Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

perjantai 7. elokuuta 2009

Japanilainen sushin täyteinen ilta

Japanilainen ystäväni Kaori lupasi opettaa minut ja mieheni tekemään sushia...ja siitä se sitten lähti:)
Tässä sekoitetaan munakokkelia. Se tehdään näin: 5 munaa, 45 g sokeria, 45 g sakea/piscoa/rommia ja vähän suolaa vatkataan kevyesti puikoilla. Kaadetaan paistinpannulle ja sekoitellaan koko ajan puikoilla, jotta munakokkelista tulee murumaista. Tätä "kokkelia" käytetään sushin tekoon. Tämä on myöskin paistetun jauhelihan kanssa tavallinen arkiruoka, jota lämmitetään, jos äiti ei ehdi kokata.
Kaorin reseptimuistiinpanot. Kaikki ainekset mitattiin tarkasti talousvaa`alla. Tärkeintä on riisin keitto. Riisin täytyy olla lyhytjyväistä. Henkilöä kohden varataan noin desilitra. Vettä tarvitaan voin 1,2 desiä/riisidesi. Riisi pestään kattilassa ainakin viisi kertaa. Riisi laitetaan kattilaan veden ja kiinalaisesta kaupasta saatavan merileväpalan kanssa (ei siis noria) ja kansi laitetaan tiukkaan kiinni. Levy kuumaksi. Kun riisi kiehuu, laitetaan levy oikein pienelle ja katsotaan tarkasti kahdeksan minuuttia kellosta. Kantta ei saa aukaista. Kun kahdeksan minuuttia on kulunut, otetaan kattila pois tulelta ja annetaan hautua kannen alla 15 minuuttia.
Kun riisi hautuu, tehdään kastike riisille.
(Tämä ohje on neljälle hengelle.)
90 g omenaviinietikkaa, 60 g sokeria ja 10 grammaa suolaa sekoitetaan hyvin.
Kun riisi on ollut kannen alla 15 minuuttia, sekoitetaan viinietikkakastike siihen. Kansi kiinni vielä pariksi minuutiksi. Tämän jälkeen alkaa hauskin vaihe:) Riisi asetellaan parille isolle lautaselle ja sitä tuuletetaan tarjottimen kanssa. Samalla sekoitetaan lusikalla. Tätä tehdään, kunnes riisi jäähtyy, kosteus haihtuu ja riisi saa kiiltoa. Nyt riisi on valmista käytettäväksi sushiin!
Kaori selittää, miten rullaan sushikäärön.

Riisiteetä ja ihana merenneitopikari.

Porkkanasuikaleet sushiin tehdään näin:
Laita porkkana veteen. Jos saat jostain japanilaista kalaliemijahetta, laita sitä veteen. Sekaan loraus sakea, sokeria ja pari liotettua siitakesientä. Keitä porkkana pehmeäksi. Suikaloi sopivan ohuiksi sushiin.
Teemuki
Japanilainen tee oli kyllä tosi karvasta minun makuuni, paljon karvaampaa kuin Suomesta olen ostanut japanilaista teetä. Minun oli pakko pyytää sokeria siihen, vaikka vähän nolottikin. Kaori lupasi, ettei kerro äidilleen;)

Kaori olohuoneessaan.
Jauheliha sushiin tehdään näin:
300 g jauhelihaa, inkivääriä raastettuna, soijasoosia 5 teelusikallista, sakea 5 teelusikallista, vettä 5 teelusikallista ja sokeria 30 grammaa sekoitetaan puikoilla. Paistetaan koko ajan sekoittaen, kunnes neste on haihtunut. Tämä on myös tavallinen arkiruoka.
Philadelfia-rullia, California-rullia, Temari-Zushia ja Temaki-Zushia, majoneesia ja soijakastiketta. Opin sen, että sushi kirjoitetaan s:llä, kun se on yksinään. Kun sanan edessä on määriteosa, kirjoitetaan sana z:lla.
Sushimajoneesi:
Sekoita maun mukaan majoneesia ja luonnonjogurttia. Raasta sekaan valkosipulia ja silppua persiljaa. Laita tätä sushien päälle tai sisään.
Kuvassa vasemmalla on California-roll. Se tehdään näin:
1. Laita merilevälevy (nori) kiiltävä puoli alaspäin bambupohjalle. Levitä ohuesti riisiä, painele lusikalla tai sormilla. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.
2. Käännä bambupohjan ja kankaan avulla ympäri. laita toiselle puolell ohueksi huikaloita avokadoa, kanikamaa (rapupötkylöitä), majoneesia ja kurkkua. Nämä laitetaan suoraksi riviksi ihan keskelle levyä.
3. Rullaa käyttäen apuna bambupohjaa ja muovikelmua.
Näiden vieressä on Philadelfia-roll, jotka väsätään näin:
1. Norilevy bambupohjan päälle. Levitä riisi ohuesti. Riisin päälle graavia lohta tai kylmäsavulohta ohuina viipaleina. Päälle muovikelmu. Käännä ympäri.
2. Laita keskelle levyä suoraksi riviksi suikaloituja philadelfia-juustopaloja, kurkkua, avokadoa, katkarapuja ja seesaminsiemeniä.
3. Rullaa.
Kuvassa vasemmalla näkyy Temari-zusheja, ne pyöritellään näin:
1. Levitetään pieni pala muovikelmua pöydälle. Sen päälle riisiä. Suljetaan kelmu ja pyöritetään palloiksi. Tehdään kerralla monta.
2. Tämän jälkeen avataan kelmua vähän ja laitetaan sinne munakokkelia ja paistettua jauhelihaa. Painellaan taas kelmun sisällä palloksi. Lopulta avataan kelmut ja laitetaan tarjolle.
Toinen versio, jotka näkyvät jauhelihapalleroiden vieressä:
1. Tehdään riisipallerot samalla tavalla kuin yllä. Avataan kelmut.
2. Leikataan norista sopivia paloja ja "liimataan" merilevä riisiin kiinni. Liimautuu siis ihan itsestään. Päälle jää pieni kuppi, joka täytetään katkaravuilla/tonnikalalla ja majoneesilla.
Lisäksi lautasille asetellaan suikaloituja kurkkuja, porkkanoita, philadelfia-juustoa, avokadoa, tonnikalaa, lohisuikaleita, jauhelihaa, munakokkelia jne. Temaki-zushia varten. Tämä on siis sushin helpoin muoto. Lautasella on tarjolla valmiiksi revittyjä noripaloja, joihin kaikki ottavat mielensä mukaan täytteitä, rullaavat pöydässä ja syövät samantien. Ja soijakastike on tärkeä ja sitä lotrataan paljon sushien päälle. Voidaan myös upottaa sushirulla soijakstikkeeseen.

Kiitos Kaorille ihanasta illasta! Gracias Kaori por la maravillosa cena!



7 kommenttia:

  1. Ihania koiria todella suolisia niin lutusen pieniä veijareita :) Iloisia päiviä sinulle. Toivoo: Nukekkoti Jie

    VastaaPoista
  2. Kylläpä näyttää ihanalta!!! Uskomaton sattuma, että juuri tänään mekin syömme sushia :) Ikinä en ole maistanut, mutta monta kertaa miettinyt, että haluaisin!

    Katsotaan kuinka tytön käy ;)

    VastaaPoista
  3. Sinulla on ihania ystäviä :)

    Kyllä tuntuu näin äkikseltään monimutkaiselta ruoalta. Noin itsetehtynä.

    Meillä Oulussakin sushia saa ja tässä viikolla käydessämme kauppahallissa mies houkuttelikin, että syödäänkö sushia... Ehkä toinen kerta kokeilen ja tulee varmaan mieleen tämä sinun juttusi ;)

    ps. sori kun en ole vielä niitä ohjeita saanut aikaiseksi... tulet ne saamaan vielä

    VastaaPoista
  4. Kovin työläältä tuo vaikuttaa, mutta vesi herahti kielelle noita kuvia katsoessa. Olisinpa saanut maistella! Ä

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoinen tämä sinun blogisi... Eksyin tänne Ainosofian kautta. Ihastelin kauniita kuviasi ja luin ruokaohjeitasi, joita voisi joskus kokeilla. Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  6. Hei kaikille! Kiitos kommenteistanne, olen vastannut omiin blogeihinne. Aikamoista suhinaa blogissani käy kävijämääristä päätellen...jättäisipä useampi pikkuisen viestinkin tänne:)

    Joo, sushi maistui herkulliselta. Olen sen jälkeen tehnyt kotona jo kaksi kertaa sushia, vähän vaatimattomimmin aineksin kylläkin, sillä meillä ei ole kaikkea mahdollista, enkä jaksa lähteä täältä maalta kauppaan.

    VastaaPoista
  7. Hi Mia, it was delicious, thank you for coming to my house, I sent the address of this blog to my mom for seeing us......

    VastaaPoista