Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

lauantai 8. tammikuuta 2011

Saksalaisia herkkuja

Tonttireissullamme menimme Jumbon kautta, kuten jo ehdin teille kahdesti mainostaa. Ette te voi tajuta tätä, jos asutte Suomessa, mutta uskokaa tai älkää, tumman leivän ja lakritsin löytyminen kuumasta Chillanin kaupungin Jumbo-marketista sai suupielet korviin asti aika moneksi päiväksi! Ekan kerran viisi vuotta Chilessä asuttuani löysin lakritsia! Olen kyllä kuullut, että pääkaupungista sitä on helpompaa löytää, mutta silloin, kun minä olen siellä käynyt, ei lakritsia ikävä kyllä ole kaupoista löytynyt.

Muitakin herkkuja löytyi, joita meidän läheltä on turhaa etsiä: vaaleaa näkkileipää kahtakin laatua (oikeasta näkkäristä en pidä), korppuja, ja on kuvassa se lakritzpussikin :)

Chilen tummimmat leivät. Onhan noissakin ruisjauhoa alle 50%, mutta kelpaa paremman puutteessa. Muistan, että Suomessakin oli ihan saman makuista leipää, en vain muista sen nimeä. Viime kesänä, kun olin Suomessa melkein kaksi kuukautta, söin pelkästään ruisleipää! En kyllästynyt siihen ollenkaan! Silloin, kun asuin siellä, se ei ollut koskaan intohimoni ruokapöydässä :)
---
Jos sinä lukija olet ulkosuomalainen, kerropa mitä ruokia kaipaat eniten Suomesta ja mitä kaipaamiasi ruokia voit löytää joskus maastasi? Mistä löydät niitä?
---
Minä kaipaan eniten: salmiakkia, lakritsia, ruisleipää, turkulaisia pitsoja :D, Maraboun minttusuklaata, katkarapukimaraa Citymarketista, emmentaljuustoa, graavia lohta ja mätiä, silakoita...
---
Kaipaamistani herkuista kaverit joskus lähettävät salmiakkia ja lakritsia, nyt löysin lakritsia marketista. Lohta olen uskaltautunut graavamaan joitakin kertoja itse ja nyt, kun mahani on paljon parempi kuin ennen, olen ajatellut uskaltautua graavaamaan useammin. Lohen mätiä en ole täältä löytänyt. Turkulaisista pitsoista voin vain haaveilla. Katkarapukimaraa voisin tehdä itse, jos joskus muistaisin viedä kylmälaukun kauppaan, jotta voisin ostaa katkiksia. Ei ole koskaan tullut tehtyä. Tyhmä minä! Emmentaljuuston tyyppistä juustoa saa isosta marketista, mutta pieni pala maksaa niin paljon, että se on ihan tosi harvoin mukana ostoskärryssä. Silakoita ei ole, mutta cebiche auttaa hieman tuskaan. Tosin sitäkin olen syönyt vasta muutaman kerran Chilessä.
--
Oops, tulipa nälkä, taidanpa kääräistä iltapalaksi muutamat sushit. Ajattelin laittaa sisälle Suomesta tädin antamia kuivattuja kantarelleja ja torvisieniä! ...eli ei muuta ku riisin pesuun ja keittoon!

12 kommenttia:

  1. Mina kaipaan ihan kamalasti ruisleipaa taalla. Onhan taalla aika tummaakin ruisjauhoista leivottua leipaa, mutta se on ihan tavallista hiivaleipaa. taallakin saa noita saksalaisia ruisleipia, mutta olen jotenkin kyllastynyt makuun. olen leiponut itse ruisleipaa, mutta ruisjauho on taalla erilaista. Ainut pelastukseni tassa asiassa on, etta muutaman kerran vuodessa kay Ruotsista sukulaisia ja silloin saan Fazerin ruisleipaa, jota siella rajan takana myydaan.

    Salmiakkia taalta saa, mutta ei kaikkia ihania suomalaisia salmiakkeja kuitenkaan tietenkaan. Olen myos ihastunut Fazerin salmiakkisuklaaseen ja sitahan ei taalta saa tietenkaan. Jouluisin saa jotain Fazerin suklaita joistakin kaupoista.

    Aurajuusto on myos herkku, joka taalla puuttuu. Mikaan sinihomejuustoista, joita olen taalla ostanut, ei maistu Auralta. Ja olen todella ostanut kymmenia eri merkkeja.

    Mutta muuta... en oikeastaan kai kaipaa mitaan muuta. Kirjoitan uuden kommentin, jos tulee mieleen.

    VastaaPoista
  2. Mä löysin meidän supermarketista viikko sitten neljän viipaleen ruisleipäpaketin mikä maksoi euron verran. Jätin kuitenkin ostamatta koska meidän isossa perheessä ei neljällä viipaleella pitkälle pötkitä :D Pakkasessa on kaksi isoa pakettia suomen ruisleipiä joita paahdaan silloin tällöin iltapalalle mutta säästeliäästi :D

    Eniten kaipaan fazerin suklaata, irtokarkkeja ja reissumiesleipää. Saan niitä kuitenkin vähintään kahden kuukauden välein eli mitään kamalaa puutostilaa ei pääse syntymään.

    Kaipaan välillä myös ihan käytännönsyistä puolivalmiita tai valmiita eineksiä joilla voisi kiireisinä päivinä nopeuttaa ja helpottaa ruoanlaittoa.

    Äitini oli juuri täällä lomalla. Toi meille ruisleipää ja vei suomeen mennessään itselleen meidän paikallista patonkia kun se on kuulemma niin paljon parempaa suomessa :D

    VastaaPoista
  3. Voi sitä onnen tunnetta, kun löytää ulkomailla kaupasta jotakin tuttua ja kauan kaivattua. :-)

    Kaipaan Intiassa erityisesti ruisleipää (siihen ei vaan voi kyllästyä!), Maraboun suklaata, kahvia, Weetabixeja, jogurtteja, juustoa, savukalaa ja viimeisenä mutta ei vähimpänä ihanan raikasta suomalaista hanavettä. Joskus tulee kaivattua muutakin, kuten makkaraa ja sinappia. Ruoanlaitossa kaipaan paljon pieniä juttuja, kuten fondeja ja liemikuutioita, tomaattipyreetä, maizenaa, currytahnoja jne.

    Tarkoittaisitko tuolla saman makuisella leivällä Realia? Sehän on aika samanoloista muutenkin kuin nuo löytämäsi ruisleivät? Kiinnostaa muuten tietää, olivatko nuo ruisleivät kalliitakin siellä päin? Hyderabadistakin (=Intiassa) saa noita samoja leipiä (Q-Martista, jossa myydään aika paljon muitakin länsimaisia tuotteita), mutta en raaski ostaa niitä, koska yhdellä paketilla on hintaa 6 euroa. Mitä rosvousta! Samalla hinnalla saisi 15 pakettia paikallista vaaleaa leipää, josta ei tiedä, onko se leipää vai pullaa, kun se on niin makeaa.

    Weetabixejakin olen nähnyt jossakin myytävän (en kyllä enää pitkään aikaan), mutta nekin olivat ihan törkykalliita. Yleensäkin kaikki tuontitavara on Intiassa todella kallista. Jogurtteja ja juustoa saa toki Intiastakin, mutta ei niistä voi edes puhua samana päivänä kuin suomalaisista vastaavista. Kerran erehdyin makkarantuskissani ostamaan lihatiskillä jotain "bratwursteja", mutta ne haisivat ihan navetalle, kun avasin kotona paketin. Makkarantuska hävisi aika äkkiä. :-D

    VastaaPoista
  4. Kiva että löytyivät nuo tuotteet Jumbosta,ei ihme,että olit tyytyväinen!
    Täällä on ruokapuoli niin kattava ja hyvä,että kauheasti ei kaipaa Suomesta juttuja:täältä saa Finncrispin näkkäriä,sekä hapankorppuja että pyöreitä näkkäreitä,joita aina ostan,lakua saa ja Fasun suklaata,tosin ennen sitä löytyi helpommin,nyt vähän vaikeampaa. Graavilohta teen silloin tällöin,mutta koska se on niin kallista niin todellakin vain joskus. Ruisleipääkin olen kotona tehnyt itse,joten jos sen puute tuntuu,niin leiväntekoon vaan.Saako teillä ruisjauhoja?`Venäläisten kaupoista voi noiden lisäksi vielä löytyä Viola-juustoa,Turunmaa-juustoa ja suomalaista voita.Ai niin suomalaisia sokerikuutioitakin on ja jotain erikoissuolaa,mutta en niitä ostele.

    VastaaPoista
  5. Olen jo palannut takaisin Suomeen Kiinasta ja täytyy antaa suuri tunnustus kiinalaiselle keittiölle. En kaivannut matkalla kuin salmiakkia ja sitäkin sain satunnaisesti, joten elämä oli vaivatonta.

    Yllättäen suurempi ongelma onkin se, että Suomessa ei ole mahdollista saada tarvittavia raaka-aineita, aidoista kiinalaisista ruuista puhumattakaan. Kiinalaiset ravintolat ovat Helsingissäkin kalpeita varjoja siitä, mihin esikuvat suuressa maassa pystyvät. Dong Pei Hu pääsee lähelle... samoin Mandarin Court.

    VastaaPoista
  6. Salmiakkia etupaassa. Sita tilaan silloin talloin Suomikaupasta. Montaa muuta tuotetta taalla saakin, kuten Yaelian tuolla jo kertoi.

    VastaaPoista
  7. "Tonttireissulla menimme Jumbon kautta"...hieraisin silmiäni...ahhhh....oletteko tulleet Suomeen ja Vantaan Jumboon = (iso kauppakeskus) ostoksille:)Sitten luin kyllä loppuun asti kaipuusta erillaisiin ruokiin mitä ei maailmalla saa.
    Täällä asuessa ei tule mietittyä, jos ei saisikaan mieliruokia silloin kun haluaa.
    Tuo leipä minkä suomalaista nimeä et muista, näyttää kyllä Fazerin Real-leivältä.

    VastaaPoista
  8. Tuula: Olet onnekas, kun asut kuitenkin melko lähellä Suomea, niin pääset helpommin käsiksi suomalaisiin herkkuihin - vaikkakin Ruotsin kautta :) Teillä siellä on ihania katkarapuja ja lohta ainakin. Aurajuuston kaltainen juusto täältäkin puuttuu. Sinihomejuustoja on vain yhtä tai kahta laatua.

    Mizyena: Chileen ei saa tuoda ruisleipää, joten en voisi tuoda pakastimeenkaan. Oletpa onnenmyyrä, kun saat herkkuja kahden kuukauden välein! (Olen täällä vähän vihreänä.) Puolivalmiita ja valmiita eineksiä täällä saa isojen kaupunkien isoista marketeista, mutta meidän lähellämme ei ole juuri mitään.

    Hippu: Hassua ajatella, että kaipaat INTIASSA CURRYtahnoja :o Täällä nuo leivät maksoivat noin 3 euroa/paketti ja on hieman yli kaksi kertaa kalliimpaa kuin tavallinen chileläinen "pullaleipä". Minäkin kaipaan juustoja. Ekana vuonna kaipasin tomaattipyreetä, mutta sitten totuin korvaamaan sen muilla tomaattisoseilla, enkä enää kaipaa sitä.

    Yaelian: En ole koskaan löytänyt ruisjauhoja, mutta nyt yksi suomalainen kaveri löysi vahingossa jostain pikkuliikkeestä. Eli toivoa on :) En kyllä ole koskaan leiponut ruisleipää, onkohan se vaikeaa?

    Jake: Minulle kelpaa kiinalaiset ravintolat Suomessa, USA:ssa ja Chilessäkin ;) En osaa uneksiakaan, miten herkkua ruoka on sitten itse Kiinassa! New Yorkin China Townissa söimme usein ravintoloissa. China Townistahan saa ostaa kaduilta ja ravintoloista mitä mielikuvituksellisimpia ruokia ja ravintolan pitäjät ovat kaikki kiinalaisia. Se on ehkä kiinalaisin paikka, jossa olen syönyt. Tykkään tosi paljon kiinalaisesta!

    amumorchy: Salmiakkia minäkin kaipaan AINA!

    Piitis: Taitaa tosiaan olla Realia!

    VastaaPoista
  9. Ma kaipaan englannissa perunasipulisekoitusta, vainamoisen palttoonnappeja, pantterikarkkeja ja valion raejuustoa. Mieheni (ranskalainen) kaipaa lihatiskeilla valmiina myytavaa,kuumaa, grillikylkea. Tervetuloa tutustumaan munkin blogeihin!

    VastaaPoista
  10. jumbo on yleensäkin hyvä veto, sieltä ostin jotain "salmiakkilakritsia" aina santiagossa! niillä on vielä syksyisin jotku saksaviikot, tai oli ainakin 2010, niin sen jälkeen oli hyvät varastot karkkeja joita kukaan muu ei halunnut ostaa... :D

    VastaaPoista
  11. Mita herkkuja oot loytanyt Mia! Taalla kaivataan salmiakkia, Fazerin suklaata, hyvia hedelmakarkkeja, irtokarkkeja ylipaataankiin, ruisleipaa, homejuustoa, brieta, camembertia, maustettuja tuorejuustoja, ylipaataan hyvia juustoja, Tartexia, joitakin eineksia, hyvia jogurtteja jne. jne. jne. :) Meillakaan ei ole mitaan saannollista tuontia Suomesta (niin kuin vaikka mizyénalla - oon tosi kade!) ja vikat suomisuklaat on melkein huvenneet jaakaapista... :)

    VastaaPoista
  12. Kaipaan Suomesta raejuustoa, viiliä ja piimää. Täällä (USA) saa kyllä raejuustoa ja piimää, mutta ei niin hyvää kuin Suomessa. Täällä saa myös suomalaista juustoa, Oltermannia ja hapankorppujakin löytyy ja Ikeasta näkkäriä. Yksi leipomo tekee suomalaista ruisleipää, sitä ostan joskus jos en jaksa itse leipoa.

    Ruisleivän leipominen on oikeastaan helppoa, mutta viime aikoina leivän paistamisen kanssa on ollut hankaluuksia, enkä ole viitsinyt leipoa kahteen kuukauteen. New Yorkissa on suomalainen ruisleipäleipomo, tilasin sieltä leipää kokeeksi. Ihan jees, mutta ei voita itse tehtyä.

    Lohen graavaaminen on helppoa, sitä teen hyvin usein, aina kun saan takuutuoretta lohta. Pelkällä ruisleivällä ja lohellakin elää muutaman päivän :).

    Salmiakkia en kaipaa ollenkaan, taisin syödä lapsena sitä ihan tarpeeksi :).

    terveiset USAsta

    VastaaPoista