Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

maanantai 17. toukokuuta 2010

Tontti tulivuorella

Eli tonttikiemuroita reilun neljän kuukauden tauon jälkeen! Ne teistä, jotka ette tiedä mitään meidän reilun kahden vuoden tontinetsinnästä, niin tuosta sivusta voitte klikata "tontin etsintää" ja sieltä voitte lukea analyysejä erilaisista tonteista ja siitä kaikesta epäonnesta, mikä meitä on kohdannut tonttikaupoissa.
Tämä näkymä on tontin 2 pihalta.
---
Aloimme rakentaa taloa nykyiselle tontillemme Peikkokukkulalle joulukuussa -09, joten päätimme pitää taukoa tontinetsinnöissä suunnilleen huhtikuuhun saakka. Löysimme kuitenkin netistä suhteellisen kiinnostavan tontin helmikuussa ja päätimme mennä katsomaan sitä, mutta samana yönä maanjäristys muutti suunnitelmat, eikä reissusta tullut mitään. Lauantaina 15.5.10 vihdoin saimme reissumme toteutettua. Tarkoituksena oli käydä katsomassa kolme tonttia sekä lisäksi joitakin mahdollisia muita, joita olimme jo aiemmin käyneet vilkaisemassa.
---
Yritämme siis löytää tonttia kuumille lähteille johtavan tien varresta. Se tie "Camino Termas de Chillan" onkin ainoa tie, joka vuorelle johtaa. Tien vierellä paikoitellen luikertelee pieni mutta kuohuva Renegado-joki. Tahtoisimme siis löytää tontin tien vierestä, mutta niin, että tontilla olisi se joki. Lisäksi tahdomme isoja puita. Tämä on aivan mahdoton vaatimuslista. Tontteja on vain muutamia, eivätkä omistajat sitten lopulta tahdokaan myydä tonttiaan, vaikka ovatkin sitä olleet myymässä vuosia. Näin meille on käynyt jo viisi kertaa. Lisäksi on paljon tontteja, joista puuttuu yksi noista kolmesta vaatimuksestamme. Koska kaikki meille mahdolliset tontit ovat vain sen yhden tien varrella, valikoima on todella suppea. Masentavan suppea. Meidän täytyy käydä aina katsomassa myös tylsältä kuulostavat vaihtoehdot. Lisäksi vaatimusten rimaa nostaa se, että Peikkokukkulamme on niin kaunis, ettei sitä huonompaa tonttiakaan tahtoisi ostaa kuin se, mikä meillä jo on.Tontin 2 pihamaalla syksyisiä puita.
---
Minulta on kyselty, miksi olemme etsimässä tonttia, vaikka olemme juuri rakentamassa taloa nykyiselle tontillemme. Tämä kaikki kaikkine kiemuroineen löytyy kyllä tästä blogista kohdasta "tontin etsintää". Kerron nyt kuitenkin erittäin lyhyesti syyn uusille lukijoille.
---
Me siis tahdomme löytää tontin, johon voimme rakentaa kodin, nukkenäyttelyn sekä pienen liikkeen, jossa voin myydä töitäni ja toivottavasti jotain muutakin kaunista. Nykyinen tonttimme on sellaisessa osassa Chileä, että täällä ei liiku turisteja eikä muutenkaan ihmisiä, joilla olisi rahaa ostaa mitään muuta kuin ruokaa. Olemme lisäksi liian kaukana maantiestä hankalan jyrkän pikkutien varrella. Tie olisi vaarallinen asiakkaille, sillä siinä mahtuu kunnolla ajamaan auto vain yhteen suuntaan.
---
Olemme ajatelleet jo reilut kaksi vuotta, että Chillanin tulivuori olisi meille oikea paikka. Siellä on ainakin kolmet kuumat lähteet, hotelleja, vuokramökkejä, slalomkeskus, ravintoloita yms. Siellä tehdään hevosvaelluksia ja muuta ekoturismia. Lisäksi Chillan olisi vain kahden tunnin matkan päässä nykyisestä Peikkokukkulastamme, joten meidän ei tarvitsisi myydä tätä vaan voisimme käydä täällä katsomassa aika ajoin, että paikat ovat kunnossa. Lisäksi Chillan on alle kolmen tunnin matkan päässä Concepcionista, jonka lähellä meidän pitää olla vuokra-asuntojemme takia.
---
Aloimme kuitenkin rakentaa taloa Peikkokukkulalle, sillä sopivaa tonttia ei ole löytynyt, emmekä enää mahtuneet 20 neliön mökkiin, jossa olimme asuneet jo kaksi vuotta. Nykyinen talomme jäisi loma-asunnoksi tai ehkä voisimme vuokrata sen.

Tontin 2 näkymiä.
---
Päätimme käydä katsastamassa kolme tonttia:

1. Hehtaarin tontti, jossa luikertelee Renegado-joki eturajalla sekä "Susi-puro" takaosassa. Tontin keskiosassa ei ole yhtään puita, vain joen varrella sekä puron takana. Tontilla on iso oikein ruma tiilistä ja sementistä tehty keskeneräinen talo, joka nostaa tontin hintaa todella paljon. Tontti on ollut myynnissä vähintään kaksi vuotta, sillä olemme aina nähneet sen netissä, mutta emme ole menneet katsomaan, koska kaikki näyttää niin rumalta. Tontti ei edes ole tien vieressä.
-
2. Hieman alle hehtaarin tontti ylempänä vuorella kuin olemme ajatelleet etsiä. Joki rotkossa. Tontilla "hyväkuntoinen" mökki. Tien vieressä.
-
3. Hieman yli 3000 neliömetrin tontti vielä ylempänä vuorella. Joki rotkossa. 200 metriä tiestä.
-
Mikään tieto noista tonteista ei olisi saanut meitä menemään katsomaan niitä pari vuotta sitten, kun aloitimme etsinnät. Nyt kun tiedämme, ettei tarjontaa ole, on käytävä katsomassa kaikki mahdolliset ja on oltava valmis joustamaan hieman jossakin, jos muuten tuntuisi hyvältä.
Auton kohdalta alkaa tontti 2.
---
Tontti 1.
Pysähdyimme tien varteen sille kohdalle, jossa talo oli joen toisella puolella. Katsoimme tonttia auton luota. Talo oli kamala. Tontti oli kamala. Päätimme, ettemme mene sinne.

Tontilla 2 kasvaa kauniita vanhoja puita ja vuoret pilkistävät niiden välistä.
---
Tontti 3.
Omistaja sanoi puhelimessa, ettei pääse näyttämään tonttia, mutta läheisten vuokramökkien hoitaja voisi tulla meille näyttämään sitä. Saavuimme vuokramökeille, jossa oli hoitaja paikalla. Hän ei tiennyt, mistä tontista on kyse. Siellä oli kuulemma kaksi myytävää tonttia, mutta omistaja ei ollut soittanut hänelle ja kertonut, että joku tulisi katsomaan, joten hän ei tiennyt, mitä näyttää. Pyysimme näyttämään molemmat. Mökkien hoitaja katsoi meitä ja sanoi, ettei kummallekaan tontille ollut edes tietä. Eikä niille voisi tehdä tietä, sillä tietä ei voisi tehdä muiden tonttien läpi. Lisäksi luvattu joki kuulemma oli jokin kuiva uoma. Sellaista tonttia ei kannattaisi ostaa, jonne ei pääsisi mitenkään. Päätimme olle menemättä katsomaan.

Tässä näkyy tontin 2 "hyväkuntoinen" mökki. Mökissä on pikkuruinen avonainen keittiötila, pieni olohuone ja pieni huone, jota on käytetty varastona. Parvella on nukkumatilat. Mökin seinissä ei ole eristeitä. Ikkunat ovat rikki. Laudat puoliksi irti. Tukirakenteet kuitenkin näyttävät olevan hyvää vahvaa puuta ja katto on ehjä. Tässä kuvassa näkyy mökille vievä tie sekä jo hieman syksyn sävyjä. Kuvassa näkyvän vuoren rinteessä on kännykkätorni, joka takaa hyvän nettiyhteydenkin.
---
Tontti 2.
Tämän jätin viimeiseksi, sillä tästä minulla on jotakin kerrottavaakin. Tontti on ihan asfalttitien vieressä, joten siinä olisi hyvä paikka liikkeelle ja nukkenäyttelylle. Tien vierustaa tontilla on noin 80 metriä. Tontin syvyys on noin 100 metriä ja takaraja on noin 90 metriä. Takarajana on rotko, jonka pohjalla joki luikertelee. Rotkossa on kuitenkin niin paljon kasvillisuutta, ettei jokea näe. Tontille kuuluu joen kuohu ja tontilta pääsee laskeutumaan joelle oikein jyrkkää polkua pitkin. Siellä on kaunista. Itse tontilla on paljon puita ja myös oikein isojakin puita, mikä ei ole Chilessä itsestäänselvyys. Parasta hupia nimittäin on puiden katkominen. Tontilla on loistavan pehmeä musta multa, jossa kaikki varmaan kasvaisi hyvin. Siellä on myös isoja kiviä sekä vulkaanisia kiviä.
---
Tontille kuuluu ilmoituksen sanojen mukaan "hyväkuntoinen" mökki. Mökki on siis aivan kamalassa kunnossa! Paikka on ihan viehättävä, muttei mitenkään erityinen. Hienompia olemme käyneet katsomassa, mutta omistajat eivät sitten ole niistä luopuneet. Sijainti on oikein hyvä, mutta paljon ylempänä kuin olimme ajatelleet, joten se tietäisi lumisia talvia, joita kumpikaan emme kaipaa. Mikä tontilla on hienoa, on se, että isot vuorenrinteet kohoavat jylhinä molemmilla puolilla, joten sitä olisi sitten ihan vuorten kainalossa.

Tontti 2 on tuossa tien oikealla puolella.
---
Tontti 2. pähkinänkuoressa:
-
Hyvät puolet:
-tien vieressä
-isoja puita
-hyvä maaperä
-hyvä nettiyhteys
-sähköt rajalla
-joen kuohu kuuluu
-juuri sillä puolella tietä, joka olisi liikeidean kannalta parempi
-ei naapureita
-hinta ok
-koko ok
-toisella puolella tietä, noin 50 metriä alempana, uusi nätti kahvila, joka voisi tuoda asiakkaita
---
Huonot puolet:
-vesioikeus pitää ostaa
-moottorin pitää olla tosi vahva, jotta kasteluveden saa nostettua joesta
-vesiputket jäätyvät talvella
-kun sataa lunta, renkaisiin on laitetettava ketjut, muuten poliisi ei anna lupaa nousta
-miten lumityöt? Chilessä ei ole toimivaa välineistöä eikä systeemiä.
-jokea ei näe ja sinne pääseminen on vähän hankalaa
---
Mieheni ihastui tonttiin 2. Sen meille tuli esittelemään itse omistaja, joka todella tahtoo myydä sen, joten hän ei varmaan (ehkä) muuttaisi mieltään. Hänen pitää saada pankille velka maksettua pois ja siksi hän tahtoo myydä tontin. Mieheni jo sai hintaa laskemaan oikein mukavasti.
---
Minä en jostain syystä ole kauhean innoissani. Voi olla, että se johtuu siitä, ettei joki mene tontilla eikä sitä edes voi nähdä. Kyllähän se kompensoi paljon, että sen kuulee koko ajan ja sen luokse pääsee koska vain. Harmittaa vaan, kun olen kuvitellut aina syöväni aamupalan joelle/järvelle/merelle/lammelle katsellen...Miksi ihmisen päässä täytyy olla tuollaisia typeriä unelmia, jotka tekevät oikean elämän niin hankalaksi?
---
Muita tontteja emme voineet mennä katsomaan, sillä emme saaneet kiinteistövälittäjää kiinni. Sunnuntai-iltana hän soitti ja kertoi, ettei siellä ole mitään uutta tarjolla lukuunottamatta yhtä tonttia, jolla on jo talo. Tontti kuulostaa ihan samanlaiselta kuin tontti 1, jota siis emme menneet katsomaan sen tarkemmin. Seuraavalla reissulla kuitenkin varmaan käydään se uusikin tontti katsastamassa. Lisää tonttikiemuroita siis luvassa ehkä parin kuukauden kuluttua.

4 kommenttia:

 1. Tyhmä kysymys, mutta miten tuon veden kanssa? Siis kaikki vesi tulee joesta,vai osa vain ja loput kaivosta?

  VastaaPoista
 2. Mia, et ehkä tiedä, mutta olen hulluna alppeihin. Heti kun näin sen lumisen vuoren huipun eli tontti numero 2, ajattelin: Se on tämä. Joen musiikki on lisäbonusta, mutta te kai aloitatte sitten rakentaa jälleen...

  Muistan sen ensimmäisen tonttikertomuksesi. Tulin juuri silloin blogiisi ekoja kertoja. Siinä meni yhdellä tontilla joki. Mahdammeko olla nyt samalla tontilla?

  Mia, kyllä maantien likeisyys, joen kohina, isot puut ja kaunis vuoristomaisema ovat jo aika kova juttu.

  VastaaPoista
 3. MEP: Ei ollenkaan tyhmä kysymys, sillä niin kimurantteja ovat nuo vesioikeusasiat vuorilla! Joesta voi nostaa kasteluveden sekä voi sitä juodakin, mutta puhtaampi vesi tulee vuoren sisältä lähteistä. Lähteisiin laitetaan putkia ja niihin saa liittää oman putkensa maksua vastaan. Joestakaan ei saa nostaa vettä ilman maksettua lupaa, mutta kukaan ei kuulemma ano mitään lupia siihen, vaan vain laittavat moottorinsa ja alkavat nostaa vettä. Se on ongelma kesäisin, sillä ihmiset täyttävät uima-altaitaan vuoren ylärinteen kalleilla tonteilla ja alhaalla asuville ihmisille ei riitä kasteluvettä vihanneksille. Vuorille ei voi rakentaa kaivoja, sillä pohjavettä ei ole.

  Leena Lumi: Tällä tontilla kävimme nyt ensimmäisen kerran. Olihan se ihan kiva. Kauniit maisemat.

  VastaaPoista
 4. Moi! Voi ei , taas tonttihuolia! ;)

  Kuulostaa ja näyttää kyllä ihanalta nuo vuorimaisemat ja joen solina.

  Mutta eikö asia voi olla toisinpäin; Peikkokukkula pääasiallinen asuinpaikka ja vuorilla "kesämökki" josta käsin myydään tuotteita ja ollaan paossa Peikkokukkulan kuumuutta? Vai tuleeko turistit vain talvisin hiihtokaudella?

  Täällä on nyt TOSI kuuma. Alan jo pelätä miten selviän Chilen kuumuudesta jos tulemme joulukuussa... :)

  Tsemppiä tontinetsintään.

  Ja laita joku chileläisten mielestä kauhea työ seinälle keskeiselle paikalle niin että miehesi haluaa poistaa sen ehdottomasti. Sitten voitte tehdä kompromissiratkaisun että molemmat poistetaan ;) Ja mies ei huomaa että asia oli juonittelua!

  VastaaPoista