Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Vielä ikkunoista näkee ulos...

...koska kaltereita ei ole asennettu!

Tätä on todellisuus Chilessä. Ihmiset joutuvat elämään kaltereiden takana. Kun vielä asuin Suomessa, sanoin ettei meidän taloomme sitten laiteta kaltereita.
---
Olimme asuneet kolme viikkoa kälyni uudessa talossa, johon ei vielä ollut ehditty laittaa kaltereita, kun meille jo murtauduttiin. Viikon päästä siitä meille tuli saksanpaimenkoira ja viikon päästä siitä kalterit. Nyt en enää suostu elämään ilman kaltereita, vaikka niitä inhoankin.


Nyt meidän omassa talossamme ei vielä ole kaltereita. Emme voi lähteä täältä minnekään niin, ettei joku jäisi tänne vahtimaan. Kun lähden mieheni kanssa Concepcioniin päiväksi, aputyttöni jää meille talovahdiksi. Tai jos kälyni saattuu olemaan täällä, hän toimii vahtina. Yleensä kuitenkin menemme asioillemme eri aikaan toisen jäädessä kotiin.

Kun olin Concepcionissa Feria de Arte Popularissa kaksi ja puoli viikkoa, mieheni oli kotona koirien kanssa. Hän katseli iltapäivällä jalkapallo-ottelua. Kun hän meni alkuillasta varastoon, hän huomasi, että siellä oli käyty varkaissa! Moottorisaha, ruohonleikkuri ja kaikki hänen työkalunsa oli viety. Hän soitti poliisit, jotka esittivät tavallisen shown. Menimme puhumaan fiskaalin kanssa, joka lupasi panna erikoispoliisin asialle. Poliisit sanoivat epävirallisesti, että he tietävät, kuka rosvo on. Kaikki naapurimme kertoivat meille myös, että työntekijä, joka meillä oli viikon töissä ja sitten häippäsi, on kauhea varas, minkä tietää kaikki! Kerroimme työntekijän nimen fiskaalille. Työntekijä on ollut monta kertaa vankilassa varkauksien takia. Nyt tapahtuneesta on kulunut kolme kuukautta, eikä rosvoa ole löydetty, emmekä me ole saaneet tavaroitamme takaisin. Työntekijä jatkaa normaalia elämäänsä kotonaan, eikä hänelle tapahdu mitään...


Moottorisaha oli Stihlin ammattikäyttöön tarkoitettu kallis kapine. Tarvitsemme sitä moneen työhön täällä sekä polttopuiden tekoon. Ruohonleikkuri oli lahja kälyltä. Mutta ei sillä väliä ole, meiltähän saa varastaa vaikka tuhkat pesästä, kun kerran olemme "rikkaita ulkomaalaisia"...

Harmi, ettemme ole rikkaita lakimiespoliitikkoja. Moottorisaha olisi kyllä löytynyt siinä tapauksessa.

10 kommenttia:

 1. Luulin, että lopetat: Moottorisahalle olisi käyttöä;-)(Vrt. elokuva Moottorisahamurhaaja...) Siis väärinymmärrysten välttämiseksi: Tämä on ns. mustaa huumoria.

  Anteeksi, että nauroin, mutta esitit asian niin pontevasti ja todesti! Kumma, ettei edes schäfer pidä varkaita loitolla.

  Useimmissa latinokulttuurin maissa eletään kalterien takana.

  Minä pidän siitä, kun sinä et esitä yhtikäs mitään, vaan sanot, kuten asiat ovat!

  VastaaPoista
 2. PS1. Kyllä harmaa voikin näyttää kauniilta.

  PS2. Sun vatsapostauksen jälkeen tajusin, etten tule koskaan astumaan Pablo Nerudan jalanjäljillä;-)

  VastaaPoista
 3. Hui, täältä suomesta käsin tuo kuulostaa aika hurjalta.

  VastaaPoista
 4. Leenan kanssa samaa mieltä. Minusta on kiva lukea blogia, jossa puhutaan aisoista niiden oikeilla nimillä. Tylsempää pitemmän päälle lukea, että aina on kaikki hienosta ja aurinko paistaa ja uusi kotimaa on täydellinen.
  Sääli, että kalterit ovat ainut vaihtoehto. Käykääpäs katsomassa poliisin vajaa, sieltä sattaa löytä eräs tietty moottorisaha!!

  VastaaPoista
 5. Leena Lumi: Silloin kun varas kävi varastossa, KAIKKI meidän koirat olivat vapaana! Kolme isoa koiraa ja chihut. Hyvä, ettei rosvo kaapannut kainaloonsa yhtä pikkukoiraa!!! Toivottavasti ja luultavasti ei tiedä chihujen hintoja...Ja MIKSEI saksanpaimenkoira tehnyt mitään? SIKSI että se TUNSI rosvon!!! Eihän terve koira käyttäydy hyökkäävästi tuttuja ihmisiä kohtaan! Se työntekijä oli kuitenkin pyörinyt meillä pari viikkoa juuri ennen ryöstöä!

  Kiva, että harmaakin pääsi suosioosi:)

  Kyllä täällä Chilessä pärjää huonovatsaisempikin pari viikkoa, mutta sen jälkeen alkavat ongelmat! Lääkäri selitti, että pari viikkoa elimistön suomalaiset bakteerit voittavat taistelun, mutta sitten ne alkavat hävitä Chilen superbakteerien vallatessa vatsan...noin niin kuin lapsellisesti selitettynä:)

  Toisella matkallani Chilessä olin neljä kuukautta ja sairastuin ekan kolmen viikon jälkeen salmonellaan. Se oli kamala kokemus! Olin sen jälkeen vielä Suomessa melkein vuoden kipeä. Kun muutin Chileen, sairastuin uudelleen ja melkein meinattiin leikata umpisuoli, kunnes huomattiin, että voimmakkaat vatsakivut johtuivat taas salmonellasta!

  Mirka: Ymmärrän. Kaikkeen vaan täytyy tottua...

  VihreatNiityt: Joo, kaiken lisäksi sen rosvon veli on töissä poliisilaitoksella siivoojana...eli voit hyvinkin olla oikeassa!

  VastaaPoista
 6. Siellähän on oikein Villin Lännen meininki. Kyllä eri kulttuurit voivat erota toisistaan.
  Minustakin sinun blogiasi on niin mukava lukea juuri siksi, että puhut asioista niiden oikeilla nimillä. Ja lisäksi kerrontasi on mielenkiintoista ja hauskaa.

  Iloista vappua!!

  VastaaPoista
 7. Etelä-Amerikassa ryöstöt ovat yleisiä,ikävä kyllä.Venezuelassakin aina kuulin miten sen ja sen luona oli joskus käynyt varkaita ja iso osa taloista oli todellisten kaltereiden takana,toiset olivat kuin linnoituksia.
  Mulla on täällä asunnossani kalterit kaikissa ikkunoissa,mutta ne teetätti entiset asukkaat lasten vuoksi.Täällä kyllä on ihan yleistä ainakin ensimmäisissä kerroksissa laittaa kalterit ikkunoihin. Ja turvallisempi olo niin.

  VastaaPoista
 8. Niin kauniita ikkunoita, harmi että pitää laittaa kalterit! Mutta turvallisuus tietysti ennen kaikkea!

  Toivottelen mukavaa vappuviikonloppua :), vaikka siellä ei taideta sellaista juhlia.

  VastaaPoista
 9. On tuo varastelu kamalaa ja tosi inhottavaa että työssä teillä ollut toimii noin.

  Me asumme talossa jossa ei pidetä ovia lukossa edes yölläkään. Joskus jos kaikki talomme asukkaat ovat yöntietämän poissa eli koko talo yön yli tyhjänä niin silloin laitetaan ovi lähtiessä lukkoon, ja se on tosi harvoin. Suomessa näin maaseudulla on vielä niin leppoisaa elämä.

  Meillä tosin on tuo iso koira jota jotkut ihmiset arastelevat. Vahtikoiraksi siitä ei kuitenkaan ole kun se on vanhuuttaan puolikuuro ja -sokea ja muutenkin leppoisa....

  On teillä huikeat näköalat siellä. Minä olen Epelä-Pohjanmaalla laukeuksien laidalla kasvanut ja tottunut näkemään kauas. Täällä tosin ei ole noita korkeuseroja jotka vielä kovasti korostavat tuota ihanuutta.

  VastaaPoista
 10. Hola Mia ja Fernando,

  Muchos saludos desde Helsinki.
  Hemos tenido por acá un Día del Trabajador, día de Vappu, un 1. de Mayo, muy tranquilo y algo frío.
  Sin embargo en el centro, en la Esplanada y en la Plaza del Mercado, había mucha gente y suficiente turistas como para decir, que hay interés en conocer este país tan exótico y lejano.
  Lo mismo sucede en la feria Internacional de Shangai, en China, y me imagino, que igual pasa por allá en Chile al visitarlos a Udsn en la feria o en la venta de muñecas.
  Muchos saludos y enhorabuenas para toda la familia y para los chihuahuas también.
  Seguimos esperando noticias a nuestro correo postal: de ... elisanet.fi
  Un fuerte abrazo,
  Seija y Orlando

  VastaaPoista