Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

torstai 28. lokakuuta 2010

Käsimerkeistä ja pusuhuulista

Tänä aamuna olivat tämän postauksen keltaiset ruusut auenneet täyteen kukkaansa. Upeita! Tämän päivän aihe kuitenkaan ei ole ruusut, vaan käsimerkit, joita en ole täällä Chilessä vielä oppinut kaikkia tunnistamaan. Esimerkiksi kun mieheni on sen verran kaukana, ettei huutaminen ole järkevää tai kun hän yrittää ikkunan läpi esittää minulle jotakin asiaa, hän käyttää kaikenmoisia käsimerkkejä, joita katsellessani tunnen olevani sokea - yhtä vähän nimittäin tajuan niistä kuin sokea, mitä hän tarkoittaa. Yksi hänen suosituimmista merkeistään on se, kun etusormella vedetään ilmaa edestakaisin kurkun edessä. No, tiedän, että tuo on ihan yleismaailmallinen merkki sille, että jokin pitää katkaista, mutta minusta merkki on naurettava. Kun pitää vaikka virta katkaista, mieheni katkaisee muka kaulan ja minun pitäisi tajuta siitä, mitä milloinkin pitää sammuttaa, lopettaa tai katkaista. Lisäksi hänellä on kaikenlaisia muitakin merkkejä, joita on ehkä oppinut armeijassa, mutta minähän en niitä tajua, eikä hän taas tajua, etten minä tajua.

Tänä aamuna lähdin viemään miestäni maantien varren bussipysäkille autolla. Otimme kyytiin myös yhden naapurin naisen, joka käveli tietä pitkin. Kun tulimme sillalle, näimme, että vastaan ajoi valkoinen lava-auto. Sillalla ei mahdu kulkemaan kuin yksi auto kerrallaan, joten lähdin peruuttamaan, jotta toinen auto pääsisi sillalta pois. Peruutin mahdollisimman lähelle ojaa, jotta auto mahtuisi ohi. Kun auto tuli kohdalle, mies piti etusormeaan ja peukaloaan lähellä toisiaan niin, että väliin jäi kaksi senttiä ilmaa. Ahaa, miehen mielestä en ollut tarpeeksi lähellä ojaa ja siis hän ei mahtuisi ohi. Ihmettelin asiaa, sillä mielestäni siitä pitäisi mahtua ohi. Hän näytti uudestaan sormimerkkiä ja ihmettelin, kun mieheni ei jo alkanut selittää minulle, miten minun pitäisi saada auto lähemmäs ojaa jne. Sekä naapurin nainen että mieheni olivat heti ymmärtäneet, mitä auton kuljettaja yritti viestittää: Hän tahtoi jutella HETKISEN, sitä se pari senttiä ilmaa sormien välissä tarkoitti! Ei siis sitä, että autojen välillä on tilaa vain parisen senttiä:D Mies kysyi ajo-ohjeita ja naaapurin nainen selitti ne hänelle.


Suomessa (ainakin Turussa) bussipysäkillä bussi pysäytetään laittamalla käsi ojoon ja kämmen auki kaikkine viisine sormineen, eikö? Täällä Chilessä taas en ole kenekään nähnyt pysäyttävän bussia niin. Täällä laitetaan käsi ojoon ja etu- ja keskisormi suoriksi ja muut sormet koukkuun.
---

Sitten tahdon puhua vielä yhdestä merkistä, vaikkei se Chilessä olekaan käsimerkki. Suomessa se on käsimerkki, mutta Chilessä se on SUUMERKKI :D Alkuaikoina en tajunnut, mikä chileläisistä tekee joissain tilanteissa erinäköisiä kuin suomalaisista. Jonkin ajan kuluttua minulle selvisi se. Kun Suomessa osoitetaan suuntaa, sitä osoitetaan etusormella. Jos vaikka kaupassa osoitetaan tuotetta, se näytetään etusormella tai jos puhutaan toisessa talossa asuvasta ihmisestä, niin sinne suuntaan ehkä niksautetaan päällä tai huitaistaan kädellä, mutta chileläinen harvemmin tekee niin. Chilessä suipistetaan huulet pusuasentoon ja HUULILLA osoitetaan sinne suuntaan, mikä milloinkin on kyseessä! Se on niin hassua, kun isot raavaat miehetkin tekevät niin :D
---

Jos joku ulkosuomalainen lukee tätä postausta, niin olisi hauskaa lukea teidän kokemuksianne käsimerkeistä ja muista merkeistä, joita Suomessa ei ole!

9 kommenttia:

 1. Mä kummastelin kovasti tuota huulilla osoittelua Chilessä, se oli tosi hupaisan näköistä! Jotkut venyttivät kaulaansa osoittamaansa suuntaan ja taivuttivat päätään taaksepäin muikistaessaan huulensa. Hassu tapa!

  VastaaPoista
 2. Heippa,

  Täällä Turkissa olen vuosien saatossa niin paikallistunut tiettyihin merkkeihin ja eleisiin että huomaan niiden käytön vasta Suomessa kun niitä kummastellaan. Täällä on hyvin yleistä ilmaista "ei" tai "ei ole" kloksauttamalla kielella kitalakeen ja hienoisesta samanaikasesti nykäisemällä päätä taaksepäin, samalla myös kohotetaan kulmakarvoja. No Suomessa tätä pidetään kai hieman epäkohteliaana mutta minulta se ainakin tulee jo niin luonnostaan etten voi asialle mitään :). Täällä ei juuri osoiteta sormella, maailmalla olen oppinut että ainakin kaikkialla Aasian maissa se on epäkohteliasta osoittaa etusormella, samoin Turkissa, osoitus hoidetaan nyökkäämällä tai koko kämmenellä huitomalla tai jollain muulla keinolla. Tuo suun suipistaminen oli kyllä hauska juttu :)

  Terkut Ankarasta jossa sataa todella ankarasti tällä hetkellä.

  VastaaPoista
 3. Israelissa puhutaan paljon "kasilla" eli kadet heiluu ikaan kuin tehosteena puheelle.
  Odota hetki,pieni hetki osoitetaan siten,etta kammen on ylospain,kaikki sormet yhdessa osoittaen ylospain ja katta liikutetaan ylos ja alas.
  Hienoa,hyva osoitetaan siten,etta peukalo ja etusormi yhdessa muodostetaan ympyra ja muut sormet kaarena ylospain.Katta heilautetaan kerran pari.
  Bussi tai liftikyyti pysaytetaan samalla tavalla kuin Chilessakin.
  Naita on varmasti paljon,mutta nama nyt tuli mieleen.
  Itsekin kaytan naita merkkeja jo luonnostaan...

  VastaaPoista
 4. hihihi kokeiln nyt tuota huulijuttua ja hirittelen itsekseni peilen edessä :D
  joo oon ehkä vähän väsynyt...


  mut täällä hollannissa ei oo kauheesti mitään erikoisia käsimerkkejä mut YKSI tulee mieleen

  Jos jokin ruoka/juoma on oikein maistuvaa sanotaan
  MM LEKKER (=mm delicious) ja heilutetaan jompaa kumpaa kättä tuossa posken ja korvan tietämillä...sillee typerän näköisesti :D

  Mulle toi käsimerkki on tosi luonnoton.
  Mieluummin vaikka tekisin kuin italialaiset ja laittaisin etusormen ja peukalon huulille ja moiskauttaisin sormet ilmaan
  mut juu en oikein lämpene tolle hollantilaiselle merkille

  VastaaPoista
 5. Mia, ihana lukea tällaisia juttuja Suomen ja Chilen välisistä tapa-eroista. Hihittelin täällä ihan kympillä, kun luin tätä juttua ja kuvittelin kertomasi :)

  VastaaPoista
 6. Costa Ricassa myoskin on kaytossa suumerkki! Meilla kotona kaytetaan sita miehen kanssa joskus huvin vuoksi kun kummatkin ymmartaa sen. Sita en ole taalla Brasiliassa nahnyt tehtavan. Myos siskoni kanssa (asunut Chilessa) kaytetaan suumerkkia koska se on meista niin hauska :D

  Taalla on myos paljon kasimerkkeja. Toi israelilaisten kayttama hyvaa ja hienoa tarkoittava merkki on taalla kirosanaa vastaava :) Taalla naytetaan yleensa peukalolla ylospain jos kaikki on hyvin tai vastaus on myontava. Kaikkia en makaan ole viela oppinut mutta parjaan arjessa :)

  VastaaPoista
 7. Tiina: Totta kai kaulaa taivutetaan kaarelle niin paljon kuin mahdollista, jotta ollaan lähempänä kohdetta ;) Koko ele on sitä mielenkiintoisempi, mitä suurempi suu ja laihemmat kasvot miehellä on (siis niiden yhdistelmä). ;D :D

  Anonyymi: Kiitos terkuista Ankarasta! Olen lukenut tuosta kitalaen kloksauttamisesta ja se on aina liittynyt islamilaisiin maihin. Olenko oikeassa?

  Israelissa onkin ihan erilaisia merkkejä. Nuo käsimerkit ovat yllättävän kulttuurisidonnaisia!

  Anonyymi Hollannista: Oho, tuntuupa typerältä tuollainen :D jos joku näyttäisi tuollaista merkkiä minulle ruokailun yhteydessä, niin en kyllä minäkään ymmärtäisi.

  Mamae:Minä en ole koskaan käyttänyt suumerkkiä, sillä en tahdo, että sen käyttö tarttuu minuun :D Jaa ettei Brasiliassa ole sitä...hmm..mieheni sisko kyllä käyttää sitä ja hän muutti koko elämänsä asuttuaan Brasiliassa nyt kaksi vuotta sitten takaisin Chileen. Olisiko se sitten tarttunut tässä ajassa?

  VastaaPoista
 8. Eksyin blogiisi jostain ja olipa hauska postaus :D Voin vaan kuvitella kun on jokin iso tapahtuma, paljon ihmisiä ja raketteja ja kaikki yrittävät huulillaan osoitella raketteihin päin xD

  VastaaPoista
 9. Miten suulla voi osottaa suuntaa?! :D

  VastaaPoista