Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

maanantai 14. kesäkuuta 2010

Chileläiset kermat

Minulle tuli mieleeni, että ehkä teitä kiinnostaisi nähdä chileläisiä ruokatarvikkeiden pakkauksia...En tiedä, mutta minusta on hauska nähdä eri maiden pakkauksia. Ulkomailla kaupoissa on hauska kierrellä ihan niidenkin takia:)

Voisin aloittaa ruokatarvikkeiden esittelyn vaikka näistä kahdesta tuotteesta, joita tarvitsin tämänpäiväiselle oncelle tekemääni kakkuun.
---
Chilessä on kermaa erilaisissa purkeissa. Jos tahtoo VISPIkermaa, täytyy katsoa tarkasti, että kermapurkissa lukee "para batir". Tämäkään ei ole tae siitä, että kerma vatkautuisi kunnolla. Olen nyt oppinut, että Parmalatin, Nestlen ja Colunin vispikermat eivät vatkaannu kunnolla, vaan jäävät liian löysäksi esim. kakun päälle laitettavaksi. Jos en löydä Surlatin kermaa, laitan liivatetta kermavaahdon joukkoon. Kermat, joissa ei lue "para batir" täytyy käyttää vain ihan sellaisenaan. Lisäksi Chilessä saa ostaa kermaa Soprolen muovipurkissa ja Nestlen peltitölkissä. Ne ovat paksuja ja jotenkin tosi mauttomia kermoja. Lisäksi kun ostaa kermaa, täytyy katsoa tarkkaan, ettei kermaan ole jo lisätty sokrua. Chilessä kermoja ei tarvitse pitää jääkaapissa ennen avaamista. Kerma maistuu täällä vähän erilaiselta kuin Suomessa.

Ihmiset eivät käytä normaalisti kermaa kakun väliin eikä päälle. Vieraat ovatkin meillä ihmeissään, kun kerron, ettei kakun päällä ole "chantillyä", vaan oikean kerman ja jogurtin seos. Ekassa kuvassa voitte nähdä "Crema Chantilly" -pussin. Se on siis jauhe, joka vispataan kylmään maitoon ja siitä tulee kunnon tönkkö vaahto, joka käy kakun väliin ja päälle ilman liivatteita. Chantilly tulee rahassa halvemmaksi kuin oikea kermavaahto.
---
Kun en löydä kaupasta vispattavaa kermaa, eikä minulla ole liivatetta, sekoitan joskus chantillypussin tuollaiseen kermaan, joka ei muuten vatkaannu. Siitä tulee myös sopivan tönkkö seos, muttei niin vaahtomainen kuin oikeasta kermavaahdosta tulee.

Chantillya on eri makuja: lucuma, suklaa, mansikka ja kermavaahdon makuinen. Itse pidän enemmän kunnon kermavaahdosta kuin chantillystä. Chantillysta saa kuitenkin tehtyä nopeasti ihan kivan jälkiruuan. Pilkon banaania kulhoihin ja sen päälle pläjäytän esim. suklaachantillyvaahtoa. Meillä kun ei koskaan ole jätskiä, sillä kaupat ovat sen verran kaukana, emmekä muista koskaan ottaa neveraa (kylmälaukkua) mukaan. Chantillystä olen myös tehnyt jäädykettä.


Tämän postauksen marenkikakkuun olen vatkannut Nestlen kermasta ja lucumachantillysta vaahdon. Vaaleanpunainen mössö on banaani-mansikkahilloseos, jonka olen murskannut tehosekoitimella. Hedelmäkuutiot ovat omenasäilykettä, jonka yksi kälyistäni on tehnyt.
---
Minä en kakuissa paljon panosta ulkonäköön. Tykkään enemmän kakuista, jotka tulevat nopeasti valmiiksi. Jaksaa sitten tehdä muutaman päivän päästä uuden;)
---
Namskista!
---
Onko jotain erityistä purkkia tai tuotepakkausta, jonka tahtoisitte nähdä?
---
Huom! Teillä on aikaa äänestää ihania leidejä huomiseen asti! Katso muutamia postauksia alaspäin! Siellä leidit odottelevat Polka Dot -uikkareissaan :)

15 kommenttia:

  1. käytetäänkö siellä peltipurkkeja paljon...haluaisin nähdä niitä kuvista... esim kahvi, leseet jne...terv Minna P

    VastaaPoista
  2. Mia, en tiedä, miksi minä nauran taas...anteeksi...saat minut aina hyvälle tuulelle...'tönkkö' ja 'mössö'...tee hyväntuulenkeittokirja, että minulla olisi edes jotain hauskaa...ja kirjoitat sitten juuri näin!

    Älä välitä: Minulla on outo huumorintaju. Nyt en voi lopettaa nauramista...

    VastaaPoista
  3. Peltipurkit kyllä kiinnostaisi... Minä itse rakastan peltipurkkeja ja niitä on meillä monta säilytyspurkkeina esim kahvissa. Viimeisin ja aivan ihana löytö on Elovena-purkki, ja nyt kovassa käytössä kun Tyttöselle keitellään puuroa.

    VastaaPoista
  4. Kiinnostavaa luettavaa! Eipä sitä tule ajatelleeksi koskaan, että toisella puolella maapalloa kermakin on erilaista!

    VastaaPoista
  5. Kumma tuo kerma-asia. Siis Turkissa on vähän samanlainen homma, että kerma on erimakuista ja outoa, ja kakkuun vispataan jotain pussisysteemiä. Mä rakastan suomalaista kermaa... olen kai siihen niin tottunut.

    Mustakin on mielenkiintoista nähdä eri maiden pakkauksia. Sellaiset tuotteetkin (tuotemerkit) on hauskoja bongata, jotka löytyy myös Suomesta. Ja sitten tietenkin ne ihan omanlaisensa jutut, joita ei ikinä kuvittelisi olevan olemassakaan. Kaikki pakkauskuvat kiinnostaa siis! :)

    VastaaPoista
  6. Mä rakastan nähdä eri maiden ruokapakkauksia,ja menenkin aina heti supermarketiin tutkimaan uudessa maassa.
    Tuota Chantillyä oli Venezuelassakin,muttei ainakaan lucuman makuista,muistaakseni. Ja muutenkin aika lailla samalla tavalla oli kermojen laita.
    Miten on juustot teilläpäin,kiinnostaa....

    VastaaPoista
  7. Minna ja Heidi: Ei täällä käytetä mitään sellaisia peltipurkkeja, joita voisi pitää näytillä keittiössä:( Laitan kuitenkin jatkossa kuvia peltitölkeistä ja -purkeista.

    Leena Lumi: Minuakin naurattaa sanat ja kieli:)Makustelen Kalevalaakin ihan vain hauskojen vanhojen sanojen takia!

    Yaelian: Juustoilla ei mielestäni tämä maa voi pröystäillä. Juustot ovat mauttomia tai oltermannimaisia. Voimakkaita juustoja ei saa kuin isojen markettejen erikoisjuustohyllyistä ja ne maksavat kauheasti. Vain yhtä sinihomejuustoa olen löytänyt, eikä se ole läheskään yhtä hyvää kuin Aura-juusto. Paria valkohomejuustoa on saatavilla. Voimakkain tavallinen juusto, jonka olen täältä löytänyt, on emmental! Eli ei tosiaankaan voimakas. Emmental-tyylinen juusto maksaa ihan hirvittävästi ja se on pilkottu pieniin paloihin, luksusta. En kyllä raski ostaa kuin joskus harvoin. Myös fetaa eikä mitään vuohenjuustoja löydä oikein mistään. Chileläiset syövät niitä mauttomia valmiiksi siivutettuja juustoja sekä sellaista valkoista löysää juustoa, jota jotkut Suomessakin tekevät kotona muotin avulla. Siitä voi leikata siivuja. Sen nimi on täällä quesillo. Lisäksi on tuorejuustoja, mutta ne ovat todella huonolaatuisia, outoja vähän mauttomia nekin. Ei voi verrata Philadelphiaan, jota saa vain isoista marketeista. Philadelphiaa jäljittelee yksi chileläinen merkki ja se on ihan OK, muttei mitään erikoista.

    ii: Laitan jatkossa pakkauskuvia:)

    VastaaPoista
  8. Kiva kun vastasit tuohon juustoasiaan.Olin utelias,sillä Venezuelassa oli ihan sama juttu kovien juustojen suhteen,täysin mauttomia,mutta sitten mozzarellatyyppiset valkoiset juustot olivat tosi hyviä.Ajattelin,että ehkä teilläkin on sellaisia.

    VastaaPoista
  9. Chile - kemikaalien luvattu maa. Lapset saa kaiken nestlen jauheista ja päälle voi juoda coca colaa tuttipullosta... Hohhoijaa.

    Haaveilin taas Chilessä asumisesta, kiitos taas palautit minut maanpinnalle! ;)

    Kermaa pitää pitää jääkaapissa ennen vatkaamista... Tätäpä en tiennyt kun niitä huoneenlämmössä säilytin, onneksi eräs rouva minua siitä muistutteli.

    Odottelen jo kovasti kuka leideistä voittaa!! :)

    VastaaPoista
  10. Tuulipää: Ole hyvä vaan;)Ei tänne kannata tulla...kaikki on pielessä ja niin edelleen...(mutta voi tähän elämään vähän itsekin vaikuttaa, esim. kaverini eivät anna lapselleen tuttipullossa muuta kuin vettä.)

    Tiedän, että kerman täytyy olla jääkaapissa ennen vatkaamista, sehän taidetaan sanoa purkissakin. Silti nuo kolme merkkiä eivät vatkaannu kunnolla. Ei tuosta Surlatistakaan ihan kunnollista kermavaahtoa tule, vaikka miten kauan vatkaisi, mutta menettelee...

    Eikö edes miehelläsi ole ikävä tänne?

    VastaaPoista
  11. Moi! Joo sorry, taisin olla eilen vähän negatiivinen.

    Katsoin dokumentin Dubaista, kyllä ehkä Chilessä mielummin asuisin kuin Dubaissa ;) Karmea paikka!

    Jes suosikkini voitti ;)

    Onhan sillä ikävä, mutta kun ei meinaa olla oikein missään tyytyväinen. Jos on Chilessä niin haluaa sieltä pois. Ehkä se kuuluu ihmisluonteeseen että haluaa aina jotain lisää, jotain mitä ei sillä hetkellä itsellä ole.

    VastaaPoista
  12. Tuulispää_: Niin, onhan maailmassa monia paljon pahempia paikkoja kuin Chile....Ja monia paljon parempia....täällä kuitenkin yritän tehdä elämäni, eikä se aina ole helppoa.

    Minäkin olen sellainen, että aina kaipaan sinne, missä en ole. Ärsyttävä piirre ihmisessä!

    VastaaPoista
  13. Tärkeintä varmaan että puolisosi ymmärtää että olet vieraassa maassa ja ymmärtää ettei kaikki ole sinulle itsestäänselvää ja helppoa. Auttaa varmasti kun hänkin on asunut muualla. Osaa kunnioittaa sinua kun siellä vieraassa maassa rakennat elämääsi.

    Kyllähän näissä kansainvälisissä suhteissa joutuu kuuntelemaan joskus toisen marmatusta aika paljon ;) Minä toivon että vaikka N ei viihtyisikään täällä ja lähtisi pois niin ainakin tajuaa että täällä asuminen oli arvokasta kokemusta...

    VastaaPoista
  14. Minäkin tykkään aina ulkomailla käydä ruokakaupoissa katselemassa, että millaisissa pakkauksissa ne ruuat nyt sitten on muualla maailmassa (: siksipä eksyinkin näitä vanhempia postauksia lukemaan, ja ihan suru tuli puseroon kun luin ettet saa jäätelöä ostettua kotiin! Itse voisin luopua kaikista namuista ja suklaasta mutta jäätelöstä en luovu!! :D aina pitää olla pakastimessa edes jotain jädeä.
    Oon myös tehnyt kotitekoista sorbettia/jäätelöä, mikä onnistuisi varmasti sinultakin, kerta pakastin kotoa löytyy! Lykkäsin vain tehosekoittimeen mustikoita, purkin vaniljakastiketta ja creme fraichea ja surauttelin ne mössöksi! Sitten kaadoin koko sotkun kippoon ja laitoin pakastimeen, jossa kävin sekoittelemassa sitä noin tunnin välein (: Loppujen lopuksi tuo jäätyy melko kivikovaksi, mutta pienen mikrossakäytön jälkeen sai kivasti lusikoitua kippoihin (:

    VastaaPoista
  15. Anonyymi: Nyt meidän "lähikauppa" 20 kilometrin päässä on vaihtanut omistajaa ja pakastinkin tuntuu olevan luotettavampi kuin ennen. Olen ostanut nyt talvella jätskiä pakastimeen, kun on kylmälaukku mukana kaupassa. Tietty jätskiä tarvitsee enemmän kesällä. Talvisin juon kaakaota minttusuklaajäätelön kanssa :)

    Olen ajatellut tehdä sorbettia itse, mutta se on aina jäänyt. Tuo sinun reseptisi kuulostaa herkulliselta. Täällä ei ole creme fraisea, mutta luonnonjogurtti varmaan voisi korvata sen.

    VastaaPoista