Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

tiistai 19. tammikuuta 2010

Piñerasta Chilen presidentti

Sunnuntaina täällä Chilessä kansa valitsi uuden presidentin. Olenkin kirjoittanut aiheesta kahteen otteeseen aiemmin, kiitos kommenteistanne. Kerron nyt tässä oman mielipiteeni asiasta, ettei se jää vain tuonne kommenttiloodan puolelle.
---
Näissä vaaleissahan oli tilanne, että kahdesta "pahasta" piti valita toinen, eli kumpikaan ehdokas ei ollut minulle varsinaisesti mieluisa. Minä en voi äänestää Chilessä, mutta olisin antanut ääneni keskusta-oikeiston Piñeralle, sillä hän oli ehdokkaista ainoa, joka selkeästi lupasi tehdä tälle rikollisuudelle jotain. Asiasta kiinnostuneet löytävät varmasti aiheesta juttua netistä.
---
Frei on jo ollut presidenttinä Chilessä ja olen kuullut melko pöyrityttäviä juttuja, joita hän silloin täällä teki, mm. vapautti huumerikollisia vankilasta. Kun tästä kyseltiin vaalikampanjan aikana, ei hän osannut antaa järkevää selitystä päätökselleen.
---
Tässä Chilen todellisuudessa yli neljä vuotta eläneenä menin Piñeran puolelle. En tiedä, olisinko ollut toista mieltä, jos asuisin Suomessa ja näkisin asiat toisesta suunnasta.
---
Chilen lähihistoriasta puhuttiin luonnollisesti kampanjan aikana. Menneisyys on menneisyyttä ja siitä täytyy päästä irti ja jatkaa parempaan suuntaan. Nyt on vallankahvassa ollut 20 vuotta sama puolue, eivätkä asiat ole niin hyvin kuin millainen kuva ulkomaailmalle annetaan. Chileläiset ovat väsyneitä tilanteeseen. Kunnolliset ihmiset saavat asua kaltereiden takana ja pelätä, kun kasvitkin ryöstetään pihasta. Huumerikollisuus on valtavaa, koulut ovat surkeassa kunnossa, lakkoja ja mielenosoituksia jatkuvasti ja minimipalkka on huono, vain muutamia asioita mainitakseni.
---
Ainoa ehdokas, joka lupasi selkeitä muutoksia, oli Piñera. Ilmeisesti viis siitä, mitä puoluetta hän edustaa, kansa tahtoi antaa hänelle mahdollisuuden näyttää, mitä hän pystyy tekemään. Jopa tässä viereisessä köyhässä Tomecon kylässä voitto oli mennyt Piñeralle. Vaikka presidentti ja hallitus tekivät kaikkensa mustamaalatakseen Piñeran ja nostaakseen oman hännän pystyyn, Piñera voitti kolmella prosentilla.
---
Vaalien jälkeen häviäjät ylistivät itku kurkussa tätä demokratian voitoksi. Kansa sai sanoa, mitä tahtoi. Minä vain jäin miettimään, onko se demokratiaa, että istuva presidentti puolueineen mustamaalaa julkisesti toista ehdokasta ja käy kampanjaa omansa puolesta? Se oli aivan peittelemätöntä ja loppupäivinä tuli jopa sellainen maku, että teot olivat lähes epätoivoisia. Hävettääkö heitä jälkeenpäin? Kun voittaneen presidentin tukijoukkoja haastateltiin vaalien jälkeen, he sanoivat, että vallitsevan presidentin puolue pelasi likaista peliä ja minä olen kyllä siitä samaa mieltä.
---
Ja vielä lopuksi tahdon korostaa, että minä en ole pätkääkään poliittinen ihminen, joten tässä blogissa ei tule olemaan tämän kaltaisia postauksia juuri lainkaan. En tahdo alkaa kaivella Chilen ikävää lähihistoriaa. Minä elän suomalaisena Chilessä tätä päivää ja voin kertoa, että todellisuus Chilessä ei ole ihan samaa kuin miltä se muualta katsottuna näyttää. Nyt vaan kaikki täällä toivomme, että maa jatkaa kulkuaan ylöspäin ja parempaan suuntaan, kaikessa mielessä. Toivotaan, että Piñera pitää lupauksensa ja tämä maa saa hyvän presidentin. Niin paljon olisi tehtävä ja niin paljon voisi olla toisin. Odotin jo Bacheletin muuttavan monia asioita, jotka liittyvät naisten oikeuksiin. Ikävä kyllä asiat eivät muuttuneet. Saa nähdä, miten käy, kun vallankahvassa on mies.
---
Mutta nyt irti näistä mietteistä! Feria de Arte Popular alkaa PERJANTAINA ja vaikka mitä hommaa sitä ennen on vielä tehtävä!

7 kommenttia:

 1. Ihan mielenkiintoista on lukea teidän vaaleistanne.Välillä on hyvä vaihtaa suuntaa,etenkin,jos hallitseva puolue on ollut noinkin kauan vallassa ja tilanne on noinkin huolestuttava,kuten tuossa mainitsit,rikollisuuden suhteen.Näköjään aika samat ongelmat joka puolella Etelä Amerikkaa.Kävinkin tämän postauksesi johdosta äkkiä kurkkimaan otsikoita El Mercuriosta. Toivottavasti uusi presidentti pystyy myös tekemään jotain asian suhteen eikä vain antamaan lupauksia.

  VastaaPoista
 2. Onnea uudesta presidentistà. Toisaalta politiikka on politiikkaa kaikkialla maailmassa, ja teidàn uudella johtajallanne on tarpeeksi omaakin (?)rahaa tehdà oman nàkòistààn politiikkaa, joka voi olla hyvin erilaista, mità tavallinen kansa haluaa ja odottaa. Kaikkea hyvàà Chilen kansalle. Ja ennen kaikkea onnea taidetapahtumaan.

  VastaaPoista
 3. Mia, selostuksesi oli täydellinen essee! Saat kympin. Sulla oli oikea asenne ja kestävät perustelut.

  Itken Chilen lähihistoriaa, mutta ei todellakaan siitä sen enempää.

  Minäkin yritän pitää politiikan pois blogista, mutta joskus tulee vastaan kotimaan politiikassa tai muuten, niin suurta hölmöilyä, että en pysty vaikenemaan, mutta eipä ole paljon politiikka minullakaan näkynyt.

  Pääasia, että vaalit olivat rehelliset...

  VastaaPoista
 4. Ei ole politiikkaa minukaan lähellä. äänestämässä pyrin käymään, joskus sekin on vaikeaa, kun ei kertakaikkiaan tiedä.
  Onnea Chile ja knasa siellä uudesta presidentistä.
  Hieman tunnen Chilen historiaa, sillä minulla on e-mailiystävä Santiagossa.
  Toivotan myös onnea ja menestystä taidetapahtumaan.

  VastaaPoista
 5. Yaelian: Toivotaan, etteivät lupaukset jää tyhjiksi.

  Lissu: Saa nähdä, miten käy. Piñera on pärjännyt hyvin elämässään, toivottavasti hän osaa nyt luotsata maata eteenpäin samoilla taidoilla.

  Leena Lumi: Kiitos kympistä! Arvostan kehujasi, sillä tiedän, että luet valtavasti hyvää tekstiä.

  Aimarii: Kiitos! Taidetapahtumassa on mennyt edellisinä vuosina hyvin työni kaupaksi. Toivottavasti myös tänä vuonna.

  VastaaPoista
 6. Moi!
  Kyllä olikin Chilessä ehdokkaat... Jo silloin kun asuimme vielä siellä ajattelin että eikö todellakaan ketään muita ehdokkaita löydy mukaan.

  En ole oikeastaan tutustunut siihen miten paljon presidentillä on siellä valtaa, tiedätkö jotain?

  Epäilyttäähän se, että presidentillä on niin paljon omia bisneksiä. En edes tiedä mitä. Tosin kansan hyvinvointi lisää ostovoimaa, joten ehkä pressan pitää pyrkiä siihen ;) Ellei sitten ole ikkunakalteribisneksessä ;)

  Vaikeaa joskus muistaa täältä suomivinkkelistä katsottuna, millaista politiikka voi olla muualla. Kansa ei todellakaan ole edustettuna politiikassa, sillä suurella osalla väestöä ei ole mitään koulutusmahdollisuutta eikä näin ollen vaikutusmahdollisuuksia yhteiskunnassa. Politikot taitavat olla rikkaiden lapsia ja jatkavat samaa perinnettä.

  Naisten oikeudet ovat kieltämättä joissain asioissa aivan takapajulasta.

  Tsemppiä feriaan! Laita sitten blogiisi kuvia sieltä!

  VastaaPoista
 7. Heippa! Ihan ensiksi tsemppiä Feriaan! Toiseksi, ihanaa että löysin tämän blogin missä joku kertoo elämästään siellä Etelä-Amerikassa:)
  Äitini on Chilestä kotoisin ja hän ajatteli aivan samaa kuin sinä. Minun haaveeni on joskus vielä päästä Chileen käymään, ehkä jopa asumaan, kun viimeksi kävin siellä 6 vuotiaana. Aivan ihana paikka oli, ja lämpimät muistot jäivät niin ihmisistä kuin ympäristöstä. Tietysti vanhemmat katsoivat koko ajan tarkasti peräämme, mutta silti tuntui, että Chilessä sai viettää melko vapaata elämää. Ainakin siis lapsen näkökulmasta! Toivon todella että asioita saadaan siellä kuntoon uuden presidentin aikakaudella, mm. rikollisuus ja lakkoilut loppumaan, ja että tuo kaunis maa jatkaisi aina vaan parempaan suuntaan. Täytyy pitää toivoa yllä :)
  Nauti minunkin puolesta Chilen lämmöstä ja kulttuurista! Iloista kevään odotusta, tai mikä vuodenaika siellä nyt jyllääkään!
  Maria

  VastaaPoista