Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Hornantuutissa

Tässä osassa Chileä, jossa me asumme, on meneillään kauhea lämpöaalto. Toista viikkoa varjolämpötilat ovat keikkuneet yhtäjaksoisesti +36 asteen tienoilla. Metsää palaa hehtaarikaupalla, ilma on savuisena. Noin kolmeen kuukauteen ei ole satanut lainkaan.

 Normaalisti lämpötila laskee sopivasti ennen yötä niin, että voimme nukkua makuuhuoneessa. Lauantaiyönä vielä klo 23 kuuma tuuli puhalsi ulkona. Yläkertaan ei voinut mennä. Päätimme mennä telttaan nukkumaan. Olimme ihan poikki, joten kaivauduimme telttaan kaiken tuhkan keskelle. Emme jaksaneet alkaa siivota pilkkopimeässä yössä. Miksi tuhkan keskelle? Koska täällä riehuu lähes joka päivä metsäpaloja ja hieno tuhka menee teltan hyttysverkkojen läpi. Nukuimme kuitenkin suhteellisen hyvin, vaikka koirat mekkaloivat koko yön...tietenkin meillä on juoksuajat meneillään ja kulmakunnan kaikki urokset tulevat hengailemaan tänne kukkulalle!

Tänään chihuahuamme Dahlia sai lievän lämpöhalvauksen - tai miksi sitä oikein sanoisi.  Se tuli juosten luoksemme, mutta sen takapää ei pitänyt, vaan se kaatui monta kertaa. Mieheni nosti sen syliinsä ja se tärisi ja huohotti. Katsoin ensin, löytyisikö jotakin puremaa, sillä Dahlia on allerginen ja on saanut kohtauksia hyönteistenpuremista. Annoin sille heti antihistamiinia varmuudeksi. Mitään puremaan viittaavaa ei kuitenkaan löytynyt, sillä Dahlia ei alkanut paisua eikä kuolata. Valelin sen vatsaa kylmällä vedellä, eikä se pyristellyt lainkaan. Se itse meni kaakelilattialle viilentymään. Joi vettä, kun annoin sen eteen. Päätimme sitten laittaa koko Dahlian kylmään veteen, jotta saisimme lämmön laskuun. Kylmä kylpy auttoikin heti oloa ja Dahlia on siitä asti ollut kunnossa. Kyllä me ehdimme säikähtää!

 Dominiciin kuumuus vaikuttaa niin, ettei hänelle maistu ruoka päivällä. Samoin päiväunille hän nukahtaa vähän liian myöhään, josta taas johtuu se, että yöunille poika rauhoittuu vasta noin 22.30-23.00. Aamulla hän nukkuu pidempään kuin ennen. Koko elämämme menee sekaisin kuumuuden takia. Kotikin on tavallista sotkuisempi, kun päivällä ei jaksa liikauttaa kättään. Tavarat jäävät siihen, mihin jäävät. Tahroja ei jaksa heti pyyhkäistä lattiasta. Kuitenkin minun on ollut pakko jaksaa työskennellä feriaan ja siihen energiani sitten onkin mennyt.

Koko luonto on niin niin kuivaa ja keltaista, että rapisee. Emme ole pystyneet pitämään edes talon vieressä olevia kasveja hyvässä kunnossa. Mutta tämän postauksen kuvissa olevat kaktukset ja mehikasvit jaksavat kuitenkin kukkia.

8 kommenttia:

 1. Kiva kun kerroit meille tämän, niin emme nyrpistele Helsingissä nenäämme 17 asteen pakkaselle. (Nyt kun se pakkanen ja lumi sitten vihdoin ja viimein tuli.) Oikein hyvää myyntiä sinulle sinne feriaan ja voimia, kun joudut tekemään sen aikana pitkiä päiviä kuumuudessa.

  VastaaPoista
 2. No onpa teillä kuumaa! Ja onneksi pihallasi kasvaa myös kaktuksia ja mehikasveja, niistä on nyt iloa!

  VastaaPoista
 3. Voi hurja! Koko elämä menee sekaisin moisessa hornankattilassa! Toivon teille viileämpää säätä, metsäpalojen loppumista ja sinulle onnistunutta feriaa!

  VastaaPoista
 4. Tsemppiä kuumuuteen! Toivottavasti sää pian lauhtuisi, sataisi ja palot loppuisi.

  Eka kesä Argentiinassa ilman ilmastointilaitetta oli kulttuurishokki ;) Yöt nukuin olohuoneen lattialla ja peittelin itseni kylmällä, märällä lakanalla ja päätä viilentelin pakastepusseilla. Istuessa takapuoli kirjaimellisesti tuntui olevan tulessa.

  Tuona kesänä oli myös niin laajoja metsäpaloja, että sakea tuhka kulkeutui satoja kilometriä ja taivas oli tuhkasta pimeänä. Ulkona liikkumista kehoitettiin välttämään, sillä useampi ihminen kärsi hengitysongelmista. Haju oli tooodella epämiellyttävä.

  Onneksi seuraavana kesänä meillä oli toimiva ilmastointilaite. Suorastaan rakastin sitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minullakin on kokemuksia tuollaisesta kuumuudesta, mutta ONNEKSI meillä laskee lämpötila öisin lähes aina. Ihan pari-kolme yötä vuodessa on liian kuumia meidän kukkulalla. Emme tarvitse ilmastointilaitetta.

   Poista
 5. täällä hgissä tosiaan pakkanen "paukkuu" ekaa kertaa tänä talvena. Olisi kiva kuulla, jos et ole joskus kirjoitellut, kauan olet asustellut siellä. Kuinka pitkät etäisyydet on kauppoihin, naapureihin ym. Käsitin, että asutte keskellä ei mitään? onko lapsella lähitienoolla leikkikavereita kun alkaa varmaan niitä muutaman vuoden päästä kaipaamaan,entä päiväkodit, vai onko lapsi kotihoidossa kouluikään? entä minkä ikäisenä koulu aloitetaan? ja missä lähikoulu? mietin, vaikkei asia todella minulle kuulu, että millä ns. elätte? teillä kuitenkin jättimäärä koiria? kuinka paljon niitä oikein on? sen ylläpitokin varmaan maksaa. Itse en jostain syystä ole ikinä ollut ollenkaan eläinrakas toisin kuin siskoni

  kaikkea hyvää

  Lilli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lilli, yritän vastailla näihin tulevissa postauksissa :)

   Poista
 6. Kiva kun on lämmin ,mutta liika on liikaa.Mieheni on tällä hetkellä purjehtimassa Karibialla 2 viikkoa, vaimo täällä pohjois Suomessa lyö untuva takkia niskaan.Ps Onni yksillä ja.........

  VastaaPoista