Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

perjantai 6. heinäkuuta 2012

Oikea maalaiskeittiö

Meillä on aito maalaiskeittiö. Yksinkertainen, alkeellinen (ja halpa) keittiö Chilen maaseudulla.

Astianpesualtaita on vain yksi. Hanasta tulee vain kylmä vesi. Tiskivesi on lämmitettävä. Tiskikoneita Chilessä ei ole monellakaan perheellä - ei meilläkään. Tiskikoneita on kyllä saatavana isoista tavarataloista ja vielä joskus aion sellaisen hankkia.

Chilessä käytetään kaasuliettä ja -uunia. Olen oppinut kokkaaman molemmilla ilman, että ruoka palaisi. Nyt vielä apuna on yhden lukijan lähettämä uunilämpömittari! Lieden päällä on liesituuletin, jota myöskään monilla chileläisillä perheillä ei ole.

Chilestä on saatavana myös sähköliesiä ja -uuneja, mutta ne eivät ole kovin yleisessä käytössä.
Meillä ei ole keittiössä edes kaappeja. Eli ei ole yläkaapissa olevaa astiankuivatustelinettäkään. Astiat kuivuvat altan vieressä olevan rottinkiarkun päällä. Arkun päälle olen laittanut muovitarjottimen, etteivät vedet valu lattialle.
Coca-Cola -tarjottimet ovat 50- tai 60-luvulta. Ostin ne romumarkkinoilta. Samaa tyyliä oleva retrokattila (liesituulettimen päällä) on uusi.

Keittiöstä näkyy lasiruutuoven läpi työhuoneeseeni.
Suuri osa astioista on avohyllyillä. Unikkomukit löytyivät supermarketista ja ne maksoivat 1,5 euroa/kpl. En voinut jättää niitä kauppaan, vaikken yhtään enempää mukeja tarvitsisikaan.

 
Keksit ovat leipälaatikossa.

Pavut, linssit, makaronit, kuivasienet jne. ovat lasipurkeissa.

 
Keittiön yllä on parvi, joka oli ennen makuuparvemme. Ennen siis keittiö oli koko mökkimme, jossa asuimme. Nykyään parvella on kangasvarastoni. Lehmät tein odottaessani ensimmäiseen omaan kotiin muuttamista joskus 19-vuotiaana.

 
Mikroaaltouuni on puuhellan päällä. Puuhella ei ikävä kyllä ole käytössä. Mieheni pelkää asentaa sitä uudestaan maanjäristysten pelossa. Parin vuoden takaisen ison järistyksen aikana puuhella nimittäin hyppäsi yli metrin toiseen paikkaan. Jos siellä olisi ollut tuli, tilanne olisi ollut vaarallinen. (Maanjäristyksestä voit lukea klikkaamalla oikeasta sivupalkista "maanjäristys".)
Mausteet, kaakaot, teet ja rakkaat muumimukit ovat järjestyksessä avohyllyillä.
Tykään suloisista peltipurkeista, eikä sellaisia ole Chilessä paljonkaan tarjolla.
Maustemyllyjä, raastimia...
Teetä, kaakaota, termari yms.
Kaksi jääkaappia, joista molempia tarvitaan vain kesäaikaan. Kesällä täällä on niin kuuma, että leivät, vihannekset ja hedelmät homehtuvat parissa päivässä, jos eivät ole kylmässä.Nyt käytössä on vain yksi jääkaappi-pakastin.
Talvella voi hedelmiä pitää pöydälläkin - varsinkin kun keittiössä on aamuisin vain kymmenisen astetta lämmintä...
Vähän tyhmä kuva, mutta laitan kuitenkin. Tuo ikkuna näytti ennen ulos, nykyään työhuoneeseeni. Ikkuna on raollaan, sillä työhuoneessa ei ole riittävästi pistorasioita ja minun täytyy ottaa sähkö keittiön puolelta. Emme meinaa korjata asiaa, sillä keittiölle ja työhuoneelle on muita suunnitelmia tulevaisuudessa. Kuvassa näkyvät myös parvelle nousevat tikkaat. 

Eikö ole melkoista kesämökkitunnelmaa? Ei ole skandinaavista keittiösuunnittelua nähnytkään tämä meidän epäkäytännöllinen suunnittelematon keittiömme. Tykkään siitä siti!

17 kommenttia:

 1. Ja varmaan monen, monen paikallisen mielestä keittiösi on huikaisevan moderni ja "eurooppalainen".
  Oliko niin, että talviaikaan talonne pitää lämpimänä kamina, josta lähti paksut putket? Keittiössä ei siis ole varsinaista erillistä lämmönlähdettä.

  Kuinka monta kuukautta sinä lasket Chilen talveksi?
  Minulla on alkanut mielikuvissa Suomen talvi lyhentyä, kun syksyt on usein pitkiä ja lämpimiä. Nykyään ajattelen, että talvi on marraskuusta maaliskuun loppuun (täällä Helsingissä - Keski-Suomessa on talvi jo reilun kuukauden pidempi).

  VastaaPoista
 2. Hei!

  Keittiösi on tosi viehättävä :-)Ihailen suuresti ihmisiä, jotka pystyvät pitämään järjestyksessä ja kohtuullisen pölyttöminä avohyllyillä olevat tavarat.

  Asumme Suomessa satavuotiaassa talossa, joka on myös uskomattoman epäkäytännöllinen. Jotenkin noihin "puutteisiin" kiintyy... ja alkaa pitää niitä talon persoonallisuuteen kuuluvina piirteinä :-)

  Talvella kaksissa villasukissa ja koko lattiapinta-ala peitettynä matoilla. Kakluuniin puita ja taas tuntuu lämpimämmältä. Eipähän ole koirillakaan liian kuuma :-)

  Kiva blogi!

  VastaaPoista
 3. No niin tykkään minäkin!
  AIvan ihana.

  Eihän täälläkään nykyisin asenneta yläkaappeja, vaan avohyllyjä.
  Tiskikoneen, kun vielä ostat niin keittiösi on täydellinen...:))
  Kelpaa tuolla vaaville puuroja keitellä.♥

  VastaaPoista
 4. Ihana ♥ ja niin järjestyksessä kaikki.

  VastaaPoista
 5. Ihanan persoonallinen keittiö :)

  VastaaPoista
 6. Teetä, kaakaota..missä on mamman kaffe? ;) Keittiö on kuin nukkekodin köökki.

  VastaaPoista
 7. Ihania pikku yksityiskohtia keittiössäsi,ja etenkin nuo mukit:) Täälläkin on niin kuuma kesällä,että melkein kaikki pitää laittaa jääkaappiin.

  VastaaPoista
 8. Aivan ihana keittiö!! :) Älä sure, ei tunneta täällä Islannissakaan tai esim. Englannissakaan astiankuivauskaappeja, eivätkös ne olekin vain suomalainen keksintö? Varsinkin aina Englannissa ollessani, minua rasittaa suuresti se, että ikkuna on heti hanan ja tiskialtaan takana. Takaa kyllä hyvät näkymät, mutta on aika epäkäytännöllinen! :DD

  VastaaPoista
 9. Kiva tuo sinun vauvauutisesi. Juuri nimittäin luin blogistasi vuoden 2009 postausta, jossa ystävä turhaan yritti tartuttaa sinuun vauvakuumetta :) Hauskaa todellakin lukea tapahtumista toiselta puolelta maailmaa.

  VastaaPoista
 10. Hurmaava keittiö! Talonne on kuin suurikokoinen nukkekoti, niin pittoreski ja kaunis :)

  VastaaPoista
 11. Voi miten siisti keittiö,kaikki niin sievästi esillä,käden ulottuvilla!
  Minä otin pois alakaappien ovet ja laiton verhot eteen viimekesänä,sehän on nyt muotia;)
  Olen myös katsellut yläkaappien ovia sillä silmällä,että pian nekin lähtee ja avohyllyt tilalle!
  Kaunis on keittiösi!!
  -Tarja-

  VastaaPoista
 12. Ihania keittiökuvia. Kauniita astioita, kyllä perheesi kelpaa. Olet totisesti kotisi hengetär. Viihtyisää...

  VastaaPoista
 13. Sirkku: Oikeassa olet. Minun keittiöni on aika suuri chileläiseksi keittiöksi. Täällä asuntojen keittiöt ovat yleensä käytävämäisiä kapeita, pitkulaisia ja ahtaita. Maalla ihmisillä on keittiössä vielä joillakin maalattia, kuten naapureillamme. Kaupunkiasuntojen keittiöt ovat moderneja (vaikkakin ilman tiskikoneita). Yläluokan keittiöt ovat ihan yhtä hienoja kuin Suomessa. Keskiluokan keittiöt ovat suomalaiseen mittapuuhun verrattuna nuhjuisia ja surkeita.

  Taloamme lämmittää kamiina/kevyttakka, en tiedä, kumpi se olisi Suomessa. Se polttaa puut hitaasti ja siitä tulee lämpö. Se ei varaa lämpöä juuri lainkaan. Koko taloa lämmittää vain se ja nyt kun keittiössä ei ole puuhellaa, se on tosi viileä. Työhuoneessa on kaasulämmitin. Koko yläkerta lämpiää tosi lämpimäksi alakerran kamiinalla, jonka putki menee makuuhuoneemme läpi.

  Chilen talvi kestää kolme kuukautta: kesä-elokuu. Ne ovat vuoden sateisimmat ja kylmimmät kuukaudet. Muutamana yönä joka talvi menee nollan alle.

  Anonyymi: Avohyllyjen astioihin tulee väkisinkin pölyä, jos ei ole fanaattinen siivoaja. Huuhtaisen aina sellaiset astiat ennen käyttöä, joita en käytä joka päivä.

  Anonyymi: Mamman kaffe? :o Meillä ei juoda kaffetta. On meillä yksi pikakahvi vieraita varten. Chilessä ei pahemmin juoda oikeaa kahvia.

  Anonyymi: Ei onnistunut kaveri tartuttaa vauvakuumetta minuun! En ole vieläkään sairastunut kyseiseen tautiin, vaikka kovasti olen odottanut, että niin käy ;)

  VastaaPoista
 14. Tosi söpö keittiö. Tulee vähän kesämökki fiilis, kuten itsekin mainitsit :)

  VastaaPoista