Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

maanantai 26. marraskuuta 2012

Juttua pömpelistä - huonoja uutisia

Yrititte arvata yhdessä aiemmassa postauksessa, mikä tämä pömpeli oikein on. Aikamoisen kokoinen pömpeli tämä olisikin kakkavaipoille! Anopin asumukseksi tämä olisi melko tilava myös ;) Joku arvasi ihan oikein, että vesisäiliöhän tämä on.
 
Eli huonoja uutisia Peikkokukkulalta! :(
Porakaivomme vesi on laskenut hälyttävästi ja olemme vasta menossa kesään. Tällä alueella todella moni kärsii kaivojen tyhjentymisestä tai veden vähentymisestä. Ei tiedetä, johtuuko kuivuus ilmastonmuutoksesta, vuorijärvien kuivumisesta vai parin vuoden takaisesta maanjäristyksestä. Moni epäilee, että vesisuonet olisivat liikkuneet tai rikkoutuneet.
 
Peikkokukkulalla on siis alkanut entistä säästeliäämpi elämä. Kun käymme suihkussa, keräämme vedet pesuvateihin, jotta voimme antaa ne kukille. Vielä kaivon vesi on riittänyt suihkuihin, mutta paine suihkussa on huomattavasti heikompi kuin silloin, kun suihkun asensimme. Vielä kaivon vesi riittää vessanpytyn vetämiseen ja normaalin elämään. Mutta miten kauan? Yritämme olla säästeliäitä, mutta emme voi tietää, milloin moottori alkaa pumpata tyhjää. Näin on jo käynyt monta kertaa, kun pesukone on ollut päällä ja samaan aikaan olemme avanneet hanan.
 
Olemme odotuslistalla, jotta saisimme kaivontekokoneen Peikkokukkulalle. Näillä näkymin sen tulee ehkä maalis-huhtikuussa. Jos tulee. Meidän pitää kaivaa uusi syvempi ja leveämpi kaivo. Kunta avustaa hankkeessa niin, ettei kaivurikoneesta tarvitse maksaa mitään, mutta muuten materiaalit pitää ostaa. Odotuslista on pitkä.
 
Pömpelin hankimme siksi, että pääsimme kunnan hätäapulistalle. Meille aletaan tuoda kerran viikossa juomavettä. Meillä, kuten muillakin vesipulasta kärsivillä perheillä on oikeus saada 200 litraa vettä kerran viikossa. Mieheni kuitenkin lahjoo vedentuojia kylmällä Cokis-pulolla joka viikkoa ja näin olemme saaneet 500-1000 litraa vettä. no, oikeasti tämä johtuu siitä, ettei vesipula ole vielä kova, joten vettä on yli tarpeiden.
 
Pömpeliin mahtuu 1200 litraa vettä, joten sitten, kun alamme saada vain sitä säännösteltyä 200 litraa, niin säiliö on siihen aika ylimitoitettu. Mieheni kuitenkin arvelee, että jos kaivon vesi lopuu, ehkä voisimme ostaa vettä jostakin.
 
Tietenkin me toivomme, että kaivo ei kuivu ja voimme käyttää pömpelivettä vain pyykinpesuun ja kasvien kasteluun. Mieheni kuitenkin päätti olla ajoissa liikkeellä ja hän hoiti tämän vesiasian myös kaikille muille kukkulan asukkaille, joilta on vesi loppumassa. Ne, jotka ovat myöhään liikkeellä, saavat kuulemma vettä vain joka toinen viikko.
 
Yksi perhe saa viikossa 200 litraa, Ymmärrättekö, miten vähän sen on, jos todellakaan muuta vettä ei ole? Vedenjakelusta vastaava henkilö kertoi, että jos perheessä on 12 jäsentä, niin siinä tapauksessa perhe voi saada 300 litraa.
 
Pitäkää peukkuja, että meidän kaivomme ei kuivu ja että se kaivontekomasiina tulee meille pian!

9 kommenttia:

 1. Voi, mikä puute nyt teillä.Täällä on kerran vesijohdot jäätyneet ja silloin olemme olleet tuontiveden varassa.Se oli aika hankalaa aikaa.Sitä kesti melko pitkään.Täältä riittäisi vettä teillekkin, sillä sataa jatkuvasti.Sade ja pimeä ovat yleisin puheenaihe.Harmittaa teidän puolesta.

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti ei kaivo kuivu kokonaan! 200 litraa on todella vähän kun perheessä on pieni vauva ja eläimiä. Kaksi aikuista nyt pärjäisi aika vähälläkin.
  Mutta toisaalta on se 200 litraa paljon jos vaihtoehto on ei yhtään.

  VastaaPoista
 3. Toivon, että kaikki sujuu hyvin.Tepa Seinäjoelta

  VastaaPoista
 4. Tuo veden säästäminen on minulle niin tuttua! Täällähän on jokainen vesitippa tärkeä kun sitä ei tule tarpeeksi joten vettä joutuu koko ajan säännöstelemään,etenkin kuumana kautena(eli suurimman osan vuotta)minäkin käytän osittain harmaata vettä eli kun pesen vihannekset ja hedelmät niin huuhteluvesi menee kasveille ja käsienpesualtaassa on vati,johon jäävän veden käytän myös uudestaan.Toivottavasti kaivonne ei kuivu kokonaan;tsemppejä täältä!

  VastaaPoista
 5. Peukut pystyyn, että vesi riittää eikä enempiä ongelmia tule. Ei taida tulla 12 perheenjäsentä täyteen, vaikka laskettais koiratkin mukaan?

  VastaaPoista
 6. On varmasti haasteellista touhua:( Eipä sitä täällä tajua, että sellainen asia, kuin vesikään, ei aina ole itsestään selvyys.

  Sitten, kun jotain tulee niin vähän aikaa täälläkin sen muistaa.

  Tsemppiä teille ja toivotaan, että vesi riittää ja saatte sen kaivurinkin sinne.

  Venla

  VastaaPoista
 7. Anonyymi: Kun koirat lasketaan mukaan, meitä on 18 :) Mutta koiria ei kyllä kunnassa kelpuuteta vedentarvitsijoiksi...Muutenkin kunnanjohtaja on sitä mieltä, että meidän koirilla on liian hyvät oltavat, koska ne asuvat paremmin kuin moni ihminen täällä.

  VastaaPoista
 8. yaelian: Mekin säästämme nykyään tiskivedet kasveille.

  VastaaPoista