Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Peikkokukkulan arkiruokaa

Arkiruuat ovat vaihtuneet toisiin sen jälkeen, kun olen muuttanut Chileen. En edes muista, mitä söin Suomessa arkena vaikka töiden jälkeen...hmmm...ainakin enemmän valmisruokia kuin täällä. Chilessä ei pahemmin myydä valmisruokia, sillä ihmiset valmistavat itse ruokansa tuoreista materiaaleista. Isoista marketeista kaupungista saa ostettua joitakin valmisruokia, kuten pitsaa ja lämpimiä ruokia, mutta pikkukaupungeissa, kuten Yumbelissa ei marketistakaan saa mitään valmisruokaa. Ensimmäisenä vuonna muistan kaivanneeni joitakin valmisruokia nopeuden ja helppouden takia, mutta nyt en enää osaa kaivata niitä. Joskus kyllä vihanneksia pilkkoessani mieleeni tulee ne kätevät kasvissuikalesekoitukset, joilla sai tehtyä nopeasti erimaalaisia ruokia. Onneksi olen hoksannut paloitella joitakin vihanneksia pakastimeen, niin edes jotain joskus saa vähän nopeammin tehtyä.


Asumme maalla ja yritämme tehdä ruokaostokset niin, ettei tarvitsisi käydä marketissa kuin pari kertaa kuussa. Tuoretta leipää ja jotain puuttuvia tuotteita hankimme tietenkin lähes joka viikko, mutta vain pikkumarketista nopeasti.
---
Usein kun kaupasta käymisestä on pitkä aika, joudumme turvautumaan säilyketölkkeihin montakin päivää...perunaa ja makrillia, spagettia ja tonnikalaa, riisiä ja mustekalaa jne. Tänään meinaan antaa teille reseptin ruuasta, joka on tavallinen arkiruokamme. Käytämme siihen jurellia eli makrillia, caballa-kalaa tai tonnikalaa. Kaikkea on siis purkissa. En muista, saako Suomesta purkissa muuta kuin tonnikalaa, mutta se käy tähän oikein hyvin.
---
En tiedä, kelpaisiko tämä ruoka suomalaiselle miehelle muuta kuin lisäkkeeksi, mutta chileläiselle miehelle kelpaa hyvin päääruuaksi! Chileläiset miehet syövät paljon enemmän kasviksia ja salaatteja kuin suomalaiset miehet. Kasvikset, varsinkin tomaatti, sipuli, salaatinlehdet, avokado ja kesäkurpitsa ovat tärkeä osa chileläistä ruokavaliota ja niitä syödään paljon. En ole koskaan nähnyt yhdenkään miehen nyrpistävän nenäänsä kasviksille. Täällä ei vitsailla "pupunruualla". Monet ovat myös niin köyhiä, että sitä syödään, mihin on varaa ja kasvikset ovat Chilessä edullisia.


Peikkokukkulan kalasalaatti (syödään pääruokana keitettyjen perunoiden kera)
---
Tarvitaan:
-kolme isoa tomaattia
-puolikas sipuli
-yksi iso avokado
-yksi valkosipulinkynsi
-kaksi tonnikalapurkkia
-tuoretta korianteria
-suolaa
-öljyä
-perunoita
---
Tee näin:
---
1. Pilko sipulit pieniksi ja laita ne likoamaan veteen. (Jos laitat lämpimään veteen, sipulista tulee laimeamman makuista kuin jos laitat kylmään veteen.)
2. Pese ja pilko silpuksi nippu tuoretta korianteria. Valuta vedet pois.
3. Pese ja pilko tomaatit. Voit myös kuoria ne jos tahdot.
4. Pese tai kuori perunat ja laita ne kiehumaan.
5. Pese sipulisilppu hyvin. Olisi hyvä, jos ne olisivat ehtineet liota noin puoli tuntia. Pese silppua runsaassa vedessä sormillasi. Laita lävikköön ja jatka pesemistä juoksevan veden alla. Tällä on tarkoitus saada liika väkevyys pois. Valuta sipulit.
6. Purista tai raasta valkosipulinkynsi.
7. Sekoita tomaatit, sipulit, valkosipuli ja korianterit. Lorauta öljyä joukkoon ja lisää suolaa noin teelusikallinen.
8. Paloittele kala ja avokado.
9. Sekoita kala ja avokado varovasti salaatin joukkoon.
10. Nauti kalasalaatti keitettyjen perunoiden kanssa.
---
Tämän salaatin kanssa ei käytetä mitään kastiketta, sillä öljy ja suola salaatissa ajavat asian.
---
Vaihtelua kalasalaattiin: Voit sekoittaa joukkoon myös pieneksi paloiteltuja salaatinlehtiä, mieluiten jotain kovalehtisempää lajiketta. Paloittele tuoretta chiliä hienonhienoiksi paloiksi ja lisää joukkoon. Maista kuitenkin ensin, onko chili mieto vai voimakas.
---
Espero que disfrutes!

13 kommenttia:

  1. Nam, ja purkkikin on kiva. Pitäisköhän tilata eksoottisia etikettejä ja pakkauksia askartelumateriaaliksi?

    VastaaPoista
  2. Tuo purkki on tuttu,oliskohan sitä ollut Venezuelassa....Täällä on kauheasti valmisruokia marketeisssa,mutta en ikinä osta niitä vaan teen kaiken itse,tosin täällä raaka-aineet ovat niin ´hyviä että ihan senkin vuoksi.Suomessa taas usein turvauduin pakastekasviksiin,täällä en.Kasvatatteko mitään kasviksia omassa puutarhassanne?Yrttejä?
    Miten on ulkona syöminen teilläpäin?Venezuelassa se oli usein jopa halvempaa kuin ruuan tekeminen kotona.Syödäänkö Chilessä paljon papuja kuten monissa latinomaissa?

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa hyvälle, tässä juuri samalla itsekin olen kalaa syömässä, tosin lohta ja uunissa laitettua.
    Kyllä meillä täällä Suomessa on jos jonkinlaista ja -sorttista kalaa purkissa, itse ei kyllä tule paljon muuta kuin tonnikalaa ostettua, joskus makrillia.
    Hei kuule, uusi Jeanne on ilmestynyt, haluatko että laitan tulemaan?

    VastaaPoista
  4. Kiva resepti kokeilenkin heti tänään!

    Meilläkin vihannekset ovat edullisia, maalla kun asutaa ja tienvarsiin laitetuista kojuista saa ostaa halvalla. Varsinkin Amishit myyvät siten satoaan ja samoin kaikki tavalliset ihmisetkin joilla on likaa omassa kasvimaassa.

    VastaaPoista
  5. MEP: Mielenkiintoista ja nurinkurista...siis omiin muistikuviini nähden. Muista, miten New Yorkissa kaikki kasvikset olivat tosi kalliita. Yksi tomaatti maksoi dollarin ja naurettavan pieni pussi perunoita 4 dollaria. Muistan myös maalaiset teidenvarsilla Upstate New Yorkissa. Heillä oli vielä törkeämmät hinnat! Saako kysyä, missä päin USA:aa asut? Kiinnostaa vain noiden edullisten kasvsten vuoksi....´Minä olisin aina tahtonut mennä katsomaan Amishien kylää, mutta koskaan emme ehtineet/löytäneet.

    VastaaPoista
  6. MEP; tarkoitan siis että "MUISTAN", eli lyöntivirhe äskeisessä kommentissa.

    VastaaPoista
  7. Yaelian: En tiedä, syövätkö chileläiset enemmän tai vähemmän papuja kuin muut latinot, sillä en tiedä, miten paljon muut niitä syövät. Täällä myydään kadunkulmissa ja marketeissa erilaisia kuivia papulajikkeita, kuivia herneitä sekä linssejä. Papuja on erinäköisiä ja -nimisiä. Papuja käytetään kai enemmän köyhissä perheissä, sillä ne ovat halpoja. Minä en käytä papuja juuri lainkaan, sillä vatsa ei oikein kestä. Linsseistä sen sijaan pidän ja niitä käytämme useammin, vaikka vatsa niistäkin protestoi. Sukulaistyttö kertoi minulle, että voisin tehdä linsseistä muusia, eli keittää linssit ja sitten puristaa ne lävikön läpil jolloin kuoret jäävät lävikköön. Kuulemma ne ovat ne kuoret, jotka aiheuttavat vatsavavoja. Päätin kokeilla, mutta en ole vielä kokeillut. Kuivattuja herneitä täällä käytetän paljon, mutta minä en käytä niitä ollenkaan, koska en kerta kaikkiaan tykkää. Suosittu ruoka on "pollo arvejado", jossa siis kana kypsennetään veden, sipulin ja herneiden kanssa.

    Me emme kasvata juuri mitään itse. Peikkokukkulalla maa on kovaa ja köyhää ja aurinko on niin armoton, että kaikki nuupahtaa. Pitäsi tehd oikein kasvimaa, jonne toisi parempaa maata jostakin ja sitten olisi myös parempi tehdä kasvihuone, jossa kosteus pysyisi vähän pidempään. Olemme kyllä kokeilleet kasvattaa tomaatteja, sipuleita ja monia muitakin kasviksia yhtenä vuonna, mutta tulos oli työmäärään nähden naurettava. Kasviksia pitää kastella niin kauheasti, että sähkölaskut nousivat huimiksi. Meillä on sähköllä toimiva pumppu. On edullisempaa ostaa kasvikset kuin yrittää itse kasvattaa ne tällaisissa olosuhteissa. Ainoa, mikä todella menestyi, olivat SIPULIT. Niitä meillä oli järkyttävä määrä.

    Sukulaisilla on myös maatila ja heillä on toisenlainen maaperä.Heillä on laavaperäistä pölyävää tummaa hienoa hiekkaa. Siellä kasvaa kaikki ihan loistavasti. Heillä on myös kasvihuone. Heillä on myös työntekijä, joka tekee kaiken työn.

    Yrttejä meillä on toki kasvamassa ja niitä kasvaa ihan villinäkin. Näitä meillä on tai on ollut: basilika, rosmariinipensaat, timjami, fenkoli, minttu, sitruunamelissa, ruohosipuli, oregano sekä joitakin, joiden nimiä en tiedä suomeksi.

    Keijukainen: Kiitos, kyllä tahdon uuden lehden! Sain sähköpostisikin, mutten ehtinyt vielä vastata. Keiju ei ole vielä valmis, sillä talonteko vie nyt kaiken ajan ja energian. Ennen sateiden alkamista on saatava paljon valmiiksi, sillä sitten alkaa sellainen kosteus, ettei mikään kuivu. Yritän saada keijuakin valmistumaan lähipäivinä.

    VastaaPoista
  8. Kokeile ihmeessä sitä linssimuussia,se on hyvää,just eilen söin sitä. Ihanasti teillä on yrttejä kuitenkin:-)Mäkin muistan Amerikan tosi korkeat hedelmä ja vihanneshinnat,jopa Miamissa,jossa sentään on lämmintä melkein koko vuoden.Kuulemma toivat suurimman osan tuotteista keski-Amerikasta.....Mutta jostain discount storeista sai edullisesti kasviksiakin.

    VastaaPoista
  9. Kiitos salaattivinkistä! Teen usein muuten samanlaista salaattia, mutta en ole laittanut avocadoa siihen, joten täytyypä koittaa sen lisäämistä.

    VastaaPoista
  10. Italiassakaan ei juuri harrasteta eineksia, vaikka ihan viime vuosina on alkanut pakastealtaista löytyä muutakin kuin pakastepizzaa tai pannulla kuumennettavaa pastaa. Mutta mitään mikroaterioita ei ole, eihän täällä juuri käytetä mikroakaan. Itsekin mietin usein, että kasvisruoan laittaminen vie enemmän aikaa kuin liharuoan teko juuri kasvisten pesemisen, kuorimisen ja paloittelun vuoksi, toisaalta yleensä siinä samalla tulee jutskattua miehen kanssa ja höpötettyä tytön kanssa, niin ettei se tunnun niin työläältä. Italiassa ne linssit laitetaan sellaiseen passaverduraan keittämisen jälkeen, ja ne kuoret jää sinne, tosiaan lapsillekin laitetaan noin, kun ne kuoret on niin vaikeasti sulavia.

    VastaaPoista
  11. Niin ja täälläkin miehet oikein vaatii kasviksia pöytään, appiukolle pitää AINA olla salaattia pöydässä ja ateria päättyy AINA hedelmiin. Mutta ne mieheni kuorii ja paloittelee valmiiksi minulle <3

    VastaaPoista
  12. Hola ! Disfruté mucho la ensalada. Gracias por la instrucción ! Saludos Reija !

    VastaaPoista
  13. Yksi vastaukseni meni bittitaivaaseen tai sitten väärään blogiin :0
    Mia, asun Pennsylvaniassa, keskellä Amish Countrya. Naapuritkin ovat Amisheja. Joten hevosia ja rattaita väistellään parhaan mukaan.

    VastaaPoista