Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

perjantai 17. huhtikuuta 2015

Turkoosiko tyttöjen väri?


Chilessä on todella ärsyttävän selkeästi jaettu kaikki vaatteet ja kengät tyttöjen ja poikien malleihin. Tytöille on valittavana kaikki värit (myös mustat ja harmaat pinkistä turkoosiin) ja tyylit, ihanat rimpsut ja söpöt kuosit. Jopa tavallisesta ruokamarketista saa tytölle nättejä vaatteita. Mutta pojat! Aaargh! Tytöt ovat prinsessoita, mutta pojat ovat ulkoavaruudesta tulleita hirviöitä ja piruja. Tytöt ovat "angelitos" kun taas pojat ovat "diablitos". Poikien kuosit ovat jotain vihreitä arpisia hirviöitä tai aseet kädessä olevia avaruusrobotteja tai jalkapallonpelaajia tai veri suusta purskuavia dinosauruksia. Siis miksi? Mikseivät pojat voi olla vastaavasti pieniä prinssejä tai muuta söpöä?

Mitään unisex-malleja tai osastoja ei ole olemassa. Myyjät eivät edes suostu näyttämään tyttöjen vaatteita, jos kerrot, että vaate tulee pojalle. "No sirve!"

Olen kertonutkin, että minä ostan joskus tyttöjen vaatteita ja tuunaan ne sitten poikamaisemmiksi poistamalla esimerkiksi kukkasen tai rimpsun. Ostan tyttöjen vaatteita silloin, kun esimerkiksi materiaali tai malli on mielestäni kaunis ja sopii pojalle. 

Eilen ruokamarketissa ihmettelin jälleen kerran tätä kahtiajakoa. Tytöille oli tullut mallisto talvivaatteita, ihan kivoja ollakseen markettitavaraa. Sitten menin poikien hyllyille ja voi oksennus! Värit ja mallit ihan kamalia. Nyt pojille oli paljon punaista ja oranssia tavallisten mustan, harmaan ja tummansinisen lisäksi, mutta ei mitään hempeää. Tänne ei tule hempeitä vaatteita pojille. Pojan pitää olla macho heti lapsesta asti! 

Päätin ostaa pojalle lämpimät tossut sisäkäyttöön, sellaiset, että hän saa ne itse helposti jalkaan ja pois. Pojille oli valittavana harmaa, musta ja tummansininen. Tytöille liila, fuksia ja turkoosi. Malli on prikulleen sama (ihme kyllä), vain värit erosivat. Ajattelin, että turkoosi nyt on ihan taatusti myös poikien väri! Kukaan ei arvaisi mitenkään, että turkoosit tossut on ostettu tyttöjen hyllystä! Dominic näki turkoosit tossut ja sanoi:" Hienot tossut!" Laitoin tossut ostoskärryihin.

Tulimme kotiin ja näytin tossut miehelleni. Hän sanoi:" Miksi ostit pojalle tyttöjen väriset tossut?"

12 kommenttia:

  1. Meillä on ollut juuri tuon väriset ja aikalailla samanlaiset kengät juuri pojalla=) teija t

    VastaaPoista
  2. Minä käytän pojillani paljon turkooseja vaatteita, minusta se on poikien väri jos sukupuoli pitää sanoa. Suomessa turkoosia näkee paljon poikien yllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin turkoosi on ihan poikien väri, jos jotenkin pitää jaotella värit!

      Poista
  3. Täällä 3 pojan ja yhden tytön äiti. Itse olen aina pitänyt oranssista ja sitä on käyttänyt kaikki lapset.
    Vanhin poikani on värisokea ja näkee vain tietyt värit. Esim vaaleanpunainen, jota käyttää mm pukupaitana tumman puvun kanssa.
    Eilen olin juuri 12v pojan kansa vaateostoksilla. Poika harrastaa erittäin poikamaisia juttuja mm motocrossia. Kaupasta mukaan lähti kirkkaanpunaiset farkut, vaalen punaiset shortsit turkooseilla raidoilla, mintunvihreä t-paita ja punaraitainen kauluspaita. Lempiväri neonvihreä.
    Nuorin poika 9v on tarkka pukeutuja. Isona hänestä tulee muotisuunnittelija. Leikkii barbeilla ja bratzeillä, piirtää päivät pitkät Käyttää paljon asusteita huiveja, koruja ja aurinkolaseja ym.
    Tyttäreni lapsuuden pinkkikauden jälkeen käyttää joko harmaata tai violettia. Käy surutta kaikkien vaatekaapilla sekä veljiensä, minun tai isänsä. Ostaa vaatteet kirpparilta tai vaihtelee kavereiden kanssa.
    Ei ole olemassa poikien ja tyttöjen juttuja. Meillä kaikki lapset ovat omia persoonia.
    Olen myös monesti miettinyt kuopustani. Mitä jos hän eläisi machokulttuurissa, varmaan olisi mielenterveysongelmia. Hän ei mahdu perinteiseen pikkupojan rooliin. Onneksi myös isovanhemmat ovat neutraaleja kasvattajia.
    Ainostaan appiukko on kärkäs sanomaan mielipiteensä. Pojalla ei saa olla pitkät hiukset, esikoisella oli 15 v asti vaaleat erittäin pitkät hiukset.
    Olen onnellinen kaikista lapsistani, jokainen on oma persoona. Kotitöitä tekevät kaikki sukupuolesta riippumatta. Kaikki saavat saman kk-rahan käyttöönsä ikävuosien ei sukupuolen mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta jutustasi! Noista pitkistä hiuksista tuli mieleeni, että pojallani oli yli kaksivuotiaaksi saakka pitkät hiukset ja häntä luultiin aina tytöksi. Ravintolassa kerran yksi mies sanoi miehelleni, että meillä on kaunis tytär. Mieheni siihen sanoi, että lapsi on kylläkin poika. Mies pyysi anteeksi ja sanoi, että kun hiukset ovat pitkät niin hän luuli tytöksi. Siihen mieheni näytti ponihäntäänsä ja sanoi, että on hänelläkin pitkät hiukset ja on silti mies ;)

      Poista
  4. Hienot tossut, hyvä väri, mukava karvasisus!
    Onko väri kulttuurisidonnainen? Nyt Suomessa näkee talvisin jo värikkäitä talvipomppia. Ennen tuntui katukuva vain mustalta. Vai muotiko meitä ohjaa? Trendit?
    Yhteenaikaan business miehellä tuli olla vaaleanpunainen paita. Kirkkaan punaiset housut miehillä - Björn Wahlroossin perässä?
    Eikös todella varakkaat ennen erottautuneet valkoisisa kesäasuissa? Kuka työtätekevä pystyi pitämään puhtaina. Maailma muuttunut ja ammatit sen myötä. Pyykkikoneella saa nopeasti puhtaaksi.
    Koska vaaleanpunainen tuli massoille? En muista 60- tai 70-luvuilla itselläni tai koulukavereilla nähneeni.
    Hei, nyt on vihreä ja keltainen poppia, kun bongaan hiirenkorvia, narsisseja, voikukkia. Lehdessä oli jo kuva sinivuokoistakin. Kevät - tervetuloa!
    Eeva Viikistä aamupöpperöisenä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kai ne värit sitten ovat jotenkin kulttuurisidonnaisia, sillä Suomessa turkoosi koetaan "poikien väriksi". Dominicillakin on suomalaiselta pojalta lainassa turkooseja vaatteita. Sitä toistakin poikaa on Chilessä luultu tytöksi! Ettö kai se turkoosi sitten on tyttöjen väri. Täällä pojat käyttävät kuitenkin paljon punaista ja oranssia, mutta niiden pitää olla räikeitä ja kirkkaita. Miehet käyttävät vaaleanpunaista, mutta eivät yleensä pikkupojat. Domskulla kyllä on vaaleanpunainen pikeepaitakin.

      Poista
  5. Ihanat tossut ja väri on pienelle pojalle juuri sopiva!

    VastaaPoista
  6. Tänään kävelin lastenvaateosaston ohi ja mitäs siellä näkyikään: poikien vaatteet oli turkoosia, vaalean sinistä ja kirkkaan vihreää! Mun mies tykkää oransseista ja kirkkaan punaisista t-paidoista. Laita pojallesi vaan kaikkia värejä, mitkä mielestäsi hänelle sopivat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun mieheni tykkää pastellisävyisistä paidoista ja sisustuksesta, vaikka onkin ihan miehinen mies, oikein köntys ;)

      Poista
  7. Tervehdys Mia,
    pitkästä pitkästä aikaa aloin blogeja lukemaan.
    Olen ollut ihan blogipimennossa kun lopetin. Vieroitusoireet ovat olleet kovat ja tuntuu siltä kuin jäisin paljosta paitsi. Aika näyttää vieläkö jatkan.

    Voi, miten suloinen poikanne onkaan... hänestä tulee oikea hurmuri <3
    Täällä Oulussa sulatellaan viimeisiä lumia ja piakkoin kevät tulee tännekkin.
    Elämässäni on ollut todella ikäviä asioita, mutta se siitä.

    Voi hyvin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ainosofia! Ihanaa kuulla sinusta! Olenkin miettinyt sinua ja käynyt välillä varmuudeksi katsomassa, olisiko blogisi ilmestynyt takaisin. Ikävä kuulla, että elämässäsi on tapahtunut ikäviä asioita! Harmi kyllä, niiltä ei tunnu kukaan välttyvän. Itsellänikin on mieli huolesta mykkyrällä, mutta mitään ei voi tehdä kuin vain ajatella, että tällaista tämä elämä on. Ne asiat eivät kuulu blogiin. Kaikkea hyvää sinulle kevääseen!

      Poista