Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

maanantai 16. joulukuuta 2013

Joulukalenterin 16. luukku

Olemme nyt alkaneet tutustua toisiimme.


Nimetön hamsterimme herää noin klo 21.30 ja aloittaa yölliset puuhansa. Se juoksee liian pienessä juoksupyörässään tuntikaupalla. En ole vielä ehtinyt katsella, saako jostakin isompia juoksupyöriä.


Hamsteri kakkii ja pissii pesätalonsa yhteen nurkaan, jos laitan taloon heiniä. Sen lisäksi kun laitoin häkin lattialle heiniä ja lehtiä, se alkoi pitää yhtä häkin kulmaa vessapaikkanaan. Nyt yritän miettiä, mitä kannattaisi tehdä, ettei kaikkea tarvitse vaihtaa parin päivän välein. Haju nimittäin on tosi pistävä. Huomasin, että jos laitan pesätaloon vain vessapaperia, niin silloin se ei enää tehnyt tarpeitaan sinne, vaan vain häkin nurkkaan. Häkin nurkka on kuitenkin inhottava siivottava, sillä kaikki pitää purkaa ja häkki pestä. Tänään päätin kokeilla sellaista, että laitoin muoviastiaan heiniä ja lehtiä, ja astian siihen kulmaan, jota hamsteri piti vessanaan. Pesätaloon laitoin taas vain vessapaperia. Saa nähdä, mitä hamsteri nyt päättää tehdä. On kuitenkin tylsää, kun nyt häkin lattia on vain muovinen. Onko ideoita?


Hamsterimme rakastaa parsakaalia. Sorry huono kuva, mutta parermpaa en saanut.


 Tuleekohan hamsterille kauhea stressi, kun siivoan sen häkin päivällä? Tänään se ainakin oli ainakin vartin verran aktiivinen keskellä päivää, kun se heräsi siivoustouhuihin. En kuitenkaan millään jaksaisi siivota häkkiä vasta kymmenen aikoihin illalla.


Olen antanut hamsterille auringonkukansiemeniä, "hamsterikikkaroita", parsakaalia, juustoa, puuroa, porkkanaa ja tomaattia. Joululahjaksi ostin sille siemensekoitusta. Onko tiellä tiedossa jokin aivan erityisherkku?


Minä en vieläkään uskalla ottaa hamsteria käteeni. Pelkään, että se puree, vaikkei se käyttäydy koskaan mitenkään uhkaavasti. Sen pitkät keltaiset käyrät hampaat vaan ovat hyvin vaikuttavat.

11 kommenttia:

  1. Ihastuttava kaveri teillä siellä! Hamsterihan on myös lihansyöjä, meillä aikanaan kun oli hamsteri oli ainakin suurta herkkua kanamuna ja jauheliha maustamattomana tietenkin :)

    VastaaPoista
  2. Voi kuinka kaunis se onkaan.

    Tässä tulee meidän Kertun kanssa opittuja vinkkejä:

    Vessa.
    Kerttuhan ei suostu pissimään minnekään, minkä minä osoitan sille vessaksi. Se haluaa pissata sanomalehtipaperin päälle tiettyyn nurkkaan. Olen ratkaissut asian niin, että laitan siihen nurkaan tosi paksun pinon sanomalehteä. Ne voi napata sitten pois sitä mukaa, kun kastuvat ja laittaa tilalle uusi pinkka, eikä pissa mene kopin lattiaan saakka.

    Muutenkin häkin lattialle kannattaa laittaa mahdollisimman paksusti sanomalehteä, purua ja heinää, ettei tyypin tarvitse muovin päällä elää.

    TV-talon siivoaminen:
    Kerttu nukkuu omassa pesäkopissaan. Nostan sen koppeineen pois telkkarin sisältä, ja laitan sen kaupan häkkiin. Se kurkkaa kopistaan unisen näköisenä ja vetäytyy sitten jatkamaan uniaan. Sillä välin minä saan rauhassa siivota koko tv-talon.

    Erikoisherkut:
    Kerttu rakastaa hyttysiä. Ja keitettyä kanaa. Ja rahkaa, johon on sekoitettu mansikkaa. Hamstereille pitää antaa välillä proteiinia. :)

    Juoksupyörä:
    Vaihtelun vuoksi kaverin voi päästää juoksentelemaan huoneeseen. Me teimme yhdestä huoneesta sellaisen, että siellä Kertun on turvallista vipeltää, eikä se pääse katoamaan minnekään koloihin.

    Puremisen pelkoon en osaa sanoa mitään. Kerttu ei ole koskaan purrut meitä. Entä jos koittaisit aloittaa antamalla sille ruokaa kädestä? Vaikkla pähkinän tai porkkananpalan, jonka se saa napattua ilman, että puree sinua vahingossa. Silloin se oppii, että kätesi on hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Miia! Vuosia olen lukenut Blogiasi ja saanut seurata mielenkiintoista elämäänne siellä kaukana :). Aivan ihastuttava blogo sinulla, kiitos! Meillä on asustellut kaksi hamsteria. Nehän eivät ole valitettavasti pitkäikäisiä. Keskimäärin pari vuotiaiksi elävät. Siksi ei enää kolmatta otettu, kun lapsille aina niin iso suru kun kuolevat. Meidän hamstereita ainakin tosi paljon lapset käsitteli avokäsin. Ei koskaan hamsterit purreet. Me käytettiin häkin pohjalla puupuruja. Hyvin imivät hajun. Sanomalehtiä ihan alimmaiseksi. Kerran viikossa siivottiin häkki. Pissat teki yhteetn nurkkaan. Puru imee hyvin pissan, paksusti lehteä alle sinne pissanurkkaan :). Mukavaa eloa teille pikkukaverin kanssa! Terv. Inari Oulusta

      Poista
  3. niille myydään myös palloja joiden sisällä saavat juosta eikä tarvitse pelätä et häviää tai pieni ottaa käteensä,, yleensä hamsterit ei pure,, tämä meidän on joku ihme yksilö, hän tykkää kun juttelen ja tuntee nimensä, auringonkukan siemenet kannattaa pitää herkkuna, ovat aika lihottavia, muuten tuore kurkku on meillä namia. Alustana on meilläkin purua ja pellettejä, kivaa lukea nyt tästä uudesta asukista, koko perheestänne. Meilläkin siivotaan kerran viikkoon häkki, Hermanni on niin kova järjestelemään, kaikki minkä saa siirrettyä vaihtaa paikkaa, hassu otus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellainen pallo kuulostaakin kiinnostavalta! En tiedä, saako sellaisia täältä.

      Poista
  4. Moi! sateisesta ja pimeästä Suomesta :( tuli mieleen, että pitääköhän hamstereidenkin hampaita viilata lyhyemmiksi, jos ovat päässeet kasvamaan liian pitkiksi? Marsuilla ainakin hampaat kasvaa koko ajan ja niille piti antaa jotain kovaa jyrsittävää tai muuten oli viilaus reissu edessä.

    t. Anne Lohjalta

    VastaaPoista
  5. HELLAN-LETTAS. E i tähän voi muuta sanoa, mutta jotain halusin nyt kuitenkin sanoa. Kaveri on NIIN söpö. Toivottavasti keksitte sille pian nimen. Hilla? Hillevi? You name it. Odottelen aina innolla kuulumisianne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hillevi olisikin hauska nimi! Täytyy ehdottaa miehelle...osaakohan hän sanoa H-alkuista nimeä?

      Oletko jo saanut vaatepaketin? Olivatko sopivia? Mitat olivat tosi suuret, jos on totta, että harjiksesi painaa vain reilut kaksi kiloa.

      Poista
  6. Minulla oli lapsena kääpiöhamsteri. Sille tuli joku puutostila, turkki meni huonoon kuntoon. Isä syötti lusikalla pienen määrän kalanmaksaöljyä kuurina. Turkki alkoi pian kiiltämään ja hamsteri eli vielä pitkään.

    VastaaPoista
  7. Onneksi olkoon uudesta perheenjäsenestä! =)
    17 kultahamsteria kasvattaneena suosittelen hankkimaan joko valmiin vessan tai sitten ihan muovikippokin käy ja täyttämään sen pienikokoisella (mikro) kissanhiekalla. Ei haise ja helppo käyttää. Meillä 10 kg mikrohiekkapaketti kesti yhden hamsterin eliniän. Viimeisin hamsteri pissasi nukkumakoppiin ja kun laitoin hiekkavessan häkin pohjalle ja vaihdoin nukkumakopin vessapaperit päivittäin, niin yhtäkkiä oppi käymään hiekassa! Ennen vessoja käytin sanomalehteä pohjalla ja puruja päällä ja siivosin pissanurkan 1-2 krt viikossa. Ja ei se hamsteri häiriinny kun sen herättää varovasti. Ensin nostetaan häkki sivuun ja pidetään pientä rapinaa, niin että itse herää ja tulee ulos. Koskaan en väkisin repiny kopistaan. Siivouksen ajaksi nostin korkealaitaiseen laatikkoon ja laitoin vessapaperirullia leikkikaluiksi. Tyhjässä laatikossa eivät viihdy kauaa. Nosto tapahtuu joko kahdella kädellä molemmilta puolilta varovasti "kopaten" tai sitten yläpuolelta yhdellä kädellä mahan molemmin puolin.
    Hamsteri syö vaikka mitä, joten herkkuja löytyy. Itse tapasin laittaa aamupalan samaan aikaan meidän kanssa, eli kaikki mitä itseltä löytyy meni murusina ja paloina hamsulle. Ne oppi tulemaan tiettyyn nurkkaan vastaan ja pelkkä mun ääni sai ne heräämään vauhdikkaasti. Leipää, kurkkua, banaania, omenaa, juustoa, jogurttia, puuroa, kinkkua.. kunhan vain muistaa, että liika on liikaa pienelle eläimelle. Perusruokana hamstereille tehdyt siemensekoitukset ja sitten tasaisesti viikon aikana muuta kivaa. Häkkiin voi lisätä heinää, myrkyttömiä oksia kiipeilyyn ja jyrsintään, vessapaperirullia tai esim keksipaketteja (tee yksi reikä, mistä mahtuu sisään). Yleensä nämä pahvipaketit järsittiin hajalle viikossa (ja pissattiin/merkattiin omaksi). Häkin järjestystä vaihdoin noin kerran kk, esim oksien avulla, jotta elämä ei ihan rutinoitunut. Tylsyys näkyy häkin pureskeluna ja mikään ei ole niin rasittavaa kuin kuunnella metallin pureskelua keskellä yötä.. Ja jos mahdollista niin ulkoilu suljetussa huoneessa, missä ei ole sähköjohtoja ja muuta pureskeltavaa lattialla. Meillä menivät jopa patterin taakse ja järsivät tapettia, joka oli hieman rullalla.. =)
    Hamsteri ei kuitenkaan elä pitkään (norm. 2-3 v), joten vanhuus iskee aika nopeasti. Sen näkee mm. hidastuneena tahtina ja ulkomuodon muuttuessa "vanhukseksi". Myös erilaiset sairaudet kiusaavat eläinkaupassa kasvatettuja eläimiä. Syöpä, ihosairaudet ja viimeisellä hampaiden väliin joutuneesta moskasta aiheutunut hammassärky aiheutti ruokailun vaikeutumista ja sitä kautta ulosteen huonontumiseen ja lopulta yleiskunnon romahtamiseen. Pientä eläintä on vain niin vaikea hoitaa=(
    Teidän hamsteri voisi olla noin vuoden ikäinen ja terveeltä näyttää. Ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan syliin ottoa. Hamsteri ei kuitenkaan ole hempeilyö kaipaava, joten enemmänkin ne vain kiipeilevät ja tutkivat maastoa sylissä, kuin odottaisivat paijailua. Mulla on ollut rottiakin ja ovat ihan eri planeetalta hamstereiden kanssa. Mutta etenkin lapsiperheissä hamsteri on helpompi tapaus. Rotat vaativat huomiota ihan kuin koirat ja niiden pitäisi saada olla vapaana tuntikaupalla. Hamsteri on tyytyväinen siihen juoksupyöräänkin.
    Joten ei kun lykkyä tykö ja hyvää joulun odotusta sinne lämpimään! =)

    VastaaPoista
  8. esim Zooplus myy noita juoksupalloja, jos sinne pystyy tilaamaan esim Saksasta

    VastaaPoista