Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

torstai 22. huhtikuuta 2010

Peikkokukkulan lääkeyrttejä

Chileen sopeutuminen on ollut melko hankalaa vatsalleni. Ensimmäiset kaksi vuotta olin jakuvasti kipeänä. Kuten olen jo kertonutkin, lääkärit, sairaalat ja vessat tulivat tutuiksi. Jälkimmäiset kaksi ja puoli vuotta on mennyt paremmin, mutta lääkeyrteille on tarvetta kuitenkin vieläkin. Peikkokukkulalta löytyy monia yrttejä, jotka auttavat erilaisiin vatsavaivoihin. Esittelen niistä nyt kolme.


Hinojo eli maustefenkoli eli saksankumina
---
Tillin näköinen yrtti, jota kasvaa täällä katujen varsilla. Peikkokukkulallakin on iso yli kaksimetrinen puska. Keväällä ja alkukesästä se on ihanan tuuhea, mutta tähän aikaan vuodesta se on vähän kulahtaneen näköinen. Muutaman kuukauden kuluttua juuresta alkaa taas puskea uutta vihreää rehevää oksaa niin nopeasti, että kasvun melkein voi nähdä!
---
Fenkolin juurten kerrotaan auttavan mm. virtsatientulehdukseen. Fenkolin marjat auttavat vatsavaivoihin ja ilmavaivoihin. Ne myös poistavat näläntunnetta, joten sopii laihdutukseen. Täällä kuitenkin uskotaan, että fenkolin "lehdistä" tehty juoma auttaa kaikenlaisiin vatsavaivoihin, kuten myös närästykseen ja pahoinvointiin.


hinojo
---
Poleo
Poleo on mintunsukuinen yrtti. Sen tuoksu on erittäin voimakas ja suomalaiseen makuun hieman epämiellyttäväkin, kunnes siihen tottuu. Poleoon tulee aivan samanväriset ja -tyyliset kukat kuin minttuunkin. Mintussa kuitenkin on miellyttävämpi tuoksu. Poleo kasvaa luonnonvaraisena mieluiten kosteissa paikoissa, mutta kyllä Peikkokukkulalla sitä kasvaa kuivissakin paikoissa, tosin kitukasvuisempana. Allaoleva kuva on otettu kuivasta paikasta ja kukintakin on ollut ohi kauan sitten. Vähän kuitenkin voi vielä sinistä nähdä.
---
Poleo auttaa ruuansulatusongelmista johtuviin vatsakipuihin, ilmavaivoihin ja ripuliin. Minä otan poleoteetä myös pahoinvointiin ja väitän sen myös hieman auttavan. Koska poleossa on mentolia, se auttaa myös flunsaan, se alentaa kuumetta ja sillä on limaa irroittavia ominaisuuksia. Poleossa on myös aineosia, jotka helpottavat kipuja, erityisesti reumaattisia kipuja.


poleo
---

Boldo
---
Boldo on ikivihreä kovalehtinen puu. Sen lehdet ovat voimakkaan aromaattiset. Boldoon tulee pienet marjat, jotka ovat syötäviä. Lehdistä voi hauduttaa teen, joka auttaa vatsavaivoihin, ripuliin ja ilmavaivoihin. Boldo on alkuperäinen chileläinen puu ja meillä on niitä useita Peikkokukkulalla.

boldo

---
Peikkokukkulalla on myös muita yrttejä. Meillä on puuvartisia käkkyräisiä rosmariinipensaita. huumaavantuoksuisia laventelipuskia ja sitruunamelissaa. Keväisin istutamme basilikaa, oreganoa ja timjamia. Meillä on myös tehokasta vatsavaivoihin auttavaa tyrmäävän pahanhajuista yrttiä, jonka nimeä en tiedä. Hajusta kuitenkaan ei voi erehtyä, sen yrtin tunnistaa aina! Kamomillaa kasvaa ylhäällä portin pielessä ja sitten meillä kasvaa suloinen karvainen kaalimainen kasvi, joka auttaa johonkin vaivaan, mutten muista mihin...sitä samaa harmaata karvalehtistä kasvia kuitenkin "yrttimummot" myyvät johonkin tarkoitukseen.
---
Yrteistä haudutamme iltateetä, mieheni ei oikeaa teetä käytä laisinkaan. Hän vain laittaa kuppiin palasen sitruunankuorta ja fenkolia tai poleota tai boldoa. Lisäksi voisimme haduttaa teetä vadelman-, mansikan- ja karhunvatukanlehdistä, mutta en ole vielä koskaan koittanut, millaista siitä tulisi. Ruusunmarjoja olen kuivattanut myös juomaa varten.
---
Joskus talvisin laitan eukalyptuksenlehtiä veteen puuhellan päälle antamaan tuoksua mökkiimme.
---
Käytätkö sinä yrttejä joihinkin vaivoihin tai juotko yrttijuomia? Käytätkö yrttejä muilla tavoin?

13 kommenttia:

  1. Kiinnostavaa! Käytin joskus kamomillaa teen muodossa ja ruusunmarjateetä join ihan vain koska se oli niin hyvää. Mutta en elä päivääkään ilman tyrninsiemenöljykapselia! Tulen merenrannalta, jossa tyrnikiisseli oli ihan arkea. Tämä on kuitenkin vähän enemmän, koska uutettu tyrnin siemenistä.

    Echinaforcea käytän flunssaan.

    Tiedätkö, minä en vatasani takia pärjäisi siellä varmaan vuorokautta, vaan olisin heti sairaalassa. Vaikka mikä myrsky merellä niin en tule merisairaaksi ja mieheni tulee, vaikka on omistanut kymmenen vuotta ison rautaveneen. Mutta kun ylitän Euroopan rajat, vatsa ei sitä halua! Hirveitä kokemuksia, mutta en jatka tästä enempää, sillä kukaan ei halua kuulla;-)

    Olen viime aikoina kiinnostunut kanelin, kardemumman ja inkiväärin terveysvaikutuksista.

    VastaaPoista
  2. Äitini viljeli persiljaa ja käytti sitä virtsatietulehdukseen. Hänellä se vaivasi aika usein, mutta sai rauhoittumaan kun keitti kattilallisen vettä ja laittoi runsaasti pakastettua persiljaa keitinveteen ja haudutuksen jälkeen joi sen illan mittaan.

    Minä en ole käyttänyt yrttejä kuin mausteena.

    VastaaPoista
  3. Voi, kun olisi meilläkin tällä pässä tuolaisia yrttejä. Minulla on kansa maha aika huono tarttesin tosi hyviä yrttejä, että saisin rauhottuun. On kokeita otettu ja tutkittu lääkärit sanoivat, että ärtyneensuolen oireyhtymä. Nyt on peruna ja makarooni jätetty pois ruoka valiosta ja kohta testataa kestääkö riisiä. Olen syönyt paljon kasviksia+lihaa, kalaa tai makaraa, mutta niihinkin kyllästyy pitemmän pälle. En käytä mitään yrttejä tuo persilija kuulosti hyvältä ohjeelta taidan kokeilla. Nukkekoti Jie

    VastaaPoista
  4. Minun vatsani kestaa vaikka mita, joten ei ole ollut tarvetta hoitoihin. Fenkolia kylla tiedan kaytettavan taalla, ainakin vauvojen ilmavaivoihin.

    VastaaPoista
  5. Heippa pikku yrttimummeli!
    Ihan olet kuin isoäitisi. Hänkin aina keräsi kaikenlaista kuivattavaa luonnosta ja haudutteli niistä teetä. Sinä kuljit mummon perässä ja taisit säilöä kaiken takaraivoon.
    Ä

    VastaaPoista
  6. Onpas mielenkiintoisia yrtteja. Vain fenkolin tunnen noista.Luotan enemmàn luonnon 'apteekkiin' kuin tehtaiden keinotekoisiin kapseleihin. Fenkoli tosiaan rauhoittaa vatsaa. Aloe ihoa. Mausteyrtit (salvia, rosmariini, timjami, basilika ...) paitsi maustavat ruokaa, auttavat moneen (mahdolliseen) vaivaan ennalta. Muita yrttejà en tartte, toistaiseksi. Flunssat torjun aamuisella sitruunan ja appelsiinin mehuilla, sekà kefiirilasisella.

    VastaaPoista
  7. Kerran Chilessä ollessa pitkään jatkuneet selittämättömät vatsavaivat katosivat heti kamomilla-fenkolin siemen -teetä nautittuani. Sen jälkeen olen tuohon ainakin uskonut täysillä.

    Muuten minulla ei oikeastaan ole vaivoja; päänsärkyä, vatsavaivoja, unettomuutta, joihin suuri osa yrteistä auttaa. Ja saisin kyllä olla tosi sairas ennenkuin käyttäisin boldoa... ;)

    Jostain olen saanut sellaisen käsityksen, että poleo olisi "puolanminttu" en muista mistä näin luin. Jos niin on niin sitähän voisi saada Suomestakin! Voi, poleota on niin ikävä!

    Entä tiedätkö sinä tai miehesi sellaisen kuin "nitre", oletteko käyttäneet?

    Ihana postaus jälleen Mia! Hyvää syksyä sinne! Ollaan vähän suunniteltu että tultaisi ensi jouluksi ja uudeksi vuodeksi Chileen! :)

    VastaaPoista
  8. Minulla taitaa olla samanmoinen vatsa kuin sinulla...se on jatkuvasti kipeänä, ja jos haluaa pitää kivut, pahoinvoinnit ja turvotukset poissa, saa elää suunnilleen vain kaurapuurolla.

    Teetä en sinänsä paljoakaan käytä, joskus vihreää teetä. Juon kuumaa vettä hunajan ja raastetun inkiväärin kanssa. Inkiväärinkin pitäisi juuri auttaa pahoinvointiin ja edistää ruuansulatukseen, auttaa myös nivelvaivoihin.

    Tuo fenkoli kuulostaa houkuttelevalle, taidankin kokeilla sitä kanssa. Fenkolia kun saa täältäkin kaupasta tuoreena.

    Ja yrteistä, ne ovat ihania, joskus ostan niitä ihan vain tuoksun takia. Ja käytän niitä paljonkin ruuanlaitossa. Kesällä kasvatan persiljaa, tilliä, timjamia, basilikaa, sitruunamelissaa ja muutamaa muutakin mielialan mukaan.

    VastaaPoista
  9. Vadelmanlehtitee on mielestäni ihan hyvää, auttaa naistenvaivoista johtuviin kipuihin. Tai ainakin auttoi ennen vanhaan, nyt en onneksi ole tarvinnut pitkään aikaan.

    VastaaPoista
  10. Mielenkiintoista!
    Mulla vatsa on aika kestävä,joten en kauheasti tarvitse apua sen suhteen,mutta yrttejä käytän paljon ja juomiin myös.Fenkolia kasvatetaan täälläkin,ja kuten Anu tuolla mainitsi,teenä vauvoille ja muutenkin.Nuo muut mun pitää googlata ja katsoa mitä ne ovat,jos löytyis täältäkin-

    VastaaPoista
  11. Postaan ensi viikolla keittokirjan, joka perustuu terveydelliseen kokkaamiseen. Siinä oli yksi jännä resepti: iastettua sitruna-papaijakalaa. Tietoiskussa mainittiin, että papaija on hyvää vatsavaivossa ja se on kuulemma hyvin tiedossa oelva asia trooppisilla seuduilla.

    VastaaPoista
  12. Leena Lumi: Minullakin olisi hirvittäviä kertomuksia epämääräisistä pikkusairaaloista, suttuisista sairaanhoitajista, paperittomista ja saippuattomista vessoista jne....mutta en taida kertoa tämän enempää...tai ehkä joskus :) Sehän olisi karmaisevan kamalan mielenkiintoinen aihe. Minäkään en ole koskaan tullut merisairaaksi, mutta Chilen busseissa olen kärsinyt!


    Lezzie: Minä käytän tuohon vaivaan vain vahvaa karpalomehua, jos sitä on saatavilla. Onneksi en kuitenkaan ole tarvinnut vuosiin.

    Taina: Osaan kuvitella kärsimyksesi! Minä sain täällä salmonellan kuutisen vuotta sitten ja olin sen jälkeen vuoden kipeä! Vatsa ärtyi kaikesta. Oletko käynyt luontaistuotekaupassa kyselemässä, mitä heillä olisi? Minä muistan, että ostin jotain sellaista harmaanvalkoista paksua litkua, jota piti niellä lusikallinen aamuisin. Se auttoi. Pulloa piti säilyttää jääkaapissa. Harmi, kun en muista, mitä se oli.

    Anumorchy: Täälläkin käytetään vauvojen ilmavaivoihin...ja antaapa joku sitä koiranpennuillekin...;)

    Tuulispää: Tervetuloa sitten Peikkokukkulallekin! Olisi tosi kivaa, jos tulisitte! Kai teillä sitten on aikaa tulla tännekinpäin Chileä? En tiedä nitreä, täytyypä kysellä. Tuo mainitsemasi fenkolinsiemen-kamomilla-juoma täytyy myös etsiä!

    Keijukainen: Vatsani on nykyään onneksi paljon parempi! Nyt uskallan jo syödä jätskiä ja syödä joissain ravintoloissakin. Minä juon melkein vain vihreää teetä ja yrttejä täältä kukkulalta. Tummaa teetä juon vain harvoin. Inkivääriä minäkin otan pahoinvointiin. Siellä kaupasta saatava fenkoli on varmaan toista kuin tämä maustefenkoli täällä. On nimittäin kahta erilaista fenkolia. Se toinen on ruokaa ja tämä on yrtti.

    VastaaPoista
  13. Hei Chileen ja Suomeenkin. Tuohon hinojoon / maustefenkoliin tutustuin Kanarialla. Myös siellä sitä kasvaa luonnossa, tammi-helmikuussa kerätään. Siellä siitä tehdään erittäin hyvää soppaa, valkoisten papujen ja perunan kanssa. Minulla on pieni kasvimaa ja siellä olen kasvattanut parina kesänä maustefenkolia siemenistä ja sain keitettyä lähes yhtä hyvää soppaa kuin Kanarian heinistä. Se ei tietenkään kasva niin komeaksi eikä vahvanmakuiseksi kuin siellä vuoristossa, mutta paremman puutteessa kelpaa. Myös poleo on siellä tuttu ylämaiden kasvi ja käytetään vatsavaivoihin ja flunssaan.

    VastaaPoista