Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

tiistai 9. maaliskuuta 2010

Maanjäristyskertomuksia - osa 1

Mökkimme matkaa isojen muhkuraisten kivien päällä vuorenrinnettä alas. Tärisee, rymisee, rämisee, nitisee, natisee, jyrmyää, paukahtelee. On pimeää, en näe mitään. Mitä tapahtuu? Mieheni painaa minut alas ja peittää pääni tyynyllä. Rymisee, rämisee, kaikki heiluu ja tärisee. Pehmochihut putoavat niskaamme. Mieheni sanoo, ettemme voi jäädä tänne. Kaikki heiluu, kun laskeudumme portaita alas. Paljaat varpaat sokerisella lattialla. Miksi lattia on täynnä tavaraa? En tajua mitään. Miksi ikkunat ovat auki? Miksi puuhella on väärässä paikassa?
---
Tärisen pimeässä yössä kuistilla ja räminä sekä heilutus jatkuu. Minua oksettaa ja käsivarret puutuvat. Istun korituoliin. Onko tämä nyt sitten maanjäristys? On vähän toista kuin aikaisemmat pienet ja lyhyet tärinät. Mies vetää minut pois kuistilta. Siellä ei ole turvallista. En löydä kenkiä. Paljain varpain kävelen kauemmas mökistä. Mieheni toistaa "Mi Dios, para!" Mutta tärinä ei lopu. Katsomme puhelimesta aikaa. Mies hakee kuistilta jotain työvaatteitaan, joita kiedon säärieni peitteeksi. Natisee ja jyrisee. Puinen kaksikerroksinen talomme nitisee liitoksissaan, mutta kestää. Minuutin taukoja, ehkä parin, taas jyrisee. Jo kaksikymmentä minuuttia!
---
"Tästä Chile ei selviä, puolet maasta ainakin on nurin", mieheni sanoo. Minä en usko. Sanon hänelle, ettei ajattelisi mitään pahaa. Odotetaan ensin, että kuullaan uutiset. Ehkä järistyksen keskus on täällä, eikä kauempana ole tapahtunut vakavaa. Mieheni on huolissaan siskostaan, joka asuu kerrostalossa Concepcionissa. Rakennus varmaan on sortunut. Mieheni yrittää soittaa siskoilleen, mutta linjat ovat poikki kaikkialle.
Olen aina ajatellut, että minun täytyy joskus kokea maanjäristys, kun kerran Chilessä asun. Olen saanut ohjeita, kuinka minun pitää toimia: täytyy mennä ovenkarmien kohdalle, eikä ovia saa sulkea. Ison pöydän alle myös voi mennä. Kaupungissa ei saa lähteä juoksemaan kadulle, sillä ikkunat saattavat pudota giljotiineina niskaan. Maaseudulla taas täytyy mennä kauas talosta ja isoista puista. Olen ajatellut, että jos joskus joudun maanjärstykseen meidän campollamme, menen makaamaan maahan, jotten ainakaan kaadu. Nyt kuitenkin istuin puutarhani tiilikiveyksen päällä ja ihmettelin tätä luonnonoikkua. Valtava täysikuu valaisi ympäristön.
---
On kyllä aika rankkaa, jos maanjäristykset ovat yleensä tällaisia, ajattelin. Sitten kysyin mieheltäni, onko tämä nyt riittävän voimakas järistys, jotta tästä uutisoidaan Suomeen. Mies kertoi, että tämä oli tavallista voimakkaampi järistys ja tästä kyllä uutisoitaisiin koko maailmaan. Voi ei, se tarkoittaa sitä, että äitikin kuulisi uutiset! Miten saan sanan hänelle, että olen kunnossa. Maanjäristykset kun tuntuvat kauhean pelottavilta, kun niistä kuulee uutisissa!Kun pahin ja yhtämittaisin tärinä oli ohi, kuvotuskin meni ohi. Haimme koirat pois mökistä. Lasinsiruja oli lattialla, sähköt poikki. Löysin pimeässä kengät ja lisää vaatetta. Sitten muistin, että meillähän on autoon radio, jota emme koskaan käytä. Mies ei muistanut, missä se on. Kello oli noin puoli viisi aamulla. Mies löysi radion. Menimme autoon kaikkien chihujen kanssa. Avasimme radion ja tuhon laajuus alkoi valjeta yhtä aikaa kuin aamukin.
---
Maailman voimakkain maanjäristys tapahtui vuonna 1960 Chilessä. Se oli voimakkuudeltaan 9,5 richterin asteikolla mitattuna. Muistan mieheni äidin kertoneen järistyksen kamaluudesta ja siitä, miten hän menetti kaikki hienot astiansa. Chilessä on suuria maanjäristyksiä noin 40 vuoden välein, eli jos näin jatkuu, niin olen alle kahdeksankymppinen mummo, kun seuraavan kerran tärisee näin voimakkaasti. Vuonna 1985 Concepcionissa oli myös vomakas järistys, muttei näin voimakas kuin 27.2.2010. Chilen järistystä oli jo odotettu ja nyt se iski tänne 8,8 richterin voimakkuudella. Keskus oli vain noin 80 kilometriä Peikkokukkulasta rannikolla!Istuimme autossa filtin alla. Kuuntelimme eri kanavia. Concepcioniin ei saatu yhteyttä. Alettiin luetella tuhoja, kuolleita, haavoittuneita, mutta Concepcionista ei ollut tietoja. Kun niitä lopulta alkoi tulla, ne olivat masentavia. Ympäri Concepcionia rakennuksia oli täysin tuhoutunut, siltoja romahtanut, ihmisiä raunioissa. Keskustassa monta kerrostaloa romahtanut tai vahingoittunut. Miten oli käynyt meidän keskustan asuntojen? Samalta kadulta raportoitiin täyin tuhoutuneita rakennuksia. "Edificio Amanecerissa ongelmia, mutta se ei ole sortunut", radiosta sanottiin. Eli "meidän" talomme oli ainakin jotenkin pystyssä.
---
Radiokanavat kuuluttivat kadonneita ihmisiä. Perheet soittivat kanaville ja kyselivät varsinkin Concepcionissa asuvien kohtaloa. Kukaan ei saanut Concepcioniin yhteyttä. Sitten alkoi kuulua kauheita uutisia: Concepcionissa olivat alkaneet ryöstelyt. Ihmiset hajoittivat ehjinä säilyineiden liikkeiden ikkunoita ja varastivat kaiken, mitä irti saivat. Kyse ei siis ollut siitä, että nälkäiset ihmiset ryöstäisivät ruokaa, vaan liikkeistä vietiin lenkkareita, telkkareita, pesukoneita, sohvia, patjoja ja ihan kaikkea. Sitten alettiin ryöstää ihmisten taloja. Sitten ryöstettiin isot tavaratalot, kaksi tuikattiin tuleen. Koko noin 300 000 tuhannen asukkaan Concepcion oli ilman vettä, sähköä ja puhelinyhteyttä. Mieheni kaksi siskoa olivat siellä! Onneksi emme itse sattuneet olemaan silloin siellä.
---
Apteekkeja ryösteltiin. Radiokanavat toimivat generaattoreilla, joten kanavat säilyttivät jääkaapeissaan kylmässä säilytettäviä lääkkeitä. Niitä saisi tarvitsevat noutaa. Kuulutettiin, että lapset tarvitsevat vaippoja. Äidit murtautuivat liikkeisiin niitä hakemaan.
---
Meidän mökkimme sekä talomme ei liikkunut paikoiltaan, vaikka siltä silloin yöllä tuntuikin. Jälkijäristyksiä tuli ensimmäisinä päivinä noin tunnin välein. Koiramme laittavat korvansa aina tiettyyn asentoon ja ne juoksevat kaikki häntä vähän lannistuneessa aennossa meidän luoksemme. Tuntuu, että mitä useampi päivä järistyksestä kuluu, sitä enemmän ne pelkäävät. Ehkä ne ovat oppineet pelkäämään talon nitinää, sillä ne aina katsovat talon katolle, kun tulee järistys. Koiramme eivät hauku ennen järistystä tai sen aikana. Ainoastaan vanhin chihumme Chiquitita haukahtaa lyhyesti pariin kertaan järistyksen mennessä ohitse.
---
Tätä ensimmäistä järistyksen jälkeistä postaustani kirjoitan 11 päivää terremoton jälkeen. Olemme olleet tähän päivään saakka ilman sähköä, vettä ja nettiyhteyttä. Puhelinyhteys oli poikki ainakin viikon. Onneksi jostain syystä nettiyhteys toimi ensimmäisenä päivänä 10 minuuttia ja siinä ajassa sain kotiin ilmoitettua, että olin kunnossa. Sitten alkoikin pitkä "radiohiljaisuus".
---
Olimme onnekkaita, että satuimme olemaan kotona Peikkokukkulalla emmekä Concepcionissa. Meillä on aina säilykkeitä, riisiä, makaronia yms. varastossa. Lisäksi pakastimessa oli harmittavan paljon tavaraa. 11 päivän sähkökatkoksen takia menetimme ruokaakin, vaikka naapureillekin lahjoitimme. Meidän ei siis tarvinnut elää nälässä eikä lähteä ryöstelemään. Vettä emme saaneet siksi, että meillä on porakaivo, josta vesi tulee sähköpumpulla. Onneksi yhdelle naapurille tulee vesi lähteestä kaukaa kukkuloilta letkua pitkin ihan painovoiman avulla, joten sieltä saimme käydä hakemassa pesu- ja juomaveden. Rouva leipoi meille myös leipää.
---
Sähköt saimme tänään iltapäivällä. Luonnollisesti minulla on paljon kerrottavaa, mutta aloitan nyt tällä. Kerron lisää uusissa postauksissa. Concepcion on hätätilassa. Kadut ovat täynnä sotilaita, jotka pitävät järjestyksen yllä. Ihmisillä ei ole vettä, joten pelkkä vessassa käynti on hankalaa. Kaupungissa kun ei ole kauheasti puskiakaan. Haimme miehen siskon pois Concepcionista toisena järistyksen jälkeisenä päivänä, mutta siitä kerron toiste.
---
Nyt olemme täällä Peikkokukkulalla. Nukumme yhä teltassa jälkijäristysten takia. Chihuahuat nukkuvat omassa teltassaan. Tätä postausta kirjoittaessani on järissyt kaksi kertaa, mutta ne ovat olleet lyhyitä, eivätkä voimakkaita.
---
Minua ei pelota, en muista pelänneeni kovin edes voimakkaan järistyksen aikana. Luulen kuitenkin, etten vain "ehtinyt" tuntea pelkoa. Taisin kuitenkin olla jonkinlaisessa sokissa, kun kerran käsivarret puutuivat ja oksetti.
---
Nyt koko maa odottaa uutta voimakasta maanjäristystä. Entisiä järistyksiä on vertailtu ja on huomattu, että 60 päivän sisään tulee toinen voimakas järistys, siis oikea järistys terremoto, eikä vain jälkijäristys replica tai lievä maanjäristys templor.
---
KIITOS KAIKILLE TEILLE KYSELYISTÄNNE, KOMMENTEISTANNE JA HUOLENPIDOSTANNE! Pyrin vastaamaan niihin paremmin ja erikseen heti, kun ehdin. Toivottavasti sähköt ja yhteydet eivät enää katkea!
---
Suoritan lupaamani arvonnan lähipäivinä. Lusikka pysyi ehjänä;)

39 kommenttia:

 1. Voimia sinne kaiken tuon keskellä!

  VastaaPoista
 2. Huh mita kokemuksia. Luonnonvoimat ovat arvaamattomis. Paljon voimia ja jaksamista sinne teille!

  VastaaPoista
 3. Voi Miia!!!!paljon Enkeleitä ja voimia teille sinne seleviytymiseen!tilanne on varmasti erittäin kaoottinen,eikä sitä täällä pysty ees kunnolla käsittämään,mutta muistan teitä Rukouksissa<3
  ihanaa,että ootte kunnossa ja kotinne ehejä!

  VastaaPoista
 4. Voi, miten hurja kokemus! Arvelin totta kai, että noin rajun maanjäristyksen kokeminen on pakostakin rankkaa, mutta sitä kokematon ei voi millään käsittää, kuinka voimakkaiden luonnonvoimien kanssa olette joutuneet kohdakkain. Kirjotit hyvin koskettavasti. Onneksi te selvisitte, ja oli hyvä lukea teistä kirjoitettu juttu sunnuntain Hesarista. Chile on ylipäätäänkin ollut paljon mielessäni, mennee kauan ennen kuin kaikki korjaantuu ja elämä normalisoituu. Voimia sinulle ja miehellesi!

  VastaaPoista
 5. Ihanaa, ettà olette kunnossa. Itse pienià jàristyksià kokeneena ymmàrràn ajatuksiasi. Tààllà Italiassa teidàn tilanteestanne uutisoidaan edelleen, onhan tàmà maa kokenut monta tuhoisaa luonnonvoimaa. Pieni hymy nousi huulilleni, kun huomasin yhdestà kuvastasi, ettà Muumi-mukit ovat ehjinà! Tsemppià ja haleja.

  VastaaPoista
 6. Ihanaa,että teidän osaltanne kaikki on suhtkoht kunnossa.Mutta surullista niihen ihmisten puolesta jotka ovat menettäneet läheisiään,kotinsa,tavaransa..kaikki.
  Juuri eilen sain luettavaksi Helsingin sanomista jutun,jossa kerroit kuulumisia,ja helpotus pääsi kun sain tietää,että olette kunnossa.Jotenkin sitä ei osaa käsittää,sitä järistystä,ja nyt kun tavallaan"tuttu"ihminen siitä kertoo,niin se kongretisoituu.Järistys saa niinkuin "kasvot",sinun muodossa.

  Toivotan kaikkea hyvää ja PALJON suojelusenkeleitä Teille ja joko Chilen kansalle.Sillä järistyksen jälkeiseen elämään myös niitä tarvitaan:)

  VastaaPoista
 7. Paljon voimia ja positiivista mieltä!!!!

  VastaaPoista
 8. Hei Miia! Onneksi te olette kunnossa! Ei tuota kamaluutta täällä edes varmaan tajutakaan, miltä se ihan oikeasti on tuntunut ja minkälaisia pelkoja se ihmisiin on luonut. Ja hätä kaikista läheisistä ja siitä miten elämä jatkuu.. Kerroit kyllä tapahtumista hyvin, sai jonkinlaista käsitystä siitä, miten kaikki tapahtui. Toivotan teille tsemppiä ja voimia sinne ja uskoa tulevaisuuteen!

  VastaaPoista
 9. Voi miten mukavaa kuulla vielä sinulta itseltäsikin että olette kunnossa. Tavaraahan saa aina lisää mutta ihmishenkiä ei. t.Anonyymi lukijasi Suomesta

  VastaaPoista
 10. Voi hurja... Kylmiä väreitä tuli kun luin kokemastasi! Onneksi olette kunnossa, Jaksamista!

  VastaaPoista
 11. Hei Miia!

  Ihana lukea että olette kunnossa!
  Jaksamista ja uskoa tulevaisuuteen, kiitos että kirjoitit kokemuksistasi.

  VastaaPoista
 12. Sinä tulit kyllä heti ekana mieleen kun kuulin tuosta tapahtuneesta.Onneksi olet kunnossa ja kaikki hyvin!Voimia!

  VastaaPoista
 13. Aikamoinen kokemus! Uusi talonnekin sai vaikuttavan tulikasteen. Hyvin on ilmeisesti rakennettu, kun pysyi pystyssa. Onko nyt jo rauhallisempaa?

  VastaaPoista
 14. Ihanaa että olet kunnossa, olen ajatellut miten teidän on käynyt. Ja keijusi muistutti minua joka päivä sinusta. On aika hurjaa ollut seurata järistyksen tuhoja. Mitenkähän nyt käy sen lähetetyn lehden, tuleeko se ikuna perille sinulle?

  VastaaPoista
 15. Onneksi teille ei käynyt mitään ja talokin säästyi. Hurja kokemus kuitenkin ja mikä suru koko maassanne.

  Meillä järisi seitsemän vuotta sitten 6.7 richterin voimalla mutta keskus oli merellä eikä tehnyt maissa juurikaan tuhoja. Vaan olihan se kokemus kokea miltä se järinä tuntuu. Ei sitä edes ensin tajunnut.

  VastaaPoista
 16. Mia,nyt ensimmäistä kertaa tulin blogiisi. Kyllä se on jännä, miten chihutkin reagoivat luonnon tapahtumiin. Hakeutuvatko lähellesi kun niitä pelottaa vai menevätkö omiin oloihinsa. .
  Itse olen kauan ajatellut blogin tekoa, mutta aina tahtoo vain jäädä.
  Chihufoorumin modeilukin vie oman aikansa.
  Voimarutistuksia minulta ja Hampukselta, Feeliltä ja Aslanilta. ((((olet sydämissämme peikkovuoren chihuemäntä)))
  - t. misanen

  VastaaPoista
 17. Hui kamalaa. Mietinkin, miten peikkokukkulan on käynyt, kun uutisia alkoi tapahtuneista kuulumaan.

  Voimia sinne kaikille!

  VastaaPoista
 18. Voi miten hirveää siellä on ollut ja on, en voi edes kuvitella,mitä siellä joudutaan kestämään. Voimia ja suojelusta sinulle ja miehellesi.

  Olen käynyt kurkkimassa, oletko laittanut mitään tietoa tapahtuneesta. olen suht uusi lukijasi.

  VastaaPoista
 19. Olet ollut mielessä! Hyvä, että olette kunnossa.

  VastaaPoista
 20. Mukava kuulla, että olette kunnossa.
  Kaikkea hyvää!

  VastaaPoista
 21. No huh! Olipa teillä siinä kokemusta ja kuten kirjoitit siinä ei ollu vielä kaikki. Silti helpottuneena luin postaustasi, ihanaa kuulla teidän olevan kunnossa! Olet ollut mielessäni. Katoin Chilen karttaa kun järistyksestä täällä uutisoitiin ja koitin miettiä mikähän paikka se olikaan missä asutte ja onko lähellä kriittistä aluetta. Onneksi teidän koti pysyi kasassa ja teille ei sattunut pahempaa! Toivon oikein paljon voimia sinulle ja miehellesi jaksaa selviytyä tästä vaikeasta ajasta. Toivotaan ettei enää suuria järistyksiä tule. Lämpimin terveisin Sanna

  VastaaPoista
 22. Hurja kokemus! Toivottavasti Chile saadaan pian järjestykseen. Voimia teille ja läheisillenne.

  Pecan

  VastaaPoista
 23. Kiva kuulla teistä! Onneksi olitte siellä peikkokukkulalla! Uskomaton maanjäristys! Concepcion kaupuki siirtyi ainakin 3 metriä länteen! Lisää tietoa jos ketään kiinnostaa

  http://www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100308132043.htm

  Voimia ja jaksamista sinulle ja perheellesi.

  VastaaPoista
 24. Kiitos kaikille! Kun olin lähettänyt eilisen postauksen, suljn mökin oven ja kävelin teltalle, jossa yhä nukumme. Siinä matkalla tuli voimakkain ja pisin jälkijäristys! Talo taas nitisi ja natisi ja maa jyrisi.

  Chihut ja isot koirat juoksevat aina luoksemme järistyksen aikana.

  Kaikki muumimukini säilyivät ehjinä, sillä ne roikkuivat koukuissa! Koukut ovat hyvä idea järistysalueille! Kaikki koukuissa roikkuva oli ehjänä. Hyllyiltä tavaratputoilivat lukuunottamatta tuota hyllyä, joka näkyykin kuvissa muumimukien yläpuolella. Kyllä kävi tuuri, sillä Taika-kulhot ovat sillä hyllyllä!

  Kiitos MEP tuosta linkistä! Käyn lukemassa.

  VastaaPoista
 25. Kiitos, kun jaoit kokemuksen kanssamme.
  Teille kaikille voimia korjata tuhot. Elämä jatkuu...

  VastaaPoista
 26. Kiitos kun kirjoit teidan hurjasta kokemuksesta. Meilla lapset on viime aikoina kyselleet paljon voiko meilla taalla tai kenties Suomessa tulla maanjaristyksia ja olen rauhoitellut, ettei voi. Voimia sinne arjen pyorittamiseen!

  VastaaPoista
 27. Kiitos Miia liikuttavasta kertomuksestasi ! Olen päivittäin käynyt katsomassa joko olet voinut jotain kirjoittaa. Toivon sydämestäni ettei enää tulisi uusia järistyksiä ja voisitte pelotta jatkaa kunnostusta. Enkeleitä tiellenne ! Terveisiä ensimmäisestä kevätpäiväisestä Etelä-Suomesta( tänään + 6 astetta). Reija

  VastaaPoista
 28. Jaksamista ja voima-haleja sinne Peikkokukkulassa asujille ja koko Chilen kansalle!
  Mukavaa kun jaksoit kirjoitella kuulumisiasi.
  Kevät terveiset Varsinais-Suomesta, Adolfinalta.

  VastaaPoista
 29. Varmasti järkyttävä kokemus!
  Itse en ole koskaan maanjäristystä tuntenut, mutta Sichuanin järistys "vaikutti" koko Kiinaan ja meihin siellä asuneisiin jollakin tavalla jälkikäteen. Mieheni oli 90-luvulla maanjäristyksessä Taipei/Taiwan ja sanoo ettei sitä koskaan unohda.

  Toivottavasti pääsette pian takaisin normaalielämään ja seuraavaan isoon järistykseen todellakin menee se 40 vuotta!

  VastaaPoista
 30. Onneksi olette kunnossa ja talokin säilyi ehjänä. On ollut ahdistavaa lukea uutisia Chilestä, kun siellä on vielä ystäviä ja tuttuja. Täälläkin pohditaan, koska tulee seuraava iso järistys, -85 järisi viimeksi kovaa.

  VastaaPoista
 31. Voi Mia - olet sinä joutunut kovia kokemaan.
  Mutta pääasia, että olet siellä kunnossa <3

  Kiitos kun jaksoit päivittää kokemuksesta tänne.
  Täällä Oulussa kun tätä lukee niin kylmät väreet tulee pintaan. Ja kaikki tuntuu niin uskomattomalta.
  Uutisia on tullut seurattua ja miettinyt olen, että mitenkä sinä siellä jaksat.

  Toivottavasti ei tulisi enää niitä jälkijäristyksiä.

  Voimia sinulle ja miehellesi sinne ja pikku rakkaillesi <3

  VastaaPoista
 32. Hengitys salpaantuneena luin kertomustasi! Olin lauantaipäivänä koulutuksessa kun kuulin järistyksestä. Erään kurssilaisen tytär asuu Chilessä ja pelko hiipi kaikkien mieliin. Onneksi kaikki sielläkin oli hyvin, vaikkei puhelinyhteyttä saatu pitkään aikaan!

  Minä mietin heti, mitä sinulle ja miehellesi mahtaa kuulua. Voit uskoa, että monesti olette olleet mielessä! Enkeleitä sinne teidän suojaksi jatkossakin!!! <3

  VastaaPoista
 33. Voi hurja mitä olet joutunut kokemaan. Ei täällä oikein osaa sellaista ymmärtää. Toivottavasti sitä suurta järistystä ei enää tule!
  Voimia sinulle ja miehellesi!

  VastaaPoista
 34. Tuota ei ymmärrä täällä koska ei ole koskaan kokenut mitään tuollaista. Siunausta ja voimia sinne teille kaikille.Toivottavasti ei tule uutta järistystä.
  Tiina

  VastaaPoista
 35. Hei Mia!
  Onneksi olet kunnossa! Emme tunne, mutta heti kun kuulin Chilen järistyksistä olin aivan tyrmistynyt ja totesin poinkaystävälleni, että foorumin michi asuu Chilessa. Toivottavasti asiat saadaan parempaan kuntoon. Paljon voimia !

  VastaaPoista
 36. Hei Mia!
  Kaikkea hyvää sinne Chileen teille ja tuttavillenne. Luin viime sunnuntain Hesarista juttusi ja nyt tämän pitkän postauksen, enkä voi kuvitellakaan sitä kauhua mitä siellä asuvilla on ja nyt sitten rytissyt taas.
  Lämmin halaus sinne!

  VastaaPoista
 37. Voi hyvä Luoja sentään, miten kauheita hetkiä siellä on koettu. Monesti olen ajatellut sinua ja chileläisiä, voimahali sinne!

  VastaaPoista
 38. Ajattelin sinua silloin kun kuulin järistyksestä ja mietin,miten teille mahdollisesti kävi.Kyllä kuulostaa aika pahalta,mutta onneksi talonne säilyi kuitenkin ehjänä. Nyt juuri kuulin uusista jälkijäristyksistä ja toivon,ettei käynyt kovin pahasti tällä kertaa.Itse olen kokenut kerran vähän voimakkaamman järistyksen,mutta sekin oli vain 5.4 richteriä. Paljon voimia ja haleja!

  VastaaPoista
 39. Kova jälkijäristys teillä tänään, toivottavasti olette kunnossa. Ehkä nyt alkavat järistykset loppua. Lehdessä oli kirjoitus, että (tämä) kova jälkijäristys vielä tulee. Kovin on pelottavaa nyt siellä.

  VastaaPoista