Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Kurkkua kuristava ikävä


Nyt on iskenyt ihan kauhea Suomi-ikävä! Kaipaan ihan hirveästi sammaleisia metsiä, pyöräteitä, siistejä nurmikkoja ja pihoja, fiksuja naapureita, hienoja kauppoja, irtokarkkeja, kirjastoja, uimahalleja, leikattuja pensasaitoja, järjestystä, rationaalisia ihmisiä, saaristoa, kauniita pieniä kaupunkeja, salmiakkijäätelöä, ystäviäni, perhettä, pitserioita, polkupyöriä, suomalaisia taloja...ja....ja...ja.....ja.....

Tämä ikävä ei ole vain matkakärpäsenpurema, vaan nyt on sellainen ikävä, että tahtoisin taas ASUA Suomessa! AUTTAKAA MINUA ja kirjatkaapa minulle listaa asioista, miksi ei kannata asua Suomessa! Keksittekö yhtään syytä?

Nyyh.

30 kommenttia:

  1. Hei Mia, siellä peikkokukkulalla.
    Tässä syitä miksi ei kannata asua suomessa:

    -ilmasto
    -korkea verotus
    -huonot palkat
    -hintataso kallis (ruoka,vaatteet,bensa ym)
    -työtä ei ole juuri tarjolla pk-seudun ja 5 suurimman kaupungin ulkopuolella
    -palvelut surkastuu koko ajan
    -ihmiset sisäänpäin kääntyneitä ja kateellisia

    tässä vähän listaa, miksi minun mielestä ei kannata asua suomessa.

    VastaaPoista
  2. Minullekin tulee ajoittain mieleen etta mita jos muutettaisiin Suomeen, varsinkin sen jalkeen kun tyttö syntyi, siella kun on niin hyva koulutus ja elama turvattua. Mutta sitten tulen jarkiini; olemme jo siina iassa etta töiden löytyminen sielta olisi vaikeaa, mies ei puhu suomea, joutuisimme asumaan johonkin lahiöön ja elamaan osittain tukien varassa, joka varmasti olisi aikamoinen isku varsinkin miehelle. Elintaso romahtaisi varmasti aikalailla vaikkemme ole taalla siis mitaan rikkaita vaan varsinkin kun ole nyt kotona pennia venytetaan. Vaikka koulutus on Suomessa hyva niin ainakin itse ahdistun syrjaytyneista nuorista, koulukiusaamisesta ja nuorten kannailyista, taalla lapsen voi kasvattaa viela ihan lapsena. Yksin saattaisin sinne sopeutuakin viela mutta perheena emme. Huonoja puolia on molemmissa maissa, taalla asiat ovat joko tosi hyvin tai huonosti kun Suomessa elama on sellaista tasapaksua ok elamaa.

    VastaaPoista
  3. Yleisillä paikoilla teutaroivat känniset suomalaiset pistävät niin usein silmään siellä käydessä.

    VastaaPoista
  4. Minä en keksi muuta kuin pikkuisen liian pitkä talvi ja vastaavasti liian lyhyt kesä, mutta se on kyllä sitten yleensä kaiken odottelun arvoinen! :)

    VastaaPoista
  5. Tällä hetkellä masentaa liian pitkä talvi! En ole ollenkaan talvi-ihminen, mun pitäis asua jossakin lämpimässä ainakin talven ajan.
    Lunta on vielä paljon, tienvarret mustaa, likaista lunta täynnä, autonikkunat aamuisin jäässä, kesä on lyhyt ja kylmä, syksy kylmä ja sateinen...
    Ainakin tällä hetkellä täällä on TYLSÄÄ, kun odottelen mitä lumen alka alkaa paljastua. Istutin viime syksynä sata sipulia, jospa keväällä olisi kukkaloistoa pihallani!
    Sitä sammaleista metsää, siistejä nurmikkoja ja pihoja, leikattuja pensasaitoja ja KESÄÄ ei vielä ole!

    VastaaPoista
  6. Suomessa asuminen on kallista, ainakin jos haluaa asua kohtuullisen lähellä kouluja, työpaikkoja, päiväkoteja.

    VastaaPoista
  7. -liiankin rationaaliset ihmiset
    -alkoholin kaytto
    -syrjaytyneet ihmiset
    -ankea talvi jonka jalkeen tulee kylma ja marka kesa
    -lahioasuminen
    -EUn saannot ja lait ja maaraykset
    -ankea suhtautuminen ulkomaalaisiin, varsinkin jos sattuvat olemaan vahan tummahipiaisempia
    -kallis ruoka, varsinkin vihannekset
    -varsinkin muovikelmuun yksittain pakatut paprikat
    -tulee varmaan lisaakin mieleen paivan mittaan, tama oli vasta alkua.

    VastaaPoista
  8. Allekirjoitan aika monta kohtaa, joita tänne on listattu. Ja juuri nyt nuo puolimetriset hanget, vaikka pitäisi olla kevät! Aaaargh.

    Mutta voisin tehdä myös pitkän listan siitä, miksi on hyvä asua Suomessa. En kuitenkaan tee, sillä se ei sinun oloasi helpota.

    VastaaPoista
  9. 1.Ilmasto
    2.Ilmasto
    3.Ilmasto

    VastaaPoista
  10. Minusta täällä on juuri ihanaa, vuodenaikojen vaihtelu. Mielestäni olisi tylsää, jos aina olisi kuuma ja kuiva, tai kylmä ja kostea. Kallista täällä on kaikki, se on totta,euroon siirryttyämme, kaikki on kallistunut huimasti. Vävyni tuli suomeen 1 1/2 vuotta sitten Amerikasta, kielen opettelu on ollut ongelma. On tosin vasta alle 30- vuotias ja haluaa opiskella, haki yhteishaussa opiskelupaikkaa, mutta ei saanut - vielä. Tyttärellä on koulutus ja sai työpaikankin, joten yrittävät tulla toimeen. Tepa Seinäjoelta

    VastaaPoista
  11. ET halua näitä:
    Liian pitkä talvi
    Mikään ei ehdi kukkia pihalla ilman esikasvatusta
    kesälläkin on kylmä
    täällä on lähes aina kylmää tai märkää
    ruoka ja kaikki muukin on kallista

    VastaaPoista
  12. Hmm...minusta Suomen ilmastossa ei ole mitään vikaa, vaikka talvi olisikin liian pitkä.

    Mutta paras syy lienee hintataso. Ja se, että kaikki on keskittynyt suuriin kaupunkeihin. Ja tietynlainen umpimielisyys vallitsee siellä monissa piireissä - ei suinkaan kaikissa.

    VastaaPoista
  13. Työtä ei ole, vaikka olisi koulutustakin. Tuntuu että mitä koulutetumpi sitä varmemmin työtön. Vaikka saisit töitä voi palkka olla niin huono että jodut silti hakemaan sossusta rahaa. Siis vaikka ole6 8 h päivässä töissä niin tulosi ei riitä elämiseen. Yrittäminen taas ei kannata.

    Maan johto on ärsyttäviä lässyttäjiä, joita ei oikein edes ilkeä katsoa televisiosta. Ajavat tämän maan perikatoon ja kukaan ei edes viitsi laittaa vastaan. Katsellaan vaan sohvalta miten se tapahtuu.

    Rakennukset ovat homerakennuksia. Niin koulut, työpaikat kuin kaikki muutkin. Vaikka ihmiset sairastuu niitä ei uskota. Säästösyistä ei remontoida, vaikka homeet näkyy silmälle ja ihmiset ovat jatkuvasti sairaslomalla.

    Joillain paikkakunnilla aletaan jo säästää siitä että esim. kirjasto laitetaan kuukaudeksi kiinni. Pian ne varmaan muuttuvat maksullisiksi tai niitä aletaan radikaalisti vähentää. Kauhulla odotan, koska se on suunnilleen ainoa henkireikä mihin köyhillä ja työttömillä ja eläkeläisillä ym on varaa.

    Terveydenhuoltopalvelut on tarkoitettu vain varakkaille. He menevät yksityisille ja saavat hoitoa. Köyhät ja sairaat ovat vaan julkisissa jonoissa, jotka eivät kai liiku mihinkään. Odotetaan että aika tekee tehtävänsä ja jonot häviävät itsestään. Puff!

    Jos kuitenkin jonkun ihmeen kautta lääkäriin pääset se on joku ulkomaalainen ja kielimuurin takia se määrää mielenterveyslääkkeitä mihin vaivaan tahansa. Luulee kai että pysyt poissa kun saat niitä ja alkuperäinen vaiva jätetään hoitamatta kun ei ymmärretä mikä se oli. Toivotaan vaan että kaikki on tyytyväisiä kun potilas pörrää kotona "huumeissa" (parhaassa tapauksessa nukkuu vuorokaudet läpeensä) ja lääkäri voi keskittyä uusimaan resepejä. Täällähän laki määrää uusittavaksi kaikki reseptit vuoden välein, vaikka ihminen syö samaa lääkettä ehkä koko eliniän. Että ei ihme jos lääkärit ei ehdi hoitaa potilaita.

    Vanhusten hoito on huonolla tolalla ja kun kuolee tulee kilpailutettu virolainen halpa "hautaustoimisto" punaisella pakettiautolla hakemaan ruumiin ja se heitetään vaan joten kuten auton perään. Arvokkuudesta ei tietoakaan, koska asiakas itse ei pysty sitä enää vaatimaan.

    Ihmisistä on tullut ihan sekopäitä kun seuraa uutisia. Nuoret riekkuu ostareilla. Siis suomalaiset ja ihan 9-10 -vuotiaat, joiden pitäisi olla kotona nukkumassa. Mummot taas ryyppäilee ja niitä kauhistellaan kun ei lapsille ole enää mitään raitista paikkaa kun omat vanhemmat dokaa. Kaduilla ei voi kulkea kun siellä mamut ja muut huumehörhöt käyvät kimppuun ja ottavat kuka mitäkin haluaa. 9-kymppinen voidaan vaan kaataa ja viedä kassi, mutta nuorempia voidaan raiskatakin. Mamut saattavat vielä päälle päätteeksi silpoa. Tänään on oikeudessa mies joka sieppasi 8-vuotiaan ja vei sen johonkin mökkiin sidottuna. Lapsiparka löydettiin ajoissa ja ilmeisesti kunnossa.

    Tunnen suomeen tulleita paluumuuttajia, jotka ovat järkyttyneet nykymenosta kun ovat luulleet että tämä on edelleen se hyvinvointivaltio, josta he aikoinaan lähtivät. Pudotus on kuulemma ollut raju.

    Mutta se mikä suomessa on parasta on suomen luonto ja neljä vuodenaikaa. Kannattaa ehkä vaan katsella netistä niitä suomi finland -videoita joissa on suomen luontoa esitelty. Upeita kuvia, mutta ei kannata tulla tänne niitä pysyvästi katsomaan, mutta ehkä sentään joskus käymään;)

    Niin ja tuleehan tv:stä vielä kauniit ja rohkeat. Ainakin vanhukset katsoo sitä vielä.

    VastaaPoista
  14. Yritimme asua Suomessa ulkomaalaisen mieheni ja poikiemme kanssa. 5 vuotta jaksettiin. Mieheni jopa vaivautui opettelemaan suomen kielen, mutta silti hanta aina kohdeltiin toisen luokan kansalaisena. Meilla oli oma yritys ja tyollistimme suomalaisia, jotka olisivat muutoin olleet tyottomia. Nyt kun kayn joskus Suomessa, en jaksa olla siella edes viikkoa, jotenkin tuntuu niin tylsalta ja koko ajan ottaa paahan ihmisten kaytostavat. Kaikki on kallista ja kaikki asiat on niin jarjestettyja, miten sielta voi tulla luovia ihmisia. Mina valitsin mieheni ja perheeni Suomen sijaan, kotini on siella missa perheeni on.

    VastaaPoista
  15. Piti juuri kirjoittaa Suomen kesän ihanuudesta ja saaristosta ja ja ja ..vaikka mistä, mutta sitten muistin, että sai kertoa ainoastaan huonoja asioita. :D

    VastaaPoista
  16. Kyllä se on tämä elämänmeno mennyt aivan hurjaksi. Kaikki mitataan rahassa. Ihmiset ovat kiukkuisia, valittavat kaikesta. Olen ollut palvelualalla töissä 15-vuotiaasta lähtien. Silloin (70-luvun lopulla)oli kiva palvella kaupassa asiakasta. Asiakas sanoi päivää, kiitos ja näkemiin. Asiakas oli tyytyväinen. Nyt ei kassalla välttämättä sanota mitään, ei nuoret eikä vanhat. Silti myyjän odotetaan olevan aina hymyilevä ja iloinen. Nuo asiakkaat ei sitä kyllä edes ansaitse. Itsepalvelukassat vaan kaikkiin kauppoihin.
    Ihmiset sairastavat jatkuvasti. Niinkun joku tuossa edempänä kirjoittikin, varsinaista vaivaa ei hoideta, annetaan vaan joku resepti että päästään potilaasta eroon. Potilaat vaan kiertävät rinkiä eikä kietreelle tule loppua.
    Yhteiskunta vedetään jo liian tiukalle joka suunnasta. Jo tarhassa ja koulussa pitää taistella oikeuksiensa puolesta, olla ensimmäinen ja paras. Ja tämä jatkuu työelämässä. Kaikki pitää kilpailuttaa. Poliitikkojen toiminta on jotain aivan pöyristyttävää. Valehdellaan ihan vakavissaan. Hoidellaan vaan omia asioita. Ei ihme että koko kansa voi huonosti.

    Mitäpä jos me suomalaiset lähtisimme oikein joukolla hakemaan turvapaikkaa jostain ihanasta maasta???!!

    VastaaPoista
  17. - terveydenhoito
    - sää
    - hintataso
    - sisäänpäinkääntyneisyys
    - käytöstapojen puute
    - pientä, nurkkakuntaista, ahdistavaa

    tässä nyt muutama mieleentullut. Lisääkin tulisi kun vähän vielä miettisi. Ja mikä ei tässä nyt tullut sanottua, on tullut jo edellisessä kerrottua ainakin kerran.

    onneksi en asu suomessa :)

    VastaaPoista
  18. -kurjat rospuuttokelit, märkää räntää, tulipalopakkaset
    -lisääntyvä väkivalta
    -pelottavat lähiöt
    -vihaiset ihmiset naapurissa
    -välinpitämättömyys ja eriarvoisuus lisääntynyt huolestuttavasti
    -huoli lasten tulevaisuudesta
    -ei ole töitä
    -rahat ei riitä
    -kaikki pitää hankkia rahalla kaupasta
    -sähkö kallistuu, vesi kallistuu
    -aamulla töihin illalla kotiin oravanpyörä
    ..... kyllä näitä löytyy jos haluaa, silti tykkään Suomesta;)

    VastaaPoista
  19. -kurjat rospuuttokelit, märkää räntää, tulipalopakkaset
    -lisääntyvä väkivalta
    -pelottavat lähiöt
    -vihaiset ihmiset naapurissa
    -välinpitämättömyys ja eriarvoisuus lisääntynyt huolestuttavasti
    -huoli lasten tulevaisuudesta
    -ei ole töitä
    -rahat ei riitä
    -kaikki pitää hankkia rahalla kaupasta
    -sähkö kallistuu, vesi kallistuu
    -aamulla töihin illalla kotiin oravanpyörä
    ..... kyllä näitä löytyy jos haluaa, silti tykkään Suomesta;)

    VastaaPoista
  20. Suomi on hyvä mutta miksi kaipaan jonnekin muualle?

    Ihmiset ovat tylyjä toisiaan kohtaan. Erilaisuutta ei helpolla suvaita, pitää kuulua suureen harmaaseen massaan. Suomea ajetaan alas kovaa vauhtia, hyvinvointia, palveluja ja henkistä pääomaa. Veikkaan että koulutus romahdutetaan säästötoimilla . Konsultit jylläävät suomen maineen ja taidot alas.

    Toisinkin voisi olla ja siitä sopii kaikkien haaveilla.

    VastaaPoista
  21. Lumiukon kommentista tuli mieleen, että kyllä minäkin löydän nykyisestäkin kotimaastani valitettavaa. Täällä on asioita jotka ovat huonommin kuin suomessa, tai olivat ainakin sieltä lähtiessäni. En silti voi kuvitella asuvani enää muualla ja olen ajatellut, että siedän tämän maan negatiivisia asioita mielummin kuin suomen. Mikätahansa maa on varmasti täydellinen silloin kun siellä on lomalla, vaikka tiedän ettet nyt niin monien vuosien jälkeen sitä tarkoita. Uuden maan Honeymoon on auttamasti ohi ollut jo kauan :) Arki tuo väistämättä eteen enemmän pilvisiäkin päiviä kaatosateineen

    Tärkeää mielestäni on ajatella ja pohtia missä olotila on enimmäkseen hyvä. Kun huononakin hetkenä ajattelee etten sittenkään haluaisi olla muualla, kun ne huonotkin hetket kuuluu elämään :)

    Anna Anonyymi

    VastaaPoista
  22. Elämähän on täällä pitkälti sellaista, millaiseksi sen itse tekee...
    Jotain ikäviä asioita ei vaan voi muuttaa, ne ovat:
    1. Marraskuu
    2. Joulukuu
    3. Tammikuu

    Noista joulukuu on sellainen, mistä ainakin tykkäät, joten enää jää 2 ikävää asiaa. Muuttakaa siis tänne! ;-)

    VastaaPoista
  23. Ainiin, yks juttu tuli näitä lukiessa mieleen: suomalaiset valittaa kauheesti koko ajan! Sen unohtaa kun on täältä poissa!

    VastaaPoista
  24. Vaikka ikävöin joitain suomalaisia asioita. En ihan helpolla takaisin muuttaisi. Nyt kun tyttäreni on asunut siellä nelisen vuotta alkaa hänenkin mittansa olla täysi.
    Jostain ihmeen syystä suomessa asuvat suomalaiset ovat tylyjä toisiaan ja muita kohtaan. Ikuinen töniminen joka paikassa (tytär on ihan tosissaan saanut hepulit kun ihmiset suoraan työntävät hänet pois tieltä, vaikka voisi ottaa pari askelta ja mennä ohi ihan nätisti.) Se ikuinen kännin haku juhlissa ja tai ihan vain illanvietossa.
    Tyttärelle kaverit olivat sanoneet miksi ihmeessä sanot Kiitos ja hymyilet kassalle kun ostaa jotain!Ja vielä toivottaa hyvää päivänjatkoa :D
    Ja tosiaan jos olet erilainen tai miehsi-vaimosi on erilainen UGH, niistä kommenteista ei tule ikinä loppua.
    Onko se niin että suomalaisten synkyys tiivistyy suomessa, mutta kun muutamma pois alamme pikkuhiljaa sulamaan :)

    VastaaPoista
  25. No tässä muutama:

    Ihmisten välinpitämättömyys toisia ja yhteisiä asioita kohtaan ja itsekkyys ovat nousseet huippuunsa. Ihmiset ovat siis tosia rumia sisältä nykyisin.

    Ryöstelevät, hakkaavat ryhmittyvät ovat lisäntyneet niin paljon, etkä ole enää edes kotona turvassa.

    Ruoan hinta rupeaa olemaan tosi korkea. Samoin bensa, asuminen yms. Yhdellä keskitason palkalla ei enää elätä itseään ja perhettään niin kuin sillä pitäisi.

    Mutta: Vuodenajat on mahtavat, meillä ei ole maanjäristyksiä ja vettä riittää.

    VastaaPoista
  26. Kiitos kaikille kommenteista! Olen kirjoittamassa uutta postausta, jossa käsittelen näitä listoja :)

    VastaaPoista
  27. Koska olet koiraihminen, niin voisin huomauttaa pari koiriin liittyvää seikkaa. Suomessa suhtaudutaan joskus tosi negatiivisesti koiriin. Koiria ei saa pitää irti kuin taajaman ulkopuolella omassa metsässä. Jos sitten olet siellä korvessa juoksuttamassa koiriasi ja tulee joku ihminen vastaan, niin ihminen saattaa säikähtää ja saada raivarin. Koirista ärsyyntymiseen riittää, että koira on olemassa. Vasta uutisoitiin jutusta, jossa 6 koiraa odotti kahta omistajaansa parin minuutin ajan Asematunnelissa. Koirat käyttäytyivät erinomaisesti, istuivat ja makasivat paikoillaan, mutta vartijat ajoivat porukan pois koska "asiakkaat eivät tykkää." Bussissa saa matkustaa koiran kanssa, mutta toisinaan kuulee mutinaa "saako tänne muka tuoda koiran." Joskus lenkilläkin saattaa random vastaantulija alkaa kauhistella, että "minkä takia sinulla pitää olla kolme koiraa, eikö yksi koira paskoisi tarpeeksi..." Koirankakat tietenkin pitää kerätä kadunvarsilta, mutta kaikki eivät kerää, ja koirankakka tuntuu olevan vaarallisempaa jätettä kuin ydinjäte. Siitä valitetaan lehtien palstoilla ja ihmiset saattavat huutaa vihaisina talonsa ikkunasta "et kakata sitä koiraa hänen talon kohdalle!" Ei kelpaa, että koira käyttäytyy hyvin eikä aiheuta mitään ongelmaa, vaan koiran olemassaolo on jo ongelma. Toisinaan kuulee myrkkysyöteistä, siis jotkut hullut levittävät myrkkysyöttejä ympäristöön koirien syötäviksi, koska vihaavat koiria. Eikä täällä ole mitään irtokoiria, vaan ne on tarkoitettu hihnassa lenkkeileville lemmikkikoirille. Vuokra-asuntoa voi olla hankala saada, jos omistaa koiran/koiria. Mutta on toki plussapuoliakin: erinomaiset eläinlääkäripalvelut, ei koiraveroa (paitsi kahdessa kunnassa), nykyään koiran saa ottaa terassille jos ravintolan omistaja sen sallii (harva tosin sallii), ei juurikaan koirien kulkutauteja, ei rabiesta, hyvät koiratarvike- ja koiranruokavalikoimat, hyvät harrastusmahdollisuudet, myös ns. luksuspalveluja koirahierontaa, koirakylpylää, helppo löytää minkä rotuinen pentu vaan yms. Asenne koiria kohtaan on vaan joskus vähän kurja. Mitä olen Keski-Euroopassa asuneilta kuullut, niin ero on huomattava. Siellä koira ei ole ongelma, vaan kuuluu normaaliin arkeen.

    VastaaPoista
  28. Olen ulkosuomalainen jo viisitoista vuotta, ja minusta Suomi näyttää tältä:

    -suomalaiset ovat hyväpalkkaisia
    -suomalaiset asuvat hienoissa, kaksikerroksisissa puu- tai kivitaloissa
    -talon pihalla on bwv, mersu, audi tai vastaava uudehko auto tai kaksi
    -talo on sisältä mustavalkoisesti sisustettu, kiiltävät pinnat kalusteissa ja huonekaluissa
    -suomalaisille kelpaa vain design-tavarat
    -kaikki pukeutuvat ihan samalla tavalla samanlaisiin vaatteisiin
    -humalaisia ihan hirveästi meni mihin vaan ja baarielämä tärkeää kaikenikäisille
    -hirveästi tärkeilyä ja tärkeitä ihmisiä
    -asiat hoituvat aika automaattisesti, itse ei tarvitse vaivaa nähdä (verotus ym.)
    -ihmiset viettävät vapaa-aikaa kaupoissa
    -minusta Suomessa on aika edullista, esim. kotiruokaa saa tehtyä tosi edullisesti ja hyvistä aineksista ilman suuria ponnistuksia
    -suomalaiset arvostelevat jatkuvasti toisiaan ja erityisesti poliitikkoja kuin he olisivat joltakin muulta planeetalta eikä heidän itsensä sinne tehtävään valitsemia (kansanhuvia? kun oikeasti kaikki on hyvin!)
    -yleisesti suomalaisilla hirveän huonot käytöstavat
    -suomalaisen läheisin omainen on viranomainen
    -miehet vihaavat naisia ja naiset miehiä, ja lapsista ei välitä kukaan
    -suomalaiset elävät hyvin suppeassa perheyhteisössä, isovanhemmat ovat usein jo ulkopuolisia
    -toisten ihmisten ja erilaisuuden sietokyky hyvin, hyvin alhainen
    -älyllinen keskustelukulttuuri puuttuu kokonaan
    -korkeasti koulutettuja ihmisiä joka alalla, maisterin tutkinto varmasti kohta alin mitä voidaan mihinkään työhän hyväksyä ;)
    -yleisilmeeltään hyvinvoiva ja itseriittoinen kansakunta

    VastaaPoista
  29. Talvi, talvi, talvix10000.

    VastaaPoista
  30. Hei, minä anonyymi joka kirjoitin 6. huhtikuuta 2.13 ikävöin silti kovasti Suomeen ja olen jopa harkinnut muuttavani takaisin sinne :)

    VastaaPoista