Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

tiistai 23. helmikuuta 2010

Peikonrieska

Maalaustouhujen tuiskeessa unohtuu kaupassa käynti. Ei oo leipää! Täytyy kehitellä jotakin... Meillä ei ole muuta uunia kuin puuhellan uuni, eikä sitä voi lämmittää kesällä. Tulee ihan liian kuuma. Meillä on kaksi kaasulevyä puuhellan päällä näin kesäaikaan, niillä kokkaamme. Tilanteeseen tulee kyllä muutos joidenkin kuukausien päästä, kun pääsemme keittiöremonttiin saakka. Sitten meille tulee kaasuhella, jossa on uuni. Se odottaa jo varastossa.
---
Leipä pitää siis saada tehtyä paistinpannulla. Etsin reseptikirjastani peikonrieskojen ohjeen. Olen kehitellyt sen itse afrikkalaisten naan-leipien reseptistä kauan sitten. Hyväksi ja herkulliseksi todettu - varsinkin kuumana voin kera.

PEIKONRIESKAT
-----------------
500 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
1 tl suolaa
1 dl perunamuusihiutaleita
1 rkl ruokaöljyä
170 g luonnonjogurttia
2,5 dl maitoa
---
Siivilöi kulhoon vehnäjauhot, perunamuusihiutaleet, leivinjauhe, sooda ja suola. Lisää öljy, jogurtti, sekä vähitellen maito, kunnes muodostuu pehmeä taikina. Vaivaa taikinaa hyvin jauhotetulla alustalla kolmisen minuuttia. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja kauli osat noin 15 sentin pituisiksi soikioiksi. Paista pannulla öljyssä kummaltakin puolelta kullanruskeiksi.



Tällä kerralla lisäsin rieskoihin kaksi ruokalusikallista mummon lähettämää karpalojauhetta. Joskus laitan taikinan sekaan yrttejä. Ne tuovat aina erilaista makua leipään.
---
Nyt söimme rieskat avokadomössön kanssa. Chilessä ovat avokadot (palta) juuri nyt edullisimmillaan. Kilo maksaa reilusti alle euron. Chilessä on paljon erilaisia avokadolajikkeita, nyt tein palta hass- merkkisestä avokadosta tämän mössön. Annan vielä senkin ohjeen: kaksi pientä avokadoa, pienen sitruunan mehu, pieni valkosipulinkynsi, suolaa, tippa öljyä. Mössää avokadot haarukalla, raasta valkosipulinkynsi ja sekoita se avokadon joukkoon. Lisää sitruunamehu. Ripaus suolaa ja tippa öljyä. Sekoita.

10 kommenttia:

  1. Taatusti ihanaa leipää!! Tuoksuu täällä asti ja vesi herahtaa kielelle!!

    Mukavaa tiistaita!!

    VastaaPoista
  2. Voi kun näyttää hyvältä. Huomasin että on nälkä :)

    VastaaPoista
  3. Näyttää hyvältä! Täälläkin on avokaadojen paras sesonki juuri nyt,käytän paljon niitä.

    VastaaPoista
  4. NAM! Laitan reseptin heti ylös ja kokeilen viikonloppuna. Ja ehdottomasti kokeilen tuota metsässä nuotiolla!

    VastaaPoista
  5. Tiina: Nämä ovat niitä samoja, joita tein, kun te olitte täällä. Olen korvannut naan-leipien kananmunan perunamuusihiutaleilla ja muitakin muutoksia olen tehnyt. Nuotiolla näitä on tosi hankala tehdä, sillä pitää kaulia ja käyttää paljon jauhoja, sillä taikina itsessään on kauhean tarttuvaista...että nuotion täytyy olla ainakin paikassa, jossa on sisätilat lähellä.

    VastaaPoista
  6. Ai niin, arpajaisvoitto ja vähän muutakin on jo matkalla :)

    VastaaPoista
  7. Nam! Nayttaa hyvalta ja kuulostaa helpolta! Pitaa ehdottomasti kokeilla!

    VastaaPoista
  8. Näyttääpäherkulliselta ja ohje helpolta.
    Olen jo jonkin aikaa vieraillut sivuillasi ja on ollut kiva seutata rakennusproektianne.Siellä tuntuu kaikki olevan NIIIN paljon helpompaa rakentamisen suhteen.
    En muista olenko aiemmin kommentoinut,koska kommentointi on hankalaa Mozillan kautta.Asia korjaantuisi varmaan monen kommentoijan kohdalla,jos kävisit asetus sivuillasi pistämässä ruksin"ponnahdusikkuna"kohtaan.Se helpottaa monta kommentoijaa.
    Kiitti.

    Terveisiä lumisesta Pohjois-Karjalasta.
    Mielenkiintoista käydä kurkkimassa maapallon toisellekin laidalle blogisi kautta:)

    VastaaPoista
  9. PikkuBertta: KIITOS vinkistä! En olisi osannut ilman ohjettasi muuttaa asetusta. Nyt asia on korjattu ja toivottavasti toimii! Olisi kiva, jos kertoisit, toimiiko. Kiitos myös vierailustasi blogissani:)

    VastaaPoista
  10. Tykkään myös avocadoista.
    Ilman muuta nappaan ohjeesi ja kokeilen.

    VastaaPoista