Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

perjantai 21. lokakuuta 2011

Lippu

Chileen tuli muutama viikko sitten uusi laki: nyt on luvallista pitää Chilen lippua tangossa joka päivä ympäri vuoden. Me kauheat rikolliset olimme niin tehneet jo ennen lakiakin. Mieheni on aina ollut sitä mieltä, että Chilessä pitäisi olla sama laki kuin USA:ssa, eli että lippua saisi aina pitää salossa. No nyt niin on.


Meillä on ollut pieni Suomen lippukin salossa, mutta myrskyt ja tuulet riepottelivat sen niin risaiseksi, ettei sitä enää kehtaa pitää. Toin Suomesta myös pitkän sinivalkoisen isännänviirin, muttei meillä ole riittävän korkeaa tankoa sille.Suihkukausi mäntyjen alla on taas alkanut aurinkoisilla ilmoilla! Aurinko lämmittää mustan vesiletkun sisällä olevan veden ja voi taas pestä hiukset ulkona! Ihanaa. Kun palasin talolle suihkusta, näin Chilen lipun liehuvan tangossa. Yhtäkkiä mieleeni tuli, että pidän Chilen lipusta. En ollut ennen asiaa ajatellutkaan. Chilen lipusta voisi ihan hyvin tehdä sellaisia Lexingtonin tai Gantin tyylisiä lipputuotteita. Voisi tehdä tyynyliinoja, sohvatyynyjä, neulepuseroita, joissa Chilen lippu jne. Chilen lipussa on samat väritkin kuin Yhdysvaltain ja Yhdistyneen kuningaskunnan lipuissa. Ja tähtikin on.
Chilen lippu tunnetaan myös nimellä La estrella solitaria. Se hyväksyttiin maan lipuksi 18. lokakuuta 1811. Lipun vasemmassa yläkulmassa on sinisellä pohjalla valkoinen tähti. Tähti johdattaa Chilen edistykseen ja kunniaan. Se kuvaa myös tasavallan yhtenäisyyttä. Sininen kuvaa kirkasta taivasta ja Tyyntämerta. Valkoinen vaakaraita kuvaa Andien lunta, punainen vapauden puolesta vuodatettua verta.

Aloin sitten miettiä enemmänkin lippuja. Toki maailman kaunein lippu on oman maan lippu. Se, jonka on nähnyt lapsesta asti hulmuavan sinistä taivasta vasten. Se, jonka mittasuhteita opiskelimme partiossa neljä-kolme-seitsemän -laululla. Minulle tuli mieleeni, että onneksi saan nytkin asua maassa, jonka lippu näyttää omiin silmiini kauniilta. Onneksi siinä ei ole vihreää, mustaa eikä keltaista. Mielestäni ne ovat rumimmat värit lipuissa. Aloin miettiä muutenkin lippujen värejä. Onkohan olemassa jotain yleismaailmallisia sääntöjä, ettei esimerkiksi vaaleanpunaista saa laittaa lippuun? Eikö olisi aika makea valtionlippu sellainen, että vaaleanpunaisella pohjalla olisi mintunvihreä tähti ...tai muffinssi ;DMietin, onkohan koko maailmassa olemassa pastellivärisiä valtion lippuja? Tuli mieleeni Argentiina. Siinähän on vaaleansinistä, valkoista ja keltaista. Netistä sitten löytyivät kaikki liput ja on vaaleansinistä Argentiinan lisäksi monella muullakin maalla.Kay katsomassa maailman liput täältä.Minusta kauneimmat liput (esteettisesti, miettimättä lainkaan symboliikkaa!) on seuraavilla valtioilla: Sveitsi, Kanada, Japani, Georgia, Israel, Kiina, Liberia, Mikronesia, San Marino, Somalia, Turkki ja Yhdysvallat. (Kolme ensimmäistä ovat olleet suosikkejani niin kauan kuin muistan.)Mauritanian ja Pakistanin liput olisivat kauniita, jos pohja olisi muu kuin vihreä. Tähti ja kuunsirppi näyttävät vaikuttavan minuun.Onhan siellä muitakin tosi hienoja lippuja, kuten vaikka Bahrain, Bhutan, Makedonia, Malesia, Monte Negro, Panama....Rumia lippuja siellä on vaikka kuinka paljon, mutten viitsi mainita niitä, ettei kenellekään tule paha mieli. Vaikkei kenellekään pitäisi tulla paha mieli yhden ihmisen mielipiteestä, mutta monet loukkaantuvat niin helposti milloin mistäkin. Sanonpa vaan, että jos lipussa on mustaa, vihreää tai keltaista ja varsinkin niiden yhdistelmiä, niin eivät pääse minun suosiooni.Tiedättekö muuten, että kaikki maailman liput ovat suorakaiteen muotoisia, paitsi Nepalin kahdesta kolmiosta muodostunut lippu?

5 kommenttia:

 1. MInä olen aina tykännyt Iso-Britannian lipusta. Se on ehdottomasti kaunein kaikista. Suomen lippua olen pitänyt tylsänä, se ei koskaan ole herättänyt minussa mitään ihastuksen tunteita.

  VastaaPoista
 2. Paitsi nyt kun katson tuota sivua kaikista lipuista, huomaan, ettei se olekaan Iso-Britannian, vaan YHDISTYNEEN KUNINGASKUNNAN lippu. :-)


  Myös Sveitsin lipusta olen aina pitänyt - symmetrian ystävä kun olen.

  VastaaPoista
 3. Ihana maisema. Kyllä suomen lippu on aina se kaunein, olenhan suomalainen:)

  VastaaPoista
 4. Minusta kanssa Suomen lippu on se kaunein, mutta pidän myös Ahvenanmaan lipusta. Sitä ei kuitenkaan ollut tuossa lippujen joukossa, joten etsin sen googlest. Ålandin lippuhan on samanlainen kuin Ruotsin lippu, sinisellä pohjalla keltainen risti, mutta Ålandin lipussa siihen on lisätty keltaisen ristin keskelle vielä punainen risti. Minusta tosi kaunis.

  VastaaPoista
 5. Nyt tuli mieleen kun luin kirjoituksesi että teidän lippuhan on melkein kuin meidän Lone Star State of Texas. Vain tuo tähden sininen palkki menee Teksasin lipussa suoraan alas.

  Itse tykkään yhä enemmmän Meksikon lipusta juuri siksi kun se on niin värikäs. Siinä on kaikki ne värit joita näkee meksikolaisuudessa - vihreä, valkoinen ja punainen. Meksiko Cityn Zocalo-aukion jättilippu, el grito ja mariachit, johan siinä tälle suomi-tytöllekin tulee tippa linssiin vaikka ei haluaisikaan. Se vain tulee jostain syvältä!
  Nämä asiat ovat tunnejuttuja joissa ihmiset ja yhteisöllisyys merkitsee paljon. Lippuhan on yhteisölle kuuluva symboli. Tuskin sitä lippuaan itse yksinään jossakin korpimaassa viitsii heilutella. Kyllä siihen aina tarvitsee kaverin. Ihan sen lipun nostopuuhissakin on apu tarpeen.

  VastaaPoista