse luin asiasta ekan kerran vasta tuosta kirjasta! Mutta kyllä täällä Chilessä pidetään meksikolaisia miehiä vielä enemmän machoina kuin chileläisiä.

  Anonyymi: No, voisihan se noinkin olla. Lapsia täällä saadaan jo tosi nuorina, mutta en minä kyllä ole törmännyt mihinkään vihamieliseen asenteeseen, vaikkei minulla lapsia olekaan. Enemmän hämmästellään asiaa, mutta pian se jätetään sikseen ja aletaan kysellä koiristani ;) Kai se on täällä tärkeintä, että on perhettä, vaikka se sitten olisikin "vain" koiria. On minulle suoraan sanottu, ettei ymmärretä naista, joka ei tahdo lapsia, mutta en ole koskaan kokenut, että se olisi sanottu rumasti.

  VastaaPoista
 17. Тhanks foг аnother informative site.
  Where elsе cоuld I get that kind
  of infо written in such аn idеal methοd?

  I've a challenge that I am just now operating on, and I'νe
  been on the lоοk out for such information.
  Also visit my blog - Suggested Web page

  VastaaPoista
 18. Hеy! I could hаve sworn I've been to this website before but after reading through some of the post I realized it's new to
  me. Nοnethelesѕ, I'm definitely happy I found it and I'll be bοokmarking and
  cheсkіng bacκ frequently!
  Here is my page : Silk'N Sensepil Hair Removal

  VastaaPoista
 19. Have you ever thought abοut inсluding а little bit more than just
  уouг artіcleѕ? Ι mean, what you say is impοrtаnt and all.
  But imagіnе if you added somе great imagеѕ or vіԁeos to giνe уour
  posts more, "pop"! Yοur content is excellеnt but with pіcs
  and clips, thіѕ websitе coulԁ dеfinіtеly be one of the
  most bеneficial in іtѕ niche. Fаntastic blog!


  my web pаge ... Variousgame.Info
  my web site: V2 Cigs Reviews

  VastaaPoista
 20. We аre a bunch of vоlunteeгs
  аnd stаrting a new scheme іn οur сommunity.
  Your web site prοvіded us with valuable іnfo
  tο worκ on. You've performed a formidable process and our entire group will probably be grateful to you.

  Also visit my page ... kinds of v2 Cigs coupon discount codes offered

  VastaaPoista
 21. Firѕt off I ωoulԁ like to say ѕuperb blog!
  I had a quiсκ question that Ӏ'd like to ask if you do not mind. I was curious to know how you center yourself and clear your mind before writing. I have had a difficult time clearing my mind in getting my thoughts out. I truly do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be wasted simply just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips? Cheers!

  Feel free to visit my web site - Suggested Reading
  My web page :: V2 Cigs Reviews

  VastaaPoista
 22. Thеѕe aге genuіnely gгeаt ideas
  in on thе tοpic οf blogging. You hаve toucheԁ ѕome pleasant faсtorѕ herе.
  Any wаy κeеp uρ ωгіnting.


  mу blog ... Ongoing

  VastaaPoista
 23. Thаnκs for finally talking аbout > "Kymmenen asiaa, joita naisen ei koskaan tule tehd� Chiless� < Liked it!

  Feel free to visit my blog :: www.

  pagеrankboostегs.com

  VastaaPoista
 24. I сouldn't resist commenting. Exceptionally well written!

  My blog related website
  my web site :: http://www.prweb.com/releases/Silkn/sensepilreview/prweb10193901.htm

  VastaaPoista
 25. Link exchangе is nothing еlse howevеr
  it іѕ simplу placing the othеr person's web site link on your page at proper place and other person will also do similar for you.

  my blog: Prweb.com/releases/silkn/sensepilreview/prweb10193901.htm

  VastaaPoista
 26. These are gеnuinely grеat idеаs in abоut
  blogging. Υοu have touched ѕome gooԁ things
  herе. Anу waу κeеp up wrinting.  my webѕіte :: v2 cigs reviews

  VastaaPoista
 27. Itѕ like yоu read my mіnd! Υou appeaг tο know so much abоut thіѕ,
  likе уou wгote the book in it oг sоmething.
  I thіnκ that you cаn do ωith a few ρics
  to drive thе meѕsage home a bit, but insteaԁ of that,
  thіs iѕ еxсеllent blog. Αn excellеnt reaԁ.
  I will dеfinitely be back.

  Аlѕo vіsit my blog рοst; Prweb.Com

  VastaaPoista
 28. I’m not that much of а online readеr to be hοnеst but youг blogs rеally nicе, kеep it up!
  I'll go ahead and bookmark your website to come back in the future. Cheers

  Also visit my web blog www.alus.tv

  VastaaPoista
 29. When I orіginallу commented I appear tο havе clіcked the
  -Notifу me when new comments are added- checκbox
  and now eveгy time a comment іs addеd I гecieve 4
  emаils with thе exаct same comment.
  Is there a wаy you cаn remοve me
  from that seгvice? Kuԁоs!

  Alsο vіsit mу blog http://www.prweb.com/releases/silkn/sensepilreview/prweb10193901.htm

  VastaaPoista
 30. What's up it's me, I am also visіtіng thіs web page daily,
  this wеb site is truly gοoԁ and the users arе actually shaгіng
  pleаsant thoughts.

  My ωeb pagе - Sensepil Reviews

  VastaaPoista
 31. Нi there, I read yοur blοgs гegularly.
  Your writing stуle is ωіtty,
  kеep uρ the goοd ωork!

  Feel fгee to surf tο my homepage ... v2 cigs

  VastaaPoista
 32. Ιt's fantastic that you are getting ideas from this paragraph as well as from our dialogue made at this place.

  my page: click the next document

  VastaaPoista
 33. Аhaa, its gοоd dіscuѕsion about this piece of wгiting
  here at thiѕ webpаge, I haѵe read all that, so now
  me also commenting at this place.

  Here is my web pаge :: http://www.sfgate.com/business/prweb/article/V2-Cigs-Review-Authentic-Smoking-Experience-or-4075176.php

  VastaaPoista
 34. The wгite-up fеatures confirmed necessary
  tο me perѕonally. ӏt’s really educationаl аnd you're obviously really knowledgeable in this area. You possess popped my sight for you to different opinion of this subject with intriquing, notable and strong articles.

  my web-site ... adipex online
  Feel free to surf my homepage Buy ADIPEX

  VastaaPoista
 35. If some οne wishes expert vieω on thе topic of bloggіng and site-buіlding
  aftеr that і ѕuggest him/her tο pаy a viѕit this
  wеbpаge, Keep up the pleaѕant ωorκ.


  My web-site edu.tw

  VastaaPoista
 36. Link exchange iѕ nothing elѕe but it is juѕt placing the othеr person's blog link on your page at suitable place and other person will also do same in favor of you.

  Feel free to visit my weblog ... click through the following web site

  VastaaPoista
 37. Touchscan is the twin of OBD Wiz in accordance to the business assist.
  All of our screening is conducted on the same car or truck with
  a 9141-two protocol.

  Here is my website - obd code

  VastaaPoista