Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

perjantai 18. maaliskuuta 2011

Meillä kävi tarkastaja!

Viime sunnuntaina saimme vieraan. Chilen Kennel Clubin tarkastaja tuli käymään. Santiagosta Kennel Clubista oli Choko Bon Bonin pedigree lähetetty lupausten mukaisesti Concepcionin tarkastajalle. Tällä oli asiaa muutenkin tänne meidän suuntaan, niin hän tarjoutui tuomaan paperin meille. Ikävä kyllä pentujen mikrosiruttamista ei voinut tehdä samaan syssyyn, sillä ne ovat vielä liian nuoria. Täytyy siis viedä pennut Conceen joidenkin viikkojen kuluttua.

Dianella muistuttaa tällä hetkellä eniten isäänsä.
---

Minä sanoin puhelimessa tarkastajalle, että tulisi sitten saman tien katsomaan meidän "kasvatuslaitoksemme", kun kuitenkin hänen täytyy se jossain vaiheessa tehdä. Hän totesi sen hyväksi ideaksi.

Kun tarkastaja näki chihujemme suuren ulkotarhan, jossa on metsää, kumpuja ja polkuja, tämä nojasi olkapäähäni ja sanoi":Mia, olen nii-iin kateellinen sinulle! Tämähän on oikea paratiisi!" Tarkastaja itse kasvattaa paria koirarotua ja hänellä on vain pieni pimeä kaupunkitakapiha käytössä. Tarkastajan mukana oli villakoirien kasvattaja ja myös tämä totesi, että tässä paikassa ei yksikään koira voi stressaantua. Minä ja mieheni tietenkin hyrisimme tyytyväisyydestä. Tiesimmehän me sen!Dianella on perheen llorona (=itkupilli)
---
Tarkastaja totesi kaiken olevan erittäin kunnossa. Hän katseli kriittisesti chihujamme ja kertoi oman mielipiteensä niiden heikkouksista ja vahvuuksista. Näytin ihanat pentumme Ewokin, Elmerin, Elviran, Daphnen, Dahlian ja Dianellan. "Dios los bendiga", sanoi tarkastaja. Sitten aloin valittaa siitä aiheesta, etten osaa päättää, minkä pennuista myisin, kun ne ovat kaikki niin ihania. Hän sanoi, ettei nartuista kannattaisi myydä yhtään, vaan pitää kaikki itsellä! Häh?

---

"Niin", sanoi tarkastaja, "teillä on niin älyttömän vähän chihuja, ettei tällaisella koiramäärällä voi kasvattaa niitä. Tarvitset ainakin 16 narttua lisää." Minä vähän kakistelin, että miten minä niin monta chihua voisin pitää. Hän ei ymmärtänyt lainkaan kysymystäni. "Teillähän on niin paljon tilaa ja kaikki mahdollisuudet suurentaa narttujen määrää." "Mutta miten minä ehdin antaa rakkautta niille kaikille ja kohdella niitä jokaista omana yksilönään?" minä ihmettelin. Tarkastaja kohautti olkiaan ja totesi, että niin pienellä chihumäärällä, joka meillä on, ei tee mitään, että rohkeasti vaan jättämään useampi pentu kotiin, jos ne ovat hyvälaatuisia.


"Hei, mitä se setä minusta sanoi?"

---
Onhan Suomessakin kasvattajia, joilla on todella paljon chihuja, mutta pääsääntöisesti siellä suositaan hyvin pienimuotoista kasvattamista ja chihut elävät perheen lemmikkeinä. Monella kasvattajalla Suomessa tuntuu olevan siinä viisi chihuahuaa, ellen ihan väärin ole asiaa ymmärtänyt;) Täällä kasvattajilla koirat ovat häkeissä, eivätkä läheskään kaikki todellakaan elä lemmikkeinä sisällä talossa. Tässä vähän aikaa sitten meillä kävi yksi nainen, joka tahtoisi todella mielellään ostaa nartun meiltä. Hän kertoi käyneensä useassa paikassa (myyvät rekisteröimättömiä chihuja), eikä YHDESSÄKÄÄN paikassa chihut eläneet, kuten meillä. Hän oli ihmeissään, ettei meillä edes haissut koira, vaikka niin monta chihua asuu sisätiloissa. Naisella itsellään on jo viisi chihuahuaa (rekisteröimättömiä ja hänen sanojensa mukaan "rumia") ja nyt hän tahtoisi satsata oikein kauniiseen yksilöön. Tosin vieläkin hän mieluummin hankkisi rekisteröimättömän, koska ne ovat edullisempia.
Daphne

---

Minä ihkuttelin tarkastajalle Ewokkia. Hän totesi Ewokin olevan niin hyvän näköinen kuin nyt kuukaudenikäinen chihu voi olla, mutta pyöritteli silmiään, kun sanoin, että ehkä jättäisin Ewokin meille ihan vain lemmikiksi. Chilessähän pk- ja lk-chihua ei saa risteyttää, joten Ewokista ei olisi poikakaveriksi yhdellekään nartullemme. Ewok vaan on niin ylisuloinen! Sillä on jo nyt selvästi persoonallisuutta! Se murisee, hyppelee kuin pingispallo, jonka jälkeen se kaatuu kyljelleen, kun ei osaa vielä hallita kehoaan. Se pienillä tassuillaan jo kutsuu leikkiin ja haluaa syliin! Se oli ensimmäinen pennuista, joka tahtoi ihmiskontaktia.

Sitten tarkastaja antoi minulle neuvon, joka kylläkään ei ollut minulle uusi:" Älä ala kasvattaa pitkäkarvaisia chihuja. Joudut lopulta syömään ne, sillä KUKAAN ei osta niitä. Pitkäkarvaisia chihuja luullaan Chilessä sekaroituiseksi koiraksi." Kuten huomaatte, tarkastaja on huumorimiehiä. Välillä minulla menee vähän yli hilseen, kun kaikki kielileikit eivät vielä avaudu.

Dahlia

---

Kirjoittelen postausta tässä sängylläni vinokaton alla, sillä alakerrassa ei taas vaihteeksi nettiyhteys toimi. Choko Bombis Bombis makaa karvaiset ketarat ojossa vaaleanpunaisessa paidassaan täysin tyytyväisenä tässä vieressäni mummon virkkaamalla tilkkupeitolla. Choko Bombis Bombis lähettää paljon terkkuja S:lle Lahteen ja minä lähetän paljon terkkuja kaikille teille, jotka satutte tämän postauksen lukemaan!

12 kommenttia:

 1. "Hei, mitä se setä minusta sanoi?" :)

  VastaaPoista
 2. Terkkuja täältä Oulusta auriko paistaa ihanasti. Iloista viikonloppua sinulle Miia. Toivoo: Nukkekoti JIe

  VastaaPoista
 3. Ihana postaus!!
  Koiravauveleiden tuoksuista arkea Peikkokkukkulalle :)

  VastaaPoista
 4. Siinäpä onkin Sinulle tarkastajasedän sanoissa pohdittavaa. Jos teillä tilaa ja aikaa riittää; mikäettei?

  VastaaPoista
 5. Aivan mielettömän suloisia! Kyllä mä ainakin mielelläni huolisin tänne Suomeen yhden Rompulle morsiammeksi.. :D

  VastaaPoista
 6. Hei!
  ihania koiranpentuja! <3
  eipä taida tyttären koirakuume hellittää kun noita kuvia kattelee. =)
  tätä blogia on mukava lukea kun kirjotat niin monenlaisista asioista. Ei vaan olla juuri kommentteja jätetty vaikka monesti täällä vieraillaan.
  T. Hanna ja Inka 11v

  VastaaPoista
 7. Niin ilahduttavaa on käydä lukaisemassa näitä ihanaisia chihuhauvavauvajuttuja <3 Kuten myös juttuja noista "isoista" chihuista. :)

  VastaaPoista
 8. Mia, ei noista voi luopua. Dahliakin on kuin suudelma♥

  Kukaan tuttavani ei ostaisi koiraa muuta kuin perheessä pidettynä. Eihän koira ole häkki-, tuotantoeläin. Tehdasmasita koirankavatusta vierotaan kovasti. Parhaalla ystävälläni on kennelnimi ja pari novascotialaista. Kun toinen narttu nyt sai pennut, hän vaati Helsingin seudulta olevat ostajat kaikki nähtäväksi ja hän myi vain omakotitlaoihin, joissa isot pihat. Lähdemme myös 'tarkastuskäynnille' ja kauppakirjoihin tuli ehto, että koiraa ei saa myydä eikä luovuttaa eteenpäin vaan ottaa tarvittaessa häeen yhteys.

  VastaaPoista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. ii: :)

  Taina: Terkut myös täältä aurinkoisesta loppukesästä!

  Marianne: Kiitos!

  Sirkku: Pohtimista tosiaankin riittää, kun kuitenkin tahdon, että jokainen saa elää hyvää lemmikin elämää ainutlaatuisena yksilönään.

  Ipsu: Tulepa hakemaan ;)

  Hanna ja Inka: Kiva, kun käytte lukemassa ja vielä mukavampaa, kun jätitte nyt viestinkin! Koirakuumeessa kannattaa olla riittävän kauan aikaa ja pohtia hyvin, mitä tahtoo, ettei tee hätiköityjä päätöksiä.

  Miku: Chihujuttuja tulee varmasti paaaaaljon lisää.

  Leena Lumi: Tiedän kyllä, miten eettisesti Suomessa kasvattajat pääsääntöisesti toimivat. Monet kasvattajat tekevät juuri tuolla tavalla kuin ystäväsi. Suomalaisilla kasvattajilla on yleisesti ottaen tiukat vaatimukset siitä, millaisiin perheisiin koiransa myyvät rodusta riippuen. Chilessä ei ole mitään tuollaista. Kasvattajilla on järkyttävä määrä koiria, eikä mitään Suomessa suosittua "pienimuotoista" kasvatustoimintaa harrasteta. Kasvattajia on Chilessä vähän ja he ovat aika ammattimaisia ja olen nähnyt, että koirat eivät heille ole paljon muuta kuin näyttelyesineitä ja pentukoneita :(

  Erikseen sitten ovat ihmiset, joilla on lemmikki tai pari ja sitten he antavat niiden astua milloin huvittaa ja pentuja tulee miten huvittaa....

  Minä ja mieheni luonnollisesti suosimme Suomen mallia. Emme tahtoisi paisuttaa koiramäärää sellaiseksi, etteivät ne enää mahdu kainaloihin iltaisin. Nyt vielä mies makaa toisella sohvalla puolet chihuista kainalossaan ja minä toisella sohvalla toinen puoli chihuja kainaloissani <3 ...ja hyvin tähän mahtuu vielä jokunen lisääkin!

  VastaaPoista
 11. Tuli kaksi kertaa sama, joten poistin toisen.

  VastaaPoista