Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

tiistai 29. maaliskuuta 2011

Hiljaa hyvää tulee...

Talommehan on ollut lähes valmiina jo yli vuoden, mutta kylpyhuonetta meillä ei ole vieläkään ollut. Ulkona mäntyjen alla olemme nauttineet suihkutteluista ja talvella on ollut vanhanaikaisia pesuvatipesuja. Sunnuntaina kuitenkin saimme vihdoin yhden maestron tänne ja hän laatoitti pikavauhdilla kylpyhuonettamme, kunnes laasti loppui! Rautakaupassa oli laskettu laastin tarve ihan pieleen. Taitavat nuo kaakelitkin loppua, ennen kuin koko kylppäri on laatoitettu. Mutta ei hätää, maestrolla on aikaa tulla seuraavan kerran meille vasta viikon päästä. Hän ehtii tehdä meille töitä vain päivän viikossa! Että hiljaa hyvää tulee...saammekohan kylpyhuoneen valmiiksi vuoden päästä?

---

Ikkunasta näkyy mökkiosa, jossa on keittiö ja työhuone.


Eihän näissä kuvissa paljon katsomista ole, mutta laitan kuitenkin. Valitsimme ihan tavalliset valkoiset seinälaatat ja valkoisen saumausaineen. Lattiassa on sama iso luonnonvaalea laatta kuin olohuoneessakin harmaalla saumausaineella. En tahtonut mitään kuvioita kaakeleihin, sillä jostain syystä kyllästyn kaakeleiden kuvioihin todella nopeasti. Ne kuitenkin ovat tosi suuritöiset ja kalliit vaihtaa. Päätin siis, että kylpyhuoneeseen tulee ihan tavalliset neutraalit laatat ja sitä yksilöllisyyttä ja värejä tulee sitten ihan muusta! Minulla on jo suuret suunnitelmat, jotka näytän sitten joskus, jos niistä tulee totta!

Oven peltisen WC-kyltin ostin Nauvosta Suomenreissullani. Täällä ei tuollaisia ole myynnissä.
---

Arvatkaapa, mikä minua ihmetyttää? Täällä ei käytetä minkäänlaisia kosteussulkuja kylpyhuonetta tehdessä. Kääks! Miltähän täällä näyttää 10 vuoden päästä? Vai kuivattaako Chilen pitkä kuuma kesä kaikki rakenteet niin, ettei täällä tarvitse huolehtia sellaisesta?


Minusta on ihanaa, että kylpyhuoneessa on kunnollinen ikkuna! Meillä ei ole mitään koneellista tuuletusta, joten ikkuna on senkin puolesta tarpeellinen. Naapureita ei ole lähimaillakaan, joten tahdoin ikkunaan tavallisen lasin, en mitään sumuista lasia, josta ei läpi näe.


Toivottavasti ensi viikonloppuna kylpyhuone edistyy taas vähän!

14 kommenttia:

 1. Kosteussulku olisi hyvä olla... En tiedä miten Chilessä mutta Kreikassa asuvan sisareni uudessa talossa tuli jo parissa vuodessa hometta pesuhuoneeseen :-(

  Ainakin kannattaa pyyhkiä tarkasti lastalla sekä seinät että lattia aina suihkuttamisen jälkeen. Ehkä sillä voi estää homeen muodostuksen.

  -Solja

  VastaaPoista
 2. No nythän on tietenkin jo myöhäistä itse levitellä kosteussulkuja, mutta seuraavaa taloa ajatellen vois olla järkevää. Myydäänkö siellä edes sulkumaalia?

  Ihailtavan suoraa laatoitusjälkeä! Haaveilen just, että olis varaa laatoituttaa eteisen ja keittiön lattiat. Vaan mahtaako sellaiseen saada täällä lupahelvetissä edes suostumusta taloyhtiöltä ja kuinkahan suurta rahaa se laatoittaja kaipaa...

  VastaaPoista
 3. Kosteussulku on tosiaankin hyvä olla.Asun vanhassa talossa,ja pidän esimerkiksi kostealla kaudella aina ikkunaa auki,samoin kylppärin kaappeja,ettei tulisi hometta. Uusissa taloissa täällä sitten taitaakin olla eri juttu.

  VastaaPoista
 4. Mä olisin antanut saman vinkin kuin Yaelian eli tuuleta tilaa paljon. Onko kylppäri sellaiseen ilmansuuntaan, että aurinko paistaa paljon? Sekin auttaa. Entäs tuleeko tilaan lämmitystä kylmille kuukausille?

  VastaaPoista
 5. Mä olisin antanut saman vinkin kuin Yaelian eli tuuleta tilaa paljon. Onko kylppäri sellaiseen ilmansuuntaan, että aurinko paistaa paljon? Sekin auttaa. Entäs tuleeko tilaan lämmitystä kylmille kuukausille?

  VastaaPoista
 6. Mieheni väittää, ettei Chilessä myydä kosteussulkua. Hän jopa väitti, ettei ole kuullutkaan mistään sudittavasta aineesta. Maestrot eivät myöskään tiedä mitään. Vaikea minun kuitenkin on tuota uskoa. Menen perjantaina isoon rakennuskauppaan ja kysyn, onko sellaista olemassa. Eihän tähän kylppääriin enää sellaista ehdi laittaa, mutta sitten olisi sen verran viisaampi, että seuraavaan kylppäriin sitten, kun sen aika joskus tulee. Kerron loppuviikosta, mitä rautakaupassa sanottiin.

  Kylppäriin paistaa vain aamulla aurinko. Lämmitystä ei tule, mutta kylppäri on olohuoneen vieressä, joten jos pitää ovea raollaan, niin lämpö takasta pääsee sinne. Täytyy sitten pitää paljon ikkunaa auki. Täällä onneksi talvikin on täynnä aurinkoisia päiviä!

  VastaaPoista
 7. Heh, ei taallakaan mitaan kosteussulkuja kayteta :D Olin aivan kauhuissani kun meidan kylppareita tehtiin ja kysyin meidan maestrolta eiko taalla ole tapana sellaisia laittaa. Mies totesi, etta Etela-Brasiliassa tyoskennellessaan oli sellaisesta kuullut mutta ei niita mihinkaan tarvita... Etta silleen... Karsivallisyytta maestron kanssa! :)

  VastaaPoista
 8. Jännityksellä odotan kylppärin valmistumista...

  VastaaPoista
 9. Ihana kylppäri tulossa, ikkuna on loistojuttu. Ihailtavaa kärsivällisyyttä sinussa, mutta kai sitä maan tavat vaatii.

  VastaaPoista
 10. Kävin ihailemassa blogiasi, katselemassa kuvia ja liityin lukijoihin. Koirasi ovat suloisia <3

  VastaaPoista
 11. Onko Chilessä taloja, jotka EIVÄT ole homeessa... Ehkä jossain vuorilla :)

  Väittäisin, että ei kannata pitää kylppärin ovea auki, ellei kylppäristä ole imua ulos siten, että olohuoneen kuiva ilma tulee kylppäriin ja menee sieltä ulos. Kosteista tiloista ei pitäisi ilman tulla olohuoneeseen päin... (näin varmaan tulee käymään jos lämmitätte puulla, se vetää paljon ilmaa).

  Mutta ulkonahan siellä ollaan kaiket päivät niin ehkä se ei haittaa, vaikka koko talo olis homeessa :D

  Niin ja rakennusasioissa muuten sellaisilta, jotka eivät asiasta tiedä yhtään mitään, saa aina eniten neuvoja, kuulemma! :D

  VastaaPoista
 12. Laattahan ei pidä kosteutta yhtään....sehän on vaan koristeellinen tekijä....semmoinen massa väriltään sininen suomessa on se joka pitää veden poissa rakentaista ja sitä levitellään ja annetaan kuivua useampi päivä. sitten nurkkiin pistetään vielä vahvikenauhat jotka sitten kovettuvat nurkkien kohdille ja vesi ei pääse rakenteisiin siitäkään.Teillä on hieman erinlaiset tavat rakentaa siellä mutta jos ette roiskuta kauheasti vettä seinille ja nurkkiin sitä vähemmän kosteus pääsee rakenteisiin ja vedätte lattian kuivaksi lastalla se auttaa ja ehottomasti tuuletus ulos päin , ei olohuoneeseen tai muuten sekin on kohta homeessa. Yleensä kosteusongelmat lähtevät lattiakaivosta päin leviämään joten kannattaa tehdä se erikoisen hyvin ja laittaa tiivisterenkaat siihen....

  VastaaPoista
 13. Solja: Joo, täytyy sitten miestäkin muistuttaa tuosta lastalla pyyhkimisestä. Se varmaan tosiaan auttaa.

  ii: Ei voi laittaa kosteussulkua, kun sitä ei ole saatavana :(

  Yaelian: Ei siis kannata pahemmin laittaa kaappeja kylppäriin, avohyllyjä vain.

  Mamae: Kärsivällisyyttä tosiaan tarvitaan! Maestro on jo kahdesti jättänyt tulematta sovittuina päivinä! Ja siis on tullut meille vain kerran ja silloinkin lähti puolen päivän jälkeen jo pois!

  Pirkko ja Olivieno: Kärsivällisyyttä tarvitaan, en tiedä, milloin tulee valmista. Nyt oli hanakin vääränlainen ja se täytyy käydä vaihtamassa.

  Riitta: Tervetuloa lukijaksi!

  Tuulispää: Minä en ole asunut koskaan Chilessä yhdessäkään homeisessa talossa tai asunnossa, eli on niitäkin! Olen kyllä vieraillut useasti homeisissa paikoissa...

  Ostin nyt tuulettimen, niin saadaan sitten imua ulospäinkin. Kiitti vinkistä!

  Anonyymi: Laatta ei siis pidä kosteutta?! En ole tiennytkään! Mitä hyötyä sitten on kosteutta hylkivistä saumoista, jos laatatkaan eivät pidä kosteutta? Meni siis rahat hukkaan :(

  Minä kyllä tiedän, mitä kosteussulku on ja miltä se näyttää, mutta kun muut täällä eivät tiedä. Selitin asiaa rakennustarvikekaupassa, mutta ei siellä ole kuultukaan sellaisesta, vaikka se on Chilen suurin ketju. Eli täytyy nyt pärjätä ilman, kuten 5 miljoonaa muutakin chileläistä plus kaikki ympäröivät maat....ja varmaan suurin osa maailmaa...

  Joo, aion tuulettaa hyvin ja se tuuletinkin varmaan auttaa asiaa. Kylppäriä voi lämmittääkin sitten vain silloin, kun se on varmasti kuiva, sillä ainoa lämmitys on olohuoneessa.

  Voi voi, en kyllä tiedä, miten lattiakaivo tiivistetään...täytyy kertoa miehelle, maestro ei kuitenkaan tiedä.

  VastaaPoista
 14. Piti siis sanoa: 15 miljoonaa chileläistä! (eikä 5 miljoonaa)

  VastaaPoista