Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

perjantai 30. huhtikuuta 2010

Valkoiset portaat ja enkelimäinen olo

Nyt olemme maalanneet portaat kolmeen kertaan lattiamaalilla, joka kestää kovaa käyttöä...mutta törmäsimme ongelmaan. Maali on mattapintainen, joten siihen tarttuu kaikki lika, eikä sitä saa pyyhittyä helposti pois.


Chilessä ei myydä lattiamaaleja, jotka olisi tarkoitettu nimenomaan puulle. Kiiltäviä lattiamaaleja ei myydä, sillä ne ovat liian liukkaita muka. Chilessä ollaan sisällä kengät jalassa, joten maalin tosiaan pitäisi olla hyvää. Öljymaalia ei suositella lattiaan, koska se kuulemma alkaa lohkeilla puun eläessä. Jäljelle jäï sitten kaksi maalivaihtoehtoa, jotka ovat molemmat sellaisia, että niillä voi maalata joko puu- tai sementtilattian.
---
Nyt olemme etsineet jotain tuotetta, jonka voisimme vetää tuon maalin päälle, joka antaisi kiiltävän ja pyyhittävän pinnan. Sellaista ei ole.
---
Ajattelimme vetää kiiltävän öljymaalin tuohon päälle, sillä olisi se parempi kuin nykyinen ratkaisu. Täällä Peikkokukkulalla on talvella kengät ja tassut punaisessa mudassa, joka kyllä pilaisi nuo portaat sekä yläkerran lattian hetkessä. Nyt te tietenkin ihmettelette, että miksi me emme ota kenkiä pois jaloista sisätiloissa. Niin minäkin ihmettelin, kun vielä asuin Suomessa, mutta nyt ymmärrän.
---
Chilessä yli puolet vuodesta sisä- ja ulkotilan lämpötila on suunnilleen sama. Täällä sisä- ja ulkotilan raja ei ole yhtä jyrkkä kuin Suomessa. Täällä mennään sisään-ulos jatkuvasti ja ovet ovat auki. Kuraa ja mutaa täällä ei ole kuin talvella, sillä kesällä ei sada ollenkaan. Kaikki pysyy melko puhtaana.
---
Pari-kolme kuukautta jätämme kumisaappaat yleensä oven viereen ja vaihdamme sisätossuihin. Yli puolet vuodesta tuota ei tule tehtyä. Päätimme kuitenkin, että yläkertaan ei kengillä mennä. Yläkertaan ei myös ole koirilla asiaa. Saan sinne laittaa valkoisen lattian ja jopa valkoisen sohvan, jos tahdon. Alakertaan tulee kaakelilattia ja koiralauman kestävää sisustusta.
---
Emme ole menneet nyt maalaamisen jälkeen yläkertaan kuin sisätossuilla ja jo nyt portaat ja yläkerran lattia ovat täynnä tahroja! Ongelma on saatava ratkaistua! Kun meille tulee vieraita, heitä ei voi pyytää riisumaaan kenkiä, sillä se koettaisiin epäkohteliaana. Kengät kyllä otettaisiin pois, mutta loukkaantuneita oltaisiin ties miten monta kuukautta tai vuotta sen jälkeen... Kenkien pois ottaminen ei ole maan tapa.
---
Mieheni sisko on tuonut omat tossut tänne meille, joilla hän tassuttelee yläkertaan. Saa nähdä, miten kauan häntä huvittaa noudattaa hullun talon hulluja tapoja...
---
Nyt soitimme yhdelle tutulle, joka on maalifirman myyntimies. Hän yrittää löytää meille jonkun tuotteen, joka auttaisi ongelmassa. Jotain hän kuulemma jo löysikin ja se maksaa PALJON. Meidän on kuitenkin pakko ostaa, maksaa mitä maksaa tai muuten olemme todellisessa pulassa, syyssateet ovat jo kulman takana!
---
Valkoiset portaat ja valkoiset puulattiat eivät ole Chilessä tyypilliset. Kälyni totesi, kun meni ekan kerran maalattuun yläkertaan, että "onpa enkelimäinen olo" :)
---
(Kuvassa tuftaustekniikalla tekemäni tyyny.)
...
ILOISTA VAPPUA TEILLE SUOMEEN! Chilessä ei vappua vietetä, mutta huominen on pyhäpäivä samasta syystä kuin Suomessakin. Työläiset taitavat marssia kaupungissa.

15 kommenttia:

 1. Kauniit ovat rappuset kuitenkin eli enkelimäiset! Kun luin selostustasi aioin ehdottaakin juuri tuota,e ttä yläkertaan voisi mennä vaikka sukillaan tai paljain jaloin. Suomessahan jätetään kengät ympäri vuoden tuulikaappiin, mutta minä en tykkää, että pitää kylässä riisua pois asuun kuuluvat sisäkengät. Eikä meillä ainakaan tarvitse. Se on liian outoa.

  Alan tykätä harmaasta, kiitos sun makkarin kuvien. Tänään johonkin blogiin jo kirjoitinkin, että kiitos Mian, harmaa alkaa mennä mulla läpi. Eilen katsoin jo Sokoksella HARMAITA käsipyyhkeitä;-)

  Koirat oppivat helposti, ettei ylös saa tulla. Kun Olgalle tuli nivelrikko ja rappukielto, sanoimme kerran: Ei. Sen jälkeen noutajamme ei ole ravannut rappuja. Ja aina on kasvatettu vain rakkaudella, mutta eräät ovat niin viisaita...Jos haluamme Olgan mukaan takkahuoneeseen, kuljemme ulkokautta, josta pääsee loivemmin. Meidän sisäraput ovat liian jyrkät, mutta eivät meidän rakentamat.

  Toivotaan, että maaliratakisu löytyy. Mukavaa viikonloppua, Mia!

  VastaaPoista
 2. No voihan harmi! Toivottavasti löytyy se oikea ratkaisu,joka pitää portaitten pinnan sellaisena,ettei lika tartu.Hyvältä näyttävät nuo portaat muuten.Ei täälläkään oteta kenkiä pois sisälle tullessa,vaikka minä usein niin teen,tottumuksesta.Mutta talvisin lattiat täälläkin ovat jääkylmät....

  VastaaPoista
 3. näyttää niin hyvälle,että piän peukkuja,että löyätte ratkaisun ongelmaanne!!!

  VastaaPoista
 4. Ihanat portaat, niin valoisat :) Ajattelin ehdottaa vahalla suojaamista, mutta en tiedä kuin se käytännössä toimisi ja voiko maalattuun puuhun laittaa mitään vahaa...

  VastaaPoista
 5. Mitä jos kokeilisitte sekoittaa lakkaa tuohon alkuperäiseen maaliin? Se antaa kiiltoa. Ainakin olen kuullut niin tehtävän, omaa kokemusta ei ole. Luulisi että jos löytyy samanmerkkistä lakkaa niin voisi toimia? Kokeilee ainakin johonkin joutopuuhun pienen tipan.
  Portaat on kyllä todella nätit :)

  VastaaPoista
 6. Todella kauniit portaat! Minä haluaisin itselleni tuollaiset valkoiset lattiat. Teillä on niin ihanaa.
  Toivottavasti löydätte ratkaisun maaliongelmaanne!

  Mukavaa viikonloppua sinulle!!

  VastaaPoista
 7. KAuniit raput! Toivottavasti ongelmaan löytyy ratkaisu.
  Sateenropinan keskeltä pyhäaamun terveinen!

  VastaaPoista
 8. Ainakin voi laittaa Urethane'ia (esim. Garco Classic World Moisture Cure Urethane Clear Non-yellowing High Gloss - Quart
  Vahat kellastuvat samoin jotkut öljypohjaiset "sealer".
  Kivan näköistä uudessa talaossanne :)

  VastaaPoista
 9. Kauniit postaat! Toivottavasti löydätte siihen vielä sopivan maalin että saatte ne helppohoitoisemmaksi. Tyyny näyttää hauskalta. :) Hyvää toukokuun alkua sinulle Mia!

  VastaaPoista
 10. Teillähän tapahtuu kaiken aikaa vaikka mitä, varkaat vievät nenän alta tavaraa ihan tuosta vaan - huh huh.
  Nyt alan ymmärtää kalterit ikkunoissa ja ovissa. Kengät pois jaloista kun on niin kauniit raput - talossa talon tavoilla. Vaikka ei maassa.
  No helppohan minun on mielipiteitäni kirjoitella kun täällä riisutaan kengät aina pois, jos olen kylässä hienommissa juhlissa niin on mukana sisäavokkaat jotka laitan jalkaani sitten. Ja talvella mukana kulkee villatöppöset, kun palilija olen.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 11. Mia, kiitos♥ Katso mun blogi;-)

  VastaaPoista
 12. Eikö siellä myydä minkäänlaista lakkaa, jolla voisi lakata kiiltävän pinnan lattiaan? Tuon maalin päälle kävisi varmaan mikä tahansa lakka :)

  VastaaPoista
 13. Teidän uusi talo on kyllä unelmien täyttymys. Eikö täältä Suomesta voisi lähettää sinne maalia, täällähän on tarjontaa vaikka millä mitalla ja vaikka mille materiaalille...

  VastaaPoista
 14. I reallу like what you guуѕ tend to be up toο.
  Such сleveг work аnd exposuгe!
  Keеp up the gгеat wοrks guys I've incorporated you guys to my personal blogroll.

  Feel free to surf to my site: wedding photography gallery
  my web page > fotografos de bodas baratos

  VastaaPoista