Klinikalle tulevista naisista siis 80 % menee sektioon ja vain 20 % normaalin synnytykseen, kuten eilen kerroin.
Sektiot suoritetaan leikkaussalissa. Vauva näytetään äidille ja viedään pois. Isä saa olla mukana. Kaikki tapahtuu varmaankin samalla tavalla kuin Suomessa.
Kun nainen tulee normaaliin synnytykseen klinikalle, hänet ensin viedään ”sala preparto”. Näitä huoneita on klinikalla neljä. Huoneessa on yksi sänky, suihku ja jotain laitteita. Ei ilokaasua, ei telkkaria. Tässä huoneessa nainen odottelee varsinaista synnytyksen alkamista. Klinikalta lainataan naisen halutessa jumppapallo, tai oman saa myös viedä. Kuumia suihkuja saa ottaa. Kuumavesipullon käyttö on kielletty palovammariskin takia. Tulevalla äidillä saa olla läheisiä henkilöitä tukenaan. Chilessä isät osallistuvat synnytyksiin. Paikalla olevien ihmisten (myös isän) täytyy pukeutua sairaalavaatteisiin (paitsi minun gynekologini järjestämissä synnytyksissä, joista kerron jatkossa lisää). Tulevalle äidille laitetaan sellainen paita, joka on selästä auki.
Kun varsinainen synnytys alkaa, nainen viedään käytävän toiselle puolelle synnytyssaliin. Saleja on kolme normaaliin synnytykseen ja yksi luonnolliseen synnytykseen erikoistunut sali, joka oli rakenteilla, kun pääsin sitä katsomaan. Normaalit salit ovat huoneita, joissa on yksi sänky ja laitteita. Niitä ei ole sisustettu mitenkään erityisen mukavasti, mutta kaikki on kuitenkin siistiä ja modernia. Värit ovat neutraaleja sairaalavärejä. Neljäs sali on minun gynekologini oma synnytyssali. Se on maalattu oranssiksi, eikä siellä ole lainkaan sänkyä. Siellä on puinen matala sohva, jolla on ohut tekonahkainen patja sekä puinen synnytysjakkara. En tiedä, mitä muuta huoneeseen vielä tulee. Minä en pitänyt huoneen tunnelmasta lainkaan, vaikka siellä olikin yritetty välttää sairaalatunnelmaa. Sanoin jo gynekologilleni, että tahdon sellaiseen tavalliseen huoneeseen. Millään Concepcionin klinikalla ei ole mahdollisuutta synnyttää ammeessa.
Kerroin gynekologilleni, etten tahdo luonnollista synnytystä (parto natural) vaan normaalin synnytyksen (parto normal). Kerroin tahtovani ehdottomasti epiduraalin ja riittävästi! Kerroin, etten ole lainkaan urhea ja olen aina ajatellut valita sektion pelkojeni takia, mutta mieleni muuttui kun tulin raskaaksi. En kuitenkaan tahdo yrittää mitään sellaista, joka on itselleni extremeä, kuten oranssia huonetta ilman lääkkeellistä kivunlievitystä ;)
Raskaudenaikaiset kontrollit ja synnytyksen klinikalla hoitaa gynekologi. Ultraääniä otettiin raskauden aikana noin kerran kuussa, joista yksi oli 3D doppler. Verikokeita otettiin kaksi kertaa, joista toisen aikana myös testattiin sokerirasitus. Kätilöä ei tapaa etukäteen lainkaan. On myös klinikoita, joilla oma kätilö osoitetaan ensimmäisillä gynekologikäynneillä, mutta gynekologi silti hoitaa kontrollit ja synnytyksen. Kätilö on mukana synnytyksessä ja voi vaihtua keskenkaiken, kuten Suomessakin. Eli ainoa henkilö, joka pysyy alusta loppuun saakka samana, on gynekologi (ja minun tapauksessani myös doula).
Synnytyksen jälkeen vauva pääsee vähäksi aikaa äidin rinnalle ja sen jälkeen se viedään siistittäväksi ja tutkittavaksi ja sitten vauvahuoneeseen. Isä saa olla mukana näissä toimenpiteissä. Vauva jää vauvahuoneeseen, kunnes äiti pyytää sairaanhoitajaa tuomaan vauvan. Jos äiti ei tahdo olla aluksi vauvansa kanssa, vauva pysyy vauvahuoneessa.
Nyt kuitenkin Chilessäkin on herätty äidin ja vauvan ensimmäisten hetkien ja ihokosketuksen tärkeyteen, joten normaalin synnytyksen jälkeen on mahdollista, että vauva on äidin rinnalla tunninkin, ennen kuin se viedään siistittäväksi. En tiedä, missä vaiheessa ne punnitukset yms. tehdään tässä tapauksessa. Tästä täytyy kuitenkin ilmoittaa selkeästi kätilölle. Minun tapauksessani vauva tulee olemaan kanssani tunnin, mikäli kaikki menee hyvin. Tämä kuuluu osana ”humaania synnytystä”, josta kerron jatkossa.
Synnytyksen jälkeen äiti viedään ”sala post-parto”, jossa ollaan normaalin synnytyksen jälkeen kaksi päivää ja sektion jälkeen kolme päivää. Näitä huoneita on erilaisia riippuen siitä, kuinka paljon on valmis maksamaan. Tavallinen huone on sellainen, jossa kaksi äitiä jakaa huoneen ja vessan. Sänkyjen väliin voi vetää verhon. Jos maksaa noin 300 euroa enemmän, saa pienen yksityishuoneen. Kun maksaa vielä enemmän, saa ison yksityishuoneen. Kallein mahdollisuus on sviitti. Minusta on ihan sama, minkä kokoinen huone on parin päivän aikana klinikalla. Voin aivan mainiosti jakaa huoneen jonkun toisen naisen kanssa. Se voi olla kivaakin, kun saa juttuseuraa. Vauva tuodaan huoneeseen syömään tai vauvaa voi myös pitää koko ajan huoneessa, mikäli se sopii toiselle äidille. Kuulemma koskaan ei ole ongelmia syntynyt tästä aiheesta. Riippuu paljon äidin kunnosta, tahtooko tämä pitää vauvaa vierellään koko ajan. Kätilö kertoi, että on paljon äitejä, jotka sanovat, että ovat maksaneet hoidosta, joten tahtovat levätä rauhassa nämä pari päivää ja vasta sitten kotona alkaa hoitaa itse vauvaa. Ensikertalaisen kuitenkin kannattaa hoidella vauvaa jo klinikalla, sillä kätilöt opettavat taitoja, joita sitten kotona tarvitaan.
Jatkuu huomenna...
...jatkoa odotellen...:)
VastaaPoistaOnpas jännittävää!
VastaaPoistaMielenkiintoista luettavaa, kiitos kun näin perusteellisesti jaksat kertoa asioista!
VastaaPoistaItsellä esikoinen syntyi suunnitellusti sektiolla 2 vk ennen laskettua aikaa perätilan takia. Kuopus syntyi alakautta, synnytys kesti n. 1½ vuorokautta ja jossain vaiheessa sain epiduraalin ja ilokaasua käytin. Ponnistusvaiheessa olin synnytysjakkaralla. Näillä kokemuksilla jos tulisi kolmas lapsi niin toivoisin alatiesynnytystä.
Kauniita kuvia!
İhania kuvia! Tyttareni syntyi sektiolla Turkissa yksityisessa sairaalassa, tarkoitus oli synnyttaa alateitse mutta synnytys ei edistynyt ja lopulta paadyttiin sektioon. Tiedan etta Suomessa olisi odotettu kauemmin tuota sektio paatösta, olin kuitenkin huojentunut siina vaiheessa. Kaikki meni hienosti, olin seuraavana pvana jalkeilla ja kipujakaan ei juuri ollut. Taalla synnytyksista yli 40% on sektioita, maara on tuplaantunut muutamissa vuosissa. Terveysministeriö yrittaa saada sektioiden maaran nyt tippumaan ja laakareilta vaaditaan sektio paatökseen syy. Turkissa varakkaimmilla on tapana menna sektioon ja varattomampi vaestö taas synnyttaa alateitse. On tosi mielenkiintoista kuulla miten eri maissa synnytys on jarjestetty ja yleensakin raskauteen ja aitiyteen liittyvista asioista.
VastaaPoista