Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

lauantai 12. joulukuuta 2009

Paloturvallinen koti - heh...

(Tama teksti on kirjoitettu mieheni siskon paloturvallisessa kodissa, joten siksi aakkosten viimeisten kirjainten pisteet puuttuvat.)

Chilessa ei taida olla muita paloturvallisuumaarayksia kuin sellainen alyttomyys, etta jos kaksi taloa rakennetaan hyvin lahekkain, niiden valiin pitaa rakentaa palomuuri. Tama tarkoittaa sita, etta korkeamman talon naapurinpuoleinen seina jatkuu katon reunan yli viela puolisen metria ylospain. Tama tekee kaikista siedettavan nakoisistakin taloista rumia.
---
Saattaa tosin olla, etta paloturvallisuusmaarayksia on olemassa, mutta niita ei kukaan tarkista. Tasta esimerkkina mieheni siskon asunto, jossa juuri nyt tata tekstia kirjoittelen.
---
Kaikissa chilelaisissa kodeissa on kaasuhella. Mita jos tuli tarttuu vaikka johonkin keittiopyyhkeeseen tai verhoihin?


Mieheni sisko asuu kerrostalossa, mutta silti hanella on tallainen "kevyttakka" tai kamiina, en tieda, kumpi olisi oikea nimi. Katsokaapa, miten lahella maton reuna on!


Sahkojohdot ja pistorasiat ovat yleensa sellaisia, etta vain osa niista toimii ja loput ovat sulaneet joskus kauan sitten...Kuvitellaan nyt, etta tuli paasee irti ja sinun on paettava asunnosta.

Kaikissa ikkunoissa on kalterit, joten ikkunoista ei voi paeta.

Yolla sisko lukitsee tuon hakasen ja kaksi lukkoa AVAIMELLA. Etsi nopeasti avaimet ja kasien tarinasta huolimatta avaa lukot nopeasti, tuli on jo pyjaman helmassa!


Huh, sait kun saitkin lukot auki ja avaat oven...vastassa on kalteriovi, joka on lukittu AVAIMELLA! (Onneksi edes chihut mahtuvat noiden kalterien valista pakoon. )Mita mielta olet? Huvittaisiko asua taalla?

5 kommenttia:

 1. No ei tosiaankaan ole paloturvallista...Nuo kaikki kalterit ja kalteriovet tuovat mulle mieleen Caracasin,jossa myös oli noin kerrostaloissa.Itse asiassa nykyisessä asunnossanikin on näin makuuhuoneissa,mutta ne laitatti entiset asukkaat lasten turvallisuuden takia (ettei putoais ikkunasta ulos..)
  Mullakin on kaasuhella,mutta en sitä pelkää,vaikka vuosia sitten vanha kaasuhella räjähtikin.Täällä olen nähnyt pohjoisessa taloissa tuollaisia kamiinoita,mutta en muista onko ne laitettu ihan noin kuin miehesi siskon luona,täällä kuitenkin on aika paljon säännöksiä tuollaisten juttujen suhteen.

  VastaaPoista
 2. En haluaisi asua tuossa talossa ja asunnossa. Ei tuntuisi kodilta noiden kaiken maailman kalterien takia. Ja toisin kuin Jael, minä pelkään kaasua. Mutta monessa maassa ja etenkin kun mennään etelää kohti, on jo Euroopassakin kalterit ja ihan ryöstöjen varalta, kuten Espanjassa asuvilla ystävillämme, joilta ostimme nykyisen kotimme. Kerran kun olivat vähän aikaa Suomessa oli kaikki viety ja se oli heille kauhea sokki. Ystävättäreni sanoi, että tuntui raiskatulta, kun kaikki henkilökohtainenkin oli kadonnut. Nyt heillä on kalterit etc.

  Täällä Suomessa on kuitenkin joiltain osin vielä vähän jäljellä tätä lintukotomeininkiä. Etenkin siinä, että suuremmin emme tunne ihmisiä joilla olisi hälytyssysteemit ryöstöjen varalta ja myös siinä, että lapset voi hyvin vapaasti laskea ulos ystävien kanssa leikkimään eli ulkoilua tulee paljon ja reippaasti.

  VastaaPoista
 3. Täälläkin on noita kaltereita melkein kaikkialla, ryöstöjen takia. Itse en kaasuhellaa enää pelkää. Kun muutin ekan kerran Chileen, varsinkin kaasu-uuni vähän hirvitti. Nykyään olen sitä mieltä, että kaasuhella on ihan kätevä (käyttäväthän monet oikeat kokitkin niitä mieluummin) mutta kaasu-uuni on hankala. Nykyisen kotini kaasuhella tosin aluksi hirvitti, kun se näyttää olevan jostain 40-luvulta tai kauempaa... Kaasuhella ei sinänsä minusta ole erityisen vaarallinen, kunhan ei pidä palavia kankaita lähellä (ja muistaa katsoa, ettei tuli itsekseen sammu ja kaasu jää päälle).
  Noita estufa-kaasulämmittimiä täällä ei käytetä. Eihän niitä Chilessäkään yöksi voi jättää. Muistan, miten Santiagossa aina tuli istuttua lämmittelemässä sellaisen edessä, niin että toiselta puoltelta tuli kuuma ja toinen puoli ruumiista oli yhä kylmä...

  VastaaPoista
 4. Ei toden totta menisi läpi meikäläisessä palotarkastuksessa.
  Minä en päässyt vielä sinuiksi viiden vuoden kaasuhellan käytön kanssa asuntoautossa. Tottumiskysymys.

  VastaaPoista
 5. Yaelian: Minä olen täysin tottunut kaasuhellaan, mutta usein mietityttää se, että kerrotaloissa on tosi paljon tulta tuolla tavalla "vapaana" ja ihmisiä on kaikenlaisia. Ihme, etteivät kerrostalot ole aina tulessa.

  Leena Lumi: Minä en kyllä pelkää kaasuhellaa ja kaasulämmittimeenkin olen jo tottunut. Se täytyy vain aina sammuttaa yöksi. Kaasulla lämmittäminen on inhottavaa, sillä se tuottaa paljon kosteutta. Ikkunat ovat ihan märät. Me lämmitämme puilla, mutta kaikkein kylmimpinä talvipäivinä tarvitsemme myös kaasulämmitintä.

  Kalterit ovat inhottavat. Minä sanoin, etten tahdo kaltereita kotiini. Meillä ei ensin alkuun ollut mieheni siskon talossa kaltereita ja niin siinä sitten kävi, että meidät ryöstettiin! Kaikki oli kaivettu ja tongittu, yöpöydänlaatikkojen sisältö heitetty sängylle ja kaikki arvokas viety. Cd-levyistä varkaat olivat ehtineet valita helpoiten myyvät. Oli ikävä tervetulotoivotus Chileen. Olimme silloin asuneet täällä vasta kuukauden! Kun rakensimme mökin Peikkokukkulalle, emme laittaneet kaltereita, vaan suljettavat ikkunaluukut. Aina, kun lähdemme kotoa pos, täytyy luukut sulkea, kauhea homma! Nyt mietimmekin, että miten teemme, kun ikkunoita tulee olemaan paljon enemmän. Enää en suostu asumaan ilman kaltereita tai luukkuja!

  Täälläkin lapset voivat olla huoletta ulkona leikkimässä. Sen suhteen täällä on ihan eri meininki kuin vaikka USA:ssa.

  ColibriDreams: Joo, kaasuhella on kätevä ja nopea, mutta kaasu-uuni hankala. Kaikki kakut palavat pohjasta, vaikka mitä tekisi. Meillä on uusi kaasu-uuni, joka sentään toimii vähän paemmin kuin vanhat. Nyt olen kuitenkin leiponut kaksi talvea puuhellan uunilla, mikä on vielä hankalampaa kuin kaasu-uunilla leipominen!

  Tuo kuvan kamiina ei ole kaasu-estufa, vaan ihan puilla lämpiävä. Se on sellainen, että tuli palaa hitaasti ja lämmittää enemmän. Kaverini, joka tietää näistä asioista enemmän, sanoi, ettei menisi Suomessa läp tuollainen systeemi. On kuulemma kauhean saastuttava.

  Aimarii: Tottumuskysymys tosiaan. Ihan kätevä tuo kaasuhella on.

  VastaaPoista