Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

lauantai 17. marraskuuta 2012

Tunnetko Rutka Laskierin päiväkirjan?

Rutka oli 14-vuotias juutalainen tyttö, joka kirjoitti päiväkirjaa Puolan getossa. Hän kertoi päiväkirjansa säilytyspaikan vanhemmalle ystävälleen, joka löysi sen ja piti sitä 60 vuotta tallessa, kunnes antoi kirjan julkaistavaksi.
 
Rutka kirjoitti normaalista elämästä, kuten ihastumisistaan, ja sitten kauhuista, joita hän näki kaduilla, kun sotilaat potkivat vanhuksen kuoliaaksi ja tappoivat pikkuvauvan. Näistä on kuitenkin kirjoitettu lyhyesti. Ihmisten ainaisena pelkona oli joutua viedyksi Auschwitziin. Rutka tiesi, mitä juutalaisille tapahtuu kaasukammioissa ja työleireillä. Hirveää, että 14-vuotiaan normaalia jokapäiväistä elämää on ollut miettiä, milloin tulee viedyksi kaasukammioon!
 

Noin puolet kirjasta on Rutkan päiväkirjaa ja loput kirjasta on artikkeleja Puolan juutalaisten historiasta.
 
Rutkan vanhemmat
 
Rutka vauvana
 
Kiinnostuitko tästä kirjasta? Osaatko espanjaa? Tahdon vaihtaa tämän kirjan johonkin suomenkieliseen kirjaan. Saa olla ihan hömppääkin. Jos sinulla on kirja, jonka tahtoisit vaihtaa, lähetä minulle kuva takakannen tekstistä, niin voin katsoa, olenko kiinnostunut. Sitten lähetetään kirjat toisillemme.

5 kommenttia:

 1. Hei Mia!

  En osaa espanjaa, mutta tuo Rutka Laskierin tarina kuulostaa mielenkiintoiselta, vaikka onkin niin traaginen. Vanhempani asuvat Varsovassa, joten historia on kovin tuttu. Täytyypi kaivaa tuo kirja jostain esiin, suomennettuna sitä ei näemmä ole, mutta Amazonilta löytyy.

  Minkälaisista kirjoista pidät? Voisin lähettää sinulle omasta hyllystäni jonkun kirjan, ilman mitään vaihtokauppaa siis, vaikka kiitokseksi kivasta blogista.

  Laita vietsiä joko tähän tai sitten sähköpostiin: pruuskanen "at" yahoo.ie

  t. Petra

  VastaaPoista
 2. Olen tainnut kuulla tuosta kirjasta,mutten ole lukenut.Tuo kirja on jäänyt Anne Frankin päiväkirjan varjoon,vaikka Rutkakin kuoli keskitysleirillä ihan nuorena.Minä voisin vaihtaa,sillä osaan espanjaa ja olen myös tottunut lukemaan espanjaksi., MIllaisen kirjan haluaisit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa Anne ja Rutkahan olivat syntyneet samana päivänä

   Poista
 3. Olisin vaihtanut heti, mutta kun se on espanjaksi.

  Jael, ei Näkymätöntä siltaa: Se on sinulle!

  VastaaPoista
 4. Tiedän sen, että Rutka poltettiin Auschwitzissä, vaikka hän pyysi tulla heitetyksi sähköaitaan jos kuolla piti. Eivät voineet ne raakalaiset edes tyttöparan viimeistä toivetta toteuttaa!

  VastaaPoista