Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

perjantai 13. maaliskuuta 2015

Tyynen meren aallot...

...hakkaavat jylisten rantaan. Minä makaan sängyssä valveilla. En malta nukahtaa. Mieheni ja poikani tuhisevat vieressäni peiton alla. Vuokrasimme mökin yhdeksi yöksi aivan rannasta Valdivian läheltä.  Huomenna matka jatkuu kohti Chiloen saarta. Näpyttelen vielä tämän postauksen kännykällä ja sitten annan aaltojen tuudittaa minutkin uneen. 

8 kommenttia:

 1. Kauniita maisemia. Hyviä lomapäiviä teille kaikille!

  VastaaPoista
 2. Olin puolestasi harmissani, kun luin edellisen postauksen. Loma tekee varmaan nyt ihan hyvää.
  Jospa aallot tuovat tyrskyissä muita ajatuksia ja kuiskaavat tyyntyessään uusia ideoita...Fiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllähän ne aallot uusiakin ideoita toivat. Katsotaan nyt, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

   Poista
 3. Nautinnollista lomamatkaa! Tepa Seinäjoelta

  VastaaPoista
 4. Muistan Chiloen saaren lomareissultani vuosia sitten, kaunis, mukavaa reissua! Olet saanut paljon aikaan, parisuhde, lapsi, uskomattomia käsitöitä, osaat espanjaan, mutta ymmärrän turhautumisen, kun haluaisi enemmän. Ihana blogi, jaksua arkeen ��

  VastaaPoista
 5. Hei! Ihana blogi sinulla <3 Eksyin tänne kun etsin tietoa Chilestä. Olemme ottamassa kotiimme vuodeksi Chileläistä nuorta vaihto-oppilaaksi. Mitä mieltä sinä olet, suomalaisena Chilessä, mitkä ovat suurimmat kulttuurierot Suomen ja Chilen välillä ja millä tavalla eroaa olla nuori Chilessä verrattuna Suomeen?
  -Eeva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Eeva, toivottavasti löydät tämän vastauksen, vaikka tämän tuleekin vasta nyt.

   Esitit melko laajan kysymyksen, jota voisi pohtia pitkäänkin, mutta vastaan nyt lyhyesti.

   Suurimmat erot:
   -Suomessa rehellisyys on hyve ja itsestäänselvyys. Chilessä ei noin yleisesti ottaen olla rehellisiä.
   -Suomessa kodit ovat paljon puhtaampia ja siistimpiä. Chilessä ollaan sisällä kengät jalassa ja talvella takit päällä, kun on niin kylmä. Kunnon siivoamista ei harrasteta samassa mittakaavassa kuin Suomessa. Toki täälläkin on olemassa siistejä koteja, mutta yleensä suomalaisen standardin mukaan siistin kodin voi omistaa vain joku rikas perhe, jonka talo on tehty hyvin ja jolla on kodinhoitaja siivoamassa. Chileläisissä kodeissa ei myöskään ole järjestystä. Komeroita taitaa olla liian vähän, sillä tavarakasoja on lähes kaikissa kodeissa joka puolella, pöydät sotkuisia ja täynnä tavaraa jne.Chileläisissä keittiöissä ei yleensä ole tiskikonetta.
   -Täällä ihmisillä ei ole niin paljon rahaa käytössään kuin suomalaisilla. Kaikilla perheillä ei ole autoa. Lämmitykseen ei kuluteta rahaa. Ruoka on yksinkertaista. Vehnäleipää ja spagettia syödään paljon. Suolaa ja öljyä käytetään paljon.
   -Chilessä kaikki ostetaan osamaksulla, myös ruuat.
   - Chilessä ruokajuomana on limppari, jos perheellä on siihen varaa.
   -Jos Chilessä lainaa jotakin jollekin, sitä ei yleensä saa takaisin.

   Sitten nuoriin liittyviä asioita:
   -Chileläiset nuoret kohtelevat aikuisia paljon paremmin kuin suomalaiset nuoret. Chileläiset nuoret katsovat silmiin, hymyilevät ja keskustelevat kaikenikäisten kanssa. Nuoret pitävät lapsista ja osoittavat sen. Nuoret ovat yleensä tosi kiinni vanhemmissaan. Kulkevat kaupungilla käsi kädessä vanhempiensa kanssa, pusuttelevat ja halailevat.
   -Chileläiset nuoret ovat paljon epäitsenäisempiä ja lapsellisempia kuin suomalaiset nuoret.
   -Chileläiset nuoret ovat laiskoja nousemaan aamulla sängystä. Myös tiukkaan aikatauluun tottuminen saattaa tuottaa hankaluuksia. Nuoret saavat jo tosi nuoresta (ehkä 14 v.) lähtien mennä diskoihin, jotka alkavat vasta yöllä ja loppuvat joskus aamulla!

   Luultavasti vaihto-oppilaaksi tuleva on erittäin rikaasta perheestä, joten heillä saattaa olla tiskikoneet, kodinhoitajat jne. Täällä luokkaerot ovat niin valtavat, että köyhä nuori käyttäytyy aika eri tavalla kuin rikas nuori.

   Kysele lisää, jos jokin asia jäi vaivaamaan. Kirjoitin nyt nämä ensin mieleeni tulleet asiat. Varmasti jäi paljon sanomatta ja varmasti joku toinen voi olla jostakin toistakin mieltä :)

   Poista