Käsitöitä, tuunailua, chihuja ja muita koiruuksia, Michilandian kuulumisia, puutalon sisustamista, Peikkokukkulan luontoa, puutarhaa, palasia Chilestä, pohdintaa ja rakentamista, pienen pojan touhuja...

keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Sininen pannari

Olen innostunut tekemään pannukakkuja nyt, kun sain kaveriltani hyvän reseptin. Aiemmin olen tehnyt sellaisella reseptillä, jossa litraan maitoa tuli neljä munaa ja siitä jäi aina sellainen "munakasmainen" eli pannukakun sisäosasta ei tullut kiinteää. En pidä sellaisesta pannarista, joten pannarit ovat olleet pannassa meidän perheessä jo pitkään. Nyt kuitenkin uuden reseptin myötä meillä syödään ainakin kaksi pannaria viikossa. Vaihtelen perusreseptiä laittamalla sekaan kaurahiutaleita tai mannaryynejä. Onko teillä vaihteluideoita?
Tein sinisen pannarin. Kaverini toi Suomesta mustikka- ja puolukkajauhetta. Sekoitin mustikkajauhetta jauhoihin ja näin sain aikaa sinisen pannarin. Makuun ruokalusikallinen ei (harmi kyllä) pahemmin vaikuttanut.
Chilessä ei myydä omenasosetta eikä -marmeladia, joten tein sellaista itse. Kuvassa onkin sinisen pannarin päällä itsetekemääni omenasosetta. Ei kuitenkaan Peikkokukkulan omenista, sillä ne ovat jo loppuneet. Kuvassa on myös ihana Peppi-muki, jonka samainen ystäväni toi Suomesta. Peppi-muki ilahduttaa nyt jokaista aamuani :)
Tässä vielä pannarini resepti, joka siis on muunneltu kaverini antamasta reseptistä:
-7 desilitraa maitoa (maitojauheesta)
-2,5 desilitraa vehnäjauhoja (mukana myös hieman paahdettuja vehnäjauhoja)
-0,5 desilitraa mannaryynejä
-5 rkl sokeria
-0,5 tl suolaa
-1rkl mustikkajauhetta
-0,5 dl ruokaöljyä

Nämä sekoitetaan hyvin ja jätetään seisomaan 10 minuutiksi. Sen jälkeen mukaan vatkataan kaksi munaa.
Minä teen pannarin pyöreään lasiseen piirakkavuokaan, sillä täällä ei ole leivinpaperia, enkä jaksa sitä peltien puhdistamista. Voitelen vuoan hyvin voilla ja kaadan taikinan vuokaan. Uunissa se on melko kuumassa (kaasu-uunissani ei ole lämpömittaria) noin 40 minuuttia.
Onko sinulla ideoita, miten saisin vaihtelua pannareihin? Onko sinulla tosi hyvää reseptiä, mutta sellaista, jossa sisäosa ei jää munakasmaiseksi? Laitapa tulemaan :)

11 kommenttia:

  1. Siis miten osaatkin paistaa ilman lämpömittaria....
    Minä olen sellainen leipuri, että pilkutkin pitää ohjeessa olla kohdallaan tai muuten epäonnistun...:)

    VastaaPoista
  2. Reseptiä en osaa antaa, mutta vinkkinä kerron, että täällä Suomessa myydään kestoleivinpaperia. Sen voi siis käyttää useaan kertaan ja sitä voi pyyhkiä ja pestäkin. Olen käyttänyt sitä leivinpellillä ja hyvin toimii. Olisiko siinä tuliaisvinkki? Säästyy peltien jynssäämiseltä ja voitelulta. :)

    VastaaPoista
  3. Onko paahdetut vehnäjauhot valmis tuote siellä kaupoissa, vai miten niitä teet? (en nimittäin ole ennen kuullut)
    Minäkään en pidä "lötköstä" pannarista. Yritän estää sitä paistamalla mahdollisimman kauan. Tietysti uunin täytyy paistaa tasaisesti, jottei keskusta jää märäksi ja reunat pala.
    Myös täytyy muistaa, että suuri paistoastia uuniin laitettua jäähdyttää nopeasti uunin lämpötilaa ja leivonnaisten onnistuminen/epäonnistuminen voi johtua myös siitä.
    Hyvää "perintöreseptiä" ei minullakaan ole ja sen verran harvoin tulee tehtyä, mutta paljon näkee ohjeita, joissa pellille lisätään esim. omenaviipaleita, muita hedelmäpaloja, marjoja, mausteita, suolaisia lisukkeita, esim. kinkkua, makkaraa tai juustoraastetta.
    Oikeastaan pitäisikin elvyttää pannarinpaistoperinnettä, koska on niin helppo ja nopea valmistaa ja raaka-aineita löytyy tavallisesti aina kotoa.
    (Nyt kyllä Suomessa on paikoin kaupoissa pulaa kananmunista, kun joku EU-säädös muuttui ja tuotantoon tuli muutoksia sen takia.Ihan hirmuinen tarve kananmunillehan tulee juuri silloin, kun niitä ei mistään saa!)

    VastaaPoista
  4. Ei leivinpaperia? Ei omenahilloa? Ai että minusta on aina mahtavaa lukea näitä Chilen pikku erikoisuuksia.

    Minun pannariin tulee 2-3 munaa, puolisen desiä sokeria, vanilliinisokeria, litra maitoa, hitunen suolaa, sopivasti jotain jauhoja (ohrajauhostakin tulee oikein hyvää) ja hiutaleita tai ryynejä, vähän leivinjauhetta ja desilitra sulatettua voita. Voista tulee ihanan rapea pinta.

    VastaaPoista
  5. Muistatko Kylli-tädin pannukakakun?
    Reseptin ja muutaman arkin leivinpaperia voin laittaa tulemaan postissa, jos kiinnostaa.

    VastaaPoista
  6. Minullakin tuli mieleen kestoleivinpaperi, ehkä saat sitä pian jokaiselta lukijalta kun oikein innostutaan ;) Vaikka ei taida tulla perille osoitteella Mia, Peikkokukkula, Chile ;D

    Löysin joskus aivan huippuihanan pannarin ohjeen kotikokki.net sivustolta. Sen nimi on Maailman paras pannukakku ja löytyy ensimmäisenä listasta kun laitat em. nimen hakusanaksi sivuston reseptihakuun. Teen nykyään aina vain tuota pannaria, oli sen verran suosittu ohje meidän perheessä. Nyt tuli nälkä...

    VastaaPoista
  7. Irmastiina: On ollut pakko oppia, kun olen täällä hääräillyt sekä puu- että kaasu-uunin kanssa. Missään ei ole mittaria. Täytyy vain oppia oma uuni, miten se polttaa tai jättää raa'aksi ;)Viime aikoina olen onnistunut kaasu-uunilla ihan kaikessa. Ihme kyllä.

    Minna: KESTOLEIVINPAPERI? :o Voiko sitä pestä monta kertaa? Minä käytän Suomesta saamani tavalliset leivinpaperit moneen kertaan, kunnes ne ovat puolipalaneita tai muuten liian törkyisiä. Käytän paljon myös silikonipeltisuojaa.

    Sirkku: Paahdetut vehnäjauhot ovat täällä joka kaupasta saatava tuote. Sitä syödään mm. vesimelonin kanssa.

    Hmmm...voisinkin kokeilla suolaisia pannareita! Marjoja ja mausteita olenkin jo kokeillut.

    En ollut tiennytkään Suomen munapulasta :D Täällä kotkottajia löytyy melkein joka pihasta omasta takaa ja munia löytyy aina kaupan hyllyiltä.

    Susanna: Joo, täällä ei ollenkaan tajuta, että omenasta voi tehdä hilloa tai sosetta tai marmeladia...tai kai joku niitäkin tekee, mutta kaupoista ei löydy. Täällä on vain papayaa, aprikoosia, persikkaa, vadelmaa, mansikkaa, karhunvatukkaa jne.

    Kukkahattu: En muista lainkaan Kylli-tädin ohjetta! Laitan tulemaan vaan. Ja kestoleivinpaperia myös ;)

    Minna: Käynpä katsomassa tuota ohjetta!

    VastaaPoista
  8. Kestoleivinpaperi on sellainen silikoninen läpyskä ja se tosiaan pestään aina uudelleen. Pyydä vaikka jotain sukulaistasi ostamaan sinulle sellainen, ettei käy niin, että me kaikki ryntäämme ostamaan sulle sellaiset!
    :-D Se kulkee ihan nätisti kirjekuoressa, niin ei tule ollenkaan kalliiksi postittaakaan.

    VastaaPoista
  9. Tuo maailman paras pannari on ihan ykkönen ja toimii myös gluteenittomana. Toki ei ole hätäsen hommaa. Mutta mielestäni tuosta kotikokin ohjeesta puuttuu turvotusaika. Itse olen turvottanut puolituntia ilman munia ja munien jälkeen puolituntia. Lisäksi tuo 100g voita on turhan paljon.

    Liputan myös kestoleivinpaperin puolesta. Maksaa siinä reilu 10euroa ja niitä voi käyttää niin kauan kun vahingossa puhkaisee siihen reiän. ;)

    VastaaPoista
  10. Hei,tällaisen reseptin löysin joskus jostain ja otin talteen, kun oli niin hyvää:

    http://varipaletti.blogspot.com/search?q=pannukakku

    Tuo on tosi tuhtia, voin ja sokerin määrää voi surutta vähentää. Olen myös käyttänyt tavallisten vehnäjauhojen tilalla täysjyväjauhoja, yhtä hyvää tulee.

    Blogisi on muuten hirmuisen kiinnostava! :)

    VastaaPoista
  11. Jaa, kestoleivinpaperi on sellainen silikoninen läpyskä! Olisitte heti sanoneet, että EI paperinen, vaan silikoninen. Onhan minulla sellainen ja kovassa käytössä onkin! En ole nähnyt täällä koko pellin peittävää. Tuo minun läpyskäni peittää 2/3 pellistä. Se on jo ihan tummunut ja ruma, mutta toimii.

    VastaaPoista