Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

perjantai 25. toukokuuta 2012

Viikinkien kehittelyä

Minulta pyydetään usein Chilessä viikinkejä. Vaikka Suomi ei varsinaisesti viikinkimaa olekaan, täältäpäin maailmaa katsottuna se on. Käviväthän viikingit Suomessakin muinoin ryöstöretkillään kyliä polttamassa ja naisia ryöstämässä. Olen useamman vuoden pohtinut viikinkiteemaa, eikä kunnollista ideaa ole tullut päähäni. Pitäisi taas olla jotakin yksinkertaista, jota voi myydä edullisesti ja tehdä suhteellisen nopeasti. Koska olen enemmän ihastunut tonttuihin ja peikkoihin, viikngit ovat jääneet aina ideatyöskentelyssäni taka-alalle. Yleensä kaikki on tyssännyt kypärään. En ole keksinyt, mistä materiaalista saisin tehtyä hyvän kypärän ja mistä ne sarvet (joita muuten oikeilla viikingeillä ei kuulemma ollut! Mutta kuka tunnistaisi sarvettoman tyypin nykyään viikingiksi?) Miten kiinnittäisin sarvet kypärään? Intoni on aina lopahtanut.

Nyt kuitenkin jostain ihmeen aivosopukasta viikinkiteema alkoi kehkeytyä. Puupala vartaloksi, partaa, huovasta sarvet ja silmät (Inhoan sellaisia valmiita liimattavia silmiä, joissa pupillit heiluvat muovin alla! Ne saavat kaiken näyttämään niin askartelupaskartelulta neg. mielessä).

Ompelin kypärän tekonahasta, mutta oikeasta ohuesta nahasta voisi tulla hienompi. Sarvet oli helppoa ommella saumoihin. Kokeilin tuikunpohjasta metallikypärää, mutta se ei mielestäni ole yhtä hyvä kuin nahkainen, mitä mieltä olette? Tein kilven tekonahasta, johon piirsin viikinkikuvioita, mutta sitten keksin leikata tuikunpohjasta kilven, johon piirsin takapuolelle lyijykynällä viikinkikuvioita. Tästä tuli niin paljon hienompi, etten edes harkitse nahkaisten kilpien tekoa.

Hammastikku toimii kirveenvartena. Teräosan tein tekonahasta. Kokeilin myös tuikkumetallista, mutta mikään liima ei suostunut liimaamaan kahta tuikkumetallia toisiinsa. Myös kilpi täytyy lyödä naulalla kiinni viikingin vartaloon, sillä mitkään liimat eivät tehonneet yrityksistäni huolimatta. Piirsin kangastussilla kirveeseen tuon rastimaisen kiinnityskohdan, mutta sen aion ehdottomasti tehdä langalla! Tulee aidomman näköinen.

Viikingin nenä voisi olla myös puunvärisestä helmestä, mutta mielestäni punainen tuo kivasti väriä muuten luonnonväriseen viikinkiin - se tuo myös vitsikkyyttä. Aion tehdä partoja myös oranssiin vivahtavasta turkiksesta.


Kilpi-ideastani olen erityisen tyytyväinen
Onko sinulla ideoita näiden viikinkien parantamiseen? Muitakin viikinki-ideoita saa esittää :)

10 kommenttia:

 1. Ehdottomasti nahkainen hattu :) Oikeanpuolimmainen on tosi hyvän näköinen. Parta varsinkin on hauska. Voisiko kypärän reunukselle tehdä jotain että se olisi enemmän reunusmainen?

  VastaaPoista
 2. Mistä olet sarvet tehnyt, kuvassa näyttävät paperiselta...Ehdottaisin Fimo-massantyyppistä tai taikataikinaa.

  VastaaPoista
 3. Miltsu: Kypärän reunaan voisi ehkä liimata ohuen koristenauhan?

  Pellavasydämen Mervi: Sarvet olen tehnyt huovasta, sillä ne on helppoa ommella saumoihin. Jos teen massasta, miten saisin ne kunnolla kiinni kypärään? Uskaltaako liimaan luottaa? Jos taas tekisin sekä kypärän että sarvet massasta, valmiin tuotteen hinta nousisi liikaa, sillä työmäärä olisi melkoisesti suurempi.

  VastaaPoista
 4. Noi on kivoja nuo sun vikinkis! Olisko mahollista tehdä kypärä pähkinänkuoresta? Massasta jos noita sarvia teet ja kiinnität huopaiseen kypärään, ni vois auttaa kiinnipysymisessä pienen pienet reiät sarvien alaosassa, josta pujottaisit lankaa/ rautalankaa kypärän alaosaan, piiloon. Sit lisäks liimaa. Tällanen tuli vaan mieleeni :)

  VastaaPoista
 5. Mäkin mietin jotain pähkinänkuorikypärää :)

  VastaaPoista
 6. Mitäs jos tekis siihen puuvartalon yläpäähän sarvia varten reiän läpi, sitten siihen liimais ne sarvet taikataikinasta, mutta ennen liimausta asettelis väliin kypärän, jossa on sarville reiät. Kuvittelisin toimivan...

  VastaaPoista
 7. H-täti ehdottaa punaista kahdelle letille letitettyä partaa ja saparoa niskaan.

  VastaaPoista
 8. Mahtavia ovat ,tykkaan kovasti
  t.Suometar

  VastaaPoista