Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

tiistai 13. heinäkuuta 2010

Puutarhakaari tunnissa

Mieheni päätti tehdä puutarhakaaren. Meillä on talon edessä betonilattia, josta törröttää rautakepit tulevia kuistin rakenteita varten. Hän mietti, miten saisi niihin keppeihin kiinnitettyä jonkinlaisen kaaren helposti ja halvasti.

Materiaaleja kaareen: vanhaa metalliputkea ja mustaa muoviletkua.
---
Meillä on "flor de pluma" eli sinisade, jonka tahdomme siirtää talon eteen kasvamaan kuistin pylväitä ja kattoa pitkin. Nyt on talvi ja istutusaika, mutta kuistia meillä ei vielä ole. Istutusta ei kuitenkaan voi jättää kesään, sillä kasvi kuolisi kuumuuteen ja kuivuuteen, jolleivät sen juuret ole jo sopeutuneet uuteen paikkaan. Mikä siis avuksi?Oranssin muoviputken kanssa suunnittelimme kaarta.

---
Sähkömiehet jättivät meille paljon oranssia muoviputkea, josta saisi väännettyä kaaren. Mieheni ei kuitenkaan ollut tyytyväinen siihen ideaan. Sitten hän löysi vanhaa metalliputkea ja ohutta sekä paksua muoviletkua. Niistä saisi puutarhakaari valmistua.


Tässä kuvassa on jo pystyssä metalliputki, jonka päälle siis laitoimme ohuen muoviletkun, jonka päälle paksumman muoviletkun.
---

Ensin mieheni laittoi sen rautakepin ympärille muoviletkusta leikattua suiroa pitämään metalliputken tiiviisti paikallaan. Sitten hän työnsi metalliputken muovipäällystettyyn metallikeppiin. Metalliputken päälle hän laittoi ohutta muoviletkua kaaren kumpaankin päähän muodostaen jo kaaren mutta niin, että kaari on ylhäältä keskeltä "poikki". Tämän jälkeen hän laittoi paksun muoviletkun ohuen päälle muodostaen kokonaisen kaaren.

Tässä törröttää ohut muoviletku ja paksumpi makaa siinä vieressä.

Säkkikankaasta leikkasimme suikaleita, joilla päällystimme muoviletkun.

Lopuksi vielä leikkasimme säkkikankaasta suikaleita, jotka kieputimme kaaren ympärille ja rautalankaa päälle. Talon rännistä meinaamme laittaa vielä siimalla kaaren kiinni niin, ettei se taivu tuulessa ja kasvin painon alla.

Tässä alkaa kaaren päällystys.

Työvälineitä


Kaari päällystetty!


Mieheni hääräilee kaaren kimpussa.


Säkkikangas maastoutuu paremmin luontoon kuin musta muoviletku.


Eihän tämä mikään silmänilo tällaisena ole, mutta tarkoitus onkin, että kasvit peittävät sen pian. Huomenna istutamme kaaren kumpaankin tyveen yhden sinisateen. Syyskuussa niihin tulee lehdet ja sitten myöhemmin upeat siniset kukat! Näytänpä teille sitten, miltä kaari näyttää, kun se on lehtien tai kukkien peitossa!


Kun kuisti joskus valmistuu, kaari lähtee tuosta pois, mutta ehkä se löytää muualta toisen paikan.

Ihana talvinen sinitaivas


Laaduntarkastajat tyytyväisiä työhön?

Ehkä tekin voitte soveltaen käyttää tätä ideaa puutarhassanne?
---
P.S. Chilessä Aysenissa on -15 astetta pakkasta ja kolme metriä lunta! Me täällä keskemmällä Chileä nautimme kylmistä mutta aurinkoisista päivistä:)

7 kommenttia:

 1. Jaa-a, en tiedä, varsinkin tuo oikeanpuoleinen laaduntarkastaja näyttää aika epäilevältä!

  VastaaPoista
 2. Mukava idea ja laaduntarkastajat saivat minut hymyilemaan. Ihania tyyppeja, voisivat tulla meillekin tarkastamaan ihan mita vaan.

  VastaaPoista
 3. Olettepa taitavia ja idearikkaita molemmat! Laaduntarkastajat on varmaan lahjottavissakin, jos ei muuten työ läpäise :)

  Meillä täällä eteläisessä Suomessa + 28 ja tukalaa!!!(...ja yötyöläisen pitäisi päivällä nukkua)

  -arja-

  VastaaPoista
 4. ii: Hih:D

  Tuula: Kiitos!

  Arja: Joo, nämä laaduntarkastajat ovat lahjottavissa maksamakkaralla mennen tullen;D

  VastaaPoista
 5. Hieno idea,hyvä lopputulos.Ja sulla on kyllä aika hyvät laaduntarkkailijat;D

  VastaaPoista
 6. Mia, tuohan on upea. Meillä on kaupoissa kaaria joka makuun ja lähtöön, joten en tiedä kenekään nähneen noin paljon vaivaa, eikä tuota kaikki osaisikaan.

  Miten harmi, että se täytyy myöhemmin siirtää pois...,mutta sillähän on silloin jo isot ja vahvat juuristot, joten saanee arvoisensa paikan tai se 'pontataan' siihen kuistiin tavalla tai toisella.

  Lumimies sanoo aina, että kun en tiedä, mistä puhun, alan puhua ponttaamisesta;-)

  Oi, teillä on ihanan kylmää! Tänne kuolee...ainakin minä, vaikka elinikäodotteeni onkin 99.9 vuotta.

  Sinisade...minulla on himmeä aavistus siitä. Olen katsos köynnöshullu.

  VastaaPoista
 7. Leena Lumi: Köynnöstä ei siirretä tuosta pois, vaan kuisti rakennetaan samaan paikkaan ja kasvit jäävät paikoilleen. Vain oksat sitten ohjataan kui´stin pylväisiin.

  Ei tuo kaari kyllä mitenkään upea ole, mutta sitten se on upa, kun sen on sinisateen (wisteria) peitossa! Laitan kuvia joidenkin kuukausien pääästä.

  Ajatella, että siellä on niin paljon erilaisia kaaria, ettei kenekään tarvitse tehdä itse! Täällä ei ole mitään!

  Luin jostain blogista, että "sitten kun loppuu rahat, alkaa mielikuvitus"... minä voin yhtyä tuohon ja lisäksi sanoa:" Sitten kun loppuu valikoimat, alkaa mielikuvitus!"

  Missä olet tuon elinikäodotteesi tehnyt? Minäkin tahdon tietää omani!

  VastaaPoista