Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

perjantai 4. kesäkuuta 2010

Ovikäärme

Chilessä ei harrasteta pahemmin eteisiä, eristeitä eikä tiiviitä ovia. Meilläkin paistoi päivä noiden kahden oven välistä sekä ovien alta. Talvi tekee tuloaan ja jo nyt olemme käyneet nollan lähellä. Pakko keksiä helpotusta tähän liian tehokkaaseen ilmanvaihtoon.

Mieheni laittoi toiseen oveen puulistan, jolla saatiin ovien välissä oleva rako peittoon. Lista näyttäkin ihan hyvältä. Ovien alta paistaa vielä päivä, kuten yläkuvasta näkyykin. Mieheni pyysi minua tekemään siihen "culebran" eli käärmeen. Se on tyypillinen systeemi täällä talvisin. Tässä teille idea vaikka kesämökille!

Ompelin vettähylkivästä tuulipukukankaasta (hopea nurjalta puolelta) vähän ovea leveämmän pussukan. Täytin pussukan hiekalla melkein täyteen. Kannattaa jättää vähän löysäksi, niin käärme painautuu paremmin ovea vasten, kun ei ole liian tönkkö. Sisäpussin ompelin päästä kiinni. Kaikki haumat saumurilla, että tulee vahva.
---
Tämän jälkeen ompelin nätimmästä kankaasta ulkopussin. On parempi, jos kangas on jotain sellaista, missä ei heti näy lika ja joka ei kerää kaikkea pölyä itseensä. Fleeceä tai samettia kannattaa siis välttää. Liukkaat kankaat ja vahvat puuvillat ovat hyviä. Ompelin ulkopussin sisäsaumat saumurilla ja tayttöaukon ompelukoneella. Sisäpussi hiekkoineen on helppoa sujauttaa valmiiseen pussiin, jos valmiista pussista tekee pari senttiä leveämmän.


Tein kaksi käärmettä parioviin. Toinen voi olla paikallaan koko talven. Käärme, joka on sen oven kohdalla, jota auotaan jatkuvasti, on paikoillaan vain kylminä päivinä ja öisin. Muuten se saa makoilla oven vieressä seinustalla, ettei ole tiellä.
---
Näin "kätevästi" täällä hoidetaan ovipulmat;)
---
Meinaamme kyllä laittaa vielä oven ulkopuolelle alas sellaisen kumisysteemin, jonka nimeä en tiedä, mutta sekin pitää viiman loitolla. Ei kuitenkaan 100-prosenttisesti.

12 kommenttia:

 1. Hyvä idea. Meillä on saunan pukuhuoneen oven edessä vaahtomuovin palanen, mutta ei kyllä kummasti eristä. Hiekka varmaan toimii koska toimii meidän lattioissakin :)

  VastaaPoista
 2. Tutun näköinen idea, tuollainen systeemi oli lapsuuteni mummolassa :) vanhoissa taloissa kun vetää aina.
  Itse asun nykyisin vanhassa talossa ja viime talvenakin oli viltti terassin oven edessä, ettei ihan lunta tulisi tupaan :)

  VastaaPoista
 3. Tulipa kyllä lapsuus mieleen. Meidän vanhassa kotitalossa piti kovilla pakkasilla laittaa paksu täkki ulko-oven eteen. Onneksi omassa talossa ei ole nyt tuota ongelmaa. *koputtaa puuta*

  VastaaPoista
 4. Hyvä idea!
  Vastaavanlainen on tullut jossain aikaisemmin vastaan.
  Meillä vetää talvisin kellarin ovesta, pitääkin tehdä tuontyylinen siihen =)

  VastaaPoista
 5. Kiva!

  Ja kyllä tämä on ollut myös suomessakin käytössä entisaikaan :)

  VastaaPoista
 6. Oikein ihanaa kangasta tuo päällinen :)
  Muistelisin, että Strömsössä tehtiin samalla idealla myös noita käärmeitä. Minä tein samalla idealla joululahjoiksi kauratyynyjä viime vuonna, irrotettavalla päällisellä.

  Koettakaahan tareta :)

  VastaaPoista
 7. Tosi kiva idea ! Kyllä sä sitten osaat:-)

  VastaaPoista
 8. Mitäs minä sanoin sisustuksesta ja sun omepelutaidoista yhdistettynä ideoihisi;-)

  VastaaPoista
 9. Loistava idea! Todella! En tuollaisesta ole koskaan kuullutkaan. Teen tuollaisen mökille ensi talveksi.
  Ja tuon voi myös tehdä tähän kaupunkitalon ovien (sisäovi-ulko-ovi)väliin talveksi. Meillä on nimittäin 2 ulos johtavaa ovea, joita ei talvella käytetä.
  Terv Tuulix

  VastaaPoista
 10. Kiitos kaikille kommenteista ja eiku kärmeksiä tekemään! En tiennyt, että niitä on käytetty ennen Suomessakin...ja jos Strömsössäkin tehdään käärmeitä, niin täällähän ollaan oikein muodikkaita;) Muistan Strömsön ihanana ohjelmana viisi vuotta sitten.

  VastaaPoista
 11. Aikaisemmin kun asuimme enemmän vetoisessa talossa, laitoimme talvella ja etenkin tuulisina päivinä oven eteen lampaantaljan.

  VastaaPoista
 12. Kiitos Mia hyvasta vinkista. Tuo kaarmeen ompelu voisi onnistua jopa minun vajavaisilla taidoillani. Terveisia laiskalta kommentoijalta, mutta vakilukijaltasi :)

  VastaaPoista