Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Cochayuyocochayuyocochayuyooooooo!

Yumbelin pikkukaupungissa asuu lyhyt nainen, jolla on pitkä letti niskassaan. Nainen on ehkä 50-60 -vuotias, hän ei koskaan hymyile, ja hän käyttää aina hametta. Hänestä tulee vähän mieleen sellainen pieni vanttera perulainen nainen, mutta kyllä tämä ihan chileläinen piirteiden perusteella kuitenkin on. Naisella on melkoiset keuhkot. Hän myy työkseen cochayuyoa. Nainen vetää perässää pieniä kärryjä, jossa cochayuyo-kimput ovat. Hän kulkee pitkin katuja ja huutaa: "Cohcayuyocochayuyocochayuyooooo!" Jopa lyseon äänentoistolaitteet jäävät kakkoseksi, kun cochayuyo-nainen kulkee lyseon ohi silloin, kun siellä on jotkut bileet menossa.

Cochayuyo on makkaramaista merilevää. Se säilyy kuivattuna vaikka miten pitkään, se on helppo varastoida kotona ruokakomeroon, se on kevyttä kantaa kotiin, se on hyvin edullista ja ravitsevaa. Yläkuvassa oleva cochayuyo-kimppu maksoi 250 pesoa, eli noin 40 senttiä euroissa. Ostamme aina noita kimppuja, mutta joskus tulee ostettua marketista cochayuyo-pusseja, jotka ovat hyvin paljon kalliimpia. Niissä cochayuyo on jo paloiteltu ja ne EHKÄ on kerätty puhtaammilta vesiltä, mutta en minä menisi takuuseen siitä. Cochayuyo-pussi maksaa 900 pesoa, eli 1,40 euroa. Yhdessä pussissa on paljon vähemmän cochayuyoa kuin yhdessä kimpussa.


Chileläiset eivät pääsääntöisesti kuulemma pidä cochayuyosta kovin paljon. Ehkä se mielletään "köyhien ruuaksi", koska se on halpaa. Minä ja mieheni pidämme siitä paljon ja se toimiikin hyvin "korvikkeena", kun emme saa usein tuoretta ultea ja luchea, jotka myös ovat merilevää.

Yön yli liotettua cochayuyoa
---
Chileläisillä on salaisuus siihen, miten lapsien hampaat eivät väänny väärään asentoon kuten tuttia imiessä! Chileläiset äidit antavat lapsen imeskeltäväksi cochayuyoa! Rakenne on hyvin tuttimainen, jos sitä ei ole liotettu kovin pitkään.


Pesty ja paloiteltu cochayuyo
---
Minä pidän eniten cochayuyosta muussiin sekoitettuna ja salaattina. Liotan mieluiten cochayuyoa yön yli, jotta se tulee pehmeäksi, eikä jää sitkeäksi tai kovaksi. Tämän jälkeen cochayuyo pestään hyvin, jotta siitä saadaan kaikki maantien pölyt tai rannan hiekat pois. Liottamisen jälkeen se myös on limaista. Pesen hyvin limamaisuuden levästä ja sitten pilkon sen paloiksi. Tämän jälkeen cochayuyoa voi jo syödä, mutta minä keitän tai paistan sen aina varmuudeksi.


Cochayuyon rakenne sisältä

Paistan ensin pannulla sipulit, sitten lisään pilkotut cochayuyot. Paistan niitä kymmenisen minuuttia ja maustan ne milloin mitenkin. Tykkään laittaa soijakastiketta. Teen perunamuussin jauheesta, sillä se valmistuu nopeammin ja täällä on ihmeen hyviä perunamuussijauheita toisin kuin Suomessa (tai ainakaan minä en koskaan löytänyt yhtään hyvää pussimuussia). Jos tästä tahtoisi oikein superherkkua, niin tekisin oikeista perunoista muussin. Kun sekä cochayuyot ovat paistuneet ja muussi valmis, sekoitan cochayuyot ja tuoreet korianterit muussiin. Tästä on tullut meidän arkiruoka, sillä se on nopea valmistaa ja herkullista!


Muussicochayuyo

Toinen herkkuni on cochayuyo-salaatti. Liotuksen, pesun ja pilkonnan jälkeen keitän cochayuyoja vedessä. Siitä tulee mielenkiintoinen haju, jota en voi väittää hyväksi. Ikkunat on hyvä pitää auki ;) Noin 5-10 minuutin keittämisen jälkeen laitan cochayuyot lävikköön ja säästän veden sekoitettavaksi koirien nappuloihin. Annan cochayuyojen jäähtyä. Kun ne ovat kylmenneet, sekoitan joukkoon sitruunan mehun, pestyä sipulisilppua, tuoretta korianteria ja suolaa.
---
Tahtoisiko joku tulla meille lounaalle maistelemaan cochayuyoa?

8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista. Maistuuko se kalalle vai mille?

  VastaaPoista
 2. Onpas jännä merilevä tuo cochayuyo.Käytän paljon merilevää,mutta tuollaista en ole nähnyt.Nyt tekee mieli....

  VastaaPoista
 3. Si si,tulisin heti lounaalle maistelemaan cochayuyoa...;D

  VastaaPoista
 4. Minä haluan myös ehdottomasti tulla kylään maistelemaan! En ole tällaisesta koskaan kuullutkaan. Olis varmaan terveellistä tällaiselle kasvissyöjälle.

  VastaaPoista
 5. Hei! Mitä tarkoittaa pestyä sipulisilppua ? Kyselee Seija

  VastaaPoista
 6. Ilman muuta maistaisin!

  VastaaPoista
 7. Jarna: Ei maistu yhtään kalalle. Rakenne on vähän kuin sieniä söisi ja maku on mieto. Ei maistu samalle kuin vaikka nori. Ehkä eniten minulle tulee jokin mieto sieni mieleen maustakin. Vaikea kuvailla.

  Yaelian: Se on tosi hyvää, kun sen osaa valmistaa hyvin. Aluksi laitoin sitä vain soppaan, enkä tykännyt juuri ollenkaan. Nyt minulla on kauhea himo siihen ;)

  ii: Loistoruokaa kasvissyöjälle! Jos liikut täälläpäin, niin tervetuloa:)

  Seija: Chilessä pestään sipuli ennen laittoa salaattiin, jotta siitä saadaan pahin karvaus pois. Yleensä sipuli pestään lämpimällä vedellä. Kuumaa se ei saa olla tai maku muuttuu. Minä pesen joskus kylmälläkin, mutta silloin pitää pestä monta kertaa ja kaataa vesi pois moneen kertaan. Silppu siis huljutellaan sormilla vedessä.

  VastaaPoista
 8. näyttää vähän pastalle/makaroonille?:)

  VastaaPoista