Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

perjantai 13. marraskuuta 2009

Tontun koipia ja joulunäyttelyn suunnittelua

Peikkokukkulan pajassa on valmistumassa muiden nukkejen lisäksi myös tonttuja. Nämä tontut ajattelin ripustaa katosta roikkumaan joulunäyttelyyni.
Näyttelyn avajaiset ovat 15.12. joten minulla on onneksi vielä aikaa tehdä nukkeja ja valmistella kaikkea. Näyttelyn ideana on joulupukin paja. Meinaan neulahuovuttaa pään ihmisen kokoiselle joulupukille ja joulumuorille. Lisäksi teen muutaman hieman alle metrinmittaisen tontun valmistelemaan lahjoja lapsille.

Joulupukin paja ei tietenkään ole mitenkään erityinen idea Suomesta katsottuna, mutta täällä ei näe yhtään missään joulupukin pajoja, ainoastaan seimiasetelmia. Kävelykadulla kiiltävään mauttomaan punaiseen pukuun pukeutunut pukki hohottelee parin minihameisen, korkokenkäisen julkean tyttötontun kanssa. Se on karmeaa nähtävää, ihan kuin joulupukkia ja tonttuja pilkattaisiin, mutta eivät nämä ihmiset täällä sitä ymmärrä. Siksi minä tahdon tehdä perinteisen joulupukin pajan näyttelysaliin.

Meinaan laittaa lattialle raidallisia räsymattoja (toivottavasti löydän sellaisia pikkumattoja, jotka voin laittaa peräkkäin ikään kuin pitkäksi matoksi). Nurkkaan tulee aito joulupuu, kylläkin mänty, sillä joulukuusia täällä ei ole kuin muovisia. Laitan kaksi joulukynttelikköä, jotka olen tuonut Suomesta, sellaisiakaan täällä ei ole. Olkipukitkin täytyy asettaa näkyvälle paikalle. Takaseinälle ripustan puiset ikkunanraamit ja ikkunaan suomalaisen talvimaiseman. Jos jollakin on kiva luminen talvikuva, jota saisin käyttää, niin saa tarjota!

Joulumuorin laitan hellan viereen puuroa keittämään ja pukki saa istua pöydän ääressä lukemassa kirjeitä maailman lapsilta. Tontut käärivät lahjoja paketteihin. Lahjat ovat tietenkin itsetekemiäni nukkeja. Kattoon ripustan neulahuovutettuja sydämiä, tonttuja ja keijuja. Näyttelytilan seinille, joulupukin pajan ulkopuolelle tulee neulahuovutustaulujani näytteille.


En ole vielä päättänyt, miten koristelisin joulumännyn. Tavallisilla joulukoristeilla vai pelkästään neulahuovutetuilla sydämillä. Hmm, täytyy miettiä. Olen myös pohtinut joulupukin vaatteiden väriä ja materiaalia. Tahtoisin tehdä perinteisen suomalaisen pukin ruskeilla vaatteilla, mutta se voi olla liian rankka pala nieltäväksi latinoille, jotka eivät tiedä, mistä pukki oikeasti tulee. Ajattelin tehdä kompromissin ja voisin itse värjätä säkkikankaan punaiseksi ja ommella siitä takin. Parta tulee ihan vain karstatusta villasta, sillä en tahdo laittaa mitään kiiltävää. Enkä ole näiden neljän vuoden aikana löytänyt kaunista pitkää kiharaista lampaanvillaa karstaamattomana, vain likaista lyhyttä säkkyrää.

Näyttelyssä tulee soimaan suomalainen ja kansainvälinen joulumusiikki.

Jos sinulla on hyviä ideoita jouluaiheisen nukkenäyttelyn järjestämiseen latinomaassa keskellä kesähellettä, niin ideat ovat tervetulleita!

13 kommenttia:

 1. Hieno idea ja varmasti jotain uutta siella!
  Miten itse koet,kun joulunayttelya valmistelet?Mina laitan joulua mahdollisimman vahan ja vasta lahella joulua,silla yritan torjua nain koti-ikavaa...
  Laita paljon kynttiloita palamaan,se antaa myos kivan tunnelman!!!

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa tosi hienolta! Ja ajattelinkin Lisayn tavoin ehdotella kynttilöitä.Ehkä sitten vielä pipareita,jos pystyt sellaisia tekemään.

  VastaaPoista
 3. Ihania ja ihana idea :) Minä laitan joulua 6.12 alkaen yleensä itsenäisyys päivän aikana. Minulla on joulukoristeita roikkumassa ikkunasta ja joulu verhot silitän ja laitan kodin kauniiksi se vain on harmi, kun niin äkkiä pitää ottaa joulu jutut pois nuutin päivän sitten puran kaikki taas odottamaan seuraavaan jouluun. Iloisia päiviä toivoo: Nukkekoti Jie

  VastaaPoista
 4. Kivaa puuhaa sulla siellä!
  Lukupaikkasi on soma.
  Onko kirjeeni tullut perille?

  VastaaPoista
 5. Aivan ihana idea! Tààllà Italiassakin seimet ovat joulukoristeita, katolisen uskonnon mukaisesti. Punaisia, amerikkalaistyylisià joulupukkeja roikkuu rakennusten seinillà. Onneksi tànà jouluna pààsen ihan suomalaiseen jouluun. Olen nàhnyt ihania talvisia kuvia tuossa Pollen suuret saappaat -blogissa. Kirjoitapa hànen blogiinsa. Eikòs alkuperàinen pukki ollut harmaapalttoinen? Kynttilòità, ehdottomasti paljon kynttilòità. Ja pipareita. Leivotko itse? Oikein mukavaa joulun aikaa ja kaikkea hyvàà nàyttelyyn.

  VastaaPoista
 6. Kuulostaa ihanalta Joulupaja suunnitelmasi! Olisipa ihana päästä käymään siellä. :) Viime vuonna tein paperinarusta palloja joulukuuseen, pidän niistä todella paljon. Ne sopii mielestäni kivasti olkikoristeiden ja muiden itsetehtyjen koristeiden kanssa. Ihanaa joulun odotusta sinulle!

  VastaaPoista
 7. Lisay: Minä laitan kotiin joulua yleensä vasta noin viikon ennen aattoa. Koristeet eivät tuo Suomi-ikävää, mutta jouluaatto kyllä. Jouluaattona parun aina. Inhoan hellettä ja aurinkoa ja ihmisiä, jotka eivät tajua joulusta mitään. Tänä vuonna aloitin joulun laiton edellispäivänä. Laitoin kaksi pientä valkoista riikinkukkoa kuistille. Niitä voi kyllä pitää ympäri vuoden, ne eivät ole jouluisia, vaikka joulukoristeina myytiinkin.

  Yaelian: Kynttilöitä täällä ei voi polttaa jouluna, sillä täällä on liian kuuma. Joskus iltaisin kotona, jos on viileä ilta, poltan paria kynttilää. Näyttelyyn en voi laittaa kynttilöitä. Siksi ne kaksi sähkökynttelikköä ovatkin kivat. Ollapa niitä enemmän! Pipareiden leipominenkin on vähän hankalaa, sillä meillä on vain puuhellassa uuni ja puuhellan lämmittäminen helteellä ei ole kamalan mukavaa! Miten kauan piparit säilyvät? Voisikohan niitä leipoa jo nyt kuukausi etuajassa? Vielä ei ole liian kuuma. Edellisinä jouluina, kun olen tehnyt piparitalon, ne ovat sulaneet parissa päivässä! Talo lytyssä! Niin kuuma täällä on.

  Taina: Täällä ei tunneta edes jouluverhoja, mutta todella rumia mauttomia joulupöytäliinoja on kyllä kodissa kuin kodissa. Minua ihan ällöttää, kun nyt kangaskaupoissa on myytävänä rumia joulukankaita. Täällä ei ole mitään hillittyä ja tyylikästä. Pitääkin tuoda jouluverhokangas Suomesta, kun joskus tulen käymään. Nyt meillä ei ole mökissä mitään verhoja, sillä en tahdo peittää ruutuikkunoita enkä maisemia.

  Virva: Ei ole kirje vielä tullut. Kävin eilen postissa. Mutta kyllä se sieltä joskus tulee. Joulun läheisyys saattaa hidastaa kulkua. Tuolla uudella lukupaikalla istuin tänä aamuna hetken juuri herättyäni.

  Lissu: Leipoisin, jos meillä olisi parempi uuni! Tuon puuhellan uunin kanssa leipominen on kuuma harrastus. Lisäksi leipomukset palavat takanurkasta ja jäävät raa'aksi etunurkasta. Lämpö nimittäin tulee vain yhdeltä sivulta.

  Sanna: Minustakin olisi ihana päästä käymään Suomessa! Tehdäänkö vaihto;)

  VastaaPoista
 8. Harmaa oli alunperin pukun palttoo, mutta käyhän siihen kompromissina varmaan punainenkin. Hieno idea viedä tuota mautonta joulupukkiajattelua uuteen suuntaan. Minun tekee heti mieli tuoda sinne oikeat joulupiparit, himmelit, paljon kynttilöitä, riisipuuro, jota otetaan puukauhalla, onnenmanteli, Teeman punaisia jouluastioita, jouluglögi, Johanna Rusasen joululevy Joulun valoa, jossa myös iki-ihana Walking in the air sekä ihan suomalaisia joululauluja myös, oikea , kareka säkki lahjoille etc.

  Hyvä Mia!

  VastaaPoista
 9. Piparit kyllä aika hyvin säilyy,mutta ymmärrän hyvin,ettei kuumassa ilmassa tee selllaisi mieli tehdä;en minäkään täällä kesällä kauheasti viihdy keittiössä....Ehkä vaan sitten jotain kivoja koristeita ja käsitöitä,jotka muistuttavat joulusta.

  VastaaPoista
 10. Mia, tehdään vaihto! Mä pääsisin tutustumaan sinne ja pääsisin nauttimaan valosta! Sä pääsisit käymään kotosuomessa. ;) Kukahan sen maksaisi?? :D

  VastaaPoista
 11. Leena Lumi: Minulla ei ole himmeleitä, sillä niitä ei saisi mitenkään ehjänä tänne. Himmeli ei muutenkaan ole ollut koskaan lempijoulukoristeitani. Olkipukeista kyllä tykkään ja yksi pukeistani on rukiista ystäväni itse tekemä! Todella hieno. Kaksi muuta pukkia ovatkin tiimarin halpistavaraa, mutta menevät täällä ihan täydestä tietenkin. Joulumuori tosiaan näyttelyssä tekee riisipuuroa, mutta sekin saa olla villaa tms. Iso puukauha tietenkin! Ompelen säkkikankaasta säkin lahjoille. Joulumusiikkiakin löytyy, ihan Suomen keskiajan joulusta lähtien, mutta tuota mainitsemaasi levyä minulla ei ole.

  Yaelian: Täytyy vielä harkita noiden piparien tekoa...Olen niiä kyllä monena jouluna vääntänyt, mutta silloin meillä oli kaasuhellan uuni.

  Sanna: Jos vain joku maksaisi, niin olisin jo koneessa!

  VastaaPoista
 12. Moi! Ihana idea sulla! Toivottavasti saat jouluntunnetta itsellesi ja muillekin!

  Yksi vinkki joulukuuseksi. Siellä on niitä Douglaskuusia eli "pino oregon" ne ainakin näyttävät enemmän kuusilta. Saisikohan jostain taimitarhalta vai pitääkö varastaa jostain ;) Mutta muistaakseni niitä myös myytiin Home Centerissä, vai etkö tykännyt niistä?

  Tänne on talvi tulossa. Nelson on jo liukastunut kolme kertaa ;) Onneksi ei ole sattunut mitään!

  VastaaPoista
 13. Tuulipää: Hyvä idea, täytyypä miettiä ja katsella. Minä kyllä ajattelin vain katkaista yhden männynalun täältä campolta, niin ei tarvitsisi ostaa. Mutta jos joku oikein hyvännäköinen mänty osuu tielleni, niin eihän sitä voi vastustaa;)

  VastaaPoista