Minua on pyydetty kertomaan, miten neuvola-, raskaus- ja synnytysasiat eroavat Suomen systeemistä. Koska en tiedä kovin hyvin, miten ne toimivat Suomessa, niin kerron nyt tästä Chilen systeemistä ja voitte sitten itse vertailla.
Minulla on nyt aikaa kirjoitella, kun oma synnytykseni ei ole vielä lähtenyt käyntiin ja on aika tylsää vain odotella täällä kälyn luona. Minulla on kyllä vähän vaikeaa pitää ajatukset koossa, joten antakaa anteeksi, jos tekstini ei ole kauhean loogista juuri nyt;)
Chilessä on sekä julkinen että yksityinen terveydenhuolto. Sekä julkisella että yksityisellä puolella on sekä hyviä että huonoja lääkäreitä. Julkisen puolen lääkärit pitävät yleensä omaa vastaanottoa iltaisin tai sitten heillä on vastaanotto yksityisilläkin klinikoilla. Kun menee julkiseen sairaalaan, täytyy ilmeisesti mennä lääkärille, joka siellä osoitetaan, mutta yksityisellä klinikalla lääkärin saa itse valita.
Pienistä yksityislääkärien- ja hammaslääkärien vastaanotoista on tullut sen verran hurjia dokumentteja, että minä suosin ehdottomasti isoja tunnettuja yksityisiä klinikoita. Julkisiin sairaaloihin en tahdo mennä kuin hätätilassa. Henkilökunta niissä on mukavaa ja lääkäritkin pääosin osaavia, mutta sairaalat ovat yleensä todella huonossa kunnossa. (Minulla on kokemusta kolmen eri kaupungin neljästä eri julkisesta sairaalasta.) On inhottavaa olla kipeänä paikassa, jossa vessat ovat törkylikaiset, likaiset alusastiat valloittavat ammeet, ei ole veskipaperia, hanasta tulee vain kylmä vesi, saippuaa ei ole, lakanat ovat ryppyiset, maalit varisevat seinistä, seinissä on reikiä, joista aurinko paistaa sisään, huoneissa ei ole tv:tä eikä koko sairaalassa mitään luettavaa - edes vanhoja lehtiä, aamupalaksi on pikimustaa teetä ja viisi vesikeksiä jne.
Klinikat taas ovat moderneja ja siistejä. Vessoissa on paperia, lämmintä vettä ja saippuaa. Niitä myös selvästi siivotaan ja maalataan tarvittaessa. Laitteisto on uutta. Henkilökunta mukavaa ja lääkärit panostavat potilaisiinsa kuulemma enemmän kuin julkisissa sairaaloissa (En tiedä, onko tämä totta, olen kuullut tämän vain muilta! Minua on kyllä aina kohdeltu tosi hyvin julkisissa sairaaloissa, joten henkilökohtaisesti en voi valittaa aiheesta.) Yksityiset klinikat Chilessä ovat hienompia ja mukavampia kuin sairaalat Suomessa.
Kuten Suomessakin, julkisissa sairaaloissa on toimenpiteisiin pitkät jonot, kun taas klinikoille pääsee toimenpiteisiin samantien.
Sairausvakuutussysteemi täällä on mielestäni monimutkainen, joten en ala sitä sen enempää selittää kuin että kun maksaa enemmän vakuutusta, täytyy maksaa vähemmän lääkärikäynneistä ja toimenpiteistä. Joillekin lääkäreille täytyy maksaa koko summa, jos maksaa ”vääränlaista” sairausvakuutusta. Eli joskus lääkäri täytyy valita sen mukaan, mitä sairausvakuutusta maksaa. Esimerkiksi minä olisin tahtonut mennä lääkärille, jota kovasti suositeltiin, mutta olisin joutunut maksamaan jokaisesta käynnistä melkein 40 euroa enemmän kuin maksan nyt. Nyt käyn lääkärillä, joka ottaa vain kerran viikossa potilaita, joilla on minun sairausvakuutukseni (Fonasa). Muina päivinä hän ottaa Isapren asiakkaita.
Eli kaiken tämän johdannon jälkeen arvaattekin, että minä käyn raskausajan kontrolleissa ja aion synnyttää yksityisellä klinikalla. Paikan nimi on Sanatorio Aleman ja sen alla on naisille oma klinikka Clinica de Mujer.
En tahtoisi missään nimessä synnyttää julkisessa sairaalassa, sillä olen kuullut, että siellä ei anneta epiduraalia. Juuri entisen aputyttöni serkku sai vauvan ja oli pyörtynyt tuskiin. Mieheni siskontyttö myös synnytti toisen lapsensa julkisessa sairaalassa, eikä edes saanut apua synnytyksen alettua. Siivooja alkoi auttaa häntä. Epiduraalia ei myös siskontytölle annettu. Olen kuullut monta monituista tarinaa ihan viime kuukausilta ja viime vuosilta, eikä epiduraalia ole annettu. Ilokaasua täällä ei ole lainkaan (edes klinikalla), älkääkä kuvitelkokaan, että julkisissa sairaaloissa olisi ammeita, kuumia suihkuja, jumppapalloja, aromaterapioita, hypnooseja tai mitään muutakaan! En tiedä, mikä julkisten sairaaloiden linja on, mitä tulee epiduraaliin tai muihin kivunlievityksiin. Olen nimittäin kuullut, että joillekin annettaisiin epiduraali, mutta en ole kuullut keneltäkään henkilökohtaisesti, joten mitään varmaa en osaa sanoa.
Julkisissa sairaaloissa 30 % synnytyksistä on keisarileikkauksia. Olen kuullut niistä vain hyvää. Puudutukset ja kivunlievitykset ovat olleet riittäviä ja asiakasta on kohdeltu hyvin.
Nyt tullaankin tähän uskomattomaan eroon Suomen ja Chilen välillä: Chilessä gynekologini mukaan julkisissa sairaaloissa tehdään sektioita 30%, kun taas yksityisillä klinikoilla sektioiden osuus on 70% kaikista synnytyksistä! (Suomessa sektioiden määrä synnytyksistä on 16 %.) Eli 70 % naisista, joilla on varaa maksaa yksityiselle klinikalle, valitsevat itse sektion tai lääkäri heille sitä suosittelee. Sektio on nopeampi ja lääkärille helpompi ja muka komplikaatioita tulee vähemmän. Normaalien synnytysten jälkeen kuulemma on tullut enemmän gynekologeille haasteita oikeuteen kuin keisarileikkausten jälkeen ja siksi moni lääkäri helposti turvautuu sektioon. Näin väitti ensimmäinen gynekologini.
Jopa siis julkisissa sairaaloissa sektioiden määrä on huomattavasti suurempi kuin Suomessa. Tiedän tapauksen, jossa yksi tuttu 17-vuotias tyttö sai lapsen. Hänelle tehtiin julkisessa sairaalassa sektio siitä syystä, että lääkäri tahtoi säästää tyttöä traumalta! Jos hän saisi lapsen alakautta 17-vuotiaana, hän ei ehkä enää koskaan tahtoisi saada lapsia! Toisaalta taas tiedän tapauksia, joissa 13-15-vuotiaat tytöt ovat joutuneet synnyttämään julkisissa sairaaloissa ilman epiduraalia. Missä menee sairaaloiden ja lääkäreiden linja, sitä en tiedä.
Käyn kerran viikossa klinikan järjestämissä keskustelutilaisuuksissa. Siellä puhutaan kaikista raskauteen ja synnytykseen sekä vastasyntyneisiin liittyvistä aiheista, sillä varsinaista synnytysvalmennusta eikä neuvolakäyntejä klinikoilla ole. Viime viikolla kätilö kertoi meille, että Concepcionissa tehdään koko Chileen katsoen eniten sektioita. Clinica de Mujerilla 80 % synnytyksistä on sektioita! Kysyimme, miksi niin paljon. Kätilö osasi vastata näin järkevästi:” Koska tämä on Concepcion.” Naiset suurimmaksi osaksi itse valitsevat sektion.
Kätilö kertoi, että joka päivä Clinica de Mujerilla on 15-20 synnytystä. 18 synnytystä kahdestakymmenestä on sektioita! Leikkaussalit ovat siis koko ajan käytössä ja uudet äidit on saatava niistä pian pois, jotta sali saadaan siivottua seuraavalle. Klinikan neljä tavallista synnytyssalia taas ovat tyhjillään. Minä pääsin katsomaan saleja, eikä siellä tosiaan ollut ketään silloinkaan.
Huomenna kerron teille tarkemmin klinikasta, jolla minä aion synnyttää, joten pysykääpä kuulolla, jos tällaiset asiat kiinnostavat :)
Houkuttaisiko sinua sektio?
VastaaPoistaIhan kuin tuo vatsa ei olisi lainkaan kiinni sinussa, vaan pitelisit jotain jättiappelsiinia!
VastaaPoistaNoista sektiojutuista ja selityksistä en osaa sanoa muuta kuin VOI JESTAS SENTÄÄN!
Suureen sektioiden määrään Chilessä saattaa olla myös syynä, että ne ovat kalliimpia Klinikoille ja näin ollen niitä tehdään enemmän, koska ne "tuottavat" paremmin.
VastaaPoistaTäällä meilläkin 60% kaikista synnytyksistä on sektioista, ensisynnyttäjillä 70%. Ja syynä nimenomaan se että useimmissa sairaaloissa ei saa epiduraalia. esimerkiksi meiltä lähin sairaala jossa sen saa on 2 tunnin ajomatkan päässä (meillä olisi lapset syntyneet autoon siinä ajassa). Ilokaasu on täällä kielletty. Mun siskot on kyllä suomessa(kin) pyörtyilleet ja oksentaneet kivusta (käynnistetyissä) synnytyksissään, mulla oli parempi tuuri, esikoisen synnytys oli todella helppo ja suht kivuton, kuopus tuli tunnissa, eikä siinä ehtinyt kyllä miettiä mitään piikkejä. Täällä kanssa sektioita tehdään suunnitellutsti ihan pikkusyistäkin, jokainen joka sen haluaa sen myös saa, koska sairaala saa valtiolta enemmän rahaa sektioista kuin tavallisista synnytyksistä. Mullekin suositeltiin kuopuksen kohdalla sektiota suuren koon takia (hätinä yli 4kg kokoarviossa), mutta enpä uskaltanut mennä leikeltäväksi...
VastaaPoistaKaikille taivaantähdille ja kuulle kiitos hyvistä yksityislääkäriestä ja sektion mahdollisuudesta! Minulla ei olisi nyt kuopusta, jos julkisen puolen vuorossa ollut osastolääkäri olisi saanut päättää, miten synnytän. Molemmat synnytykseni ovat alkaneet 2 viikkoa etuajassa, joten tokalla kerralla yritimme olla lääkärini kanssa varuillamme, mutta emme sentään sopineet päivää, mitä myöhemmin harmittelimme ja jouduin 'hirmun' kynsiin tosi ikäviksi tunneiksi, kunnes R. sai vapaalla olevan lääkärini kiinni. Siitä puolen tunnin päästä olin jo leikkaussalissa ja kaikki meni taivaallisen upeasti ja sain oman huoneen etc.
VastaaPoistaKaikki menee varmaan hyvin. Sinulla ei ole tietääkseni takanasi niitä leikkauksia, joita minulle oli tehty ennen Merin saamista.
Voi hyvin!
♥
Sirkku: Paljastan asian ihan pian ;)
VastaaPoistaCanela: Kyllä tuo raha-asia on suuri syy täälläkin.
Minulla lapsiluku täynnä, enkä ikänikään puolesta ole enää lapsenteko iässä, mutta ainahan tämä kiinnostaa...:)
VastaaPoistaPiti vielä sanoa, että ihana kuva sinusta...aivan kuin pitelisit palloa käsissäsi.♥
VastaaPoistaMielenkiintoista oli tätä lukea.Ymmärrän täysin,että valitset yksityisen klinikan,sillä esim, Venezuelassa kuulin tuttavien kertovat julkisista sairaaloista tyyliin:"jos sinne menee,niin ei ole varmaa,että sieltä tulee ulos..."
VastaaPoistaUskomatonta!!! Oletko kertonut siellä Suomen tavoista? Siis synnytysten tai raskauteen liittyvistä :)?
VastaaPoistaOlen saanut synnyttää 4 alateitse, upeita kokemuksia. Viidennessä sektio pelasti meidät molemmat:) Olen kiitollinen jokaisesta hyvin päättyneestä synnytyksestä.
Äitix5
Tavat on niin erilaiset eri maissa! Hollantilaiset ystäväni kertoivat, että Hollannissa harvat haluavat lapsia, koska maan politiikka on, että synnytykset hoidetaan kotona. Moni asuu pienissä asunnoissa, joissa sitten pikkuisissa vessoissa pitää punnertaa lapsi ulos. Eipä kiinnostaisi itseäkään :-)
VastaaPoista